Αρχείο για 20 Απριλίου, 2009

chavez_obama_book_320.jpgΣτα ύψη έχουν εκτιναχθεί οι πωλήσεις του βιβλίου που ενέπνευσε μια γενιά αριστερών της Λατινικής Αμερικής από τη στιγμή που ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Ούγκο Τσάβες το χάρισε στον αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα.

Το βιβλίο «Ανοιχτές Φλέβες της Λατινικής Αμερικής: Πέντε Αιώνες της Λεηλασίας μιας Ηπείρου», ένα μανιφέστο για τους αιώνες ιμπεριαλισμού στην περιοχή, βρισκόταν χθες στη δεύτερη θέση των μπεστσέλερ του Amazon.com (από την 54,295η) , αφού ο Τσάβες το δώρισε στον Ομπάμα κατά την 5η σύνοδο κορυφής των κρατών της αμερικανικής ηπείρου η οποία διεξήχθη στο Τρινιντάντ και Τομπάγκο.

«Έτσι λέω, Ομπάμα, ας ανοίξουμε μια επιχείρηση. Θα προωθούμε βιβλία, θα σου δώσω εγώ ένα και εσύ θα μου δώσεις ένα άλλο», είχε δηλώσει αστειευόμενος ο Τσάβες.

Ερωτηθείς σε συνέντευξη Τύπου ποιά είναι η γνώμη του για το δώρο αυτό, ο αμερικανός πρόεδρος απάντησε: «Σκέφτηκα ότι ήταν μια καλή χειρονομία να μου δώσει αυτό το βιβλίο. Είμαι αναγνώστης».

Το βιβλίο αυτό του ουρουγουανού συγγραφέα Eduardo Galeano “Open Veins of Latin America: Five Centuries of the Pillage of a Continent,” περιγράφει την ιστορία της Λατινικής Αμερικής ως μια 500ετή λεηλασία των φυσικών πηγών της από την αποικιοκρατική Ισπανία στα 1600 ως τις πολυεθνικές των ΗΠΑ του 20ου αιώνα.

Τα Νέα

Comments 0 σχόλια »

Η ιστορία ενός παιδιού που ζει στο νοσοκομείο “Αλεξάνδρα” και περιμένει μία οικογένεια.

Ένα φυσιολογικό παιδί έχει πολλές πιθανότητες. Τα μωρά που έχουν κάποια προβλήματα όμως δεν έχουν καμία τύχη. Ο Έλληνας δεν υιοθετεί ένα παιδί με προβλήματα υγείας και δεν θέλει επίσης να υιοθετήσει ένα παιδί που η φυσική του μητέρα είναι ψυχικά διαταραγμένη ή εξαρτημένη από ουσίες ή αλκοόλ.

Κάποτε είχε έρθει ένα διάσημος Αμερικανός νεογνολόγος και όταν είδε τα εγκαταλελειμμένα παιδιά μας είπε ότι στην Αμερική το αντίστοιχο πρόβλημα το έλυσαν σε μια νύχτα. Τα έδωσαν όλα σε ανάδοχες οικογένειες. Αυτά τα μωρά απασχολούν προσωπικό, μπλοκάρουν όλα τα τμήματα. Θα στοίχιζε λιγότερα στο κράτος αν ενίσχυε κάποιες οικογένειες οι οποίες και θα φρόντιζαν, έστω και για μικρό διάστημα, τα παιδιά αυτά. Το κυριότερο όμως είναι ότι τα παιδάκια θα μεγάλωναν σε ένα φυσιολογικό περιβάλλον και όχι μέσα σε ένα νοσοκομείο. Θα μου πείτε, το ελληνικό κράτος θα ενδιαφερθεί για την τύχη αυτών των παιδιών;

Οι άλλοι πρωταγωνιστές 

Comments 0 σχόλια »

Συμβουλή για μια Αργή Επανάσταση: «Τα σημαντικά προβλήματα που αντιμετωπίζουμε δεν μπορούν να επιλυθούν στο ίδιο επίπεδο σκέψης όπου βρισκόμασταν όταν τα δημιουργήσαμε» (Άλμπερτ Αϊνστάιν). Αν βρεθείτε στο Λονδίνο μεταξύ 24 Απριλίου και 4 Μαΐου και έχετε τα μάτια σας ανοιχτά, θα δείτε, παράλληλα με την κοσμοσυρροή, την κίνηση, τη βαβούρα και την γκρίνια για την οικονομική κρίση, μια πόλη διαφορετική, πιο χαλαρή, πιο ήσυχη, σίγουρα πιο χαρούμενη: την περίοδο αυτή διοργανώνεται στη βρετανική πρωτεύουσα το πρώτο φεστιβάλ Slow Downσε ελεύθερη μετάφραση, Κατεβάστε Ταχύτητα.«Πόσο πολλοί άνθρωποι λαχταρούν κρυφά μια ζωή στη λωρίδα αργής κυκλοφορίας» ομολογούσαν τις προάλλες οι «Τimes» στο κύριο άρθρο τους. «Πόσο πολλοί αναπολούν με νοσταλγία τις ημέρες που μπορούσες να παρατείνεις το μεσημεριανό διάλειμμα για φαγητό, να περιπλανηθείς στη φύση, να γράψεις μακροσκελή γράμματα και να παρατήσεις για λίγο τα επαγγελματικά σου έγγραφα για να σκεφτείς. Πόσο πολλοί όμως φοβούνται μήπως μείνουν πίσω στην επιταχυνόμενη κούρσα της ζωής και τρώνε στα γρήγορα ένα σάντουιτς στο γραφείο, πατούν τέρμα το γκάζι στον αυτοκινητόδρομο, στέλνουν γρήγορα e-mails και διαβάζουν διαγώνια τα χαρτιά τους γαβγίζοντας παράλληλα εντολές στο κινητό».

http://slowdownlondon.co.uk/

Τα Νέα

Comments 0 σχόλια »

Αν είστε γύρω στα 47 και η εμφάνισή σας δεν είναι το δυνατό σας σημείο αλλά έχετε κάποιο ταλέντο, τότε ίσως το όνειρό σας βγει κάποια στιγμή.

Η Σούζαν Μπόιλ εμφανίστηκε στο τάλεντ σόου της βρετανικής τηλεόρασης «Βρετανία έχεις ταλέντο» εισπράττοντας αρχικά τα ειρωνικά σχόλια της κριτικής επιτροπής και του κοινού. Η 47χρονη γυναίκα ανακοίνωσε στην επιτροπή ότι είναι άνεργη και πως δεν έχει κάνει ποτέ έρωτα- «δεν με έχουν φιλήσει ποτέ» εξομολογήθηκε με ειλικρίνεια. Με τα απεριποίητα μαλλιά της και τα φρύδια της που θύμιζαν αυτά του Λεονίντ Μπρέζνιεφ, η Μπόιλ μίλησε για τη συντροφιά της γάτας της που απολαμβάνει κι έμοιαζε με εκείνους τους διαγωνιζομένους που εμφανίζονται σε τέτοιου είδους εκπομπές για να γελοιοποιηθούν στα μάτια εκατομμυρίων ανθρώπων, σε απευθείας μετάδοση.

Όλα αυτά μέχρι να αρχίσει να τραγουδά. Γιατί αμέσως μόλις άρχισε να ερμηνεύει το τραγούδι «Ι dreamed a dream» από το μιούζικαλ «Οι Άθλιοι», κριτές και κοινό έμειναν με το στόμα ανοικτό από την έκπληξη, υποκλινόμενοι στο μεγάλο της ταλέντο. Μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα, οι θεατές σηκώθηκαν όρθιοι χειροκροτώντας ενθουσιωδώς για την ερμηνεία της. Το παράδειγμά τους ακολούθησαν, εξίσου έκπληκτοι κι ενθουσιασμένοι, οι- αρχικά σνομπ- τρεις κριτές της επιτροπής.

Το ταλέντο της Σούζαν Μπόιλ πέρασε μέσα σε μόλις τρεις ημέρες και με τη βοήθεια του Διαδικτύου τα σύνορα της Βρετανίας. Η ιστοσελίδα του ΥouΤube όπου ανέβηκε το βίντεο με την ερμηνεία της, είχε δεχθεί μέχρι χθες σχεδόν 32 εκατομμύρια επισκέψεις. Το CΝΝ αφιέρωσε χρόνο στην 47χρονη γυναίκα από τη Σκωτία, ενώ πολλές εφημερίδες από την Αυστραλία έως τις Ηνωμένες Πολιτείες αναφέρθηκαν σε αυτήν με εκτενή δημοσιεύματα. Λίγες ημέρες μετά την εμφάνισή της στο βρετανικό τάλεντ σόου, η Σούζαν Μπόιλ ήδη ζει μια νέα ζωή. Το τραγούδι της κάνει θραύση στο iΤune, το ψηφιακό δισκοπωλείο της Αpple. Και η ίδια συζητά με την εταιρεία Sony ΒΜG για την ηχογράφηση ενός δίσκου δηλώνοντας με μετριοφροσύνη: «Δεν μπορώ να πω πολλά γι΄ αυτό. Είναι ακόμη οι πρώτες ημέρες και προτιμώ να προχωρώ σιγά σιγά».

Comments 0 σχόλια »

rec_chatim.gifΤο μύθο του εφήβου ο οποίος μένει καθηλωμένος μπροστά στην οθόνη του υπολογιστή, παθητικός και αποκομμένος από τον έξω κόσμο, έρμαιο του «μπαμπούλα» του Διαδικτύου που κάνει πολλούς γονείς να τρέμουν, ανατρέπει μια έρευνα που παρουσιάστηκε πριν από λίγες μέρες στην Αθήνα.

Σύμφωνα με αυτήν, παιδιά ηλικίας 10-14 ετών χρησιμοποιούν τους ιστοχώρους (sites) κοινωνικής δικτύωσης όπως το Facebook και το MSN, για να διατηρήσουν και να επεκτείνουν τον φιλικό τους κύκλο πέρα από τα όρια της παρέας, του σχολείου ή ακόμη και της χώρας τους.

Οι ανάγκες των εφήβων

Χάρη στη διάδραση με τους διαδικτυακούς τους «φίλους», οι έφηβοι δείχνουν να καλύπτουν συναισθηματικές ανάγκες σε μεταβατικές φάσεις της ζωής τους, και βρίσκουν την ευκαιρία να πειραματιστούν με την προσωπική τους ταυτότητα, που μόλις έχει αρχίσει να διαμορφώνεται.

*Η έρευνα πραγματοποιήθηκε από την παιδοψυχολόγο και ερευνήτρια του Πανεπιστημίου του Κέμπριτζ, Μπάρμπι Κλαρκ, και παρουσιάστηκε στο 1ο Παγκόσμιο Συνέδριο για την Επιστήμη του Web (www.websci09.org) με τίτλο «BFFE (Be Friends For Ever: Φίλοι για πάντα)».

*«BFFE» είναι ένας συνήθης χαιρετισμός με τον οποίο κλείνουν τις κουβέντες τους στα chatrooms (χώροι διαλόγου) οι μικροί διαδικτυακοί συνομιλητές. Και δεν είναι λίγοι. Υπολογίζεται, για παράδειγμα, ότι το 59% των βρετανών και το 49% των αμερικανών εφήβων ηλικίας 11-12 ετών χρησιμοποιούν sites κοινωνικής δικτύωσης (sns – social networking sites).

*Στη συγκεκριμένη έρευνα συμμετείχαν 28 έφηβοι 10-14 ετών (13 κορίτσια και 15 αγόρια) που ζουν στη νοτιοανατολική Αγγλία. Η έρευνα δεν θεωρείται στατιστικά αντιπροσωπευτική αλλά συμπεριέλαβε στο δείγμα παιδιά από ποικίλα κοινωνικο-οικονομικά περιβάλλοντα και έθνη.

Σε διάστημα 2 ετών ανιχνεύθηκαν (με συνεντεύξεις και καταγραφή σε διάφορα στάδια της ζωής τους) οι ψυχοκοινωνικές επιρροές που είχε στη ζωή των παιδιών η χρήση των συγκεκριμένων sites.

*Οπως επισήμανε η Μπάρμπι Κλαρκ, «στην ψηφιακή εποχή, για τα παιδιά η έννοια φιλίας αλλάζει ριζικά σε σχέση με το παρελθόν. Την βλέπουν σαν έναν διαρκώς εξελισσόμενο κύκλο, ο οποίος μπορεί να επεκταθεί online όσο επεκτείνονται και τα ενδιαφέροντα και οι εμπειρίες τους».

*Επιπλέον, «πιστεύουν ότι με τους διαδικτυακούς τους φίλους θα είναι φίλοι για πάντα». Κι αυτό γιατί ένα τέτοιο δίκτυο φίλων «τούς προσφέρει διαρκή συναισθηματική στήριξη σε διάφορες περιόδους μεταβολών στη ζωή τους (μετακόμιση σπιτιού, αλλαγή σχολείου, αλλαγή παρέας)».

*Το ενδιαφέρον και η αλληλοϋποστήριξη που μοιράζονται πολλές φορές τα παιδιά δεν εκφράζεται απαραιτήτως με λέξεις, αλλά κυρίως πληκτρολογώντας «φατσούλες» (smileys) που ανταλλάσσουν οι φίλοι για να εκφράσουν συναισθήματα, «σκουντήγματα», «αγκαλιές» ή «φιλιά», που στον ψηφιακό κόσμο ισοδυναμούν με τις αντίστοιχες χειρονομίες του offline-πραγματικού κόσμου.

*Σε αυτή την ηλικία, μάλιστα, έχουν και μυστικά να μοιραστούν με τους φίλους τους, γι’ αυτό η προστασία της ιδιωτικότητας είναι σημαντική.

Πολλά παιδιά που συμμετείχαν στην έρευνα δήλωσαν ότι προτιμούν να χρησιμοποιούν δικό τους λάπτοπ παρά τον οικογενειακό υπολογιστή γιατί, όπως είπε ένας 11χρονος, «είναι δικό μου και η μαμά και ο μπαμπάς δεν μπορούν να δουν τι κάνω».

Ξέρουν να φυλάγονται

*Οι γονείς, από την άλλη, εξακολουθούν στην πλειονότητά τους να αγνοούν την πραγματικότητα. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση μιας μητέρας που «απαγόρευε στον δεκατριάχρονο γιο της να έχει λογαριασμό στο Facebook ή στο MSN, αλλά τον άφηνε ευχαρίστως να παίζει online στο “War of Warcraft” και στο “ΧΒΟΧ LIVE”, χωρίς να συνειδητοποιεί ότι στο πλαίσιο του παιχνιδιού το παιδί της συνομιλούσε με ξένους».

*Τα ίδια τα παιδιά φαίνεται πως γνωρίζουν και τη «σκοτεινή πλευρά» του Ιντερνετ και ότι υπάρχουν ζητήματα ασφάλειας. Ξέρουν, επίσης, να λένε ψέματα ώστε να τους επιτραπεί να γραφτούν σε δίκτυα που θέτουν όριο ηλικίας (συνήθως τα 13 χρόνια).

Σε άλλες περιπτώσεις το κάνουν «γιατί τους δίνει μια αίσθηση ισχύος, με την οποία πειραματίζονται», όπως συμβαίνει με άλλες υπερβολές που χρησιμοποιούν για να δείξουν πιο επιθυμητά (συχνότερα τα κορίτσια) ή πιο δυνατά (κυρίως τα αγόρια).

*Οσο για τα παιδιά που δεν έχουν πρόσβαση σε κοινωνικά δίκτυα για λόγους αντικειμενικούς ή επειδή δεν το επιτρέπουν οι γονείς τους;

«Αντιμετωπίζονται με οίκτο και υπάρχει η αίσθηση ότι χάνουν αυτά που συμβαίνουν στην ευρύτερη ψηφιακή κοινότητα. Είναι σαν όλοι οι φίλοι ενός παιδιού να έδωσαν ραντεβού στο Mall κι εκείνο να κάθεται μόνο στο σπίτι».

*Στο ερώτημα αν η διαρκώς αυξανόμενη χρήση του Ιντερνετ είναι αυτή που κρατάει τα παιδιά όλο και πιο πολύ μέσα στο σπίτι, η ερευνήτρια απαντά: «Οχι, συμβαίνει το αντίστροφο: Επειδή οι γονείς ανησυχούν για την ασφάλεια των παιδιών τους και τα κρατούν κλεισμένα στο σπίτι περισσότερο από ποτέ άλλοτε, τα παιδιά αγκαλιάζουν τον “παγκόσμιο παιδότοπο” του Διαδικτύου».

Ελευθεροτυπία

Comments 0 σχόλια »

brain1.jpgΘρίαμβος. Καταπληκτικά νέα για τους απανταχού χασομέρηδες ιντερνετάκηδες.

Η επιστήμη επιβεβαιώνει πανηγυρικά ότι το ατέλειωτο υπνωτικό σερφάρισμα που κάνουμε καθημερινά στο ίντερνετ δεν είναι -όπως φοβόμασταν- πηγή αποβλάκωσης ισάξια με το να βλέπει κανείς μεσημεριανή τηλεόραση 24 ώρες το 24ωρο.

Κάθε άλλο. Σύμφωνα με ερευνητές στο Ινστιτούτο Μνήμης και Γήρανσης του πανεπιστημίου UCLA η χρήση Internet αυξάνει την λειτουργία του εγκεφάλου και ενεργοποιεί κέντρα λήψης αποφάσεων και πολύπλοκης σκέψης.

Πρόκειται για την πρώτη εκτεταμένη έρευνα που μελετά την χρήση internet και την συνέπεια αυτής της χρήσης στην εγκεφαλική δραστηριότητα και θεωρείται ιδιαίτερης σημασίας. Η επίσημη δημοσίευση της αναμένεται σύντομα στο περιοδικό της Αμερικανικής Γηριατρικής Ψυχιατρικής Εταιρείας.

Comments 0 σχόλια »

under.jpgΟ τζίρος από το άναμμα των καντηλιών στα μνήματα ανέρχεται, ετησίως, στο ποσό των 4.000.000 ευρώ. Οι ανάγκες για περιποίηση των νεκροταφείων στην Ελλάδα είναι, πλέον, τόσες που νόμιμες και ημιπαράνομες εταιρίες έχουν εισβάλει στα νεκροταφεία και έναντι αδράς αμοιβής – και κατάλληλης μίζας, φυσικά – φροντίζουν και ελέγχουν τα πάντα κάτω από την διακριτική επιτήρηση ιερέων και άλλων υπαλλήλων του χώρου.

Μήπως, πρέπει να τελειώνουμε, επιτέλους, με το θέμα της καύσης των νεκρών; Η Εκκλησία είναι βέβαιο ότι θα αντιδράσει όποτε και αν περάσει ανάλογο νομοσχέδιο είναι, όμως, αυτός λόγος να το καθυστερούμε; Ως πότε τα συμφέροντα θα καθορίζουν τον τρόπο που θέλω να διαχειριστώ το σώμα μου; Ως πότε η πολιτεία θα επιτρέπει την εκμετάλλευση του πόνου των συγγενών κερδίζοντας, κάθε χρόνο, τεράστια ποσά; Αρκετά δεν έχουμε καθυστερήσει;

Comments 0 σχόλια »

searchcube_3d.jpgΤο Search Cube χρησιμοποιεί την μηχανή αναζήτησης της Google προσφέροντας όμως τριασδιάστατα και ιδιαίτερα εντυπωσιακά αποτελέσματα.

Τα αποτελέσματα που επιστρέφονται απο την Google αναπαρίστανται σε έναν 3D κύβο τον οποίο μπορείτε να περιστρέψετε είτε με τα βελάκια απο το πληκτρολόγιο είτε κουνώντας το ποντίκι με πατημένο το πλήκτρο Shift.

Το αποτέλεσμα βέβαια μπορεί να είναι αρκετά εντυπωσιακό αλλά υστερεί στο θέμα της χρηστικότητας. Η αδυναμία του έχει να κάνει με το ότι δεν μπορεί να ξεχωρίσει ο χρήστης ποιο link ή καλύτερα ποια εικόνα σε κάποια πλευρά του κύβου είναι η πιο σχετική με αυτό που ψάχνει.

Αν πάντως το μόνο που θέλετε είναι να εντυπωσιάσετε τους φίλους σας, το SearchCube αποτελεί το κατάλληλο εργαλείο.

PCW

Comments 0 σχόλια »

renos.jpgΣτο youtube ένας ακάματος συλλέκτης συναθροίζει εκπομπές του Ρένου Αποστολίδη. Παπαδιαμάντης, Βιζυηνός, Κάλβος, Καρυωτάκης, Ρίτσος Σεφέρης αναλύονται με τον μοναδικό τρόπο αυτού του κριτικού λογοτεχνίας.

Στην ιστοσελίδα του Ρένου Αποστολίδη -πέντε χρόνια από το θάνατό του- απομένει να αντηχά στον κυβερνοχώρο το κατηγορώ του: “Κ’εγώ, από την πλευρά μου, πιστεύω πως ό,τι λέω πάει στο βάθος των συνειδήσεων -κάποιων συνειδήσεων- και δημιουργεί κριτήρια,  στα οποία δεν αντέχει η πολιτική ανουσιότητα και κενότητα των φορέων και των κομμάτων και των παρατάξεων και των σχημάτων του ΚΟΝΦΟΡΜ! Πιστεύω, εντέλει, πως λίγο ακόμα, όχι πολύ, θα χορεύουν στον Τόπο μας τις γελοίες πολιτικές τους οι κενοί, γιατί θα ξυπνήση, θα ξυπνήση φοβερά -μην πλανιέστε- ο Λαός αυτός… Eγώ πάντως και θα πεθάνω ακόμα, αλλά θα κάνω το παν για να τον ξυπνήσω, να τον ξεσηκώσω!”

Ρένου Αποστολίδη, “Το Κατηγορώ”, 1965

Comments 0 σχόλια »

fb.jpgΤο Facebook κάνει κακό στις σχολικές και τις ακαδημαϊκές επιδόσεις συμπεραίνουν ερευνητές του πανεπιστημίου του Οχάιο των ΗΠΑ. Η γνωστή διαδικτυακή ιστοσελίδα κοινωνικής δικτύωσης έχει γίνει αντικείμενο πολλών μελετών με αντιφατικά πολλές φορές αποτελέσματα. Κύριο εύρημα της πρόσφατης έρευνας είναι ότι οι μαθητές και οι φοιτητές δε μπορούν να αντισταθούν στο Facebook, περνούν αρκετές ώρες απασχολούμενοι με γελοίες εφαρμογές και έτσι παραμελούν τις υποχρεώσεις, αλλά και τα μαθήματά τους. Το ποσοστό μάλιστα αυτών που έχουν χαμηλότερους βαθμούς σε σχέση με το μέσο όρο ανέρχεται στο 68% όσων χρησιμοποιούν το Facebook.

Πηγή: Ohio State University

Facebook users get worse grades in college

Comments 0 σχόλια »

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων