Αρχείο για 9 Απριλίου, 2009

japan_cyberhome.jpgΠριν μερικά χρόνια είχα επισκεφθεί την Ιαπωνία. Και γύρισα τρομαγμένη. Ηταν σαν ένα ταξίδι στο μέλλον αλλά ένα μέλλον διόλου ελπιδοφόρο. Αυτές τις ημέρες είδα ένα ρεπορτάζ του BBC για τα ιντερνετ καφέ της Ιαπωνίας που μετατρέπονται σε ξενοδοχεία για τους άστεγους. Κάθε απόβλητος του συστήματος διαμένει σε ένα απειροελάχιστο χώρο που διασφαλίζει την ιδιωτικότητά του, με τεχνητό φωτισμό όλη μέρα και μοναδικό παράθυρο την οθόνη του υπολογιστή. Ο ύπνος ζορισμένος πάνω στην πολυθρόνα με ανάκλιση και το τίμημα για αυτό το κατάλυμα… 500 δολλάρια. Ο αριθμός τους διαρκώς αυξάνεται ενώ υπολογίζονται σε 5.400.

Διαβάστε σχετικό άρθρο στο Reuters

Comments 0 σχόλια »

griots.jpgΕξαιρετική όσο και ογκώδης σύνοψη του Ματθαίου Τσιμιτάκη για το φαινόμενο #griots:

Η ανάδυση ενός άτακτου δημόσιου λόγου

Του Ματθαίου Τσιμιτάκη*

Ο τίτλος δεν θα μπορούσε παρά να είναι καταχρηστικός. Στην πραγματικότητα θα παραμείνει ερώτημα για πολιτικούς και μελετητές, αν η εξέγερση του Δεκέμβρη εξέφρασε “λόγο”, προτάγματα, διακυβεύματα και διεκδικήσεις και -αν ναι- ποια ακριβώς ήταν αυτά. Δυο μήνες μετά η εικόνα από τους δρόμους της Αθήνας και των άλλων μεγάλων πόλεων κατά το μήνα Δεκέμβριο, παραμένει συγκεχυμένη. Ποιο ακριβώς ήταν το υποκείμενο που εξεγέρθηκε και για ποιο λόγο; Οι μαρτυρίες δεν σκιαγραφούν μια κοινωνική ομάδα αλλά πολλές.

…Την ίδια στιγμή μπορούμε με βεβαιότητα να πούμε ότι ποτέ άλλοτε δεν παρήχθη τόσο μεγάλος όγκος πληροφοριών (ΜΜΕ, Διαδίκτυο) σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα, όσο αυτόν τον ταραγμένο μήνα. Εντούτοις τα ελληνικά ΜΜΕ εγκλωβισμένα στην κατεστημένη οπτική και εξαρτημένα από τις συστημικές πηγές ενημέρωσης (αστυνομία, κρατικές υπηρεσίες) μάλλον απέτυχαν να σκιαγραφήσουν ικανοποιητικά τα γεγονότα – πολλώ δε μάλλον να τα διερμηνεύσουν. Η ανάλωση τους σε έναν ατέρμονο σχολιασμό, ελλείψει στοιχείων και κατανόησης της πραγματικότητας στο δρόμο καθώς και η αδυναμία τους να διεξάγουν ουσιαστική δημοσιογραφική έρευνα, οδήγησαν σε μια αποτυχία η οποία ίσως αποδειχθεί ιστορικής σημασίας.

Διαβάστε ολόκληρο το δημοσίευμα

Comments 0 σχόλια »

geni_f.jpgΈνα άλλο Ίντερνετ είναι πιθανό, σύμφωνα με τον κ. Σηφάκη. Τα προβλήματα ασφαλείας που αντιμετωπίζει το υπάρχον Διαδίκτυο δύσκολα ξεπερνιούνται και το γεγονός αυτό καλλιεργεί τη σκέψη και προκαλεί τη δράση για ένα νέο ψηφιακό περιβάλλον επικοινωνίας. Έκτος του κ. Σηφάκη, όλο και περισσότεροι ειδικοί θεωρούν ότι αυτός είναι ο μόνος τρόπος για να αντιμετωπιστούν τα ζητήματα ασφαλείας που έχουν προκύψει.Το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών των ΗΠΑ επιδιώκει να κατασκευάσει ένα πειραματικό ερευνητικό δίκτυο, γνωστό ως GENI – Global Environment for Network Innovations – και χρηματοδοτεί διάφορα πανεπιστημιακά προγράμματα διαμέσου του Future Internet Network Design (FIND). Επιπλέον, πολλά αμερικανικά πανεπιστήμια, μεταξύ των οποίων και το MIT, πραγματοποιούν ανεξάρτητες έρευνες πάνω σε αυτό το θέμα, ενώ ακόμη και το υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ εξετάζει τις δυνατότητες ανακατασκευής του. Η Ευρωπαϊκή Ένωση υποστηρίζει και αυτή αντίστοιχες πρωτοβουλίες μέσω του προγράμματος Future Internet Research and Experimentation (FIRE).

Όπως γίνεται κατανοητό, η άποψη του κ. Σηφάκη στη συνέντευξη που παραχώρησε στο kathimerini.gr, αντικατοπτρίζει τις μελλοντικές εξελίξεις της ψηφιακής επικοινωνίας. Ο έλληνας επιστήμονας μιλά, όμως, και για το παρόν του Ίντερνετ, στο οποίο τα κράτη και, πολύ περισσότερο, η Ευρωπαϊκή Ένωση αδιαφορεί «για την υποδομή του Ίντερνετ σε εθνικό επίπεδο, καθώς είναι ζωτικής σημασίας για την ασφάλεια της χώρας. Νομίζω ότι η Ε.Ε., η οποία είναι εντελώς απούσα, θα έπρεπε να ενδιαφέρεται για αυτό το ζήτημα. Η υποδομή ελέγχεται από Αμερικανούς. Αν στείλετε ένα μήνυμα σε κάποιον στην Κίνα, αυτό περνάει από την Αμερική». Επίσης, ο διακεκριμένος ερευνητής μιλά και για το κυρίαρχο οικονομικό μοντέλο επένδυσης των επιχειρήσεων στο Διαδίκτυο και τις αλλαγές που μπορεί να επέλθουν σε μία ενδεχόμενη μεταβολή του.

Διαβάστε τη συνέντευξη στην Καθημερινή

Comments 0 σχόλια »

homecinema.jpgΨυχαγωγηθείτε από τη βολή της οικίας σας, διασκεδάστε χωρίς να το κουνήσετε ρούπι, όταν και όπως εσείς το επιθυμείτε, εξοικονομώντας χρόνο, κόπο και προπαντός χρήμα. Πώς μπορεί να γίνουν όλα αυτά τα θαυμαστά; Μέσω Internet φυσικά.

Ενας υπολογιστής και μια ευρυζωνική σύνδεση στο διαδίκτυο αποτελούν το εισιτήριό σας σε έναν αχανή ψηφιακό κόσμο οικονομικά συμφέρουσας (δωρεάν τις περισσότερες φορές) ψυχαγωγίας. Οι επιλογές άπειρες, οι δυνατότητες εντυπωσιακές και οι τιμές προνομιακές.

Ψηφιοποιημένο και εγκατεστημένο στο Διαδίκτυο, το σύνολο της κινηματογραφικής, τηλεοπτικής, καθώς και μουσικής παραγωγής βρίσκεται πλέον μόλις μερικά κλικ του ποντικιού σας μακριά, κλικ ικανά να «μετακομίσουν» στη μικρή οθόνη του υπολογιστή σας τις μεγαλύτερες (παλαιότερες αλλά και νεότερες) επιτυχίες της μεγάλης οθόνης δίνοντας μια διαφορετική, νέα σημασία στον όρο «home cinema».

Ξεχωρίζει
Τη «διανομή κατ οίκον των πάσης φύσεως (οπτικοακουστικών) υλικών» έχει αναλάβει πλήθος ιντερνετικών υπηρεσιών.

Εξέχουσα θέση μεταξύ αυτών κατέχει ποιο άλλο, το γνωστό τοις πάσι YouTube (www.youtube.com) στα ψηφιακά ράφια του οποίου κάθονται έτοιμα προς δωρεάν θέαση εκατομμύρια, εύκολα αναζητήσιμα (βάσει δημοφιλίας, λέξεων-κλειδιά κ.ά.) streaming βίντεο (τα πάντα, από πρωτοκλασάτες ταινίες και ερασιτεχνικά φιλμάκια μέχρι μουσικά κλιπ και τηλεοπτικές σειρές, μεταξύ αυτών δε και πολλές ελληνικές παραγωγές).

Στην ίδια κατηγορία με τον κυρίαρχο ιστοχώρου του YouTube εντάσσονται και πολλές άλλες, λιγότερο λαοφιλείς μεν, αρκούντως αξιόλογες δε υπηρεσίες όπως η γνωστή για την έμφαση που δίνει στην ποιότητα της εικόνας, Vimeo (www.vimeo.com), η Veoh (www.veoh.com) , η Metacafe (www.metacafe.com), η Google Video (http://video.google.com) καθώς και η μηχανή βιντεο-αναζητήσεων Truveo (www.truveo.com).

Site με ελληνικές ταινίες και 465.000 επισκέπτες
Ιδιαίτερη μνεία αξίζει η αποκλειστικά ελληνικού ενδιαφέροντος Greek Movies (www.greek-movies.com ). Στον χώρο της εν λόγω υπηρεσίας η οποία λειτουργεί σε ρόλο «συναθροιστή» αλιεύοντας ελληνικά βίντεο από ποικίλες πηγές (YouTube, Veoh κ.ά.) και παραπέμποντας πίσω σε αυτές, θα βρείτε δελτία ειδήσεων, τηλεοπτικά σόου, σειρές, ταινίες, μαγνητοσκοπημένες θεατρικές παραστάσεις, μουσικά βιντεοκλίπ και αθλητικούς αγώνες. Δεδηλωμένοι στόχοι της Greek Movies είναι «να καλύψει το μεγάλο κενό που εξακολουθεί να υπάρχει στις επιλογές μετάδοσης ελληνικών οπτικοακουστικών έργων σε πολλές περιοχές της Ελλάδας και του εξωτερικού ειδικότερα», καθώς και να εισαγάγει «μια νέα νοοτροπία στην τηλεθέαση», την επονομαζόμενη τηλεθέαση κατ απαίτηση, η οποία σας επιτρέπει να παρακολουθείτε «τα έργα που εσείς επιθυμείτε, τη στιγμή που εσείς διαλέγετε, οπουδήποτε κι αν βρίσκεστε». Μόνο τον περασμένο Φλεβάρη, η Greek Movies υποδέχτηκε 465.705 μοναδικούς επισκέπτες. Σε ανάλογα με αυτήν καθαρά ελληνικά «χωράφια», κινούνται και οι ιστότοποι www.greektube.org , http://greek-movies.eu , http://greek-video.net  και http://greek-music.eu.

Μουσική για όλα τα γούστα
Την τιμητική της έχει στον Ιστό και η (δωρεάν) μουσική. Εφοδιασμένοι με εντυπωσιακά πλούσιες σε υλικό «δισκοθήκες», έξυπνες μηχανές αναζήτησης και διαδραστικές «ανέσεις», ιστοχώροι όπως οι MySpace (www.myspace.com ), Imeem (www.imeem.com ), Last.fm (www.last.fm ), Facebook Music (www.facebook.com/Music), PureVolume (www.purevolume.com), We7 (www.we7.com ) και Lala (www.lala.com ) εγγυώνται κοινωνική δικτύωση μετά μουσικής και προσφέρουν ατέλειωτες ώρες δωρεάν online ακροάσεων, ενώ ταυτόχρονα δίνουν «βήμα», ως εύκολα προσβάσιμες και σφύζουσες από ζωή μουσικές «σκηνές», στους εκατομμύρια καλλιτέχνες, οι οποίοι πασχίζουν να ακουστούν εκεί έξω. Η υπηρεσία Awdio (www.awdio.com ) μάλιστα κάνει ένα βήμα παραπέρα και αναμεταδίδει ζωντανά, σε «απευθείας σύνδεση», τις μουσικές και τα DJ sets που βάζουν «φωτιά» στις πίστες κάποιων από τα δημοφιλέστερα νυχτερινά κλαμπ της υφηλίου. Επιπροσθέτως, στον Ιστό λειτουργεί πλήθος ψηφιακών «δισκοπωλείων» (ενδεικτικά αναφέρονται τα: iTunes, Spotify, 7digital, Rhapsody, eMusic και AmazonMP3) από τα οποία μπορεί κανείς να αγοράζει μουσική είτε με την κυκλοφορία είτε με το κομμάτι.

Εθνος

Comments 0 σχόλια »

stress.jpgΜεγάλος αριθμός φοιτητών πάσχει από υπερβολικό άγχος και ανασφάλεια για το μέλλον. Σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία του Εργαστηρίου Ψυχολογικής Συμβουλευτικής Φοιτητών, το 70% των φοιτητών του Πανεπιστημίου Αθηνών που επισκέφθηκαν το Εργαστήριο κατά το έτος 2006-2008 ζήτησαν τη βοήθεια της αρμόδιας ψυχολόγου για να επιλύσουν το πρόβλημα της ανασφάλειας που νιώθουν για την επαγγελματική τους αποκατάσταση. «Και μετά το πτυχίο τι;» είναι το ερώτημα που ταλανίζει τους νέους φοιτητές σήμερα και κυρίως τις ηλικίες 21-23 που πλησιάζουν την ολοκλήρωση των σπουδών τους. Τα υψηλά ποσοστά ανεργίας, η ετεροαπασχόληση, η μη αναγνώριση του πτυχίου και η οικονομική κρίση αποθαρρύνουν τους νέους και τους δημιουργούν έντονο αίσθημα ανασφάλειας, άγχος, φοβίες, ακόμα και ψυχώσεις.

«Είχαμε περιπτώσεις που τα παιδιά δεν μπορούσαν να κοιμηθούν τα βράδια ή παρουσίαζαν δύσπνοια από το άγχος τους για το τι θα κάνουν μετά τις σπουδές τους», δηλώνει η κυρία Νταϊάνα Χαρίλα, κλινική ψυχολόγος – ψυχοθεραπεύτρια του Εργαστηρίου.

Εθνος

Comments 0 σχόλια »

ena.jpgΤο ΙΜΕ διακρίθηκε για την εικονική αναπαράσταση για εκπαιδευτική χρήση αρχιτεκτονημάτων και γεγονότων που συνδέονται με τρεις συγκεκριμένες ιστορικές περιόδους της αρχαίας Αθήνας, στο πλαίσιο του έργου «Εικονική Αναπαράσταση Γεγονότων & Τεκμηρίων του Αστικού Τοπίου της Αρχαίας Αθήνας», και συγκεκριμένα για:

-τη μύηση στα Ελευσίνια Μυστήρια στην Αθήνα του 2ου αιώνα π.Χ.,

-την Αθήνα της εποχής του Αδριανού, με αφορμή την επίσκεψη του αυτοκράτορα στην πόλη το 132 μ.Χ., και

-την επιδρομή των Ερούλων το 267 μ.Χ., όπου με αφορμή το δραματικό αυτό γεγονός ο σύγχρονος Έλληνας ανακαλύπτει μερικά από τα χαρακτηριστικά της σταδιακής μετάβασης του Ελληνισμού από την Αρχαιότητα στο Βυζάντιο.

Το σύνολο της ιστορικής, αρχιτεκτονικής και αρχαιολογικής τεκμηρίωσης του έργου καθώς και στοιχεία για τις εικονικές αναπαραστάσεις είναι διαθέσιμα στον κόμβο του ΙΜΕ: http://astikatopia.tholos254.gr/

Το έργο θα είναι σύντομα διαθέσιμο στη «Θόλο», το υπερσύγχρονο θέατρο Εικονικής Πραγματικότητας του Κέντρου Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος», όπου παρουσιάζονται οι ψηφιακές συλλογές του ΙΜΕ.

Comments 0 σχόλια »

hack.jpgΣτα ίχνη του δικτύου κυβερνο-κατασκοπείας βρέθηκαν οι ερευνητές του Τορόντο χάρη στην έρευνα του 34χρονου μεταπτυχιακού φοιτητή και «λευκού χάκερ» Ναρτ Βιλνέβ, που θεωρείται ένα από τα μεγάλα ταλέντα του Κέντρου Μουνκ. Ως λευκός χάκερ, ο Βιλνέβ έχει στόχο του την προστασία των χρηστών του Ιντερνετ από κάθε ηλεκτρονική επιβουλή.

Το 2007, ο Βιλνέβ είχε εντοπίσει και αποκαλύψει ότι η κινεζική εκδοχή του δημοφιλούς προγράμματος δωρεάν ιντερνετικής τηλεφωνίας Skype περιείχε λογισμικό, που επέτρεπε στην κινεζική κυβέρνηση να παρακολουθεί τις συζητήσεις των χρηστών. Νωρίτερα αυτό τον μήνα, ο Βιλνέβ παρατήρησε παράξενη αλληλουχία 22 χαρακτήρων σε αρχεία, που είχαν δημιουργηθεί από το κακόβουλο λογισμικό παρακολούθησης.

Ερευνώντας στο Διαδίκτυο, ο Βιλνέβ ανακάλυψε ότι το λογισμικό αυτό προερχόταν από «νέφος» υπολογιστών στην κινεζική νήσο Χαϊνάν, ενώ αφού πειραματίσθηκε, διείσδυσε στην ιστοσελίδα ελέγχου του λογισμικού και έμαθε να τη χειρίζεται. Στις 12 Μαρτίου, η ομάδα ερευνητών με τον κ. Βιλνέβ, έστησε παγίδα στους κυβερνο-κατασκόπους, οι οποίοι «μόλυναν» και ερεύνησαν «παγιδευμένο» υπολογιστή, αποδεικνύοντας ότι η ομάδα είχε εντοπίσει δίκτυο ιντερνετικών υποκλοπών.

Καθημερινή

Comments 0 σχόλια »

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων