Αρχείο για 11 Απριλίου, 2009
Αν στους μύχιους πόθους σας περιλαμβανόταν μία υποτροφία για τα Harvard, Yale, MIT, Princeton και Stanford πλέον είμαστε στην ευχάριστη θέση να σας ανακοινώσουμε ότι χιλιάδες διαλέξεις μαθημάτων αυτών των ιδρυμάτων διατίθενται δωρεάν σε οποιοδήποτε χρήστη διαδικτύου. Παρακολουθείστε, κατεβάστε και μοιραστείτε εκπληκτικές ομιλίες των καλύτερων εισηγητών του κόσμου.
Στο Academic Earth θα ανακαλύψετε “βιντεοδιαλέξεις” αλλά και ολόκληρα courses σε τεράστιο πλήθος αντικειμένου. Η κατηγοριοποίηση ανά αντικείμενο και ανά πανεπιστήμιο θα σας επιτρέψει να αναζητήσετε εύκολα και γρήγορα το βίντεο που σας ενδιαφέρει.
0 σχόλια »
www.eie.gr/archaeologia/gr/arxeio.aspx Προτρέπουμε κάθε νωχελικό παρατηρητή του αθηναϊκού τοπίου να επισκεφτεί αυτή την ιστοσελίδα: όχι μόνο αρθρογραφία για σημαντικές περιόδους της πόλης, μα επιπλέον ένα εξαίρετο «Αρχείο νεότερων μνημείων» με στοιχεία για εκατοντάδες κτίσματα, από τζαμιά μέχρι στοές κι από εργοστάσια μέχρι θέατρα. Στους άξιους συντελεστές του έργου αναγνώρισα με συγκίνηση και μία παλιά φίλη και συνάδελφο, καθηγήτρια πλέον της Νεότερης Ιστορίας: τη Νάσια Γιακωβάκη.
0 σχόλια »
Οι αρχαίοι Έλληνες έκρουσαν πρώτοι τον κώδωνα του κινδύνου για την οικονομική κρίση και το φαινόμενο του θερμοκηπίου, λέει Βρετανός καθηγητής
Μπορεί η οικονομική κρίση και η υπερθέρμανση του πλανήτη να «καίνε» στον 21ο αιώνα, όμως τα μαθήματα για την αντιμετώπισή τους έχουν ηλικία 2.500 ετών και υπογραφή αρχαιοελληνική. Τουλάχιστον αυτό υποστηρίζει, με βάση έρευνά του στις αρχαίες πηγές, ο Βρετανός καθηγητής κλασικών σπουδών στο Πανεπιστήμιο του Έξιτερ Ρίτσαρντ Σίφορντ, σε ομιλία του σε συνέδριο στη Γλασκώβη.
«Οι Έλληνες ήταν οι πρώτοι που χρησιμοποίησαν το χρήμα, περί το 600 π.Χ., και είχαν κατά νου πως αν το θεωρούμε δεδομένο το χάνουμε. Το άγχος γύρω από την καταστρεπτική δύναμη του χρήματος ενυπάρχει στην αρχαιοελληνική σκέψη. Στην τραγωδία για παράδειγμα- ένα είδος που αναπτύχθηκε με την οικονομική ευμάρεια- οι χαρακτήρες που πρωταγωνιστούν είναι άνθρωποι πλούσιοι, ηγετικές μορφές που συνήθως είναι απομονωμένοι από τους άλλους. Δεν είναι τυχαίο», εξηγεί ο Ρίτσαρντ Σίφορντ, ο οποίος πιστεύει πως το χρήμα έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην ανάπτυξη του ελληνικού πολιτισμού.
Ο «Πλούτος»του Αριστοφάνη, σύμφωνα με τον Βρετανό καθηγητή, αποτελεί την πρώτη συζήτηση περί οικονομικών στην αρχαιότητα. Και ο Αριστοφάνης φέρεται να διαχωρίζει το χρήμα από τα άλλα αγαθά της ζωής. Διότι το χρήμα το αναζητάμε διαρκώς σε μεγαλύτερες ποσότητες, αντιθέτως με την μπιζελόσουπα!
«Ο σύγχρονος κόσμος έχει βυθιστεί στην ιδέα του αλόγιστου χρήματος. Οι αρχαίοι Έλληνες φρόντιζαν να προειδοποιήσουν τους άπληστους μέσω της μυθολογίας. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα του βασιλιά Μίδα, ενός ανθρώπου γνωστού για την λατρεία του στο χρήμα. Γι΄ αυτό και θεωρώ τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό ως πολιτισμό του μέτρου», συνεχίζει ο κ. Σίφορντ.
Το μέτρο του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού όμως δεν αφορά μόνο την απληστία, αλλά και την οικολογία. Η αδιαφορία του σύγχρονου κόσμου για τα σήματα κινδύνου που εκπέμπει το φαινόμενο του θερμοκηπίου παραπέμπει σε μορφές της ελληνικής μυθολογίας, που υποκύπτουν στις ακόρεστες επιθυμίες τους ακόμη και αν γνωρίζουν πως οι επιλογές τους θα τους οδηγήσουν στην καταστροφή. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η περίπτωση του Ερυσίχθονα, που έκοψε τα δένδρα από το άλσος της θεάς Δήμητρας για οικοδόμησεις του μεγάρου του. Εκείνη για να τον τιμωρήσει τον καταδίκασε να πεινάει διά βίου και να μη βρίσκει τρόπο να χορτάσει, ώστε στο τέλος κατέληξε να φάει τις σάρκες του.
«Ο μύθος για τη μεταποίηση της φύσης σε προϊόν, μία διαδικασία που έχει ως αποτέλεσμα την αδηφαγία και την αυτοκαταστροφή, αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα για το πόσο ανίκανοι είμαστε να αντιμετωπίσουμε το φαινόμενο του θερμοκηπίου εξαιτίας της αμετροέπειας του πολιτισμού μας. Δεν μπορούμε να ανασυστήσουμε τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό του μέτρου, αλλά τουλάχιστον μπορούμε να βρούμε έναν τρόπο να φωτίσουμε τον κόσμο μας με τα ιδανικά του», καταλήγει ο Ρίτσαρντ Σίφορντ.
Τα Νέα
0 σχόλια »
Διευρύνεται χρόνο με τον χρόνο το χάσμα που χωρίζει τις περιοχές εκείνες στις οποίες οι απόφοιτοι Λυκείου καταφέρνουν να εισαχθούν σε κάποια ανώτατη σχολή σε σύγκριση με εκείνες στις οποίες τα ποσοστά αποτυχίας είναι υψηλά. Οπως προκύπτει από έρευνα του Κέντρου Ανάπτυξης Εκπαιδευτικής Πολιτικής της ΓΣΕΕ (ΚΑΝΕΠ- ΓΣΕΕ) που παρουσιάστηκε χθες σε δέκα νομούς της χώρας, ένας στους δύο υποψηφίους δεν επιτυγχάνει, παρά τις δαπάνες για φροντιστήρια, να εισαχθεί στην ανώτατη εκπαίδευση. Πρόκειται για τις γκρίζες ζώνες της εκπαίδευσης, στις οποίες τοποθετούνται οι νομοί Ροδόπης, Ξάνθης, Κέρκυρας, Σάμου, Ευρυτανίας, Χαλκιδικής, Κυκλάδων, Δωδεκανήσου, Λευκάδας, Φλώρινας και οι περιοχές Πειραιά και Δυτικής Αττικής. Και όλα αυτά όταν τα ελληνικά νοικοκυριά δαπανούν περί τα 4,8 δισ. ευρώ για τις εκπαιδευτικές ανάγκες των παιδιών τους (πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση), ενώ το κόστος της αποτυχίας (των αποφοίτων που δεν πέρασαν σε πανεπιστήμια και ΤΕΙ) ανέρχεται σε 169 εκατ. ευρώ.Οι περιοχές που ανήκουν στις γκρίζες ζώνες της εκπαίδευσης παρουσιάζουν χαμηλούς δείκτες ανάπτυξης, υψηλή ανεργία, κλιμακούμενη αποβιομηχάνιση, χαμηλό κατά κεφαλήν εισόδημα (κυρίως Θράκη, Δυτική Αττική, Πειραιάς). Ωστόσο υπάρχουν και περιοχές (κυρίως νησιωτικές, του Αιγαίου αλλά και του Ιονίου) με υψηλό ποσοστό απασχολουμένων σε τουριστικές επιχειρήσεις οι οποίες δεν επενδύουν στον τομέα της εκπαίδευσης. Οπως σημείωσε ο επιστημονικός σύμβουλος του ΚΑΝΕΠ- ΓΣΕΕ κ.
Ν. Παΐζης«η απροθυμία των περιοχών αυτών να επενδύσουν στην εκπαίδευση προαναγγέλλει την ανελαστικότητά τους να αντιδράσουν στις συνέπειες μιας οικονομικής και αναπόφευκτα κοινωνικής κρίσης που θα πλήξει τις θέσεις εργασίας και τον τζίρο των μικρομεσαίων επιχειρήσεων».
Στον αντίποδα βρίσκονται περιοχές με πολύ υψηλά ποσοστά επιτυχίας, όπως η Β΄ Αθηνών, η Χίος, η Καρδίτσα, η Α΄ Θεσσαλονίκης, η Λάρισα, η Αρκαδία, οι Σέρρες, η Ανατολική Αττική, τα Τρίκαλα και τα Ιωάννινα. Πρόκειται για περιοχές με υψηλούς δείκτες ανάπτυξης και ευημερίας, αυξημένο εισόδημα και μορφωτικό επίπεδο (εύπορες περιοχές των μεγαλοαστικών κέντρων της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης και μεγάλα αστικά κέντρα όπως η Πάτρα, η Λάρισα και τα Ιωάννινα) αλλά και καθαρά αγροτικές περιοχές (π.χ. Σέρρες, Αρκαδία).
Το Βήμα
0 σχόλια »
Εντυπωσιάστε τους φίλους σας, στέλνοντας τα δικά σας πρωτοποριακά animations.
Ανακαλύψτε τα στο acapela.tv δημιουργώντας games, greetings cards και ηλεκτρονικά μηνύματα απλώς τοποθετώντας το κείμενο σας -ω ναι, δέχεται και ελληνικά- και το email του αποστολέα.Οι χαρακτήρες του acapela.tv ενσωματώνουν το κείμενο που επιθυμείτε μέσα στο κάθε animation. Το τελικό αποτέλεσμα το αναπαράγουν στον αποστολέα που θα επιλέξετε ή στην ιστοσελίδα σας.
0 σχόλια »
Το μάθημα των Θρησκευτικών στο ελληνικό σχολείο παραμένει ομολογιακό και κατηχητικό, παρά την πρόσφατη αλλαγή των διδακτικών βιβλίων. Το ισχύον μάθημα αναφέρεται αποκλειστικά και μόνο στην Ορθοδοξία, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων που δεν παραλλάσσουν την ουσία, βασίζεται στην αυθαίρετη προϋπόθεση ότι εκπαιδευτές και εκπαιδευόμενοι μετέχουν της ίδιας πίστης και καταφάσκει την αλήθεια του συγκεκριμένου θρησκευτικού δόγματος. Ο ισχυρισμός που διατυπώνεται από διάφορες πλευρές, συμπεριλαμβανομένου και του τ. υπουργού Παιδείας κ. Στυλιανίδη, πως δήθεν το μάθημα δεν είναι πλέον ομολογιακό διότι αναφέρεται και σε άλλες θρησκείες (αναφορά που εξαντλείται σε 12 σελίδες στο πλαίσιο όλης της υποχρεωτικής εκπαίδευσης), δεν ευσταθεί. Αυτός άλλωστε είναι ο λόγος που νομιμοποιεί το δικαίωμα απαλλαγής του μαθητή από ένα υποχρεωτικό μάθημα του αναλυτικού προγράμματος, στο βαθμό που ο ομολογιακός του χαρακτήρας συγκρούεται με την αρχή της ελευθερίας της θρησκευτικής συνείδησης. Θα πρέπει δε να σημειωθεί ότι η ελευθερία της θρησκευτικής συνείδησης δεν διακυβεύεται μόνον στην περίπτωση των ετερόδοξων ή αλλόθρησκων, αλλά πλήττεται εξίσου και στην περίπτωση των ορθόδοξων μαθητών, γιατί οιαδήποτε υποχρεωτική κατήχηση παραβιάζει την ελευθερία της συνείδησης. Η δημοκρατία δεν μπορεί να θέτει την κατήχηση ως δίλημμα προς τον πολίτη με το ερώτημα της απαλλαγής. Αυτός ο ρόλος ανήκει στις εκκλησίες και όχι στη συντεταγμένη πολιτεία.
Η ιδιότυπη και κατά κανόνα χαμηλής ποιότητας αφήγηση που επιχειρείται στο πλαίσιο του συγκεκριμένου μαθήματος αδυνατεί να συλλάβει τη συνθετότητα του θρησκευτικού φαινομένου, ενώ υπολείπεται ακόμη και ως προσέγγιση της Ορθοδοξίας. Στο πλαίσιο του Συμβουλίου της Ευρώπης έχει τεθεί το ζήτημα της απάλειψης του κατηχητικού χαρακτήρα του μαθήματος των Θρησκευτικών και της αναπροσαρμογής του με στόχο το σεβασμό των ατομικών δικαιωμάτων. Ενα μάθημα το οποίο να μελετά την ιστορία του θρησκευτικού φαινομένου στις πολιτισμικές, κοινωνικές και φιλοσοφικές του διαστάσεις, απαλλαγμένο από δογματικά και κατηχητικά στοιχεία, δεν αποτελεί μεταμοντέρνο αίτημα μιας διαπολιτισμικής φιλολογίας του συρμού, αλλά αίτημα δημοκρατίας. Δεν πρόκειται για το σεβασμό «των άλλων», αλλά για το σεβασμό του εαυτού μας.
* Η κ. Εύη Ζαμπέτα είναι αναπληρώτρια καθηγήτρια Πανεπιστημίου Αθηνών.
Καθημερινή
0 σχόλια »
Αναρτήθηκε από terracomputerata στο facebook, έρευνα, με ετικέτες: έρευνα
Η Τρίτη -και συγκεκριμένα στις 11.45 π.μ.- και όχι η Δευτέρα είναι η πιο δύσκολη στιγμή της εβδομάδας, υποστηρίζουν Βρετανοί ερευνητές. Το συμπέρασμα αυτό προέκυψε έπειτα από έρευνα, στην οποία συμμετείχαν 3.000 άτομα.
Οι συμμετέχοντες παραδέχτηκαν ότι το μεγαλύτερο μέρος της Δευτέρας το περνούν, προσπαθώντας να εγκλιματιστούν, ενώ την Τρίτη βρίσκονται αντιμέτωποι με τις εκκρεμότητες της προηγούμενης μέρας και τον προγραμματισμό της υπόλοιπης εβδομάδας!
Ο τρόπος που αντιμετωπίζουν το στρες είναι το «σερφάρισμα» στα site κοινωνικής δικτύωσης, όπως το Facebook…
Ελεύθερος Τύπος
0 σχόλια »
Στους δρόμους της Αθήνας «ξεχύνεται» τις επόμενες ημέρες το Street View της Google. Απροσδιόριστος αριθμός αυτοκινήτων -η Google ποτέ δεν αποκαλύπτει αριθμούς και λεπτομέρειες- θα διατρέξει όλους τους δρόμους της Αθήνας, προκειμένου η πόλη να μπει στη δημοφιλή υπηρεσία του διαδικτυακού κολοσσού.
«Ολα είναι έτοιμα για να ξεκινήσει η φωτογράφηση των δρόμων», λέει ο διευθυντής προϊόντων της Google κ. Ι. Καλαφάτης. Kαι αν όλα πάνε καλά, τότε η υπηρεσία θα είναι έτοιμη σε μερικούς μήνες. Τη φωτογράφηση θα πραγματοποιήσουν ειδικές κάμερες προσαρμοσμένες σε συμβατικά οχήματα τα οποία θα φέρουν εμφανώς τα διακριτικά της Google. Τα οχήματα θα είναι μαύρα προκειμένου ν’ αποφευχθούν οι αντανακλάσεις του φωτός επάνω τους στη διάρκεια της φωτογράφησης. Στη συνέχεια, το περιεχόμενο της φωτογράφησης θα αποσταλεί στα εργαστήρια της Google και ειδικά προγράμματα θα αναλάβουν τη συναρμολόγηση των φωτογραφιών, προκειμένου ο θεατής της υπηρεσίας ν’ απολαμβάνει μια «ιδεατή» βόλτα στην Πλάκα, στην Ερμού και στον Λυκαβηττό. Προηγουμένως η «ταινία» που θα δημιουργηθεί θα περάσει από άλλα ειδικά προγράμματα που θ’ ανιχνεύσουν πρόσωπα και πινακίδες αυτοκινήτων, προκειμένου να τα «θολώσουν» ώστε να μην είναι αναγνωρίσιμα από τον θεατή.
Δωρεάν υπηρεσία
«Ξεκινάμε από την Αθήνα -πιθανώς από το ιστορικό της κέντρο- και μετά θα δούμε μέχρι πού θα φτάσουμε στο Λεκανοπέδιο της Αττικής», λέει ο κ. Καλαφάτης. Ο ίδιος δεν αποκλείει να υπάρξουν και άλλες πόλεις της Ελλάδος που θα ενταχθούν στην υπηρεσία στο μέλλον. Προς το παρόν η ειλημμένη απόφαση της Google αφορά την Αθήνα. Η υπηρεσία θα προσφερθεί δωρεάν, με την Google να προσδοκά αποκλειστικά διαφημιστικά έσοδα. «Αυτή είναι η στρατηγική και δεν αλλάζει ποτέ», λέει ο κ. Καλαφάτης, προσθέτοντας ότι η εταιρεία, θα παράσχει τα κατάλληλα εργαλεία σε εξωτερικούς προγραμματιστές, ώστε ν’ αναπτύξουν τις δικές τους εφαρμογές. Ετσι, ένας ξενοδόχος στο κέντρο της Αθήνας, θα μπορεί ν’ αναπτύξει στη δική του ιστοσελίδα μια λίστα από προτεινόμενες διαδρομές στους πελάτες του με αφετηρία το ξενοδοχείο. Και οι τελευταίοι πριν αποφασίσουν ποια διαδρομή θ’ ακολουθήσουν, θα μπορούν να έχουν μια πολύ καλή «γεύση» της διαδρομής που επέλεξαν ή όχι. Η υπηρεσία θα είναι διαθέσιμη και από κινητά τηλέφωνα 3ης γενιάς.
Τα οχήματα της Google θα εισέλθουν σε κάθε δημόσιο δρόμο της Αθήνας και θα τον φωτογραφήσουν. Η διαδικασία αυτή δεν συνιστά παραβίαση προσωπικών δεδομένων και η ίδια η εταιρεία δεν θα είχε προχωρήσει σε ένα τέτοιο εγχείρημα, αν οι νομικοί της την είχαν συμβουλεύσει διαφορετικά. Ωστόσο, δίνεται η ευκαιρία σε όποιον ενδιαφερόμενο θέλει (π.χ. κάτοικο ή έχοντα έννομο συμφέρον), ν’ αφαιρέσει το ακίνητό του από την υπηρεσία.
Οι φωτογραφίες
Η Google πραγματοποίησε επαφές με την Αρχή Προστασίας Δεδομένων γνωστοποιώντας τις προθέσεις της και διαβεβαιώνοντάς την ότι τα προσωπικά δεδομένα γίνονται σεβαστά. Η Αρχή δεν απάντησε στην εταιρεία η οποία και το εξέλαβε ως πράσινο φως για το εγχείρημά της. «Τουλάχιστον η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να υποστηρίξει μια τέτοια προσπάθεια, καθώς πολλοί είναι οι ενδιαφερόμενοι, εντός και εκτός Ελλάδος», λέει ο κ. Καλαφάτης.
Το Street View επιτρέπει στους χρήστες Η/Υ και κινητού τηλεφώνου να περιηγηθούν σε μια περιοχή, με πανοραμικές φωτογραφίες που έχουν τραβηχτεί από το επίπεδο του εδάφους. Η πρόσβαση στις εικόνες γίνεται με το «σύρσιμο» του σχετικού εικονιδίου σε οποιονδήποτε δρόμο που είναι χρωματισμένος με μπλε σε ένα χάρτη της Google. Στη συνέχεια μπορεί να κινηθεί κατά μήκος των δρόμων ή να κοιτάξει τριγύρω του, με θέα 360 μοιρών. Ετσι είναι εφικτή η ανεύρεση της ακριβούς τοποθεσίας για ένα ραντεβού ή το κοντινότερο καφέ. Το Street View είναι διαθέσιμο σε πόλεις των ΗΠΑ, της Ιαπωνίας, της Αυστραλίας, της Νέας Ζηλανδίας, της Γαλλίας, της Ιταλίας και της Ισπανίας. Πρόσφατα προστέθηκαν το Αμστερνταμ και το Λονδίνο.
Καθημερινή
0 σχόλια »
Ασάφειες, προχειρότητες και μεγάλες δυσκολίες για το επίπεδο των μαθητών παρουσιάζουν τα νέα σχολικά βιβλία του δημοτικού. Αυτά είναι τα πρώτα στοιχεία που προκύπτουν από την έρευνα του Ινστιτούτου Παιδαγωγικών Ερευνών και Μελετών της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδος (ΔΟΕ), η οποία θα ολοκληρωθεί και θα παρουσιαστεί μετά το Πάσχα. Το θέμα των προβλημάτων των νέων βιβλίων έθεσε χθες ο πρόεδρος της ΔΟΕ κ. Δ. Μπράτης στη συνάντηση που είχε με τον κ. Γεώργιο Μπαμπινιώτη, ο οποίος προεδρεύει του διαλόγου για τις αλλαγές στο λύκειο και το σύστημα εισαγωγής στα ΑΕΙ. Η εικόνα των βιβλίων ενισχύει την επιχειρηματολογία της ΔΟΕ για την αναγκαιότητα ενός ενιαίου σχεδιασμού βιβλίων, αναλυτικών προγραμμάτων και μεθόδων από το νηπιαγωγείο έως το λύκειο.
Πρότεινε 762 αλλαγές
Ειδικότερα, όπως ανέφερε, μιλώντας στην «Κ», ο κ. Μπράτης, από την έρευνα προκύπτει ότι τα 60 νέα βιβλία παρότι έχουν θετικά στοιχεία, η ύλη είναι πάρα πολύ μεγάλη και στριφνή, σε τέτοιο βαθμό που και έμπειροι εκπαιδευτικοί δυσκολεύονται να τη διδάξουν. Επίσης, έχουν ασάφειες και προχειρότητες. Συνολικά, το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο πρότεινε 762 αλλαγές σε μικρολαθάκια και παροράματα στα βιβλία και τετράδια μαθητών καθώς και στα βιβλία των δασκάλων στο Δημοτικό. «Εχασαν το στοίχημα επειδή επίσπευσαν τις διαδικασίες για να απορροφήσουν τα ευρωπαϊκά κονδύλια», τόνισε ο κ. Μπράτης. «Είναι χαρακτηριστικό ότι δεν έγινε ούτε πιλοτική εφαρμογή τους, ούτε αξιολόγησή τους», προσθέτει. Μάλιστα, η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας είχε εξαγγείλει αξιολόγηση όλων των βιβλίων το καλοκαίρι του 2007, όταν είχε ανακύψει το θέμα με το βιβλίο της Ιστορίας ΣΤ΄ Δημοτικού, το οποίο μετά τις έντονες αντιδράσεις απεσύρθη, ακριβώς μετά τις εκλογές του Σεπτεμβρίου 2007. Ομως, τα αποτελέσματα της αξιολόγησης των βιβλίων από το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο ακόμη αγνοούνται.
Ο κ. Μπράτης τόνισε στον κ. Μπαμπινιώτη ότι ο πρόχειρος τρόπος εισαγωγής των νέων βιβλίων αποτυπώνει και την προχειρότητα με την οποία σχεδιάζεται και υλοποιείται η εκπαιδευτική πολιτική. Ανάλογα θέματα είχε θέσει ο κ. Μπράτης και στο Συμβούλιο Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, όπου γίνεται ο εθνικός διάλογος και του οποίου πρόεδρος είναι ο κ. Μπαμπινιώτης. «Πρέπει να αποφασίσουμε τι σχολείο θέλουμε», επεσήμανε ο κ. Μπράτης. Από την πλευρά του, ο κ. Μπαμπινιώτης δεσμεύτηκε να υπάρξει διάλογος με συγκεκριμένη ατζέντα για την υποχρεωτική εκπαίδευση, μετά την ολοκλήρωση του διαλόγου για την αναβάθμιση του λυκείου και την αλλαγή του συστήματος πρόσβασης.
Καθημερινή
0 σχόλια »
Το 40% της τάξης μου είναι Πολωνοί. Οταν ανέφερα με περηφάνεια τα Νόμπελ της ελληνικής λογοτεχνίας κρυφογέλασαν. “Εχουμε περισσότερα”, μας πληροφόρησαν και με ρώτησαν αν θα διδαχθούν Πολωνούς λογοτέχνες στα πλαίσια της ξένης λογοτεχνίας. Τους ανέθεσα λοιπόν να μας παρουσιάσουν μερικά αποσπάσματα αφού όμως τα μεταφράσουν.
Ξεχωρίσαμε το ποίημα του Tadeusz Różewicz Warkoczyk – Πλεξούδα
Όταν όλες τις γυναίκες
μετά τη μεταφορά τις ξυρίσανε
τέσσερεις εργάτες με σκούπες
από φλαμουριά σκούπιζαν
και μάζευαν τα μαλλιά
Κάτω απ’ τα καθαρά τζάμια
βρίσκονται ακίνητα τα μαλλιά των πνιγμένων
στους θαλάμους αερίων
πάνω στα μαλλιά καρφίτσες
και κοκάλινα χτένια
Δεν τα λούζει ο ήλιος
δεν τα σκορπίζει ο άνεμος
δεν τα αγγίζει χέρι
ούτε βροχή, ούτε χείλη
Στα μεγάλα κιβώτια
τα στεγνά μαλλιά
των πνιγμένων
και η γκρι πλεξούδα
η αλογοουρά με την κορδελίτσα
που τραβούσαν στο σχολείο
τα άτακτα αγόρια.
Η απόδοση στα ελληνικά της Σύλβιας Καρντάς.
Η φωτογραφία προέρχεται από τη διεύθυνση: www.rudyfoto.com/hol/au-hair.html
0 σχόλια »
|