Αρχείο για 3 Απριλίου, 2009

shahi.jpgΝα μια πολύ ενδιαφέρουσα Web 2.0 εφαρμογή που θα ήθελα να τη δω κάποια στιγμή και στην ελληνική γλώσσα. Το Shahi συνδυάζει το Wiktionary και το Flickr με έναν πολύ όμορφο και κυρίως αποδοτικό τρόπο. Πίσω από την εντυπωσιακή βιτρίνα κρύβεται η τεράστια λεξικογραφική βάση δεδομένων ονόματι Wordnet. Βάζουμε τη λεξούλα που θέλουμε να βρούμε την ερμηνεία της και εμφανίζει όχι μόνο το τι σημαίνει, αλλά και πολλές φωτογραφίες (με Creative Commons άδεια) δίνοντας μια άλλη διάσταση στην έννοια του…. λεξικού.

DrTeddy

Comments 0 σχόλια »

kavafis2.jpg Μια μουσικοποιητική παράσταση με τίτλο «Κ.Π.Καβάφης: Απ’ έξω και τραγουδιστά», αφιερωμένη στο σπουδαίο έργο του Αλεξανδρινού ποιητή φιλοξενεί το Σάββατο 4 Απριλίου το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών στις 8 το βράδυ.Η ομάδα «Κ.Π.Καβάφης» του Πολιτιστικού Συλλόγου Ανω Σύρου παρουσιάζει την παράσταση αυτή για την ενίσχυση της λειτουργίας και των σκοπών της Στέγης Ανηλίκων και Εφήβων Σύρου. Πρόκειται για μια στέγη με εξαιρετικό ανθρωπιστικό έργο, αφού από το 1994 έως σήμερα, έχει φιλοξενήσει εκατοντάδες κακοποιημένα ή ορφανά παιδιά και τους έχει προσφέρει τη δυνατότητα να ξεκινήσουν μια καινούργια ζωή.

Η συγκεκριμένη παράσταση που από πολλούς θεωρείται ως η πιο ολοκληρωμένη προσέγγιση στο έργο του Κ.Καβάφη, έχει παρουσιαστεί στο σπίτι του ποιητή στην Αλεξάνδρεια, στο Κέντρο Τεχνών Αιγύπτου, στο Κίνι της Σύρου, στο Αρχαίο Θέατρο της Σάμου, στο φεστιβάλ του Δήμου Εξωμβούργου, στο θέατρο Απόλλων της Σύρου, στην Ανδρο, στην Ίο, στη Σαντορίνη, στο Ίδρυμα Τηνιακού Πολιτισμού, στη Ρωμαϊκή Αγορά, στο αμφιθέατρο «Διονύσιος Αρεοπαγίτης».

Επόμενοι προορισμοί της παράστασης η Κωνσταντινούπολη, τα Πανεπιστήμια του Χάρβαρντ και της Ουάσινγκτον.

Στην παράσταση παίζουν οι μουσικοί: Νίκος Ρούσσος, Ζαννής Μαραγκός, Νίκος Απέργης, Κατερίνα Βαρδούση, Αποστόλης Μάρης, Φώτης Τσαντήλας, Δημήτρης Οικονομάκης, Αντώνης Κονσολάκης και ακούγονται 11 τραγούδια ελλήνων συνθετών σε ποίηση Καβάφη. Ερμηνεύει η Χρυσούλα Κεχαγιόγλου.

Ο Μπάμπης Κουλούρας απαγγέλλει 20 από τα πιο σημαντικά ποιήματα του μεγάλου Αλεξανδρινού ποιητή, ενώ η Νικολέττα Ρούσσου αφηγείται στιγμές από τη ζωή του, καθώς και κριτικές που αφορούν στο ποιητικό του έργο.

Συμμετέχει η παιδική χορωδία του Δημήτρη Τυπάλδου.

Η διοργάνωση της εκδήλωσης γίνεται από την Στέγη Ανηλίκων και Εφήβων Σύρου και πραγματοποιείται υπό την αιγίδα του Συνδέσμου Αιγυπτιωτών Ελλήνων, του Συνδέσμου Συριανών, του Αθλητικού Συλλόγου Αιγυπτιωτών Ελλήνων και των Γιατρών του Κόσμου.

Comments 0 σχόλια »

computer_addiction.jpgΓράφει η δρ ΙΛΙΑ Ν. ΘΕΟΤΟΚΑ, κλινική ψυχολόγος, ψυχοθεραπεύτρια, Ψυχιατρική Κλινική Πανεπιστημίου Αθηνών, Αιγινήτειο ΝοσοκομείοΓιατί μας προσελκύει το Ιντερνετ; Είναι πολλοί οι λόγοι: μας συνδέει με τον κόσμο, μας φέρνει τον κόσμο σπίτι. Αυτό είναι και καλό και κακό. Ο καθένας χρησιμοποιεί το Ιντερνετ για διαφορετικούς λόγους.

Οι μεγάλοι για έρευνα στο Διαδίκτυο και για να στέλνουν και να δέχονται e-mail, οι νέοι για παιχνίδια, μουσική, έρευνα, e-mail, chat και επικοινωνία, και για υπηρεσίες ερωτικού περιεχομένου. Παράλληλα, αποτελεί εργαλείο γνώσης και συντελεί στην απόκτηση γνώσης της τεχνολογίας και μάλιστα γρήγορα.

Τι σημαίνει όμως εξάρτηση;

Τα χαρακτηριστικά της εξάρτησης είναι τα εξής:

* Ανάγκη για ολοένα μεγαλύτερη ενασχόληση με το αντικείμενο της εξάρτησης,

* αίσθημα στέρησης,

* ενασχόληση περισσότερη απ’ αυτήν που είχε προγραμματιστεί,

* ανεπιτυχείς προσπάθειες ελέγχου,

* μείωση άλλων δραστηριοτήτων.

Η ενασχόληση συνεχίζεται παρά τη γνώση των αρνητικών συνεπειών.

Τα βασικά συμπτώματα εξάρτησης από το Internet είναι τα εξής:

*Πολλές συνεχόμενες ώρες on line,

*αδιαφορία για ύπνο και φαγητό,

*αδιαφορία για άλλες δραστηριότητες (σχολείο, σχέσεις, επαγγελματική ενασχόληση),

*ευερεθιστότητα όταν δεν παίζει το άτομο,

*ανικανότητα εγκατάλειψης παιχνιδιού.

Τα προδιαθεσικά χαρακτηριστικά που συχνά οδηγούν στην εξάρτηση αυτή είναι η αίσθηση έλλειψης κοινωνικού status και προσοχής, η κοινωνική φοβία, η τάση για φαντασία, η ντροπαλότητα και η έντονη συστολή. Μερικές από τις ψυχολογικές ανάγκες που καλύπτει η εξάρτηση είναι η ανάγκη για μια ιδανική κατάσταση εαυτού (ευκαιρία εξερεύνησης πραγματικών και απειλητικών πλευρών του εαυτού, αλλά σε περιβάλλον χωρίς συνέπειες). Επίσης, δημιουργεί την ευκαιρία υιοθέτησης μιας νέας ταυτότητας και δημιουργεί μια μορφή κοινωνικότητας σε μια εικονική πραγματικότητα.

Εχει επίσης ευκολία, λόγω ανωνυμίας, και σχετίζεται με μια έλξη προς τον φανταστικό κόσμο. Παράλληλα, υπάρχουν ατελείωτα επίπεδα και στόχοι προς επίτευξη· η τεχνολογία άλλωστε είναι κάτι οικείο. Επίσης, υπάρχει αποφυγή της απόρριψης λόγω εμφάνισης και ικανοποιεί την περιέργεια για τον έρωτα και το σεξ.

Αλλοι ψυχολογικοί λόγοι είναι η κάλυψη του αισθήματος ντροπής (δείχνω μόνο ό,τι θέλω, επικοινωνώ μόνο όταν θέλω, κανείς δεν ξέρει ποιος/α είμαι).

Οι ανάγκες αυτές κρίνονται ιδιαίτερα κρίσιμες σε μια περίοδο όπου η ανάπτυξη μιας συνεκτικής αίσθησης του εαυτού είναι βασικό έργο ωρίμανσης.

Ποιες οδηγίες θα μπορούσαμε να δώσουμε στους γονείς;

Οι γονείς δεν μιλούν λόγω έλλειψης γνώσης αλλά και άρνησης (δεν θέλουν να παραδεχθούν ότι δεν γνωρίζουν).

Νιώθουν άβολα να μιλήσουν ή είναι υπερβολικοί ή ασυνεπείς σε κανόνες. Χρειάζεται να εμπλακούν στις δραστηριότητες των εφήβων (να τους διδάξουν πράγματα), να ενθαρρύνουν τη χρήση σε συγκεκριμένες δραστηριότητες.

Θα πρέπει ο υπολογιστής να είναι σε κοινό γραφείο, όχι στο δωμάτιο, να γίνεται χρήση φίλτρων (πρόσβαση σε sites, περιορισμός χρόνου). Θα πρέπει να τονίσουμε ότι δεν είναι ασφαλές να δίνουμε προσωπικές πληροφορίες, να ενθαρρύνουμε την επικοινωνία (κάποιος σ’ έκανε να νιώσεις άβολα ή ν’ ανησυχήσεις;), να εκπαιδεύσουμε τα παιδιά και να τα ενημερώσουμε σε θέματα ασφαλείας, ώστε να μπορούν να αμυνθούν.

Τα παιδιά πρέπει να μάθουν ότι είναι ευάλωτα σε ακατάλληλα άτομα, ακόμα και αν νιώθουν ανίκητα.

Είναι απαραίτητο να εκπαιδευτούν, προκειμένου να αναγνωρίζουν και να αποκρούουν πράξεις ακατάλληλων ατόμων και να μάθουν τι να κάνουν και σε ποιον να μιλήσουν όταν τους πλησιάσει κάποιος online.

Δεν είναι ποτέ καλή ιδέα να γνωρίσουν ένα άτομο που συνομιλούν.

Ως παιδιά, πρέπει να χρησιμοποιούν το Internet σε ασφαλή μέρη και με ασφαλείς κανόνες. Ως έφηβοι, πρέπει να διδαχθούν γνώση, δεξιότητες και αξίες για να κάνουν αυτόνομα επιλογές.

ΕΝΕΤ

Comments 0 σχόλια »

H Πρωτοβουλία για την Ανοιχτή Συνέλευση Ωρομισθίων στη Θεσσαλονίκη καλεί σε κοινό αγώνα όλους τους ωρομίσθιους εκπαιδευτικούς, ώστε  να δοθεί τέλος στην εκμετάλλευσή τους και στο καθεστώς – ντροπή για την εκπαίδευση της χώρας μας.

Παρόμοια κίνηση πραγματοποιείται στην Αθήνα έπειτα από πρωτοβουλία ωρομισθίων εκπαιδευτικών και την υποστήριξή τους από αρκετούς πρωτοβάθμιους συλλόγους α-βαθμιας εκπαίδευσης.

Την Κυριακή 5 Απρίλη στη Θεσσαλονίκη θα πραγματοποιηθεί ανοιχτή συνέλευση στο ΕΚΘ.
Η συνέλευση είναι αποτέλεσμα της αυθόρμητης κινητοποίησης ωρομισθίων όλων των ειδικοτήτων από τη Θεσσαλονίκη και την ευρύτερη περιοχή.

Καλούνται οι ωρομίσθιοι εκπαιδευτικοί σε όλη την Ελλάδα να κινητοποιηθούν και να συντονιστούν κι αυτοί μαζί με την πρωτοβουλία.

Περισσότερες πληροφορίες oromisthioi.zip

Comments 0 σχόλια »

Το World Builder είναι μια βραβευμένη ταινία μικρού μήκους, φτιαγμένη από τον Bruce Branit, που είναι ευρύτερα γνωστός ως Co-Creator of “405″.

Με μόλις μιας μέρας γυρίσματα, αλλά με σχεδόν 2 χρόνια δουλειά στη διαδικασία του post production, ο Branit παρουσιάζει την ιστορία ενός παράξενου άνδρα που “χτίζει” από την αρχή έναν ολόκληρο κόσμο, για την γυναίκα που αγαπά, χρησιμοποιώντας ολογραφικά εργαλεία. Η ταινία κερδίζει άμεσα το ενδιαφέρον του θεατή και αφήνει τη φαντασία να καλπάσει για το πού μπορεί να φτάσει στο μέλλον, ο συνδυασμός της τεχνολογίας με την πραγματικότητα.

Toplinks

Comments 0 σχόλια »

tektronixk15.jpgΓια τρίτη συνεχόμενη χρονιά η Δανία μπορεί να περηφανεύεται ότι είναι η πιο «δικτυωμένη» (networked) χώρα στον κόσμο από πλευράς των νέων τεχνολογιών της πληροφορικής και των τηλεπικοινωνιών, με βάση την ετήσια έκθεση του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ “The Global Information Technology Report 2008-09”.
H Eλλάδα (με 4 βαθμούς έναντι 5,85 της πρωτοπόρου Δανίας) βρίσκεται μόλις στην 55η θέση της παγκόσμιας κατάταξης μεταξύ 134 χωρών.Στη 2η θέση του λεγόμενου Δείκτη Δικτυακής Ετοιμότητας, βρίσκεται η Σουηδία, όπως και πέρυσι, επιβεβαιώνοντας τη συνεχιζόμενη σκανδιναβική πρωτοκαθεδρία έναντι των ΗΠΑ που βρίσκονται στην 3η θέση. Ακολουθούν, κατά σειρά, Σιγκαπούρη, Ελβετία, Φινλανδία, Ισλανδία, Νορβηγία, Ολλανδία και Καναδάς. Είναι χαρακτηριστικό ότι μέσα στην πρώτη δεκάδα, υπάρχουν έξι βόρειες ευρωπαϊκές χώρες – και ιδίως σκανδιναβικές.

Ειδικά για την Ελλάδα, η έκθεση αναφέρει ότι, μαζί με την Ιταλία (45η), μεταξύ των ανεπτυγμένων χωρών, συνεχίζει να υστερεί στην αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών, πάντως εμφανίζει μικρή βελτίωση σε σχέση με πέρυσι (από βαθμολογία 3,94, ανέβηκε στους 4 βαθμούς). Η Ελλάδα έχει τη μικρότερη βαθμολογία έναντι των ευρωπαϊκών χωρών, πλην της Ρουμανίας (58η), της Βουλγαρίας (68η) και της Πολωνίας (69η). Η Κύπρος βρίσκεται στην 33η θέση και η Τουρκία στην 61η, ενώ πάνω από την Ελλάδα βρίσκονται χώρες όπως η Εσθονία (18η), η Τυνησία (38η), το Πουέρτο Ρίκο (42η), η Ιορδανία (44η), ο Μαυρίκιος (51η) κ.α.

Ο Δείκτης Δικτυακής Ετοιμότητας (Networked Readiness Index) του World Economic Forum καταγράφει πόσο προετοιμασμένη είναι μια χώρα να χρησιμοποιήσει αποτελεσματικά τις Τεχνολογίες Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών (ΤΠΕ) σε τρεις τομείς: α. το γενικό επιχειρηματικό, ρυθμιστικό και επίπεδο υποδομών για τις ΤΠΕ, β. η ετοιμότητα ατόμων, επιχειρήσεων και κράτους να αξιοποιήσουν τις ΤΠΕ και γ. η πραγματική χρήση των πιο προηγμένων ΤΠΕ.

enet

Comments 0 σχόλια »

homeopathy.jpg«Ο ιστορικός του μέλλοντος, ερευνώντας τα επίσημα έγγραφα, θα απαντήσει με βεβαιότητα ότι η ομοιοπαθητική ως θεραπευτική μέθοδος δεν υπάρχει στη σημερινή Ελλάδα.Καμιά απολύτως αναφορά στην ελληνική νομοθεσία,κανένα στοιχείο στα αρχεία νοσοκομείων ή Κέντρων Υγείας, κανένα ευρώ από τα ασφαλιστικά ταμεία για τα ομοιοπαθητικά φάρμακα,κανένα μάθημα ή ειδικότητα στις ιατρικές σχολές. Μόνο ένα μεταπτυχιακό στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου,το οποίο συνδέει τη θεωρία των συστημάτων με την ομοιοπαθητική.Η ομοιοπαθητική λοιπόν δεν υπάρχει στην επίσημα καταγεγραμμένη ελληνική ιατρική πραγματικότητα.Αν όμως ο ιστορικός του μέλλοντος επιδείξει επιμέλεια και ψάξει την πραγματική ζωή στην Ελλάδα,θα εκπλαγεί:εκατοντάδες γιατροί ασκούν την ομοιοπαθητική,χιλιάδες φαρμακεία πωλούν ομοιοπαθητικά φάρμακα, εκατοντάδες χιλιάδες ασθενείς την ακολουθούν ως θεραπευτική μέθοδο και εκατομμύρια την έχουν χρησιμοποιήσει σε κάποια στιγμή της ζωής τους.Και κάτι άλλο,χωρίς προηγούμενο για την Ελλάδα:εδώ και 15 χρόνια, εκατοντάδες γιατροί,κυρίως ξένοι,συρρέουν κάθε χρόνο σε ένα μικρό νησί,στην Αλόννησο, για να μετεκπαιδευτούν στην Ακαδημία Ομοιοπαθητικής Ιατρικής από τον μεγάλο δάσκαλο της ομοιοπαθητικής,τον κ. Γιώργο Βυθούλκα».

Ετσι άρχισε την ομιλία της για την παρουσίαση του βιβλίου του Γιώργου Βυθούλκα «Ομοιοπαθητική, η μεγάλη πρόκληση για την ιατρική» η κυρία Ελισάβετ Παπαζώη. Πράγματι, στη χώρα μας ισχύουν τα παραπάνω παράδοξα, γεγονός που καθιστά το βιβλίο πραγματικά επίκαιρο. Οχι όμως για τους ίδιους λόγους που ήταν επίκαιρο όταν πρωτογράφτηκε, στις αρχές της δεκαετίας του ΄70, όταν η ομοιοπαθητική ήταν άγνωστη στην Ελλάδα, αλλά επειδή η νέα, εμπλουτισμένη έκδοση συμβάλλει στην κατανόηση των θεμάτων που εγείρει η εξάπλωση της ομοιοπαθητικής στη χώρα. Σήμερα οι περισσότεροι από εμάς θα έχουμε ακούσει κάτι για την ομοιοπαθητική και πιθανότατα κάποιοι να έχουμε ήδη προσωπική εμπειρία από αυτή τη μορφή εναλλακτικής ιατρικής. Πόσοι όμως γνωρίζουμε τι ακριβώς πρεσβεύει η ομοιοπαθητική; Σε αυτό το ερώτημα έρχεται να απαντήσει το πόνημα του κυρίου Βυθούλκα, ο οποίος είναι διεθνώς αναγνωρισμένος ως ο «πατέρας» της σύγχρονης κλασικής ομοιοπαθητικής.

Στα πρώτα τρία κεφάλαια του βιβλίου ο αναγνώστης έχει την ευκαιρία να μυηθεί στην ιστορία της ομοιοπαθητικής και των φαρμάκων της, αλλά και στη θεώρησή της για την υγεία (για την ομοιοπαθητική δεν υπάρχουν ασθένειες αλλά ασθενείς και η θεραπεία δεν αφορά μόνο το σώμα αλλά και την πνευματική και ψυχική- συναισθηματική φύση του πάσχοντος). Το τέταρτο κεφάλαιο είναι αφιερωμένο στο μεταπτυχιακό της ομοιοπαθητικής, ενώ στα δύο επόμενα έχουν ενσωματωθεί ομιλίες και συνεντεύξεις του συγγραφέα. Το βιβλίο ολοκληρώνεται με τις σκέψεις του συγγραφέα για τη δημιουργία «νέων σχολών ιατρικής» αφού έχουν προηγηθεί δύο κεφάλαια αφιερωμένα στην έκθεση των απόψεων όσων βλέπουν την ομοιοπαθητική με σκεπτικισμό. Παρά τον υπότιτλο, το βιβλίο είναι γραμμένο για όλους και όχι μόνο για τους γιατρούς. Θα άξιζε δε να διαβαστεί και από τους αμφισβητίες, καθώς το λιγότερο που οφείλει κανείς όταν ασκεί κριτική, είναι να γνωρίζει ακριβώς τα δεδομένα που αφορούν το αντικείμενο της κριτικής του.

Comments 0 σχόλια »

dusk8_800.jpgΗ συστηματική ενασχόληση με παιχνίδια δράσης στον υπολογιστή, που είναι μονίμως στο στόχαστρο των επαγγελματιών ψυχικής υγείας για τις αρνητικές επιπτώσεις της στον ψυχισμό των νέων, συμβάλλει στη βελτίωση της ικανότητας του ματιού να διακρίνει διαφορετικές αποχρώσεις του γκρίζου σε ομοιόμορφο φόντο.Η ικανότητα αυτή αμβλύνεται με την πάροδο του χρόνου και μέχρι τώρα πιστεύονταν ότι δεν επιδέχονταν βελτίωση.

Αμερικανοί και Ισραηλινοί επιστήμονες διαπίστωσαν ότι εθελοντές που επιδίδονταν σε παιχνίδια δράσης για 50 ώρες σε διάστημα εννέα εβδομάδων, βελτίωσαν την ικανότητα διάκρισης των αποχρώσεων του γκρίζου 43% – 58%.

Αντιθέτως άλλη ομάδα εθελοντών που επιδίδονταν σε πιο ήσυχα παιχνίδια, δεν παρουσίασε αλλαγές.

Πηγή: Rochester University in New York Ελεύθερος Τύπος

Comments 0 σχόλια »

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων