Αρχείο για 14 Οκτωβρίου, 2008

antikythera.jpgΤο Ιωνικό Κέντρο με τη συνεργασία της Ομάδας Μελέτης του Μηχανισμού των Αντικυθήρων και του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου, οργανώνει την πρώτη έκθεση στην Ελλάδα γι΄ αυτό το τεχνολογικό θαύμα της αρχαιότητας. Η έκθεση περιλαμβάνει τα πιο πρόσφατα αποτελέσματα της συνεχιζόμενης έρευνας και πλαισιώνεται από επιστημονική ημερίδα και ομιλίες για το ευρύτερο κοινό. Ο επισκέπτης θα έχει τη δυνατότητα να δει τον Μηχανισμό όπως τον βλέπουν οι επιστήμονες με τα σημερινά μέσα, να πειραματιστεί με τα μοντέλα που ανέπτυξε η Ομάδα Μελέτης, να μάθει τις χρήσεις του στα αρχαία ελληνικά ημερολόγια και ειδικά στο ημερολόγιο που προβλέπει την τέλεση των Ολυμπιακών Αγώνων.

Περισσότερες πληροφορίες στο site: www.antikythera-mechanism.gr

Νέα ευρήματα στον μηχανισμό των Αντικυθήρων Καθημερινή 3/8/2008

Το ρολόι των Ολυμπιακών Αγώνων Βήμα 3/8/2008

Μηχανισμός των Αντικυθήρων: Ο Υπολογιστής του Αρχαίου Σύμπαντος. Από 22 Οκτωβρίου14 Δεκεμβρίου, στο Ιωνικό Κέντρο, Λυσίου 11, Πλάκα.

Comments 0 σχόλια »

horse.jpgΑνθρώπινα τα λάθη. Ακόμα κι αν έχουν περάσει από φίλτρα επιτροπών. Μερικά όμως λειτουργούν θεραπευτικά με το γέλιο που προκαλούν. Διαβάζω στα ΝΕΑ:

Ενδεικτικά στο βιβλίο Νεοελληνικής Γλώσσας της Α΄ Γυμνασίου, στη σελίδα 104 δημοσιεύθηκε η διεύθυνση, το τηλέφωνο και το φαξ ενός καταστήματος! Στο βιβλίο Μεσαιωνικής και Νεώτερης Ιστορίας Β΄ Γυμνασίου, οι μαθητές διδάσκονταν ότι οι πάροικοι πρέπει να περνούσαν καλά, αφού «η ενοικίαση της γης από τον πάροικο ήταν χρονικά απεριόριστη και κληρονομική. Συγχρόνως ο πάροικος ήταν προσδεμένος στο χωράφι που καλλιεργούσε». Με τη διόρθωση, θα καταλάβουν ότι τα πράγματα δεν ήταν ακριβώς έτσι, αφού «οι πάροικοι ήταν εξαρτημένοι αγρότες που καλλιεργούσαν τη γη και πλήρωναν φόρο στους ιδιοκτήτες των μεγάλων κτημάτων, τα οποία δεν είχαν δικαίωμα να εγκαταλείψουν»… Στο βιβλίο Οδηγός Νηπιαγωγού ζητείται να διορθωθεί η φράση… «παίζοντας με τα όργανά τους», σε «παίζοντας με τα ονόματά τους». Στα Μαθηματικά Β΄ Δημοτικού, όπου χρησιμοποιούνται παραδείγματα ώστε να μάθουν τα παιδιά, κάποια κοπελίτσα που λεγόταν Μαρίνα έγινε Σαββίνα ξαφνικά, ένας Σπύρος έγινε Μιχάλης και μια Ελένη έγινε Άννα. Ενώ τα παιδάκια που θα έπρεπε να υπολογίσουν πόσα γλυκά μένουν σε ένα κουτί, βλέπουν ξαφνικά τα γλυκά να έχουν μεταμορφωθεί σε κουλουράκια. Τέλος, στο Εικονογραφημένο Λεξικό Α, Β και Γ Δημοτικού υπάρχει- κατά λέξη- η εξής απίθανη διόρθωση:

«[σελ. 227] [κώλος] (Να προστεθεί: Συνήθως χρησιμοποιούμε τη λέξη αυτή όταν μιλάμε με τους φίλους μας και όχι όταν γράφουμε)».

Comments 0 σχόλια »

kazantzakis.jpgΗ Διεθνής Εταιρεία Φίλων Ν. Καζαντζάκη στο πλαίσιο του εορτασμού της 20ης επετείου από την ίδρυση της δημιουργεί ιστοσελίδα και οργανώνει συνέδριο για τον Καζαντζάκη στη Νότια Κορέα.
Στόχος του δικτυακού τόπου είναι να κατατοπίσει με πληρότητα και υπευθυνότητα το κοινό σε ό,τι αφορά τη ζωή και το έργο του Καζαντζάκη, τη μέχρι σήμερα βιβλιογραφία, τις προσεγγίσεις ειδικών μελετητών, τη δράση της Εταιρείας, κλπ. που ιδρύθηκε στη Γενεύη στις 14 Δεκεμβρίου 1988.

 www.amis-kazantzaki.gr.

Comments 0 σχόλια »

 egelados.jpg

Αυτός ο Εγκέλαδος είναι λίγο αγενής. Και ζηλεύει τρελά τον Μορφέα. Εκεί που είσαι αφημένη γλυκά στην αγκαλιά του έρχεται και σε ταρακαουνάει αγενέστατα. Μετά από αυτό το βίαιο ξύπνημα, άνοιξα τον υπολογιστή για να δω το μέγεθος και παθαίνω ένα εξόφθαλμο. Αμάν …  τι-ν-τούτο; Το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Αστεροσκοπείου Αθηνών έδωσε αρχική εκτίμηση 6.6R με επίκεντρο την Εύβοια. Σκέφτομαι αμέσως 1) που έχω καταχωνιάσει τη σκηνή εκστρατείας στη φύση και 2) αν θα αντέξει το κτίριο του σχολείου μου που είναι της ιουράσιας περιόδου.

Ευτυχώς που σκέφτηκα να τσεκάρω τι γράφει το ΕυρωΜεσογειακό σεισμολογικό κέντρο (κάντε το bookmark). 2-3 λεπτά μετά απο το σεισμό ανακοίνωσε τη πρόβλεψή του -η σεισμική δόνηση ήταν 5.1R-  και.. μαντέψτε, έπεσε μέσα χωρίς να το πληρώνουμε…

Μία ώρα μετά οι αγουροξυπνημένοι έλληνες επιστήμονες αποκατέστησαν το λάθος. Με ένα κλικ θα είχαν γλιτώσει το ρεντίκολο…

Comments 0 σχόλια »

booklist2.jpgΟι λίστες ευπωλήτων τού «New York Times Book Review» έχουν διαφοροποιηθεί τον τελευταίο καιρό, προφανώς για να μην μπαίνουν στον ίδιο «στάβλο» οι αμνοί και τα ερίφια. Ετσι δημιουργήθηκαν δύο νέες κατηγορίες, η «Trade Fiction» και η «Mass Market Fiction», που σε ελεύθερη μετάφραση θα μπορούσαν να αποδοθούν ως «εμπορική μυθοπλασία» και «μαζική μυθοπλασία». Το κριτήριο που επικρατεί για αυτή τη νέα κατάταξη έρχεται από την αγορά. Δεν έχει όμως σχέση τόσο με τις πωλήσεις όσο με την κατασκευή, δηλαδή μια μυθοπλασία που φτιάχνεται ακολουθώντας κανόνες οι οποίοι υπακούουν σε ένα εκδοτικό μάρκετινγκ. Για να χρησιμοποιήσω μια λέξη της μόδας που μας έρχεται από το χρεοκοπημένο εν τέλει νεοφιλελεύθερο (δηλαδή νεοσυντηρητικό) λεξιλόγιο, έχουμε μια αυτορρύθμιση, η οποία δεν θα μπορούσε να προέλθει παρά από τη χώρα του εκδοτικού μάρκετινγκ και της εκδοτικής βιομηχανίας.

Στην Ελλάδα κάτω από τις λίστες ευπωλήτων, που τα «Βιβλία» του «Βήματος» καθιέρωσαν, κατατάσσουμε πλέον δικαίους και αδίκους, υψηλή λογοτεχνία και ερωτικά μαντζούνια. Καθώς όμως η «μυθοπλασία κομμωτηρίου», όπως θα μπορούσαμε να μεταφέρουμε στα καθ’ ημάς τον όρο «mass market fiction», μεγαλώνει και ανδρώνεται (καλύτερα: γυναικώνεται) είναι καιρός να σκεφτούμε τη διαφοροποίηση.

Ο Νίκος Μπακουνάκης για τη Μυθοπλασία κομμωτηρίου

Comments 0 σχόλια »

le_clezio_300x383.jpgΟ Νίκος Μπακουνάκης φωτίζει την προσωπικότητα του Λε Κλεζιό ο οποίος πρόσφατα βραβεύτηκε με το Νόμπελ Λογοτεχνίας. Υπήκοος του Μαυρικίου, εγκατεστημένος στην Αλμπουκέρκη του Νέου Μεξικού, ο νέος νομπελίστας γράφει στα γαλλικά για τους αδύναμους και τους απόκληρους δημιουργώντας μοναδικές λογοτεχνικές ατμόσφαιρες. Γράφει στο χέρι, δεν ακούει ραδιόφωνο, δεν διαβάζει εφημερίδες. Το εφετινό καλοκαίρι, προτού φύγει από τη Βρετάνη, άρχισε να γράφει το νέο του μυθιστόρημα, τοποθετημένο στον Μαυρίκιο.

Νόμπελ λογοτεχνίας

Comments 0 σχόλια »

600px-nobel_medal_dsc06171.jpgΤα ερωτήματα που τίθενται κάθε χρόνο είναι τα ίδια: Τι βραβεύει το Νομπέλ; Την αξία ενός έργου; την απήχησή του παγκοσμίως; τους νεωτερισμούς του συγγραφέα; Τι συμβαίνει και κάποιοι βραβευμένοι διάσημοι ξεχνιούνται προτού καν αποχωρήσουν από αυτόν τον μάταιο κόσμο; Ενα έργο βέβαια μπορεί να ασκεί τεράστια επίδραση στον καιρό του και έπειτα να ξεχαστεί – αλλά και να επανέλθει αργότερα στο προσκήνιο. Πώς μπορεί αυτά να τα προβλέψει η όποια επιτροπή και η όποια Ακαδημία;

Αν ανέτρεχε κανείς στη λίστα των βραβευμένων στα 105 χρόνια του θεσμού θα μπορούσε να αντικαταστήσει τα μισά ονόματα με ισάριθμα συγγραφέων εμφανώς ανώτερων, κάτι τέτοιο όμως ισχύει και για τα υπόλοιπα σημαντικά βραβεία λογοτεχνίας.

O Αναστάσης Βιστωνίτης σχολιάζει πώς η Σουηδική Ακαδημία κατέληξε στη βράβευση του γάλλου συγγραφέα Ζαν-Μαρί Γκυστάβ Λε Κλεζιό

Comments 0 σχόλια »

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων