Αρχείο για 30 Απριλίου, 2009

vlog_man.jpgΤο διαδικτυακό περιβάλλον έχει πολλάκις αποδείξει ότι όλα είναι πιθανά. Αλλάζει το μοντέλο της πολιτικής επικοινωνίας, δημιουργεί συλλογικότητες που συσκέπτονται και θέλουν να συμβιώσουν κοινωνικά και αρκετές φορές κινητοποιεί.Η δημιουργία και ανάπτυξη των blogs σε παγκόσμιο επίπεδο αποτέλεσε «σταθμό» αλλάζοντας τις παραδοσιακές μορφές επικοινωνίας πριν την έλευση του διαδικτύου. Από τα πρώτα διαδικτυακά ημερολόγια και τις πρώτες ιδιωτικές σκέψεις σε δημόσια «θέα» κύλησε -και κυλάει- πολύ νερό στ’ αυλάκι.

Πριν εννιά περίπου χρόνια ένας κύριος εν ονόματι Adam Contras κατέγραψε την μετακόμισή του στο Los Angeles και την προσπάθεια του να πετύχει στο λαμπερό χώρο της showbiz, δημιουργώντας το πρώτο, σύμφωνα με την Wikipedia, video blog. Έπειτα από πέντε περίπου χρόνια το πρώτο συνέδριο των vloggers έγινε πραγματικότητα στη Νέα Υόρκη, με τον κολοσσό της Yahoo να έχει ήδη αντιληφθεί τη δυναμική της νέας online κοινότητας.

Η συνέχεια είναι λίγο έως πολύ γνωστή. Το Υou Tube εισέρχεται δυναμικά στο χώρο, γίνεται μια από τις πιο δημοφιλείς πλατφόρμες «ανεβάσματος/θέασης/μοιράσματος video» και τοποθετεί την «εποχή της εικόνας» στην τεχνολογία του Παγκόσμιου Ιστού. Ενός «ιστού» που δεν εξυφαίνεται πάντα από τις μεγάλες εταιρείες που σπεύδουν να εκμεταλλευτούν διαφημιστικά κάθε επικοινωνιακό format που προσελκύει κόσμο.

Σύμφωνα με στοιχεία που διαθέτει η Meefedia.com, η vlogo-σφαιρα κυριαρχείται από ανεξάρτητους δημιουργούς-παραγωγούς video (61%) οι οποίοι αναζητούν νέους τρόπους παραγωγής οπτικοακουστικού υλικού και μακριά από τις παραδοσιακές πλατφόρμες φιλοξενίας όπως το ΥοuTube (9%), το Βlip.tv (14%) και το Vimeo (2%). Η αυξανόμενη «αποστασιοποίηση» από τους παραδοσιακούς «παίκτες» ερμηνεύεται από αρκετούς ως τάση για μεγαλύτερη ανεξαρτησία και προσωπικό έλεγχο στο περιεχόμενο των video που εκπέμπεται, τάση που δεν αποδεσμεύεται από ενδεχόμενα επιχειρηματικά κίνητρα.

Το σχόλιο ενός από τους πιο γνωστούς vloggers παγκοσμίως, του Jay Dedham, είναι χαρακτηριστικό: «Το να διατηρώ το δικό μου blog, μου δίνει τον έλεγχο για το τι video θα προβάλλω. Έχω την ιδιοκτησία κάτι που μου επιτρέπει να αλληλεπιδρώ με όσους με παρακολουθούν. Αυτό δεν μπορείς να το κάνεις στο YouTube».

«Στην ουρά» για video…

Όχι πως το YouTube έχει λόγους άμεσης ανησυχίας καθώς, μόλις τον Ιανουάριο ξεπέρασε για πρώτη φορά τα 100 εκατομμύρια επισκεπτών στις ΗΠΑ, την ίδια στιγμή που το 76,8% του διαδικτυακού κοινού έχει παρακολουθήσει online κάποιο video, εξαιρετικά πιθανό να προέρχεται από το YouTube. Επιπλέον, ελάχιστοι (7%), όπως υποστηρίζει έρευνα της Pew πληρώνουν για να έχουν online πρόσβαση σε οπτικοακουστικό υλικό, στοιχείο που ευνοεί τη διάδοση του συγκεκριμένου format.

Πρόσφατα η εταιρεία υψηλής τεχνολογίας Sun Microsystems επέτρεψε τη δημιουργία και εκπομπή video από τους περίπου 30.000 εργαζομένους της στο ειδικό εταιρικό κανάλι που φέρει το όνομα «Channel Sun». Έχοντας πρωτοπορήσει στο εταιρικό blogging η Sun δείχνει να ασπάζεται την αποδοχή του video format και για εταιρικούς σκοπούς -marketing, διαφήμιση κλπ- επιτρέπει από τούδε και εφεξής και το vlogging. Όπως μάλιστα λέει η Linda Crowe, επικεφαλής επικοινωνίας και παραγωγής της Sun, η εταιρεία διαθέτει studio με όλον τον απαραίτητο εξοπλισμό για την παραγωγή video.

Την ίδια ώρα το δυναμικά αναπτυσσόμενο Twitter έχει ήδη εντάξει εφαρμογές uploading και sharing αρχείων video, όπως το Twideo, το Twitc και το Τwitgoo. Πρόκειται για πλατφόρμες που φιλοξενούν σύντομα σε διάρκεια video και μπορούν να εκτεθούν στο διαδίκτυο από κινητό σε κινητό, σε υπολογιστή κ.ο.κ. Σύμφωνα μάλιστα με πρόσφατη έρευνα της BSM Media, με χαρακτηριστικό τίτλο «Mom 3.0», εντός του 2009, τα video blogs, τα podcasts, τα sites κοινωνικής δικτύωσης και οι υπηρεσίες microblogging θα αυξηθούν πάρα πολύ σε δημοφιλία, σε τέτοιο βαθμό που θα αποτελέσουν ελκυστικό μέσο επικοινωνίας των μητέρων με άλλα οικογενειακά μέλη. Δύο στις τρεις «μαμάδες» δηλώνουν ότι το video είναι ένα ελκυστικό μέσο για τον τρόπο ζωής τους. Συνέχεια »

Comments 0 σχόλια »

mosquito.jpgΠοικίλες αντιδράσεις έχει προκαλέσει στο Ρότερνταμ η χρήση συσκευής που εκπέμπει μία ενοχλητική για νέους ανθρώπους συχνότητα με σκοπό οι νέοι να μην αντέχουν να κυκλοφορούν στους δρόμους αργά το βράδυ. Το «κουνούπι», όπως ονομάζεται το εν λόγω μηχάνημα, επηρεάζει ανθρώπους μέχρι 25 ετών και τους αναγκάζει να φύγουν από σημεία της πόλης στα οποία οι Αρχές γνωρίζουν ότι συγκεντρώνονται. Οι νέοι παρομοιάζουν τον ήχο αυτό με ένα υπόκωφο βουητό και παραπονιούνται ότι τα αφτιά τους πονάνε όταν βρίσκονται κοντά στη συσκευή.

E-tipos

Comments 0 σχόλια »

greens.jpgΜάθετε τα παιδιά σας να σέβονται και να προσέχουν το περιβάλλον χωρίς να καταφεύγετε σε κινδυνολογίες και καταστροφολογίες. Το www.meetthegreens.org περιέχει μια έξυπνη συλλογή από 10 ταινιάκια μικρού μήκους, τα οποία διδάσκουν τα παιδιά τους τρόπους με τους οποίους μπορούν να συμβάλουν στην προστασία του περιβάλλοντος αλλάζοντας κάποιες από τις καθημερινές τους συνήθειες. Επίσης τα ενημερώνει για τους σκοπούς και την αναγκαιότητα της οικολογίας. Θέματα όπως η ανακύκλωση, το αλόγιστο ξόδεμα του χαρτιού και άλλων πόρων, η κομποστοποίηση, η μόλυνση της ατμόσφαιρας, των ποταμών και των θαλασσών, και η ενέργεια παρουσιάζονται κατανοητά και δίνουν στα παιδιά τα απαραίτητα κίνητρα για να κατανοήσουν γιατί η συμβολή όλων μας στην προστασία του περιβάλλοντος είναι αναγκαία.

Από τη στήλη της Μ. Μυστακίδου στην Ελευθεροτυπία

Comments 0 σχόλια »

tsoklis2.jpgΓια πρώτη φορά παρουσιάζονται όλα μαζί τα έργα της «ζωντανής ζωγραφικής» του Κώστα Τσόκλη που δημιουργήθηκαν από το 1985 μέχρι σήμερα. «Ζωντανή ζωγραφική» ονομάστηκε το 1986 από τη διεθνή κριτική αυτός ο τρόπος εικαστικής έκφρασης. Τότε που ο Τσόκλης, εκπροσωπώντας την Ελλάδα στην Μπιενάλε της Βενετίας, παρουσίασε το «Καμακωμένο ψάρι» και τα «Ζωντανά πορτρέτα». Επάνω στους ζωγραφισμένους πίνακες προβάλλονταν βιντεογραφημένες οι πραγματικές φιγούρες των μοντέλων του, που με τις κινήσεις τους έδιναν στο έργο την αίσθηση μιας πραγματικής ζωής. Εκατό περίπου πίνακες μεγάλων και τεραστίων διαστάσεων χωρισμένοι σε 11 ενότητες θα στεγαστούν σε ένα χώρο περίπου 3.000 τ.μ. στο Σχολείον της Ειρήνης Παπά, που μέχρι τώρα είχαμε συνηθίσει να βλέπουμε στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών.

ΣΧΟΛΕΙΟΝ
Πειραιώς 52, Μοσχάτο, 210 8894800 έως 30/5

Comments 0 σχόλια »


Ένα βίντεο στο οποίο έχουν τοποθετήσει μικροκάμερα στην πλάτη ενός αετού ώστε να καταγράφονται οι πτήσεις του και οι ελιγμοί που ο άνθρωπος με κανένα μέσο δε θα μπορούσε να πετύχει. Το βίντεο  σας δίνει την αίσθηση πως πετάτε… Αν ζαλίζεστε

Comments 0 σχόλια »

web-meter.jpgΗ ραγδαία αύξηση του αριθμού των ιστοσελίδων με πολιτικό περιεχόμενο, συμβουλές υγείας ή άλλες πληροφορίες, έχει οδηγήσει τους ερευνητές στην ανάπτυξη εργαλείων που ορίζουν την αξιοπιστία ενός site.

Πρόκειται για μια ολοένα αυξανόμενη ανάγκη, εξαιτίας του περιεχομένου που προέρχεται από χρήστες, όπως στην περίπτωση των blogs, εξηγεί ο Αντρέας Τζούφινγκερ, ερευνητής τεχνολογικού ερευνητικού κέντρου στην Αυστρία. Ο ίδιος είναι μέλος μιας ομάδας που αναπτύσσει εάν πρόγραμμα που αναλύει τα blogs και τα αξιολογεί αυτόματα ως «πολύ», «μερικώς» ή «καθόλου» αξιόπιστα.

Αυτό το επιτυγχάνει συγκρίνοντας στατιστικές ιδιότητες, όπως η εμφάνιση λέξεων σε εύρος χρόνου, σε σχέση με ένα δημοσιογραφικό άρθρο από πηγές που θεωρούνται ήδη αξιόπιστες. «Έχει δείξει ενθαρρυντικά αποτελέσματα, πιστεύουμε ότι βρισκόμαστε στο σωστό δρόμο», ανέφερε ο Τζούφινγκερ στη διάρκεια ομιλίας του στο πλαίσιο του διεθνούς συνεδρίου για τον Παγκόσμιο Ιστό που πραγματοποιείται αυτές τις ημέρες στη Μαδρίτη.

Παράλληλα, Ιάπωνες ερευνητές αναπτύσσουν ένα πρόγραμμα που ψάχνει στο web για πολλές διαφορετικές απόψεις σε ένα θέμα και κατόπιν τις παρουσιάζει στον χρήστη. «Πιστεύουμε ότι αυτός ο τρόπος μπορεί να βοηθήσει τους χρήστες να καταλήξουν σε συμπεράσματα για την αξιοπιστία μιας ιστοσελίδας», ανέφερε ο Κότζι Μουρακάμι, του Ινστιτούτου Επιστήμης και Τενχολογίας Νάρα, στο οποίο αναπτύσσεται η εφαρμογή.

Σύμφωνα με τη Microsoft, ο αριθμός των ιστοσελίδων στον Παγκόσμιο Ιστό αυξήθηκε από 500 το 1994 σε δεκάδες εκατομμύρια σήμερα. Μία από τις πιο διάσημες είναι η Wikipedia, η online εγκυκλοπαίδεια, που στηρίζεται σε ανοιχτό λογισμικό και που δίνει στη δυνατότητα στους ίδιους τους χρήστες να εμπλουτίσουν το περιεχόμενο της, γεγονός ωστόσο που έχει θέσει την αξιοπιστία της σε αμφισβήτηση.

Προκειμένου να προσδιορίσουν την αξιοπιστία των περιεχομένων της Wikipedia, Ιταλοί ερευνητές του πανεπιστημίου του Ούντινε αναπτύσσουν έναν αλγόριθμο που αποδίδει βαθμολογία στα άρθρα και τους συγγραφείς τους. «Τα πρώτα αποτελέσματα δείχνουν ότι ο αλγόριθμος φαίνεται να αναγνωρίζει και να ξεχωρίζει τα υψηλής από τα χαμηλής ποιότητας άρθρα», ανέφερε ο επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας, Αλμπέρτο Κουσινάτο.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από Γαλλικό Πρακτορείο

Comments 0 σχόλια »

Το πρώτο άλμπουμ του με τίτλο «Libres Ρarcours» κυκλοφόρησε το 1988 παρουσιάζοντας ένα αρκετά ενδιαφέρον είδος γραφής που ο ίδιος ονόμαζε «τραγούδια χωρίς στίχους». Τα επόμενα άλμπουμ γράφτηκαν με αφορμή είτε τα σόου του Φιλίπ Ζεντίείτε τις παραστάσεις της Κάρλσον, με πιο γνωστό το «Νe m΄oublie pas» που αφιέρωσε στον Μάνο Χατζιδάκι. Η πιο εμπορική δουλειά του ίσως είναι το σάουντρακ της ταινίας «Κiller Κid», ενώ η καταξίωση επήλθε μέσα από τα πιο ώριμα «Ρlaisirs d΄amour», «Ιnvit s sur la terre» και «Ρlay Τime». Μουσική που παρουσιάζεται κυρίως μέσω ακουστικών οργάνων όπως είναι η κιθάρα που παίζει ο Ομπρί, το μαντολίνο, το κοντραμπάσο αλλά και τα πνευστά.

«Εχω παρατηρήσει ότι οι Ελληνες έχουν μια περιέργεια για εναλλακτικές μουσικές. Είναι χάρη σε ένα κομμάτι,το “Αpres la pluie”, που η Ελλάδα με γνώρισε το 1994. Νομίζω ότι στους Ελληνες αρέσει το λάτιν στοιχείο της μουσικής μου.Επίσηςτον θαυμασμό μου για τον Μάνο Χατζιδάκι πρέπει να τον καταλαβαίνει κανείς πίσω από κάποιες συνθέσεις μου. Χωρίς το άλμπουμ του “15 Εσπερινοί”,αναμφίβολα δεν θα είχα ανέβει ποτέ στη σκηνή να κάνω συναυλίες».

Ο Ρενέ Ομπρί εμφανίζεται στο θέατρο Παλλάς (Βουκουρεστίου 5, Αθήνα,τηλ.210 3213.100) την Τρίτη 5 Μαΐου. 

Βήμα

Comments 0 σχόλια »

encyclopedia.jpgΎστερα από τα ακαδημαϊκά ιδρύματα και τα ερευνητικά κέντρα, τώρα και φημισμένες εγκυκλοπαίδειες και εκδόσεις από τον ιδιωτικό τομέα, με πλουσιότατο περιεχόμενο, σπεύδουν να ανεβούν στο «άρμα» της Ανοικτής Πρόσβασης.

Η τριαντάτομη θρυλική εγκυκλοπαίδεια της Γερμανίας, η Brockhaus, εισήλθε πρόσφατα στον κόσμο της Ανοικτής Πρόσβασης. Η γαλλική Larousse ξεκίνησε τη λειτουργία μιας δωρεάν online έκδοσης, όπου δέχεται και συνεισφορές χρηστών, ενώ η βρετανική Britannica επέτρεψε την ελεύθερη πρόσβαση των bloggers και τις εισφορές χρηστών, οι οποίες, αφού εγκριθούν, δημοσιεύονται στο Διαδίκτυο. Η HarperCollins ξεκίνησε δοκιμαστικά την προσφορά δωρεάν ηλεκτρονικής πρόσβασης στο πλήρες κείμενο επιλεγμένων βιβλίων της, υποστηρίζοντας ότι η διαδικασία αυτή οδηγεί τελικά στην αύξηση των πωλήσεων των έντυπων έργων στα βιβλιοπωλεία.

Ως προς τη διετή δικαστική αντιπαράθεσή της με τους αμερικανούς συγγραφείς και εκδότες, η Google κατέληξε, λίγο πριν κλείσει το 2008, σε διακανονισμό. Η πρόταση για συμφωνία, που τελεί ακόμη υπό έγκριση, αφορά αυτούς στους οποίους ανήκει ή τους έχει παραχωρηθεί αποκλειστική άδεια εκμετάλλευσης έργου με πνευματικά δικαιώματα κατοχυρωμένα από το νόμο των Η.Π.Α. (οι δικαιούχοι εκτός Η.Π.Α. επηρεάζονται από αυτήν αν το βιβλίο τους έχει εκδοθεί στις Η.Π.Α., ή αν η χώρα τους είναι μέλος της συνθήκης της Βέρνης ή είχε διμερείς συμφωνίες με τις Η.Π.Α. όταν εκδόθηκε το βιβλίο) και συνίσταται στη δημιουργία ενός συστήματος, το οποίο θα επιτρέπει την περαιτέρω δημιουργία μιας βάσης δεδομένων. Σε αυτήν θα καταχωρείται το πλήρες κείμενο βιβλίων ψηφιοποιημένων από την ίδια τη Google, με σκοπό την εμπορική χρήση με διάφορους τρόπους.

Το καινούργιο σύστημα αφορά και τους δικαιούχους, δίνοντάς τους το δικαίωμα να αποφασίσουν το κατά πόσο και σε ποιο βαθμό θα επιτρέπουν στη Google να κάνει χρήση των έργων τους, κυρίως παρέχοντάς τους τη δυνατότητα να δηλώσουν ότι δεν επιθυμούν να συμμετέχουν στο σύστημα (opt-out) και, όποτε πρέπει, αποζημιώνοντάς τους για τη χρήση των έργων τους.

Λόγω ορισμένων περιορισμών, το πανεπιστήμιο Χάρβαρντ αρνήθηκε να συμμετάσχει στο νέο καθεστώς, αν και εξακολουθεί να επιτρέπει στο Google να «σαρώσει» τα βιβλία public domain. Τέσσερις μήνες πριν από τη διευθέτηση αυτή, ανακοινώθηκε η παραίτηση της Microsoft από το δικό της σχέδιο ψηφιοποίησης βιβλίων public domain. Τέλος, άλλες μικρότερες αλλά σημαντικές προσπάθειες ψηφιακής σάρωσης βιβλίων σχεδιάζονται ή/και υλοποιούνται από τα πανεπιστήμια Κολούμπια των Η.Π.Α. και Λούντβιχ-Μαξιμίλιαν του Μονάχου, καθώς και από το Θεολογικό Σεμινάριο του πανεπιστημίου Πρίνστον των Η.Π.Α.

Εξάλλου, τη χρονιά που πέρασε, μέσω του World eBook Fair 2008, για έναν ολόκληρο μήνα προσφέρθηκε δωρεάν πρόσβαση σε εκατοντάδες χιλιάδες ψηφιοποιημένα βιβλία. Στόχος για το φετινό, τέταρτο στη σειρά, World eBook Fair, είναι να παρέχει δωρεάν πρόσβαση για ένα μήνα σε 1,5 εκατ. eBooks. Τους υπόλοιπους μήνες του έτους, με μόνο 7 ευρώ το χρόνο, κάθε ενδιαφερόμενος μπορεί να κατεβάσει στον υπολογιστή του όποιους τίτλους επιθυμεί, έχοντας τη δυνατότητα να διαλέξει από περίπου 500.000 eBooks σε μορφή pdf.

Σήμερα, οι ψηφιοποιημένοι τίτλοι που διατίθενται ελεύθερα στο Διαδίκτυο υπολογίζονται σε 1 εκατομμύριο. Σε μεγάλο ποσοστό, αυτό είναι το αποτέλεσμα των προσπαθειών του Project Gutenberg, με τους 50.000 και πλέον εθελοντές του.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες ΑΠΕ-ΜΠΕ

Comments 0 σχόλια »

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων