google-car.jpgΣτους δρόμους της Αθήνας «ξεχύνεται» τις επόμενες ημέρες το Street View της Google. Απροσδιόριστος αριθμός αυτοκινήτων -η Google ποτέ δεν αποκαλύπτει αριθμούς και λεπτομέρειες- θα διατρέξει όλους τους δρόμους της Αθήνας, προκειμένου η πόλη να μπει στη δημοφιλή υπηρεσία του διαδικτυακού κολοσσού.

«Ολα είναι έτοιμα για να ξεκινήσει η φωτογράφηση των δρόμων», λέει ο διευθυντής προϊόντων της Google κ. Ι. Καλαφάτης. Kαι αν όλα πάνε καλά, τότε η υπηρεσία θα είναι έτοιμη σε μερικούς μήνες. Τη φωτογράφηση θα πραγματοποιήσουν ειδικές κάμερες προσαρμοσμένες σε συμβατικά οχήματα τα οποία θα φέρουν εμφανώς τα διακριτικά της Google. Τα οχήματα θα είναι μαύρα προκειμένου ν’ αποφευχθούν οι αντανακλάσεις του φωτός επάνω τους στη διάρκεια της φωτογράφησης. Στη συνέχεια, το περιεχόμενο της φωτογράφησης θα αποσταλεί στα εργαστήρια της Google και ειδικά προγράμματα θα αναλάβουν τη συναρμολόγηση των φωτογραφιών, προκειμένου ο θεατής της υπηρεσίας ν’ απολαμβάνει μια «ιδεατή» βόλτα στην Πλάκα, στην Ερμού και στον Λυκαβηττό. Προηγουμένως η «ταινία» που θα δημιουργηθεί θα περάσει από άλλα ειδικά προγράμματα που θ’ ανιχνεύσουν πρόσωπα και πινακίδες αυτοκινήτων, προκειμένου να τα «θολώσουν» ώστε να μην είναι αναγνωρίσιμα από τον θεατή.

Δωρεάν υπηρεσία

«Ξεκινάμε από την Αθήνα -πιθανώς από το ιστορικό της κέντρο- και μετά θα δούμε μέχρι πού θα φτάσουμε στο Λεκανοπέδιο της Αττικής», λέει ο κ. Καλαφάτης. Ο ίδιος δεν αποκλείει να υπάρξουν και άλλες πόλεις της Ελλάδος που θα ενταχθούν στην υπηρεσία στο μέλλον. Προς το παρόν η ειλημμένη απόφαση της Google αφορά την Αθήνα. Η υπηρεσία θα προσφερθεί δωρεάν, με την Google να προσδοκά αποκλειστικά διαφημιστικά έσοδα. «Αυτή είναι η στρατηγική και δεν αλλάζει ποτέ», λέει ο κ. Καλαφάτης, προσθέτοντας ότι η εταιρεία, θα παράσχει τα κατάλληλα εργαλεία σε εξωτερικούς προγραμματιστές, ώστε ν’ αναπτύξουν τις δικές τους εφαρμογές. Ετσι, ένας ξενοδόχος στο κέντρο της Αθήνας, θα μπορεί ν’ αναπτύξει στη δική του ιστοσελίδα μια λίστα από προτεινόμενες διαδρομές στους πελάτες του με αφετηρία το ξενοδοχείο. Και οι τελευταίοι πριν αποφασίσουν ποια διαδρομή θ’ ακολουθήσουν, θα μπορούν να έχουν μια πολύ καλή «γεύση» της διαδρομής που επέλεξαν ή όχι. Η υπηρεσία θα είναι διαθέσιμη και από κινητά τηλέφωνα 3ης γενιάς.

Τα οχήματα της Google θα εισέλθουν σε κάθε δημόσιο δρόμο της Αθήνας και θα τον φωτογραφήσουν. Η διαδικασία αυτή δεν συνιστά παραβίαση προσωπικών δεδομένων και η ίδια η εταιρεία δεν θα είχε προχωρήσει σε ένα τέτοιο εγχείρημα, αν οι νομικοί της την είχαν συμβουλεύσει διαφορετικά. Ωστόσο, δίνεται η ευκαιρία σε όποιον ενδιαφερόμενο θέλει (π.χ. κάτοικο ή έχοντα έννομο συμφέρον), ν’ αφαιρέσει το ακίνητό του από την υπηρεσία.

Οι φωτογραφίες

Η Google πραγματοποίησε επαφές με την Αρχή Προστασίας Δεδομένων γνωστοποιώντας τις προθέσεις της και διαβεβαιώνοντάς την ότι τα προσωπικά δεδομένα γίνονται σεβαστά. Η Αρχή δεν απάντησε στην εταιρεία η οποία και το εξέλαβε ως πράσινο φως για το εγχείρημά της. «Τουλάχιστον η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να υποστηρίξει μια τέτοια προσπάθεια, καθώς πολλοί είναι οι ενδιαφερόμενοι, εντός και εκτός Ελλάδος», λέει ο κ. Καλαφάτης.

Το Street View επιτρέπει στους χρήστες Η/Υ και κινητού τηλεφώνου να περιηγηθούν σε μια περιοχή, με πανοραμικές φωτογραφίες που έχουν τραβηχτεί από το επίπεδο του εδάφους. Η πρόσβαση στις εικόνες γίνεται με το «σύρσιμο» του σχετικού εικονιδίου σε οποιονδήποτε δρόμο που είναι χρωματισμένος με μπλε σε ένα χάρτη της Google. Στη συνέχεια μπορεί να κινηθεί κατά μήκος των δρόμων ή να κοιτάξει τριγύρω του, με θέα 360 μοιρών. Ετσι είναι εφικτή η ανεύρεση της ακριβούς τοποθεσίας για ένα ραντεβού ή το κοντινότερο καφέ. Το Street View είναι διαθέσιμο σε πόλεις των ΗΠΑ, της Ιαπωνίας, της Αυστραλίας, της Νέας Ζηλανδίας, της Γαλλίας, της Ιταλίας και της Ισπανίας. Πρόσφατα προστέθηκαν το Αμστερνταμ και το Λονδίνο.

Καθημερινή

Αφήστε μια απάντηση

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων