Αρχείο για 17 Απριλίου, 2009

054_jpg.jpg Οι συναλλαγές με το «κλασικό» περίπτερο παίρνουν πλέον άλλη διάσταση, οδηγώντας το αγαπημένο σημείο αγορών των Ελλήνων στον 21ο αιώνα και το μέλλον.

Το πραγματικά πρωτοποριακό σύστημα που εγκαθίσταται αρχικά σε περίπτερα της Θεσσαλονίκης και στην επόμενη φάση σε περίπτερα της πρωτεύουσας θα αλλάξει τις αγοραστικές συνήθειες των Ελλήνων. Με τα hi tech περίπτερα ο πελάτης θα μπορεί πλέον να πληρώσει λογαριασμούς ΔΕΚΟ για τους οποίους θα παίρνει ηλεκτρονική απόδειξη στο κινητό του, να βγάζει εισιτήρια για αεροπλάνα, πλοία και τρένα, για τα οποία θα παίρνει την κάρτα επιβίβασης στο κινητό του και να κλείνει θέσεις για κινηματογράφο, θέατρο και γήπεδο! Επίσης, θα μπορεί να «ψηφίζει» συμμετέχοντας σε διάφορα γκάλοπ.

Στα hi-tech περίπτερα που θα ενταχθούν στο δίκτυο θα εγκατασταθούν δύο οθόνες αφής (μία για το πελάτη και μία για τον ιδιοκτήτη του περιπτέρου), ένας αναγνώστης barcode και ένας αναγνώστης ασύρματων καρτών. Ο κάθε καταναλωτής θα εφοδιαστεί με μία ασύρματη κάρτα τεχνολογίας RFID. Κάθε φορά που δίνει την παραγγελία του στον περιπτερά, θα σκανάρει την κάρτα του στην εξωτερική οθόνη του περιπτέρου και σε πραγματικό χρόνο θα δέχεται «προτάσεις» προσφορών, που θα σχετίζονται με τις αγοραστικές του συνήθειες. Οσο για τον περιπτερούχο που θα εγκαταστήσει το σύστημα, θα χειρίζεται μια εξαιρετικά απλή οθόνη αφής μέσα από το περίπτερό του και θα μπορεί να ενημερώνεται άμεσα για τις αλλαγές βάρδιας καθώς και για το ταμείο της ημέρας. Η εταιρία θα του πιστώσει -σε συνεργασία με ένα δίκτυο τραπεζών- ένα σημαντικό χρηματικό ποσό σε ειδικό λογαριασμό, από τον οποίο θα κάνει αποκλειστικά τις αγορές του. Οι παραγγελίες προς τον προμηθευτή θα φεύγουν αυτόματα και θα πληρώνονται επίσης αυτόματα μέσα από τον ειδικό λογαριασμό. Ο περιπτεράς θα έχει δικαίωμα 40 ημερών από την ώρα της παραγγελίας να καταθέσει το χρηματικό ποσό της αγοράς στο λογαριασμό άτοκα. Από την πλευρά τους οι προμηθευτές θα λαμβάνουν άμεσα, μέσω ειδικής ιστοσελίδας, τις εντολές παραγγελίας από τα περίπτερα, αλλά και την επιβεβαίωση της διαθεσιμότητας του ποσού χρέωσης για να πληρώνονται αυτόματα μέσω έκδοσης ηλεκτρονικού τιμολογίου. Κερδισμένες, όμως, θα είναι και οι βιομηχανίες, οι οποίες θα μπορούν να γνωρίζουν για τις τελικές πωλήσεις των προϊόντων τους online.

Ελ. Τύπος

Comments 0 σχόλια »

Ο Διεθνής Οργανισμός για την Προστασία των Ζώων (International Fund for Animal Welfare) είναι από τις μεγαλύτερες διεθνώς ΜΚΟ για την  προστασία των ζώων.

Το παραπάνω εντυπωσιακό βίντεο στηλιτεύει την συνήθεια πολλών τουριστών να βλέπουν τα ζώα ως σουβενίρ ή να αγοράζουν σουβενίρ που χρησιμοποιούν μέρη από ζώα.

Χάρη στην ευφυή χρήση των ψηφιακών εφέ δημιουργούν ένα στιγμιότυπο που μένει αποτυπωμένο στην συνείδηση όλων μας.

Comments 0 σχόλια »

Οι Βρετανοί δάσκαλοι υποστηρίζουν ότι μετά από έρευνα που διεξήγαγαν, διεπίστωσαν ότι οι μαθητές τους επηρεάζονται αρνητικά από την τηλεόραση. Κατ’ εξοχήν δε από συγκεκριμένες τηλεοπτικές σειρές, εξαιτίας των οποίων τροποποιείται η διάθεσή τους, ώστε να συμπεριφέρονται με ανάρμοστο τρόπο, τόσο μεταξύ τους, όσο και προς τους μεγαλυτέρους τους, γονείς και δασκάλους τους.

Η τηλεόραση, από της εμφανίσεώς της έως και σήμερα, όταν χρησιμοποιείται με σκοπό τον μαζικό εκχυδαϊσμό δεν εξανθρωπίζει τον θεατή, πολύ δε περισσότερο τον μικρό, ανώριμο άνθρωπο που αισθάνεται ότι μεγαλώνει, μιμούμενος άλλους. Στην προσπάθειά του να μιμηθεί για να αποδείξει πρώτα στον εαυτό του ότι “έχοντας άποψη” κατακτά χώρο στην κοινωνία των μεγαλυτέρων του, δεν επιλέγει. Δεν μπορεί ακόμη να επιλέξει με σαφώς διαμορφωμένα κριτήρια. Γι’ αυτό και εκπαιδεύεται, άλλωστε.  Η έρευνα, λοιπόν, πραγματοποιήθηκε σε μαθητές του δημοτικού, αλλά και εφήβους και τα συμπεράσματα έδειξαν ότι το 88% των ερωτηθέντων υιοθετούσαν συμπεριφορά που αποτυπωνόταν σε ριάλιτι και σατιρικές εκπομπές, ότι αισθάνονταν σημαντικοί έως και υπερήφανοι για την προκλητική συμπεριφορά τους, αλλά και την εμφάνισή τους.

Εκείνο που προβλημάτισε τους ερευνητές εκπαιδευτικούς ήταν κυρίως το “ιδεολογικό” πλαίσιο που υποστήριζε τις απαντήσεις των μαθητών. Η απλουστευτική, επιφανειακή και αφοριστική ερμηνεία της ζωής, οι αγενείς τρόποι συμπεριφοράς, καθώς και οι διεκδικητικοί χαρακτήρες που “υποδύονταν” στα στιγμιότυπα της καθημερινής σχολικής ζωής, αντιγράφονται από συγκεκριμένες τηλεοπτικές σειρές με τίτλο “Waterloo Road” και “The Catherine Tate Show”, “Little Britain”, “Big Brother”.

Οι 800 εκπαιδευτικοί που διενήργησαν την έρευνα και μετείχαν σε όλα τα στάδιά της, υποστηρίζουν ότι τα παιδιά “διδάσκονται” να αντιμιλούν, να αποπροσανατολίζονται και να μεταβάλλουν τους ανθρωπιστικούς και κοινωνικούς τους σκοπούς σε χαλαρό και ατομικιστικό τρόπο ζωής.  Η έρευνα πραγματοποιήθηκε από την διδασκαλική ομοσπονδία του Ηνωμένου Βασιλείου και την αφορμή έδωσε η “φράση της χρονιάς”: Σε κάθε απάντηση του καθηγητή ο μαθητής  έλεγε ειρωνικά: ‘Ο,τι πεις! (whatev-ah), ή Δεν με νοιάζει! (am I bovvered;).

Καθημερινή TV

Comments 0 σχόλια »

 galloi-foit.jpg

Τα αρχαία ελληνικά αποτελούν τη «διεθνή γλώσσα» των αγανακτισμένων. Οταν όλες οι άλλες μορφές επικοινωνίας αποτυγχάνουν, οι αδικούντες στρέφονται στον αρχαίο ελληνικό λόγο, της χώρας που γέννησε τη δημοκρατία και τη λογική σκέψη. Τον ορθολογισμό και τη λογική επικαλούνται γάλλοι φοιτητές που αποφάσισαν να στείλουν στον υπουργό Παιδείας της χώρας τους κ.

Ξαβιέ Νταρκόςεπιστολή γραμμένη στα αρχαία ελληνικά αντί των γαλλικών με την υποσημείωση«Αφού δεν καταλαβαίνετε γαλλικά, σας γράφουμε στα ελληνικά»! Πρόκειται βέβαια για ένα χαριτολόγημα των αρχαιοελληνιστών στο γαλλικό πανεπιστήμιο Παρίσι 5, οι οποίοι διάλεξαν τον τρόπο αυτόν για να τραβήξουν την προσοχή της γαλλικής κυβέρνησης. Οπως τονίζουν στην επιστολή, με το πνεύμα του κειμένου τους δεν θα μπορούσαν παρά να συμφωνήσουν οΠλάτων και οΔημοσθένης.

Oι φοιτητές αλλά και οι καθηγητές πολλών πανεπιστημίων της Γαλλίας βρίσκονται σε κινητοποιήσεις που έχουν ήδη περάσει τους τρεις μήνες, αντιδρώντας στον νέο νόμο για τη μεταρρύθμιση των πανεπιστημίων και το νέο καθεστώς εργασίας των εκπαιδευτικών-ερευνητών. Στη γαλλική πρωτεύουσα οι περισσότερες πανεπιστημιακές σχολές είναι υπό κατάληψη και πολλοί καθηγητές προτείνουν εναλλακτικά μαθήματα εκτός των κατειλημμένων σχολών. Οι προβληματισμοί των γάλλων πανεπιστημιακών έχουν ξεπεράσει κατά πολύ τα θέματα που απασχολούν τα πανεπιστήμια της χώρας μας, καθώς στη Γαλλία η πλήρης αυτονομία των ΑΕΙ της χώρας έχει γίνει ήδη πραγματικότητα και μάλιστα χωρίς να αφήσει θετικές εντυπώσεις. Καθηγητές και φοιτητές αντιδρούν στον νέο νόμο που έχει δώσει υπερεξουσίες στους πρυτάνεις των ΑΕΙ, οι οποίοι λειτουργούν πλέον ως «μάνατζερ» με εξουσίες πρόσληψης προσωπικού, ρύθμισης του εργασιακού καθεστώτος και των μισθών τους, ένταξης εργαζομένων σε καθεστώς ιδιωτικού δικαίου αν το θέλουν κ.ά. Παράλληλα με τον ίδιο νόμο έχουν ουσιαστικά αυξηθεί μαζί με την πρακτική άσκηση τα έτη σπουδών των φοιτητών στα παιδαγωγικά τμήματα, οι οποίοι θα πρέπει να περιμένουν πέντε έτη προτού πάρουν την άδεια εξάσκησης του επαγγέλματός τους.

Στο πνεύμα αυτό, οι φοιτητές του πανεπιστημίου Παρίσι 5 έστειλαν στον υπουργό Παιδείας επιστολή στα αρχαία ελληνικά, στην οποία αναφέρουν χαρακτηριστικά:

«Αγανακτούμε γιατί εμείς μιλάμε και εσύ δεν ακούς».

Και τον καλούν να δείξει σωφροσύνη. Οι φοιτητές ζητούν από τον κ. Νταρκός να προτείνει νέο νόμο για την ανώτατη εκπαίδευση της χώρας, ξεκαθαρίζοντας ότι οι διατάξεις του θα πρέπει να είναι δίκαιες.

Βήμα

Comments 0 σχόλια »

Ο κάμεραμαν έχει στρέψει την προσοχή του σε έναν τσελίστα της νεοσύστατης Συμφωνικής Ορχήστρας του YouTube, στη διάρκεια δοκιμής, λίγο πριν από τη χθεσινή συναυλία στο Κάρνεγκι Χολ της Νέας Υόρκης. Η Συμφωνική Ορχήστρα συγκροτήθηκε από 90 μουσικούς, οι οποίοι πέρασαν ακρόαση με βίντεο στην ιστοσελίδα του YouTube. Οι μουσικοί που επελέγησαν και αποτελούν σήμερα τα μέλη της ορχήστρας, προέρχονται από 30 διαφορετικές χώρες και στη διάρκεια της προετοιμασίας τους ελάμβαναν μαθήματα μέσω Διαδικτύου από κορυφαίους μουσικούς.

Comments 0 σχόλια »

bn_facebook-logo.jpgΓια την ακρίβεια το Αγγλικό Birmingham City University προσφέρει μεταπτυχιακό στα Social Media ξεκινώντας από τον επόμενο χρόνο.

Η ύλη του συγκεκριμένου μεταπτυχιακού περιλαμβάνει την κατανόηση νέων μέσων όπως το Facebook, Twitter και Bebo και απευθύνεται, σύμφωνα με τον υπεύθυνο του προγράμματος Jon Hickman, σε κοινό “πέρα από το συνηθισμένο, πέρα από τους geeks”  και σε κοινό “που ενδιαφέρεται για καριέρα στην δημοσιογραφία και στις δημόσιες σχέσεις”.

Σε λίγα χρόνια λοιπόν θα έχουμε και ειδικούς facebookολόγους!

Comments 0 σχόλια »

pope.jpgΤο προφίλ ενός Πάπα που μπορεί να κοιτάζει τη Ρώμη από την υπέροχη ταράτσα του Βατικανού με την πισίνα, γραμμένο από ανώνυμο συγγραφέα.
Πρωτοδημοσιεύτηκε ανώνυμα στην Ιταλία κατά την επέτειο ενός έτους από την εκλογή του Ράτσιγκερ στο αξίωμα του Πάπα. Το Εναντίον του Πάπα (Contro Ratzinger ο τίτλος του πρωτοτύπου) προκάλεσε εθνική αναστάτωση στην Ιταλία, την πατρίδα του καθολικισμού, και έγινε αμέσως best seller. Στις αρχές του Μάη θα έχουμε κι εμείς την ευκαιρία -αφού οι εκδόσεις Πατάκη αναλαμβάνουν να εκδώσουν το ανώνυμο κείμενο- να αναγνώσουμε αυτή την οξυδερκή, εξεταστική και πραγματικά αποκαλυπτική προσέγγιση στο πρόσωπο του Πάπα Βενέδικτου XVI.

Το έργο του ανώνυμου συγγραφέα αναλύει και κριτικάρει τις δηλώσεις του Ράτσιγκερ και μελετά τη στάση του απέναντι στον έλεγχο των γεννήσεων, τις αμβλώσεις και τη σεξουαλική κακοποίηση μέσα στην Εκκλησία. Το Εναντίον του Πάπα διαγράφει την πορεία του Ράτσιγκερ προς την εξουσία από την άφιξή του στην Ρώμη το 1981 και τη στενή σχέση που είχε με τον πρώην Πάπα Παύλο Β’.

«Μια υπέροχη ταράτσα του Βατικανού με πισίνα, από αυτές που ο λαός της Ρώμης φαντάζεται και σκέφτεται πόσο ευχάριστο πρέπει να είναι το επάγγελμα του πάπα. Το φεγγάρι και τ’ άστρα χαμογελούν πιο λαμπερά από ποτέ. Ο Κάρολος Βοϊτύλα, ένας πενηντάρης Πολωνός -μόλις έχει εκλεγεί- είναι τυλιγμένος με μια εμπριμέ ρόμπα και στο χέρι κρατά ένα κοκτέιλ. Σκέφτεται: “Κι αν υπάρχει πραγματικά;… Ααα!… Μα τι κάθομαι και σκέφτομαι…”».

Στην ελληνική έκδοση του βιβλίου θα δούμε στον πρόλογο την πολύ ενδιαφέρουσα προσέγγιση της Σώτης Τριανταφύλλου, που ξεκινά με την ακόλουθη φράση: «Κάθε πάπας έχει τους εχθρούς του: όχι επειδή διέπραξε σφάλματα ούτε επειδή γύρω από το όνομά του πλανώνται σκοτεινά μυστικά· έχει τους εχθρούς του επειδή είναι πάπας».

«ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΟΥ ΠΑΠΑ», (ΑΝΩΝΥΜΟΣ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ), Μτφρ.: Ελένη Τουλούπη, Εκδόσεις Πατάκη.

LIFO

Comments 0 σχόλια »

  Όπως συμβαίνει πολλές φορές με τους ποιητές, έτσι συνέβη και με τον Καββαδία. Τα ποιήματά του έγιναν ευρέως γνωστά και έφτασαν στα χείλια των περισσοτέρων ανθρώπων μέσω των μελοποιήσεών τους. Ο Νίκος Καββαδίας είναι ο ποιητής που μελοποιήθηκε περισσότερο απ’ όλους, αναλογικά με το συνολικό μέγεθος του ποιητικού του έργου. Στο cd του Διφώνου παρουσιάζονται για πρώτη φορά ανέκδοτες και σπάνιες μελοποιήσεις του έργου του.

Comments 0 σχόλια »

time-m.gifΣε αντίθεση με τις σύγχρονες αντιλήψεις καταγραφής του ετήσιου χρόνου και εφαρμογής του ημερολογίου, οι αρχαίοι Έλληνες δεν έκαναν χρήση ενός πανελλήνιου ετήσιου λειτουργικού κειμένου, το οποίο να ρυθμίζει την καθημερινή θρησκευτική και πολιτικοκοινωνική ζωή στο σύνολό της.

Η διάρθρωση του ετήσιου χρόνου στην αρχαία Ελλάδα χαρακτηρίζεται από την εφαρμογή κοινών μεταξύ των πόλεων πρακτικών (υιοθέτηση του σεληνο-ηλιακού ημερολογίου, εφαρμογή εμβόλιμων μηνών) που εξασφάλιζαν, κατά τον Πλάτωνα, τη διευθέτηση της “τάξης” – δηλαδή της τακτοποίησης “των ημερών σε μήνες και των μηνών σε χρόνια”- με σκοπό κυρίως την εξίσωση του εορτασμού των λατρευτικών πράξεων με συγκεκριμένες εποχές του έτους.

Αυτά επισήμανε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η κ. Σοφία Κραβαρίτου, αρχαιολόγος – διδάκτωρ Θρησκευτικής Ανθρωπολογίας του Πανεπιστημίου της Σορβόννης και διδάκτωρ της Αρχαίας Ελληνικής Γραμματείας του Πανεπιστημίου της Λωζάννης, η οποία εργάζεται σήμερα στο Αρχαιολογικό Ινστιτούτο Θεσσαλικών Σπουδών (με έδρα στο Βόλο), με αφορμή διάλεξή της στο πλαίσιο εκδήλωσης του Φιλολογικού, Ιστορικού, Λογοτεχνικού Συνδέσμου “Φ.Ι.Λ.Ο.Σ.”.

Μάλιστα, σύμφωνα με την ίδια, η οργάνωση της καθημερινής θρησκευτικής και πολιτικής πραγματικότητας στην αρχαία Ελλάδα χαρακτηρίζεται από δύο παραμέτρους: α) τη διαφοροποίηση των ονομάτων των μηνών από πόλη σε πόλη, την ύπαρξη ενός μεγάλου αριθμού τοπικών εορτών με αναφορά σε τοπικούς ήρωες και τοπικά ιστορικά γεγονότα που μέσω της ετήσιας ανακύκλωσής τους τονίζουν την ιδιαιτερότητα κάθε πόλης ή κοινότητας και β) τις διαρκείς αλλαγές και εμβολές νέων δεδομένων ανάλογα με την εκάστοτε ιστορική περίοδο. Σε αυτά προστίθενται, επίσης, ανορθόδοξες παρεμβολές στην κανονική ροή του χρόνου που επιβάλλονταν από τις εκάστοτε κοινωνικοπολιτικές συνθήκες.

Ειδικότερα, όπως αναφέρει η κ.Κραβαρίτου, οι Έλληνες υιοθέτησαν το σεληνο-ηλιακό “ημερολόγιο” και έκαναν χρήση διαφόρων συστημάτων πρόσθεσης εμβόλιμων μηνών στη διάρκεια ενός κανονικού έτους (διητερίς, τετραετηρίς ή πενταετηρίς, οκταετηρίς και εννεακαιδεκαετηρίς), για να πετύχουν την αντιστοιχία των 12 σεληνιακών μηνών με ένα ηλιακό έτος (365, 242 ημέρες) ή με ένα πλήρη κύκλο των εποχών.

H σταθεροποίηση αυτής της αντιστοιχίας θα εξασφάλιζε κατ’ επέκταση τη σταθερή σχέση των εορτών με τις εποχές.

Συνολικά, γνωρίζουμε πάνω από 130 τοπικά ονόματα μηνών και επιπλέον τις διαλεκτικές παραλλαγές τους, που συνήθως αποτελούσαν παράγωγα των ονομάτων των εορτών ή των θεϊκών επιθέτων και αντιστοιχούσαν σε ξεχωριστές πόλεις. Συνέχεια »

Comments 0 σχόλια »

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων