Αρχείο για 12 Οκτωβρίου, 2008

books_shimpo.jpgΗ κ. Βενετία Αποστολίδου, αναπληρώτρια καθηγήτρια στο Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης του ΑΠΘ σχολιάζει το θόρυβο για τα βιβλία του Γυμνασίου:

“Στην Ελλάδα δίνεται στα σχολικά βιβλία μεγαλύτερη σημασία από όση πραγματικά έχουν, με αποτέλεσμα να απορροφούν όλο το ενδιαφέρον, ενώ υποτιμώνται και μένουν ασχολίαστα κάποια άλλα στοιχεία της εκπαιδευτικής διαδικασίας που μπορεί να έχουν την ίδια ή και μεγαλύτερη σημασία για το μορφωτικό αποτέλεσμα. Τα σχολικά βιβλία είναι ένα εργαλείο για τη διδασκαλία των διαφόρων γνωστικών αντικειμένων. Ενα εργαλείο από τα πολλά που κανονικά θα έπρεπε να είναι στη διάθεση εκπαιδευτικών και μαθητών. Αλλα είναι η σχολική βιβλιοθήκη, τα εποπτικά μέσα και οι ηλεκτρονικές πηγές. Με δεδομένο ότι ούτε σχολικές βιβλιοθήκες έχουμε, ούτε σύγχρονα εποπτικά μέσα, ούτε υψηλό επίπεδο στην αξιοποίηση νέων τεχνολογιών στη διδασκαλία, τα σχολικά βιβλία ζουν και βασιλεύουν και δημιουργούν την ψευδαίσθηση στους πάντες, εκπαιδευτικούς, γονείς και μαθητές, ότι είναι η αρχή και το τέλος της εκπαιδευτικής διαδικασίας. Kαι εδώ ξεχνάμε κάτι πολύ βασικό: Τα σχολικά βιβλία αποτελούν ερμηνεία του Αναλυτικού Προγράμματος. Γι? αυτό και μπορούμε να έχουμε πολλαπλό σχολικό βιβλίο για το ίδιο Αναλυτικό Πρόγραμμα (Α.Π.). Μπορούμε να κρίνουμε κατά πόσο ένα σχολικό βιβλίο αποτελεί μια δημιουργική και ευφάνταστη ερμηνεία του Α.Π. αλλά δεν μπορούμε να ζητάμε από αυτό να υπερβεί τους περιορισμούς του. Οταν κρίνουμε λοιπόν ένα σχολικό βιβλίο θα πρέπει να είναι πάντα σαφές στη συζήτησή μας σε ποια σημεία κρίνουμε το βιβλίο και σε ποια το Α.Π. Στην Ελλάδα δεν γίνεται συζήτηση για τα Α.Π. Κι όμως αυτά είναι που κυρίως πρέπει να συζητιούνται γιατί εκεί είναι που καταγράφονται οι σκοποί, το περιεχόμενο αλλά και οι μέθοδοι διδασκαλίας.

Σχόλιο στην Καθημερινή

Comments 0 σχόλια »

 pi-schools.jpg

Ο Χρίστος Παπαδημητρίου, καθηγητής του Berkeley σχολιάζει: “Ο ψηφιακός αναλφαβητισμός δεν ήταν μεγάλο πρόβλημα μέχρι το 2000, γιατί μέχρι τότε είχαμε υπολογιστές απλώς. Τώρα όμως έχουμε το Διαδίκτυο, και ο ψηφιακός αναλφαβητισμός είναι αυτοεξορία από τη ζωή. Οπως λέει ο Μανουέλ Καστέλς ?μεγάλος Καταλανός κοινωνιολόγος και φίλος από τα φοιτητικά χρόνια του δικού μας Πουλαντζά? όποιος δεν ασχολείται με το Διαδίκτυο σήμερα απλώς χάνει μια ευκαιρία, αλλά σε λίγο όχι μόνο δουλειά δεν θα μπορεί να βρει, ούτε επίδομα ανεργίας δεν θα μπορεί να εισπράττει. Και βέβαια δεν υπάρχει πιο τραγικά γελοίος λόγος για να μένουμε απέξω και να διαπράττουμε το έγκλημα να κρατάμε τα παιδιά μας απέξω, από το κόλλημα στη λεπτομέρεια της πορνογραφίας που έχουν δυστυχώς μερικοί. Το μέλλον μιας χώρας προεικάζεται σε κάποιο βαθμό, άλλοι λένε μεγάλο άλλοι λένε μέτριο, από το πόση πρόσβαση στο Διαδίκτυο υπάρχει. Η Φινλανδία, η Ιρλανδία, ακόμα και η Λευκορωσία και η Ινδία, σκίζουν. Εμείς είμαστε ουραγοί της Ευρώπης, μπροστά από την Αλβανία και τη Βοσνία”.

Και αναρωτιέμαι: Αυτό το κόλλημα με την πορνογραφία θα το ξεπεράσουν κάποτε οι ταγοί της εκπαίδευσης; Στο συνέδριο της Λεμεσού είχα ένα ξέσπασμα σχετικά με αυτό το θέμα, γιατί κάποιοι φοβικοί  προσπαθούν με το κουβαδάκι τους να συμμαζέψουν τον καταρράκτη του διαδικτύου. Δεν καταλαβαίνουν δε ότι διυλίζουμε τον κώνωπα και μας διαφεύγει η κάμηλος… Δεν καταλαβαίνουν ότι το νέο χάσμα γενεών είναι τεχνολογικό, δεν καταλαβαίνουν τις επιπτώσεις αυτής της καθυστέρησης στην οικονομία της χώρας…

Ο Χρίστος Παπαδημητρίου μιλάει στην Καθημερινή με αφορμή την έκδοση ενός ελληνικού graphic novel του Logicomix.

Η Sine που εξελίχθηκε σε πρώτο λαγωνικό του διαδικτύου, ποστάρισε για τα Μαθηματικών Πάθη

Comments 0 σχόλια »

errata.jpgΠολλά λάθη διαβάζω εντοπίστηκαν στα νέα δεκάξι βιβλία του Γυμνασίου, με αποτέλεσμα το υπ. Παιδείας να αποστείλει αυτές τις ημέρες προς όλα τα σχολεία πακέτα φωτοτυπιών με τις διορθώσεις.

Απορίες προκαλούνται για το πως ξέφυγαν π.χ. 78 λάθη  από το βιβλίο των Θρησκευτικών…

Γιατί όμως πιστεύω ότι υπάρχουν κι άλλα τόσα λάθη που δεν περιλαμβάνονται στις φωτοτυπίες των διορθώσεων… Ας πάρουμε για παράδειγμα τις παραπομπές στο διαδίκτυο που προστέθηκαν στην προσπάθεια εκσυγχρονισμού των βιβλίων. Στην καλύτερη περίπτωση είναι “εύκολες” (η πρώτη που επιστρέφει η μηχανή αναζήτησης με τον χ ή ψ  όρο) και στη χειρότερη επικίνδυνες. Φαίνεται οι συγγραφείς “αισθάνονταν πολύ τυχεροί” και πατούσαν πιστά αυτό το κομβίον στο google που επιστρέφει ένα μόνο αποτέλεσμα.

Επίσης ποτέ δεν κατάλαβα τη λογική του Π.Ι. που απομακρύνει με αποφάσεις συμβουλίων τις παραπομπές σε σελίδες εκπαιδευτικών από την Πύλη και επιτρέπει τις παραπομπές σε εμπορικές σελίδες ή σε άλλες συνεργατών του,  που (τι πρωτότυπο) διαφημίζουν το βιβλίο τους…

Ελλαδιστάν;

Comments 0 σχόλια »

exhausted.jpgΗ έρευνα της «Κ» για τα περίπου 30 νέα βιβλία που εισήχθησαν προ διετίας στο γυμνάσιο ?είχε προηγηθεί στο φύλλο της περασμένης Κυριακής έρευνα για τα νέα βιβλία του δημοτικού σχολείου? επιβεβαιώνει το παράδοξο: Ολοι ?και κυρίως οι μαθητές? πρέπει να μαθαίνουν από τα λάθη τους αλλά δεν συμβαίνει το ίδιο με τους ιθύνοντες του Παιδαγωγικού Ινιστιτούτου τις επιταγές του οποίου ?μέσω του Αναλυτικού Προγράμματος? εκλήθησαν να ακολουθήσουν οι συγγραφείς των βιβλίων και καλούνται να εφαρμόσουν οι εκπαιδευτικοί. «Τα προβλήματα που υπάρχουν στην τάξη λόγω της εισαγωγής των νέων βιβλίων εν πολλοίς οφείλονται στον κακό σχεδιασμό του εγχειρήματος. Για παράδειγμα, είναι ανήκουστο να εισάγονται νέα βιβλία μαθηματικών και στις τρεις τάξεις του γυμνασίου. Ξεκινάς από την Α΄ τάξη και συνεχίζεις», προσθέτει στην «Κ» ο μαθηματικός κ. Τεύκρος Μιχαηλίδης.

Ειδικότερα, ορισμένα από τα βασικά συμπεράσματα των εκπαιδευτικών από τα νέα βιβλία του γυμνασίου είναι τα ακόλουθα:

Ύλη: Είναι δυσανάλογη προς τον σχολικό χρόνο. Φαίνεται ότι οι περισσότεροι συγγραφείς δεν έλαβαν υπόψη τους τον παιδαγωγικά αποδεκτό χρόνο ενασχόλησης των μαθητών και των μαθητριών με τα μαθήματα. «Είναι εξωπραγματική, ιδίως στην Γ΄ Γυμνασίου. Από την άλλη είναι άνισα κατανεμημένη. Τους πρώτους και πιο παραγωγικούς μήνες του σχολικού έτους υπάρχουν εξαιρετικά απλά μαθήματα και, αντίθετα, συσσώρευση δύσκολων εννοιών στο τέλος της χρονιάς, όταν ?ας μη γελιόμαστε? τα παιδιά χαλαρώνουν. Και η ύλη αυτή είναι πολύ σημαντική για τις επόμενες τάξεις», λέει για τα μαθηματικά ο κ. Μιχαηλίδης. «Αν δεν έχουμε κριτήρια για να ξεχωρίσουμε το σημαντικό από το ασήμαντο, το κύριο από το δευτερεύον, τότε είμαστε ακατάλληλοι για να καθοδηγήσουμε τους νέους», συμπληρώνει, εστιάζοντας στις ευθύνες του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου, ο κ. Κουγέας.

Βομβαρδισμός πληροφοριών: Μια βασική αδυναμία των εγχειριδίων του Γυμνασίου είναι ότι με στόχο την παροχή πληροφοριών εκτοπίζεται η αφήγηση και κυριαρχεί ο βομβαρδισμός με πληροφορίες. «Η αφήγηση στο Γυμνάσιο είναι βασικό στοιχείο. Προβληματιστήκαμε, γιατί ένα παιδί μαθαίνει από τη διήγηση της γιαγιάς και όχι από τον δάσκαλο;», αναρωτιέται ο κ. Κουγέας.

Αυστηρή καθοδήγηση των εκπαιδευτικών: Το γεγονός ότι το υπουργείο Παιδείας ζητεί (μέσω των περιφερειακών διευθύνσεων και των σχολικών συμβούλων) συγκεκριμένη ενημέρωση από τους εκπαιδευτικούς για την πορεία της ύλης, τους αναγκάζει να κάνουν επί τροχάδην την ύλη. Από την άλλη, για κάθε μάθημα δεν υπάρχει ένα αλλά τρία βιβλία: του μαθητή, του καθηγητή και των ασκήσεων. «Αυτό συνεπάγεται μια αυστηρά καθοδηγούμενη πορεία διδασκαλίας που πέρα από το ότι δηλώνει έλλειψη εμπιστοσύνης στους εκπαιδευτικούς, καταλήγει στον εγκλωβισμό της διδακτικής πορείας παραγνωρίζοντας ιδιαιτερότητες που οφείλονται σε κοινωνικούς ή γεωγραφικούς λόγους», λέει ο κ. Κουγέας.

Επιμόρφωση καθηγητών: Για μία ακόμη φορά έντονες είναι οι διαμαρτυρίες της ΟΛΜΕ και των εκπαιδευτικών για την ελλιπέστατη επιμόρφωση στα νέα εγχειρίδια. Από την άλλη, οι εκπαιδευτικοί που μίλησαν στην «Κ» εστίασαν ότι τα νέα βιβλία δεν δοκιμάστηκαν στην τάξη προτού πάνε σε όλα τα σχολεία.

«Είναι σαν τη νοικοκυρά που δεν ξέρει τι ακριβώς θα της χρειαστεί για το φαγητό που ετοιμάζει, και έτσι ψωνίζει τα πάντα…». Η παρομοίωση του έμπειρου φιλολόγου κ. Σωκράτη Κουγέα αποτυπώνει την εικόνα των νέων βιβλίων στο Γυμνάσιο. Μπορεί να είναι καλύτερα από τα προηγούμενα, αλλά με μεγάλο όγκο ύλης και «πολύ πυκνά», με αποτέλεσμα μαθητές και εκπαιδευτικοί να… χάνονται στη μετάφρασή τους. Ετσι, οι μαθητές που μπορούν και έχουν στήριξη από την οικογένειά τους (αφιέρωση χρόνου από τους γονείς ή οικονομική για φροντιστηριακή υποστήριξη) προχωρούν, και οι υπόλοιποι επιβραδύνουν – κάποιοι μένουν πολύ πίσω στα μαθήματα.

«Υπάρχει το φαινόμενο να έχουμε καλύτερα βιβλία, τα οποία όμως συντελούν στην αύξηση της σχολικής αποτυχίας!», παρατηρεί χαρακτηριστικά μιλώντας στην «Κ» ο μαθηματικός κ. Στράτος Στρατηγάκης.

Comments 0 σχόλια »

logo_sch.jpg

Καθώς γύριζα από την πρωινή βόλτα -για τις εφημερίδες – κι άκουγα αμέριμνη το ραδιόφωνο κόντεψε να μου φύγει το τιμόνι από τα χέρια. Ραδιοφωνική διαφήμιση για την επιμόρφωση. Δύο καθηγητές συνομιλούν: ” Κώστα που τις βρήκες αυτές τις ωραίες σημειώσεις; Έκανα search και μετά copy paste” Στη συνέχεια πέφτει το τσιτάτο: Πάνω από 90.000 εκπαιδευτικοί μπήκαν στην ψηφιακή εποχή.

Ανοίγοντας τις κυριακάτικες εφημερίδες διαπίστωσα ότι ανάλογη καταχώριση υπάρχει σε όλα τα φύλλα…

ΟΚ ώστε πάνω από 90000 εκπαιδευτικοί επιμορφώθηκαν στην τεχνική του copy-paste!

Μπραβίσιμο! Για να βάλουμε κάποια πράγματα στη θέση τους… Θυμάται κανείς ότι αυτό είναι το πρώτο στάδιο ενός προγράμματος τριών σταδίων; Ότι το πρώτο στάδιο βρυκολάκιασε κι έχει κρατήσει πάνω από πέντε χρόνια; Ότι οι εκπαιδευτικοί σύρθηκαν στην πιστοποίηση με το στανιό (απειλές επιστροφής του επιδόματος); Ότι όσοι πιστοποιήθηκαν, πιστοποιητικό δεν έχουν πιάσει στα χέρια τους; Ότι όσοι δούλεψαν σε αυτό δεν έχουν πληρωθεί ακόμα; Φαίνεται τα χρήματα επαρκούν μόνο για “δράσεις δημοσιότητας”. Οι εκπαιδευτικοί είναι γνωστό τοις πάσι ότι είναι εισοδηματίες. Ότι το β΄επίπεδο επωαζόταν 4 χρόνια και αφού ξεκίνησε -όπως ξεκίνησε- στα μουλωχτά, εν μέσω πασχαλινών διακοπών, φυσικά δεν πλησίασε τους στόχους του; Από 8000 το παρακολούθησαν 4500;

Γιατί δε διαφημίζουν πόσες ώρες διδασκαλίας γίνονται με τους μαθητές από τους 90000 μετακπαιδευμένους καθηγητές με ανανεωμένες μεθόδους; Γιατί δε λένε για τις αγκυλωτικές εγκυκλίους που συντάχθηκαν με στόχο να αποτρέπουν τους εκπαιδευτικούς από τη χρήση του εργαστηρίου; Φαντάζομαι δε, όποιος χρησιμοποιεί και powerpoint είναι έτοιμος για σχολικός σύμβουλος… Για να μη θυμηθώ κάτι κιτσάτα power… με ηλιοβασιλέματα που ευαγγελίζονται την ανανέωση της διδασκαλίας της λογοτεχνίας στο δικτυακό τόπο του Π.Ι. Έλεος! αξιοποιήσιμα βέβαια, για το τι πρέπει να αποφεύγουν οι διδάσκοντες, αν καταπιαστούν με παρουσιάσεις…

Και για την ουσία αυτή είναι η επιμόρφωση; να φτιάχνουν ευανάγνωστες σημειώσεις οι διδάσκοντες; ή καλύτερα να αντιγράφουν τις έτοιμες και να κοτσάρουν το ονοματάκι τους;

Τι ήταν κι αυτό πάλι κυριακάτικα…

Comments 5 σχόλια »

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων