Αρχείο για 19 Απριλίου, 2009

Comments 0 σχόλια »

bits_oprah_twitter.jpgΗ Οπρα παρουσίασε σε μία εκπομπή της την υπηρεσία twitter δημιουργώντας ένα κύμα νέων εγγραφών. Μάλιστα κατασκευάστηκε και ειδική εφαρμογή για να διαπιστώνουμε αν κάποιος ήταν μέλος του twitter πριν την εκπομπή της Οπρα herebeforeoprah.com.

Τα πρώτα της λόγια: “Γεια σας twitters. Σας ευχαριστώ για τη θερμή υποδοχή. Νιώθω σαν να ανήκω στον 21ο αιώνα”. Φυσικά καταπάτησε κάθε κανόνα, αφού χρησιμοποίησε κεφαλαία – που ισοδυναμεί με κραυγή στο διαδίκτυο και αποκάλεσε με λάθος προσφώνηση τους Twitterers.

Ο λογαριασμός της έκτοτε δέχεται κάπου 1000 απαντήσεις, οπότε σίγουρα δημιουργήθηκαν κάποιες νέες θέσεις εργασίας.

Comments 0 σχόλια »

To NYLON σχολιάζει την ανακοίνωση του Δημοσιογραφικού οργανισμού Λαμπράκη για τη δημιουργία συνδρομητικής υπηρεσίας με την ονομασία Premium, και αμέσως μου ήρθε το γνωστό wtf? – “τι διάολο” Ελληνιστί.Με λίγα λόγια, κάποιος θα πρέπει να πληρώνει 30 Ευρώ το μήνα(!!!) για να έχει πρόσβαση:

  • Στο ιστορικό αρχείο του ΔΟΛ (από τη δεκαετία του ‘20 περίπου και μετά)
  • Σε ένα newsletter με τίτλους για το τι θα γράφει αύριο το Βήμα (!?)
  • Στη δυνατότητα καθημερινής ανάγνωσης του Βήματος «όπως στο χαρτί» (!?)
  • Δικαίωμα πρόσβασης σε ύλη που θα απευθύνεται μόνο στους συνδρομητές (δεν ενημερώνει τι ύλη θα είναι αυτή)
  • Δικαίωμα σχολιασμού επιλεγμένων άρθρων, αναλύσεων και ρεπορτάζ (!!!????)

Δεν θέλω να σχολιάσω τα υπόλοιπα, αλλά ειδικά το τελευταίο σκοτώνει. Την εποχή των Social Media που ο καθένας μπορεί να σχολιάσει οτιδήποτε, οπουδήποτε, οποτεδήποτε, στο ψηφιακό Βήμα έκριναν ότι θα πρέπει να πληρώνει 30 Ευρώ το μήνα για να του επιτρέπουν να σχολιάζει τα άρθρα της εφημερίδας. Για τους υπεύθυνους της έκδοσης, ο σχολιασμός και ο διάλογος είναι μια πολυτέλεια που πρέπει να πληρώνεται.

Θα περίμενε κανείς Έλληνες επιχειρηματίες – εκδότες μεγάλου μεγέθους, να κάνουν τουλάχιστον το στοιχειώδες: πριν προχωρήσουν σε μια επιχειρηματική απόφαση να μελετήσουν τη διεθνή εμπειρία. Το έχουν κάνει άλλοι πριν από αυτούς? Απέδωσε? Τι απέφερε η εμπειρία?

Ξέρετε πως οι Times της Νέας Υόρκης αποφάσισαν οριστικά να ανοίξουν την πρόσβαση στο Times Select? Ο ίδιος ο Thomas Friedman ξεσήκωσε πραγματική επανάσταση μέσα στον οργανισμό, όταν διαπίστωσε ότι τα άρθρα του δεν βρίσκουν αναφορές στον παγκόσμιο ιστό. Δεν τον έβρισκαν στις αναζητήσεις της Google, δεν τον έκαναν link οι bloggers, δεν τον ανέφεραν πουθενά στο Twitter ή το Facebook. Και όλα αυτά γιατί τα άρθρα του ήταν κλεισμένα πίσω από τους τοίχους του Times Select, και έβλεπε ο ίδιος καθημερινά να απαξιώνεται το προσωπικό του brand μαζί με τα γραφόμενα του.

Έχουμε ήδη μπει σε ένα κόσμο στον οποίο οι πάροχοι περιεχομένου θα παρακαλούν να αποκτούν αναφορές κάθε μέρα, στα εκατομμύρια άρθρα, σχόλια, ή tweets που γίνονται. Εκδίδεις περιεχόμενο και δεν μπορεί κάποιος να προωθήσει τα άρθρα σου στο Digg? Δεν μπορεί να τα στείλει με link στο Twitter? Να τα κάνει share στους εκατοντάδες-χιλιάδες φίλους του στο Facebook? Τότε είναι σίγουρο ότι οδηγείσαι στη λησμονιά. Θα βλέπεις γύρω σου τον πληθυσμό του Internet να μεγεθύνεται με τρομακτικούς ρυθμούς κι εσύ θα αναρωτιέσαι γιατί το κοινό σου μένει σταθερό – ένα μικρό, πιστό κοινό που δεν αρκεί όμως για να έχεις μια βιώσιμη ψηφιακή εκδοτική επιχείρηση.

Comments 1 σχόλιο »

tv.jpgΣε απόγνωση δηλώνουν ότι βρίσκονται οι καθηγητές στη Μεγάλη Βρετανία, καθώς η πολύωρη καθημερινή ενασχόληση των παιδιών με την τηλεόραση τα καθιστά «ανήμπορα» να συγκεντρωθούν κατά τη διάρκεια του μαθήματος. Ένα από τα βασικά προβλήματα, όπως υποστηρίζουν οι καθηγητές και δάσκαλοι είναι ότι η «κουλτούρα» της τηλεόρασης και ο τρόπος παρουσίασης των διαφόρων θεμάτων κάνει τη διδασκαλία να φαντάζει μονότονη και αδιάφορη στους μαθητές, αφήνοντας τους εκπαιδευτικούς να αναζητούν αγωνιωδώς νέους τρόπους για να ξανατραβήξουν την προσοχή τους!

BBC

e-tipos

Comments 0 σχόλια »

bullies.jpgΟ «γυαλάκιας». Ο χοντρός. Το «φυτό». Ο ξένος. Ο κοντός. Ο μουσουλμάνος. Ο άσχημος. Ο ήσυχος.

Το χαρακτηριστικό που μπορεί να οδηγήσει έναν μαθητή να πέσει θύμα ψυχολογικής ή και σωματικής βίας από τους συμμαθητές του μπορεί να είναι κυριολεκτικά οτιδήποτε -αρκεί να τον διαφοροποιεί έστω και ελάχιστα από τη μάζα. Γιατί, όπως όλα δείχνουν, εάν υπάρχει ένας χώρος στον οποίο δεν επιδεικνύεται ουδεμία ανοχή στο «διαφορετικό», αυτός δυστυχώς είναι το σχολείο. Ναι, και το ελληνικό σχολείο. Τα σχετικά ποσοστά που αφορούν τη χώρα μας πλησιάζουν ανησυχητικά εκείνα της διεθνούς πραγματικότητας. Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα της Εταιρείας Ψυχοκοινωνικής Υγείας του Παιδιού και του Εφήβου, το 22,5% των Ελλήνων μαθητών έχει υποστεί κάποιας μορφής λεκτικό, σωματικό ή σεξουαλικό εκφοβισμό από συμμαθητές του -φαινόμενο γνωστό και με τον διεθνή όρο bullying. Μπορεί να συμβεί στην τάξη, στο διάλειμμα ή ακόμα και από απόσταση -μέσω Ιντερνετ. Από έρευνα της Μονάδας Εφηβικής Υγείας της Β΄ Παιδιατρικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Αθηνών προέκυψε ότι το 5% των παιδιών δέχεται απειλητικά μηνύματα μέσω Διαδικτύου, αναφέροντας ως πιο πιθανούς θύτες τους συμμαθητές του.

«Πράγματι, όταν πριν από μερικά χρόνια όσοι ασχολούμασταν με το φαινόμενο της σχολικής βίας πιστεύαμε ότι δεν θα “φτάσει” σε μας, σήμερα έχουμε διαψευστεί», λέει στην «Κ» ο διδάκτωρ Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου του Μάντσεστερ κ. Στ. Αντωνίου. «Ο εκφοβισμός στον χώρο του σχολείου, που μπορεί να εκφράζεται με λεκτική ή και σωματική επιθετικότητα, έχει ήδη κάνει την εμφάνισή του και στα ελληνικά σχολεία, επηρεάζοντας εκατοντάδες παιδιά». Ποια παιδιά; Σύμφωνα με τον ίδιο, θύματα εκφοβισμού πέφτουν συνήθως παιδιά συνεσταλμένα, που παρουσιάζουν κάποιας μορφής καταθλιπτική συμπεριφορά, που έχουν χαμηλή αυτοπεποίθηση, που δεν είναι κοινωνικά. «Και που βέβαια ανήκουν σε κάποια “μειονότητα” -θρησκευτική, εθνοτική ή μειονότητα που έχει σχέση με κάποιο εμφανές εξωτερικό χαρακτηριστικό. Εχει βρεθεί, επίσης, ότι πολύ συχνά τα παιδιά αυτά έχουν δεχθεί κάποιας μορφής κακοποίηση και στο οικογενειακό τους περιβάλλον», εξηγεί. Σύμφωνα με το «τελετουργικό», το παιδί στοχοποιείται από έναν ή ομάδα συμμαθητών του, οι οποίοι σταδιακά το απομονώνουν.

Στρες και προβλήματα

«Το παιδί αυτό υφίσταται έντονο στρες, το οποίο με τη σειρά του μπορεί να οδηγήσει σε άλλα προβλήματα. Μπορεί για παράδειγμα να εξελιχθεί σε μετατραυματική διαταραχή ή σε αντικοινωνική συμπεριφορά ή ακόμα και να βάλει το παιδί σε διαδικασία εκδίκησης. Επίσης, είναι συχνό το φαινόμενο τα θύματα εκφοβισμού να μετατρέπονται αργότερα σε θύτες. Και κάπως έτσι η βία ανακυκλώνεται». Γι’ αυτό είναι απαραίτητο η επέμβαση να είναι έγκαιρη.

Η ιδανική πρόληψη δεν αφορά ούτε τα υποψήφια θύματα ούτε τους υποψήφιους θύτες. «Η καλύτερη παρέμβαση θα πρέπει να είναι στη λεγόμενη ομάδα των “παρατηρητών”. Στα παιδιά, δηλαδή, που ενώ αισθάνονται ότι γίνεται κάτι ανάρμοστο, φοβούνται, διστάζουν να εμπλακούν μην τυχόν στοχοποιηθούν και αποβληθούν από την παρέα», λέει ο κ. Αντωνίου. «Πρέπει να τα ενθαρρύνουμε να επικοινωνούν με τους διδάσκοντες, έτσι ώστε να μη μένει η κατάσταση κρυφή, σε έναν κλειστό κύκλο σιωπής».

Άρθρο της Λίτσας Γιάνναρου στην Καθημερινή

Comments 0 σχόλια »

Mια άλλη κοινωνία ζει στο Διαδίκτυο. Μια κοινωνία με τη δική της καθημερινότητα και οργάνωση, τις δικές της διαθέσεις και επιθυμίες, τους δικούς της κώδικες επικοινωνίας. Δεν είναι άγνωστη ούτε πολύ διαφορετική από αυτήν που γνωρίζουμε και στην οποία κινούμαστε. Ομως ανήκει σε άλλο βασίλειο. Μυστικό και ταυτόχρονα αποκαλυπτικό, απροσχημάτιστο, χωρίς αναστολές και δεσμεύσεις. Στον κόσμο της μπλογκόσφαιρας, του Facebook και του MySpace οι χρήστες ενδύονται έναν εαυτό όμοιο ή δανεικό, σύμμαχο ή αντίπαλο. Εναν εαυτό που επιθυμούν ή φαντασιώνονται, που αγαπούν ή αντιμάχονται, που εξιδανικεύουν ή υποτιμούν.

Στη διαδικτυακή κοινότητα, η ζωή, έτσι όπως εμφανίζεται εγκλωβισμένη και γυμνή, είναι διαρκώς εκτεθειμένη στον θάνατο. Σε προσωπικές ιστοσελίδες -διαβάζουμε- παρελαύνουν οπλοστάσια «με περίστροφα, ημιαυτόματα όπλα, γεμιστήρες, σφαίρες και φυσίγγια» αγνώστου προελεύσεως. Ο (όποιος) χρήστης τους μπορεί να ποζάρει με το πιστόλι στον κρόταφο ή στοχεύοντας. Οποιος περιπλανιέται στην πολυσυλλεκτικότητα και πολυπολιτισμικότητα του Διαδικτύου αντιλαμβάνεται από τα σχόλια και τις παρεμβάσεις ότι η σκέψη και η προβληματική μετατοπίζονται. Οτι η πυκνότητα των πληροφοριών και η ταχύτητα της διάδοσής τους αλλάζει τα δεδομένα επεξεργασίας και αφομοίωσης. Οτι οι ποικίλες πιέσεις, συγκρούσεις, μετακινήσεις, οι «παράπλευρες απώλειες» των πολέμων, οι μεταβολές συνθηκών, η έλλειψη εξουσίας που να εμπνέει συναίνεση, οι ερεβώδεις διακρίσεις και η μεγάλη ρευστότητα, αποσταθεροποιούν όχι μόνο συστήματα αλλά και ψυχισμούς.

Η διαδικτυακή κοινότητα είναι αναπόσπαστη πραγματικότητα. Δεν μπορούμε ούτε να την παραβλέπουμε ούτε να την προσπερνάμε ούτε να την υποβαθμίζουμε. Δεν είναι «ξένο σώμα». Είναι το δικό μας και πάσχον σώμα.

Άρθρο της Μαρίας Κατσουνάκη στην Καθημερινή

Comments 0 σχόλια »

aesop.jpgΣτην ιστοσελίδα που δημιούργησε το UCLA  η οποία λειτουργεί ως κατάλογος όλων των Μεσαιωνικών κειμένων που έχουν ψηφιοποιηθεί και υπάρχουν στα μεγάλα Πανεπιστήμια του κόσμου μπορείτε να δείτε με εξαιρετική ευκρίνεια μεσαιωνικές μεταφορές έργων του Πλάτωνα, έργα του Ωριγένη, του Πετράρχη, του Αυγουστίνου.  Ψάχνετε αυτό που θέλετε με κριτήριο συγγραφέα, γλώσσα, τίτλο ή συλλογή πανεπιστημίου.

Comments 0 σχόλια »

eq.jpgΑπό όσα μάθαμε…  και ζήσαμε τα χρόνια που περάσαμε στο θρανίο δεν θυμόμαστε όλοι τα ίδια. Άπειρες είναι οι ώρες που ξοδέψαμε στα βιβλία. Κι ωστόσο, από τις μνήμες που κάποιοι κουβαλούν μέχρι σήμερα μαζί τους από εκείνα τα χρόνια, ίσως οι πιο ζωηρές είναι οι ταπεινώσεις κι οι φοβέρες που δέχτηκαν από συμμαθητές τους ή τα αισθήματα αλληλεγγύης άλλων συμμαθητών που έτρεξαν να τους γλιτώσουν.

Τα πιο πολλά…
… που μαθαίνουμε για την κοινωνική ζωή, τα μαθαίνουμε στο σχολείο. Όμως, η διαδικασία της μάθησης δεν τελειώνει στην αίθουσα διδασκαλίας. Συνεχίζεται στην αυλή του σχολείου. Κι εκεί, δεν υπάρχουν σχολικά βοηθήματα. Κάθε μαθητής πρέπει να τα βγάλει πέρα μόνος του. Γι΄ αυτό ακριβώς μερικοί εκπαιδευτικοί και ψυχολόγοι συγκεντρώνουν σήμερα τις προσπάθειές τους σε αυτό που λένε «κοινωνική και συναισθηματική μόρφωση»: στην ικανότητα δηλαδή να «διαβάζουμε» τους άλλους, να ελέγχουμε τα συναισθήματά μας και να μπορούμε να τα βγάζουμε πέρα σε διαφορετικές κοινωνικές καταστάσεις. Είναι κάτι που μπορεί να διδαχτεί, λένε οι επιστήμονες, όπως ακριβώς η τριγωνομετρία και η γραμματική. Αυτό το κίνημα γεννήθηκε στην Αμερική, από την ανησυχία που έχουν προκαλέσει στους εκπαιδευτικούς και τους γονείς αλλεπάλληλα επεισόδια βίας και αντικοινωνικής συμπεριφοράς στα σχολεία. Η εμμονή του συστήματος να μετατρέψει τα σχολεία σε εργαστήρια παραγωγής ατόμων που θα ήταν κατάλληλα για να επανδρώσουν τους μηχανισμούς μιας άκρως ανταγωνιστικής κοινωνίας κατέληξε πολλές φορές σε τραγικά ολοκαυτώματα. Τώρα, ορισμένοι εμπνευσμένοι άνθρωποι θέτουν ένα άλλο ζητούμενο: να επαναπροσδιοριστεί τι πρέπει να διδάσκει στα παιδιά το σχολείο. Γιατί οι εκπαιδευτικοί έχουν από καιρό πια καταλήξει στο συμπέρασμα πως για να επιζήσουν τα παιδιά στη σύγχρονη κοινωνία, δεν φτάνει να ξέρουν μόνο ανάγνωση και γραφή ή να δείχνουν μια χώρα σε έναν χάρτη: πρέπει να μαθαίνουν και για τα συναισθήματα, τα δικά τους και των άλλων. Στην προσπάθειά τους αυτή για συναισθηματική μόρφωση των παιδιών, όπως γράφει η εφημερίδα «Μπόστον Γκλόουμπ», αισθάνθηκαν την ανάγκη να στηριχτούν στο έργο του Αριστοτέλη, που περιέγραφε ως ζωτικές αρετές τον έλεγχο και την κατανόηση των συναισθημάτων.

Το κίνημα…
… για τη συναισθηματική μόρφωση υποστηρίζεται και από πολλές σύγχρονες επιστημονικές έρευνες που έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα πως η κοινωνική μόρφωση, όπως η συναισθηματική καλλιέργεια, είναι κάτι που μπορεί να διδαχτεί με τον ίδιο τρόπο που διδάσκεται η κριτική σκέψη. Για παράδειγμα, με ένα πλούσιο λεξιλόγιο οι μαθητές είναι σε θέση να εκφράζουν καλύτερα τα συναισθήματά τους και να αναγνωρίζουν τα συναισθήματα των άλλων.

Το έργο…
… του νευρολόγου Αντόνιο Νταμάσιο έχει δείξει πως οι άνθρωποι που έχουν νεκρωθεί συναισθηματικά λόγω εγκεφαλικής βλάβης, πολύ συχνά φέρονται αντικοινωνικά. Λιγότερο επιστημονικά, αλλά πολύ πιο ποιητικά το είχε πει ο τραγουδιστής των «Doors» Τζιμ Μόρισον: «Το μίσος είναι ένα πολύ υποτιμημένο συναίσθημα». Και είχε δώσει το αντίδοτο με τους στίχους του και τη μουσική του.

Τα Νέα

Comments 0 σχόλια »

win.jpgΗ Microsoft έχει ήδη ξεκινήσει τις διαδικασίες κατασκευής του λογισμικού που θα αντικαταστήσει το λειτουργικό σύστημα των Windows.

Με την ονομασία Midori, το νέο λειτουργικό θα είναι ριζικά διαφορετικό σε σχέση με οτιδήποτε έχει παράγει μέχρι σήμερα η εταιρεία. Πληροφορίες αναφέρουν ότι το Midori θα είναι προσανατολισμένο για χρήση στο Διαδίκτυο, ενώ δεν θα εξαρτάται τόσο πολύ από τον υπολογιστή που θα εγκαθίσταται.

Αν και η συγκεκριμένη πρόθεση της Microsoft είναι γνωστή εδώ και αρκετό καιρό, νέες πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας σχετικά με το Midori, επανέφεραν το ζήτημα στην επιφάνεια. Οι ειδικοί θεωρούν ότι το νέο σύστημα είναι ήδη σε διαδικασία ανάπτυξης, εξαιτίας της αδυναμίας των Windows να ανταπεξέλθουν στις μελλοντικές τεχνολογίες που θα χρησιμοποιούν οι άνθρωποι.

Εικονικά μηχανήματα

Το Midori θεωρείται από πολλούς ως η προσπάθεια της Microsoft να καλύψει το χαμένο έδαφος σε ότι αφορά την εικονικότητα, τη δημιουργία δηλαδή εικονικών μηχανών που λειτουργούν ως πραγματικές, βοηθώντας με αυτό τον τρόπο στο διαμοιρασμό του φόρτου εργασίας σε κέντρα πληροφοριών. Στην ουσία, ένα εικονικό μηχάνημα είναι το λογισμικό αντίγραφο ενός ολόκληρου υπολογιστή, με το λειτουργικό σύστημα και όλες τις εφαρμογές του.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες BBC

Comments 0 σχόλια »

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων