Αρχείο για 10 Απριλίου, 2009

Ξεχάστε πλέον το μποτιλιάρισμα, την ατελείωτη κίνηση στα φανάρια και τα εκνευριστικά κορναρίσματα. Το νέο όχημα Personal Urban Mobility and Accessibility (Προσωπική Αστική Κινητικότητα και Εύκολη Πρόσβαση) ή αλλιώς PUMA, παρουσιάζεται αυτές τις μέρες στην έκθεση αυτοκινήτων της Νέας Υόρκης και αναμένεται ότι τα συγκεντρώσει όλα τα βλέμματα. Φιλοδοξία των κατασκευαστών είναι να εκθρονίσουν τα συμβατικά αυτοκίνητα από τη θέση του κυρίου μέσου μεταφορών εντός πόλης.Το δίκυκλο, διθέσιο ηλεκτροκίνητο όχημα θα χρησιμοποιεί αισθητήρες για να αποφεύγει αυτόματα τις στενές επαφές τρίτου τύπου με τα άλλα αυτοκίνητα, τα εμπόδια και τους πεζούς, ενώ διαθέτει και GPS.

Το πρωτότυπο έχει ήδη κατασκευαστεί. Το βάρος του είναι 136 κιλά και τροφοδοτείται από μπαταρία λιθίου-ιόντων. Η μέγιστη ταχύτητά του μπορεί να φτάσει τα 56 χιλιόμετρα ανά ώρα, ενώ η αυτονομία του είναι 56 χιλιόμετρα με μία φόρτιση. Δεν εκπέμπει ρύπους, δεν παράγει θόρυβο, δεν καταναλώνει καύσιμα, δεν καταλαμβάνει μεγάλο χώρο στους δρόμους, ενώ σύμφωνα με τους κατασκευαστές δεν έχει την ανάγκη αερόσακων.

Comments 0 σχόλια »

oaed1.JPGΤο χρονικό ενός προαναγγελθέντος… Τις προάλλες έβλεπα το ντοκιμαντέρ που είχαν επιλέξει οι “Φάκελοι” και καθώς το συζητήσαμε στο σχολείο είχα την αίσθηση ότι σαν να το περιμέναμε. Και να που έγινε… Φαίνεται η ΟΛΜΕ θα είχε έτοιμη την ανακοίνωση, γιατί αλλιώς… τέτοια αντανακλαστικά… δεν μας έχετε συνηθίσει… μας κακομαθαίνετε.

Μέχρι σήμερα, συνέβαιναν μόνο στο εξωτερικό. Οι αιματηρές επιθέσεις σε σχολεία, με δράστες κυρίως νεαρούς, ανήλικους, μαθητές, είναι φαινόμενο που πρωτοεμφανίστηκε στην Αμερική και εξαπλώθηκε πρόσφατα και στην Ευρώπη. Από το αμερικανικό Κολομπάιν, το 1999 μέχρι το Γυμνάσιο Άλμπερτβιλ, στη Γερμανία, πριν από έναν μήνα, τα περισσότερα περιστατικά έχουν σημειωθεί, όχι σε φτωχογειτονιές και γκέτο αλλά κυρίως σε ιδιωτικά σχολεία, ενώ επίσης στις περισσότερες περιπτώσεις οι δράστες αυτοκτονούν λίγα λεπτά αργότερα με το ίδιο όπλο που σκοτώνουν τους συμμαθητές τους.

Ήταν 20 Απριλίου του 1999, όταν στο αμερικάνικο σχολείο Κολομπάϊν, εισέβαλαν πυροβολώντας δύο μαθητές, ο Εντ Χάρις και ο Ντίλαν Κλέμπολντ. Οι δύο οπλοφόροι μαθητές σκότωσαν 12 συμμαθητές τους και έναν καθηγητή τους και στη συνέχεια αυτοκτόνησαν. Το μακελειό, το οποίο αποτέλεσε μεταξύ άλλων και θέμα σε ταινία-ντοκιμαντέρ του Μάικλ Μούρ, συνέβη μέσα σε 16 μόλις λεπτά. Τα θύματα θα ήταν πολύ περισσότερα, εάν είχε εκραγεί και η βόμβα που είχαν τοποθετήσει οι δύο δράστες μέσα στην καφετέρια του σχολείου, όπου βρίσκονταν 488 άτομα.

Ως η μεγαλύτερη μαζική δολοφονία στην αμερικανική ιστορία χαρακτηρίστικε το περιστατικό που σημειώθηκε στο Τεχνολογικό Πάρκο της Βιρτζίνια, στις 16 Απριλίου 2007. Ο Νοτιοκορεατικής καταγωγής 23χρονος Τσο Σεούνγκ Χούι αυτοκτόνησε, αφού πρώτα σκότωσε 32 άτομα και τραυμάτισε άλλα 26. Η τραγωδία εκτυλίχθηκε σε δύο φάσεις με διαφορά δύο ωρών.

Το πιο πρόσφατο περιστατικό πυροβολισμών σε σχολείο σημειώθηκε στις 11 Μαρτίου στη Γερμανία στο Γυμνάσιο Άλμπερτβιλ της πόλης Βίνεντεν, κοντά στη Στουτγάρδη. Συνολικά έχασαν τη ζωή τους 16 άτομα, όταν ο 17χρονος δράστης, παλιός μαθητής του σχολείου, ντυμένος στα μαύρα εισέβαλε στο σχολείο και άρχισε να πυροβολεί αδιακρίτως.

Στις 7 Νοεμβρίου 2007 οκτώ άνθρωποι σκοτώθηκαν από τις σφαίρες 18άχρονου σε σχολείο της πόλης Τουουσούλα της νότιας Φινλανδίας. Ο δράστης αυτοκτόνησε με το όπλο του. Νεκροί από τις σφαίρες του έπεσαν επτά συμμαθητές του και η διευθύντρια του σχολείου. Ο 18χρονος Πέκα Ερικ Αουβίνεν είχε μόλις αποκτήσει άδεια οπλοφορίας.

Στις 2 Οκτωβρίου 2006 ο 32χρονος οδηγός φορτηγού Τσαρλς Καρλ Ρόμπερτς άνοιξε πυρ σε σχολείο κομητείας της Πενσιλβάνια, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τρεις μαθήτριες και μία δασκάλα, ενώ τραυματίστηκαν άλλοι έξι μαθητές. Το σχολείο ανήκε στη θρησκευτική κοινότητα των Άμις. Ο δράστης και σε αυτή την περίπτωση έβαλε τέλος στη ζωή του.

Στις 28 Σεπτεμβρίου 2006 ο 53χρονος Ντουέιν Μόρισον εισέβαλε στο Γυμνάσιο Πλέιτ Κάνιον της πόλης Μπέιλι, στο Κολοράντο. Αρχικά κράτησε ομήρους έξι μαθήτριες και κακοποίησε σεξουαλικά κάποιες από αυτές. Αργότερα ελευθέρωσε τα τέσσερα κορίτσια και κράτησε δύο ομήρους. Όταν η μία προσπάθησε να διαφύγει, την πυροβόλησε από πίσω στο κεφάλι. Η τελευταία μαθήτρια κατάφερε να βγει ζωντανή, ενώ κατά την έφοδο της αστυνομίας ο δράστης αυτοκτόνησε.

Λίγες ημέρες νωρίτερα, στις 13 Σεπτεμβρίου 2006, άγνωστος εισέβαλε στο κολέγιο Ντόουσον του Μόντρεαλ, στον Καναδά και άρχισε να πυροβολεί αδιακρίτως. Σκοτώθηκε μια 20χρονη γυναίκα και τραυματίστηκαν τουλάχιστον 19 άτομα, πριν ο δράστης πέσει νεκρός από τα πυρά των αστυνομικών.

Στις 22 Μαρτίου 2005 17χρονος μαθητής, με μια καραμπίνα και ένα περίστροφο που είχε κλέψει από το σπίτι του παππού του, πυροβόλησε και σκότωσε εννέα ανθρώπους και στη συνέχεια αυτοκτόνησε, στο λύκειο Ρεντ Λέικ, σε ινδιάνικο καταυλισμό της Μινεσότα. Μεταξύ των θυμάτων είναι ο φύλακας του σχολείου, μια καθηγήτρια και τουλάχιστον έξι μαθητές, συμπεριλαμβανομένου του δράστη. Τουλάχιστον άλλα 12 άτομα τραυματίστηκαν. Νωρίτερα, πριν πάει στο σχολείο του, ο μαθητής Τζεφ Βάιζε σκότωσε μέσα στο σπίτι του τον παππού του και τη γιαγιά του.

Τα Νέα

Comments 0 σχόλια »

brain.jpgΟι γονείς θα πρέπει ίσως να ανησυχούν περισσότερο για την κατάχρηση του αλκοόλ παρά για την χρήση της μαριχουάνας και του χασίς, όσον αφορά τις επιπτώσεις τους στην ανάπτυξη του εγκεφάλου του εφήβου, σύμφωνα με δύο νέες επιστημονικές μελέτες.

Η μια έρευνα, από ερευνητές του πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας (Σαν Ντιέγκο), που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό νευροεπιστήμης “Clinical EEG and Neuroscience” της αμερικανικής Εταιρίας Ηλεκτροεγκεφαλογραφίας και Κλινικής Νευροεπιστήμης (ENCS), δείχνει ότι το αλκοόλ έχει ισχυρότερη επίδραση στην ανάπτυξη του εφηβικού εγκεφάλου.

Οι ερευνητές εξέτασαν ανωμαλίες του εγκεφάλου από την κατανάλωση διαφόρων ουσιών, από άποψη λειτουργιών του εγκεφάλου και δομής του, γνωσιακών ικανοτήτων και ποιότητας της φαιάς ουσίας. Μετά από μεγάλη κατανάλωση αλκοόλ επί ένα – δύο χρόνια (τουλάχιστον 20 ποτά το μήνα, με περιοδικές περιπτώσεις κατανάλωσης άνω των τεσσάρων ποτών μέσα σε μια μέρα) ανιχνεύθηκαν συνολικά μεγαλύτερες ανωμαλίες στον εγκέφαλο σε σχέση με τη μεγάλη χρήση μαριχουάνας.

Η άλλη μελέτη, από ερευνητές του βρετανικού πανεπιστημίου του Μπρίστολ, υπό τον Ντέηβιντ Νατ, η οποία δημοσιεύτηκε στο ιατρικό περιοδικό “Lancet”, κατέληξε σε παρόμοιο συμπέρασμα, ότι το αλκοόλ είναι πιο επικίνδυνο για τα άτομα και την κοινωνία σε σχέση με τη μαριχουάνα. Ταξινομώντας 20 ουσίες από πλευράς επικινδυνότητας, το αλκοόλ έρχεται στην πέμπτη θέση, ο καπνός στην ένατη και η μαριχουάνα/κάνναβη στην 11η.

Οι ανωτέρω μελέτες έρχονται να προστεθούν στα αιτήματα διαφόρων φορέων σε αρκετές χώρες (μεταξύ αυτών στις ΗΠΑ και τη Βρετανία) προκειμένου να επαναξιολογηθεί ιατρικά η μαριχουάνα και να μειωθούν οι περιορισμοί στην κατανάλωσή της. Οι γονείς θα πρέπει ίσως να ανησυχούν περισσότερο για την κατάχρηση του αλκοόλ παρά για την χρήση της μαριχουάνας και του χασίς, όσον αφορά τις επιπτώσεις τους στην ανάπτυξη του εγκεφάλου του εφήβου, σύμφωνα με δύο νέες επιστημονικές μελέτες.

ΕΝΕΤ

Comments 0 σχόλια »

The Next Web 2009  είναι μία ετήσια εκδήλωση για το διαδίκτυο, οδηγός και αισθητήριο αλλαγών των εξελίξεων στο μεγάλο χωριό! Σας παρουσιάζουμε τα φρέσκα-φρέσκα και λαχταριστά που επιλέχτηκαν να παρουσιαστούν ενώπιον των παρευρισκομένων του event!

Συνολικά περισσότερες από 200 startups “κρίθηκαν αυστηρά” και επιλέχτηκαν οι τελικές που θα έχουν ένα 5λεπτο να εντυπωσιάσουν τους παρευρισκομένους και να κερδίσουν την δική τους αξιοζήλευτη προβολή μέσα από τα new edge κανάλια επικοινωνίας των web fanatics & bloggers!

H λίστα, χωρίς περιγραφές και περίσσια λεκτικά αφού οι περισσότερες αξίζουν αυτοδίκαια το add στα bookmarks σας και πόσο μάλλον λίγα λεπτά περιήγησης!

1. yellowBird , 2. Contextured, 3. Prezi, 4. E, 5. Aroxo, 6. Silentale, 7. Klomptek, 8. ShoutEm, 9. Quick TV, 10. Mimic Media, 11. Yourtour, 12. plista, 13. Yunoo, 14. Mendeley, 15. Huddle.net, 16. IRL Connect, 17. Visibuild, 18. tarpipe, 19. CoTweet .

 

Comments 0 σχόλια »

To πείραμα,  “We feel fine”  συλλέγει την πρώτη λέξη που εμφανίζεται μετά την φράση “I feel..” συγκεντρώνοντας έτσι τα μαζικά συναισθήματα των online χρηστών (μέσω blogs) και δημιουργώντας ωραία σχήματα με τα αποτελέσματα. Αν σας ενδιαφέρει δείτε το παρακάτω video του δημιουργού του “We feel fine” από το κορυφαίο TED conference.

Comments 0 σχόλια »

human-error.jpgΔιαβάζω στην Ημερησία: “Στα βήματα του Μπ. Ομπάμα περπατούν με διαφορετικό ρυθμό το καθένα και τα ελληνικά κόμματα και οι Ελληνες πολιτικοί που «φλερτάρουν» έντονα με τους νέους, techno freaks ψηφοφόρους ή τους μυημένους «μεσόκοπους» στο blogging και τα social media (Facebook) εκλογείς. Ορισμένοι μάλιστα έχουν πάρει τόσο σοβαρά τα Νέα Μέσα που διατηρούν blogs, κοινότητες φίλων στο Facebook, ανεβάζουν βίντεο στο YouTube, ενώ οι πιο τολμηροί έχουν δραστηριότητα στο «προχωρημένο» Twitter”.

Στην πραγματικότητα οι περισσότεροι δεν κατανοούν τα νέα μέσα, απλά κάποιοι υποστηρικτές τους έχουν αναλάβει να διασώσουν το προφίλ τους και να “πουλήσουν” την ταυτότητα του τεχνολογικά μυημένου.

Για δοκιμάστε να περάσετε ένα ερώτημά σας σχετικά με ένα θέμα που σας απασχολεί και να δούμε εάν θα λάβετε απάντηση. Γιατί εκεί ακριβώς κρίνεται η διάδραση όχι στο μοίρασμα newsletters με τις εμφανίσεις του κ. βουλευτή…

Comments 0 σχόλια »

dna.jpgΣύμφωνα με τον νόμο, τα γενετικά δεδομένα κάθε ανθρώπου είναι απόρρητα. Αυτό σημαίνει ότι πρόσβαση σε αυτά έχει μόνο ο ίδιος ή όποιος έχει εξουσιοδοτημένη άδεια. Πόσο όμως πραγματικά απόρρητες είναι οι πληροφορίες που προκύπτουν από τη γενετική ανάλυση του ανθρώπινου γονιδιώματος, μια πρακτική που εφαρμόζεται ολοένα και συχνότερα τα τελευταία χρόνια για δικαστικούς ή ιατρικούς σκοπούς αλλά και για προληπτικούς λόγους, αφού από την ανάλυση αυτή μπορεί να προκύψει η προδιάθεση για την εμφάνιση σοβαρών ασθενειών;Πώς μπορούμε να είμαστε βέβαιοι ότι το DNA μας, που βρίσκεται οπουδήποτε, από το ποτήρι που πίνουμε, τη χτένα που χτενιζόμαστε ή το προφυλακτικό που χρησιμοποιήσαμε, δεν θα πέσει στα χέρια επιτήδειων που θα κάνουν κακόβουλη χρήση του;

Το ζήτημα έφερε στη δημοσιότητα Βρετανός δημοσιογράφος, ο οποίος ούτε λίγο ούτε πολύ απέδειξε ότι με λίγα χρήματα και με ακόμη λιγότερη προσπάθεια ο οιοσδήποτε μπορεί να απευθυνθεί σε μία από τις πάμπολλες εταιρείες γονιδιωματικής που υπάρχουν σήμερα στη Μ. Βρετανία και να ζητήσει γενετική ανάλυση του βιολογικού υλικού που έχει προσκομίσει, χωρίς να του ζητηθεί ούτε να πιστοποιήσει την ταυτότητα του «κατόχου» του υλικού ούτε να διευκρινίσει το λόγο για τον οποίο ζητά να γίνει η ανάλυση.

Ο Michael Reilly, δημοσιογράφος στο «New Scientist», θέλησε με αυτό τον τρόπο να αποδείξει πόσο ελαστικό, έως ανύπαρκτο, είναι το σύστημα διασφάλισης του γενετικού απορρήτου. Τι ακριβώς έκανε; Πολύ απλά έκλεψε από ένα ποτήρι τα βιολογικά ίχνη που είχε αφήσει ο συνάδελφός του Peter Aldhous! Συνέχεια »

Comments 0 σχόλια »

To twistori.com κάνει ένα πολύ απλό αλλά όμορφο πράγμα. Πραγματοποιεί search στο twitter με βάσει τις 6 λέξεις κλειδιά : love – hate – think – believe – feel –wish και κάνει scroll στην οθόνη όλα τα μηνύματα που περιέχουν την λέξη κλειδί που επιλέγουμε από αυτές. Στο παραπάνω παράδειγμα έχει επιλεχτεί το ‘feel’ και δείχνει μια συνεχής ροή από συναισθήματα όπως και καθώς αυτά εκφράζονται στο twitter από χρήστες.

Αν ψάχνετε το feeling της εποχής…

Comments 0 σχόλια »

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων