Αρχείο για 18 Οκτωβρίου, 2008

H πλοήγηση στο Διαδίκτυο μπορεί να αποτελέσει την καλύτερη εγκεφαλική άσκηση για τους μεσήλικες, ισχυρίζονται γιατροί από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια. Κλινικές εξετάσεις έδειξαν ότι η χρήση του Ιντερνετ διεγείρει μεγάλο μέρος του εγκεφάλου και τον αναγκάζει να κάνει πολλαπλές ταυτόχρονες λειτουργίες.

Οι επιστήμονες αναφέρουν χαρακτηριστικά ότι το «σερφάρισμα» αποδείχτηκε πολύ πιο ωφέλιμο από την ανάγνωση ενός βιβλίου. Οι ειδικοί πιστεύουν ότι όσοι χρησιμοποιούν καθημερινά τον παγκόσμιο ιστό θα αντιμετωπίσουν λιγότερα προβλήματα μνήμης στο μέλλον.

 

Ελεύθερος Τύπος 

 

Εγώ πάλι γιατί είμαι σίγουρη ότι έχω επιταχύνει το κάψιμο των εγκεφαλικών μου κυττάρων; Ειδικά όταν στέκομαι στη μέση του δωματίου κι αναρωτιέμαι μα τι ήθελα κι ήρθα εδώ…

 

Comments 1 σχόλιο »

book-prize-sm.jpg

Τις παραμονές στοιχηματίζουμε. Με την ανακοίνωση των βραβείων λογοτεχνίας όλοι -αναγνώστες, κριτικοί, εκδότες, συγγραφείς- είτε επιχαίρουν είτε σιχτιρίζουν απογοητευμένοι, καταδικάζοντας τις αποφάσεις των επιτροπών. Την επομένη, οι εκδότες βάζουν τις γνωστές κόκκινες χάρτινες ταινίες γύρω από τα βιβλία, αναγγέλλοντας το βραβείο.Επιδιώκουν μ? αυτόν τον τρόπο να κάνουν ελκτικό το βιβλίο σε ακόμη μεγαλύτερο αναγνωστικό κοινό. Αυτό είναι το θέμα μας: ένα λογοτεχνικό βραβείο, μεγαλύτερου ή μικρότερου κύρους, λειτουργεί ως αναγνωστικό κίνητρο; Οι απαντήσεις ποικίλλουν, και είναι τόσες όσες και οι περιπτώσεις των βραβευμένων συγγραφέων. Αλλοτε ένα άγνωστο όνομα, για λόγους σχεδόν ακατανόητους, γίνεται αγαπημένο συγγραφικό είδωλο σε όλο τον κόσμο. Αλλοτε, πάλι, ένας ήδη καταξιωμένος συγγραφέας που τιμάμε με Νομπέλ, Booker ή άλλο ανάλογο βραβείο, δεν γνωρίζει την αναμενόμενη υποδοχή. Το βραβείο έρχεται αργά.

Εχουν χάσει άραγε την αίγλη τους τα βραβεία; Προτιμούν οι αναγνώστες να μην διαβάζουν όποιον τους υποδεικνύεται από έναν αόρατο «κανόνα»; Επιζητούν την ικανοποίηση της προσωπικής ανακάλυψης ή απλώς τα αναγνωστικά κριτήρια έχουν αλλάξει;

Πριν από λίγες μέρες, όταν ανακοινώθηκε το φετινό Νομπέλ Λογοτεχνίας, όλοι αναρωτιόμαστε, στην αρχή δειλά δειλά, ποιος είναι ο βραβευμένος. Ελάχιστοι τον ήξεραν κατ? όνομα. Ελάχιστους γαλλομαθείς βρήκα που είχαν διαβάσει έστω ένα βιβλίο του. Μια πρώτη βόλτα στα βιβλιοπωλεία πιστοποιεί την αδιαφορία του κοινού.

Ο Λε Κλεζιό είναι μία από τις περιπτώσεις που οι αναγνώστες φαίνεται να γυρίζουν την πλάτη στις αποφάσεις των επιτροπών. Δεν συμβαίνει πάντα έτσι και δεν συμβαίνει με όλους έτσι. Πόσο μας επηρεάζει ένα βραβείο στο να γνωρίσουμε το έργο ενός συγγραφέα; Ιδού το σημερινό ερώτημα.

Τα λογοτεχνικά βραβεία παρακινούν τους αναγνώστες; Άρθρο της Όλγας Σελλά στην Καθημερινή

Comments 0 σχόλια »

 

theparthenon-wideview-med-sharp.jpg

Αυτές τις ημέρες έκανα εκκαθάριση του χαρτοβασιλείου μου καθώς σε λίγο θα θαβόμουν υπό το βάρος του. Βρήκα και το αρχείο των ενημερωτικών σημειωμάτων προς την ηγεσία του ΥΠΕΠΘ. Μεταξύ αυτών κι ένα ενημερωτικό του 2004 για την πρωτοποριακή εργασία του ερευνητή του Πανεπιστημίου της Νότιας Καλιφόρνιας Πολ Ντέμπεβετς (Paul Debevec).

Προσπαθώντας να βρει τρόπο ακριβούς καταγραφής των λεπτομερειών της ζωφόρου του, ο Paul Debevec ανέπτυξε μια μέθοδο διεύρυνσης του βάθους πεδίου, με συρραφή φωτογραφιών που παίρνονται με διαφορετικά διαφράγματα.Είχε φτιάξει λοιπόν μία μικρού μήκους ταινία την οποία μας παραχωρούσε κατόπιν αιτήματός μου δωρεάν για εκπαιδευτική χρήση.

Βελτιωμένη από προσθήκες άλλων ερευνητών – όπως ο Ελληνας Κυριάκος Ν. Κουτουλάκος, αναπληρωτής καθηγητής της Πληροφορικής στο Πανεπιστήμιο του Τορόντο – η μέθοδος αυτή είναι σήμερα ευρύτερα γνωστή ως HDR (high-dynamic range photography). Οι εικόνες που προκύπτουν… παραείναι τέλειες: Οι λεπτομέρειες διαγράφονται τόσο καθαρά ώστε αναρωτιέται κανείς αν η ατμόσφαιρα ήταν τόσο καθαρή όταν πάτησε το «κλικ»…

Η ηγεσία δεν απάντησε ποτέ στο αίτημά μου ακόμα κι αν δεν προέκυπταν δαπάνες για το ελληνικό δημόσιο. Ίσως αν το είχαμε εντάξει στο επιχειρησιακό σχέδιο να το είχαν αγκαλιάσει…

Ο βομβαρδισμός του Παρθενώνα από τον Μοροζίνι αποτυπώνεται με συγκλονιστικό τρόπο. Η ταινία, η οποία τιτλοφορείται “Παρθενών”, παρουσιάζει με τρισδιάστατη οπτική το έπος του Παρθενώνα, το αρχιτεκτονικό κλέος του, και τις καταστροφές που υπέστη από τον Μοροζίνι και τον λόρδο Έλγιν.

Η ταινία ανασυνθέτει με συγκλονιστική ακρίβεια την αρχική όψη του μνημείου και σε ένα παιγνίδι τεχνολογίας και ιστορίας, επανασυνδέει τα γλυπτά που έκλεψε ο λόρδος Ελγιν με τα γλυπτά που παρέμειναν πάνω στο ναό της Αθηνάς.

Εσείς μπορείτε πλέον να το απολαύσετε The Parthenon

Comments 0 σχόλια »

Ο ΠαρθενώναςUpload a Document to ScribdΑφιέρωμα της Καθημερινής ένθετο 7 ημέρες


Βίντεο του PBS για τους αισθητικούς και οπτικούς κανόνες που διέπουν όλο το κτίριο. Οι κίονές του δεν είναι κατακόρυφοι. Συγκλίνουν προς τα μέσα προεκτεινόμενοι προς τα πάνω, ώστε σε απόσταση 2.200μ θα ενώνονταν εκείνοι των στενών και σε 4.950μ εκείνοι των μακρών πλευρών. Παρατηρείται καμπύλωση όλων των οριζοντίων γραμμών του μνημείου.

Comments 0 σχόλια »

parthenon-immortalized.jpg

Μία φωτοσύνθεση του Παρθενώνα από τον Τιτάνα.
Θα πρέπει πρώτα να εγκαταστήσετε το Silverlight
και στη συνέχεια να επισκεφθείτε το Photosynth

Comments 0 σχόλια »


Επανάσταση στον τρόπου που βλέπουμε τις ψηφιακές μας φωτογραφίες προκάλεσε η Microsoft με το νέο της εργαλείο για προβολή φωτογραφιών, Photosynth.

Οι περισσότερες υπηρεσίες προβολής φωτογραφιών προβάλουν τις φωτογραφίες «γραμμικά» με βάση το χρόνο που έχουν τραβηχτεί. Ο χρήστης μπορεί επίσης να επιλέξει τη φωτογραφία που θέλει με βάση έναν πίνακα με όλες τις φωτογραφίες σε σμίκρυνση.

Ωστόσο το Photosynth προσφέρει μια νέα εμπειρία στο χρήστη που κάνει τη θέαση των φωτογραφιών μοναδική. Το νέο εργαλείο της Microsoft πρέπει να το κατεβάσετε στον υπολογιστή σας (δωρεάν) και στη συνέχεια να επιλέξετε τις φωτογραφίες που θέλετε να δείτε με το πρόγραμμα συνδυασμένα.

Στη συνέχεια το πρόγραμμα ανεβάζει τις φωτογραφίες που έχετε επιλέξει στους server της Microsoft και τις επεξεργάζεται με τους ταχύτατους επεξεργαστές της εταιρείας έτσι ώστε να εντοπίσει ίδια Pixel σε διαφορετικές φωτογραφίες.

Μόλις το πρόγραμμα ολοκληρώσει την επεξεργασία και καταλάβει ποιες φωτογραφίες απεικονίζουν ίδια πράγματα (έχουν τραβηχτεί στο ίδιο τοπίο) τότε δημιουργεί την τελική πλατφόρμα μέσα από την οποία στη συνέχεια μπορείτε να δείτε τις φωτογραφίες σας.

Το Photosynth δημιουργεί μια πανοραμική φωτογραφία, σαν μωσαϊκό, και σας επιτρέπει να περιηγηθείτε αναπαραστώντας τον πραγματικό τόπο όπου τραβήχτηκαν οι φωτογραφίες.

Όμως επειδή μια φωτογραφία ισούται με χίλιες λέξεις, καλύτερα να δείτε μόνοι σας πώς συνθέτει το Photosynth τις φωτογραφίες (επισκεφτείτε το επίσημο site) αφού παρακολουθήσετε το demo video.

Η χρήση του προγράμματος γίνεται δωρεάν αφού πρώτα έχετε εγγραφεί ενώ όλες οι φωτογραφίες που θα ανεβάσετε θα είναι δημόσια διαθέσιμες μέσω του ίντερνετ.

http://livelabs.com/photosynth/

Comments 0 σχόλια »

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων