Αρχείο για 29 Απριλίου, 2009

Σαν σήμερα το 1933 ο Κωνσταντίνος Καβάφης πεθαίνει στην Αλεξάνδρεια τη μέρα που συμπλήρωνε 70 χρόνια ζωής.

Ενα σύντομο αυτοβιογραφικό σημείωμα του ποιητή:
«Είμαι Κωνσταντινουπολίτης την καταγωγήν, αλλά εγεννήθηκα στην Αλεξάνδρεια – σ’ ένα σπίτι της οδού Σερίφ· μικρός πολύ έφυγα, και αρκετό μέρος της παιδικής μου ηλικίας το πέρασα στην Αγγλία. Κατόπιν επισκέφθην την χώραν αυτήν μεγάλος, αλλά για μικρόν χρονικόν διάστημα. Διέμεινα και στη Γαλλία. Στην εφηβικήν μου ηλικίαν κατοίκησα υπέρ τα δύο έτη στην Κωνσταντινούπολη. Στην Ελλάδα είναι πολλά χρόνια που δεν επήγα. Η τελευταία μου εργασία ήταν υπαλλήλου εις ένα κυβερνητικόν γραφείον εξαρτώμενον από το υπουργείον των Δημοσίων Έργων της Αιγύπτου. Ξέρω Αγγλικά, Γαλλικά και ολίγα Ιταλικά».

Η ταινία

Comments 0 σχόλια »

lonely-tree2.jpgΟι αρχαίοι Ελληνες απέδιδαν μαγικές δυνάμεις στα δέντρα. Αλλα προέλεγαν το μέλλον, άλλα έβγαζαν μαγικούς καρπούς και άλλα πρόσφεραν το αιωνόβιο σώμα τους για να κατοικήσουν οι Νύμφες των δασών. Γίνονταν πολλά μαγικά με τα δέντρα. Και μεταμορφώσεις.Οπως συνέβη με τον Κυπάρισσο που ήθελε να γλιτώσει από τη λύπη. Αλλά μήπως και η Πίτυς (το πεύκο που συναντάμε παντού) δεν εμφανίστηκε στη Φύση εξαιτίας ενός άτυχου έρωτα; Ιστορίες υπάρχουν πολλές.

Επίσης ευκαιρίες να τις ανακαλύψουμε. Ακόμη και στο κέντρο της πόλης. Το παριλίσσιο τοπίο για παράδειγμα έχει όλο αυτό το σκηνικό που χρειαζόμαστε. Ερείπια ναών που ήταν χτισμένοι στις όχθες του Ιλισσού αλλά και σπιτιών που βρίσκονταν σε επαφή με τα τείχη. Και δέντρα. Πολλά.

Ο φυτικός κόσμος

Απομένει να ανταποκριθούμε στο κάλεσμα του υπουργείου Πολιτισμού. Μια ανοιξιάτικη γιορτή που θα ξεκινήσει το Σάββατο το πρωί και θα διαρκέσει ώς την ερχόμενη Τρίτη (με πρωτοβουλία της Γενικής Διεύθυνσης Αρχαιοτήτων). Εκδηλώσεις, περιηγήσεις, εκπαιδευτικές δραστηριότητες, όλα με ελεύθερη είσοδο, σε 50 αρχαιολογικούς χώρους, 73 μουσεία και μνημεία της χώρας.

Περισσότερα στην Καθημερινή

Comments 0 σχόλια »

technology_internet_crime.jpg«Πλημμύρα» spam e-mail κατέκλυσε το διαδίκτυο από επιτήδειους που θέλησαν να εκμεταλλευτούν την παγκόσμια ανησυχία γύρω από τη γρίπη των πτηνών.

Όπως ανακοίνωσε η εταιρία McAfee Inc., οι επιτήδειοι επεδίωξαν την υποκλοπή στοιχείων πιστωτικών καρτών, υποσχόμενοι την προμήθεια φαρμάκων που προστατεύουν από τη γρίπη.

Συνολικά τα e-mail αυτού του είδους αποτελέσαν, σύμφωνα με την εταιρία, το 4% όλων των spam mail που εστάλησαν τη Δευτέρα.

Ελεύθερος Τύπος

Comments 0 σχόλια »

xarisero.jpgΟι γεμάτες από ρούχα ντουλάπες, τα σκορπισμένα παιδικά παιχνίδια, τα στοιβαγμένα παλιά βιβλία και cds στα ράφια, καθώς επίσης και πολλά ακόμη αχρησιμοποίητα αντικείμενα αποτελούν, συνήθως, «πονοκέφαλο» για τους περισσότερους. Και όλοι, όταν δεν τα έχουν πλέον ανάγκη, ψάχνουν έναν τρόπο να τα ξεφορτωθούν.

Τώρα, υπάρχει λύση! Το ιντερνετικό παζάρι… Μέσω της ηλεκτρονικής σελίδας, xariseto.gr, ένα site με απώτερο σκοπό την ανακύκλωση και την αμοιβαία βοήθεια, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να προσφέρουν δωρεάν πράγματα που δεν τα έχουν ανάγκη, αλλά και να ζητήσουν άλλα που τους είναι χρήσιμα. Γι’ αυτό, όπως τονίζουν οι υπεύθυνοι του xariseto, τίποτα δεν πρέπει να πετιέται στους κάδους των σκουπιδιών.

Καθημερινά, δεκάδες πολίτες είτε χαρίζουν είτε ζητούν διάφορα αντικείμενα μέσω της συγκεκριμένης ιστοσελίδας, η χρήση της οποίας είναι δωρεάν.

Η όλη ιδέα του ιντερνετικού παζαριού ξεκίνησε από τις οικολογικές ανησυχίες τεσσάρων φίλων από τη Θεσσαλονίκη.

Η σελίδα έχει συμπληρώσει έναν χρόνο ζωής και ήδη υπάρχουν περισσότερα από 3.500 εγγεγραμμένα μέλη.

Ελεύθερος Τύπος

Comments 0 σχόλια »

fb.jpgΠερισσότερο επιφυλακτικοί εμφανίζονται με τον καιρό οι χρήστες των ιστοσελίδων κοινωνικής δικτύωσης σχετικά με τις πληροφορίες που κοινοποιούν για την ιδιωτική τους ζωή, σύμφωνα με έρευνα του Ινστιτούτου Πληροφορικής και Τεχνολογίας ΗΙΙΤ στο Ελσίνκι.

Οι επιστήμονες παρατήρησαν ότι τους τελευταίους μήνες υπήρξε μεγάλη αύξηση στην αποστολή προσωπικών μηνυμάτων μεταξύ των χρηστών, προκειμένου να αποφευχθεί η διάδοση προσωπικών πληροφοριών. Ταυτόχρονα, οι φίλοι των κοινωνικών σελίδων του διαδικτύου έπαψαν να ανανεώνουν τόσο συχνά το «status» τους, ώστε να μη γίνεται γνωστό το τι κάνουν ή που βρίσκονται σε ανθρώπους που δεν επιθυμούν να το γνωρίζουν.

Πηγή: Helsinki Institute for Information Technology HIIT

e-tipos

Comments 0 σχόλια »

babet.jpgΟ Κοσμάς βίδος σχολιάζει στο Βήμα: Στη «Γιορτή της Μπαμπέτ», τη θαυμάσια δανέζικη ταινία του Γκάμπριελ Αξελ, το τραπέζι γινόταν ο χώρος πάνω στον οποίο οι άνθρωποι όχι απλώς συναντιόνταν για να χορτάσουν την πείνα τους αλλά ανακάλυπταν και αγαπούσαν ο ένας τον άλλο. Το φαγητό που παρασκεύαζε η πρωταγωνίστρια βάζοντας όλη την τέχνη αλλά και την ευγνωμοσύνη της για τους καλεσμένους της, που της είχαν σταθεί σε μια δύσκολη στιγμή της ζωής της, χόρταινε τα πεινασμένα στομάχια αλλά και ζέσταινε τις καρδιές, ξύπναγε μέσα τους ευγενικά αισθήματα, ξανάφερνε στα αυστηρά πρόσωπα το χαμόγελο. Ηταν ένα τραπέζι στο οποίο θα θέλαμε όλοι να ήμασταν καλεσμένοι. Σε αντίθεση με το τραπέζι που έχει στήσει τις τελευταίες εβδομάδες ο Αlpha. Και όπου όλα τα ευγενικά και όμορφα για τα οποία πάλεψε (με μοναδικά όπλα τις κατσαρόλες και τις κουτάλες της) η Μπαμπέτ έχουν δώσει τη θέση τους σε άνοστα, σχεδόν πλαστικά φαγητά, αλλά και – το χειρότερο- σε πλαστικά αισθήματα.

ΣΦΑΖΟΥΝ ΜΕ ΤΟ ΜΑΧΑΙΡΙ
«Κάτι ψήνεται» λοιπόν στον Αlpha. Αυτός είναι ο τίτλος του ριάλιτι όπου οι παίκτες καλούν ο ένας μετά τον άλλο τους συμπαίκτες τους σε τραπέζι, για να κριθούν ακολούθως από εκείνους ως οικοδεσπότες και μάγειροι.

Θα ομολογήσω την αμαρτία μου ότι παρακολουθώ αυτό το ριάλιτι. Δεν είναι μόνο οι συνταγές που με  ενδιαφέρουν όσο τα κατώτερα ένστικτα του ανθρώπου που φαίνεται να ξυπνούν με τον ανταγωνισμό. Εναντι 1500 ευρώ οι διαγωνιζόμενοι είναι πανέτοιμοι να σφάξουν τον οικοδεσπότη τους και δεν εννοώ με το βαμβάκι…

Κάτι άξιο παρατήρησης είναι ότι όλοι οι οικοδεσπότες ψωνίζουν από τον μπακάλη της γειτονιάς τους, με τον οποίο διατηρούν μία θερμή σχέση. Ούτε ένας δεν επισκέφθηκε το σουπερμάρκετ. Έχει πέσει γραμμή από τη σκηνοθεσία φαίνεται για την υποστήριξη των μαγαζιών της γειτονιάς.

Εντύπωση μου έχει κάνει η λογική εστιατορίου όλων των οικοδεσποτών. Οι μερίδες ετοιμάζονται στην κουζίνα και δε σερβίρονται στο τραπέζι. Αλλά και τα κακεντρεχή σχόλια των φιλοξενούμενων που συνοδεύουν την άφιξη κάθε πιάτου. Ολα είναι θέμα παιδείας; 

www.katipsinetai.gr

Comments 0 σχόλια »

mass_media.jpgΠριν από δύο χρόνια οι υπεύθυνοι του ΒΒC παρήγγειλαν μια μεγάλη έρευνα για τα πιο αξιόπιστα μέσα μαζικής ενημέρωσης στον κόσμο. Στην παρουσίασή της τα στελέχη του μεγάλου βρετανικού δημοσιογραφικού οργανισμού χάρηκαν ιδιαίτερα, όταν το ΒΒC ήρθε πρώτο στην προτίμηση του διεθνούς κοινού με δεύτερο το αμερικανικό CΝΝ. Έμειναν όμως έκπληκτοι, όταν διαπίστωσαν ότι τρίτο στον κατάλογο ήταν… το Google. Μια μηχανή διαδικτυακής αναζήτησης, χωρίς πρωτογενείς ειδήσεις και χωρίς ούτε έναν δημοσιογράφο στο προσωπικό της, όπου κάποιος μπορεί να βρει πολλές σωστές πληροφορίες, αλλά και πολλές εντελώς λανθασμένες. «Τρομάξαμε», διηγείται ο Φιλ Χάρτιν, στέλεχος του ΒΒC και αρθρογράφος της εφημερίδας «Guardian», «διότι φάνηκε ότι μπορεί να γίνει κάποιος αξιόπιστος χωρίς να επενδύσει καθόλου στο σωστό περιεχόμενο». Αυτός ήταν ένας από τους προβληματισμούς που παρουσίασε ο γνωστός δημοσιογράφος σε ημερίδα για το μέλλον των ΜΜΕ, που διοργάνωσε πρόσφατα στην Αθήνα ο σύλλογος Ελλήνων αποφοίτων του περίφημου London School of Εconomics και στην οποία συμμετείχαν ο διευθυντής του αραβόφωνου καναλιού Αl Jazeera Μουσταφά Σουάγκ, η καθηγήτρια ΜΜΕ του LSΕ Λίλη Χουλιαράκη και ο διευθυντής του φόρουμ του LSΕ για τη δημοσιογραφία Τσάρλι Μπέκετ.

Ξεπερνούν τα 7 δισ. οι ιστοσελίδες που υπάρχουν σήμερα στο Ίντερνετ, την ίδια στιγμή που, όπως παρατήρησαν οι ομιλητές, παρατηρείται τεράστια συρρίκνωση των ειδησεογραφικών πηγών. Όπως αναφέρθηκε χαρακτηριστικά, από το 2002 έως το 2006 ο αριθμός των ξένων ανταποκριτών των ΜΜΕ μειώθηκε κατά 25%. Πολλά μέσα χρησιμοποίησαν στη θέση τους πολίτες που λειτούργησαν ως ερασιτέχνες δημοσιογράφοι. Για παράδειγμα, όταν το ΒΒC ζήτησε από τους Βρετανούς να στείλουν εικόνες από το κύμα κακοκαιρίας που χτύπησε τον Ιανουάριο τις νότιες περιοχές της Βρετανίας, έλαβε μέσα σε δύο ημέρες περισσότερες από 35.000 φωτογραφίες! Τι μένει λοιπόν στα παραδοσιακά μέσα; Ο Φιλ Χάρτιν είναι κατηγορηματικός: «Να κάνουν αυτό που ξέρουν καλά, να υποστηρίζουν την ερευνητική δημοσιογραφία, να επενδύουν στους επαγγελματίες της ενημέρωσης και να ξεσκεπάζουν τις άβολες αλήθειες».

Comments 0 σχόλια »

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων