Αρχείο για 13 Απριλίου, 2009

Ο Σουηδός Tomas Nillson στα πλαίσια “Σχολικής” (!) εργασίας έφτιαξε την παραπάνω επαναπροσέγγιση στο παραμύθι της Κοκκινοσκουφίτσας με τίτλο Sponsored by Destiny.

Με μουσική από τους Slagsmålsklubbens (να ένα όνομα που κυλάει εύκολα στην γλώσσα…) το βίντεο αυτό πραγματικά εμπνέει. To design βελτιώνει την ζωή.

Πόσες τέτοιες σχολικές εργασίες αναθέτουμε στα ελληνικά σχολεία;

Comments 0 σχόλια »

p6_13459s.jpgΠλήθος μεθόδων προκειμένου να αποφευχθούν σφαγές σε σχολεία έχουν υιοθετήσει τόσο η Γερμανία όσο και οι ΗΠΑ, όμως όπως εκτιμούν οι ειδικοί το σημαντικότερο είναι η πρόληψη μέσα από την ενημέρωση και η ευαισθητοποίηση μαθητών και καθηγητών.

«Ακόμα κι αν υιοθετήσουμε όλα τα μέτρα υψηλής τεχνολογίας που μπορούμε να φανταστούμε, στο τέλος καταλήγουμε πως εκείνοι που γνωρίζουν την περίεργη συμπεριφορά των δραστών εκ των προτέρων και μπορούν να λειτουργήσουν προληπτικά είναι οι μαθητές και οι καθηγητές», λέει ο εκπρόσωπος της Ένωσης Πρόληψης Σχολικής Βίας, καθηγητής ψυχολογίας Σκοτ Πόλαντ. Όπως δείχνει μελέτη που έκανε το υπουργείο Παιδείας σε συνεργασία με τις μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ σχετικά με 41 ένοπλες επιθέσεις σε σχολεία, «όλοι οι δράστες λειτούργησαν προμελετημένα. Εάν οι υπεύθυνοι είχαν εντοπίσει τις αλλαγές στη συμπεριφορά τους δεν θα είχαμε θρηνήσει θύματα», τονίζει εκπρόσωπος του υπουργείου Ντέιβιντ Μοτζελέσκι. «Είναι σίγουρο ότι οι καθηγητές μπορούν να κάνουν πολλά περισσότερα από πριν. Τα παιδιά δεν εμφανίζονται ξαφνικά μια ημέρα στο σχολείο με όπλα…». Ιδιαίτερη βαρύτητα δίνεται στην αφομοίωση όλων των μαθητών, στην κοινωνική τους αλληλεπίδραση και στην παρουσία ψυχολόγων στα σχολεία. Στη χώρα όμως παραμένει τεράστιο πρόβλημα η εύκολη πρόσβαση στα όπλα, καθώς όλες οι πολιτείες επιτρέπουν την οπλοκατοχή θέτοντας ελάχιστες προϋποθέσεις.

Κωδικοποιημένο μήνυμα
Στη Γερμανία, όπου έχουν σημειωθεί 3 σοβαρά παρόμοια περιστατικά τα τελευταία χρόνια, έχει τεθεί σε εφαρμογή σχέδιο ανάγκης στα σχολεία μετά το μακελειό στην Ερφούρτη το 2002. Ο διευθυντής ανακοινώνει από το μεγάφωνο ένα κωδικοποιημένο μήνυμα και τότε οι καθηγητές κλειδώνουν πόρτες και παράθυρα και οι μαθητές πέφτουν στο πάτωμα. Η εφαρμογή αυτού του συστήματος γλίτωσε πολλά παιδιά πριν από ένα μήνα στο Βίνεντεν όταν ένας 17χρονος σκότωσε 9 μαθητές και 3 καθηγητές. Η φράση- κλειδί ήταν «η φράου κόμα έρχεται»: όπου «κόμα» είναι το «αμόκ» αν διαβαστεί ανάποδα.

Όπως έγραψε πρόσφατα η εφημερίδα «Αllgemeine Ζeitung», πλέον δίνεται ιδιαίτερη σημασία στο να κατανοήσουν μαθητές και καθηγητές ότι όποιος παρατηρήσει κάτι ανησυχητικό στη συμπεριφορά ενός παιδιού μπορεί να λειτουργήσει ως σωτήρας εάν αποταθεί στον ψυχολόγο ή στον κοινωνικό λειτουργό του σχολείου. Οι ειδικοί τονίζουν ότι στη Γερμανία αντιστοιχεί 1 ψυχολόγος σε 13.000 μαθητές, ενώ στη Δανία η αντίστοιχη αναλογία είναι 1 προς 800. Αυτή τη στιγμή διεξάγεται συζήτηση τόσο για τη θεσμοθέτηση πιο αυστηρών νόμων για την κατοχή όπλων όσο και για την πιθανή απαγόρευση υπερβολικά βίαιων βιντεοπαιχνιδιών που θεωρείται ότι μπορεί να επηρεάσουν ψυχολογικά ασταθή παιδιά.
NEA

Διαβάζουμε τις υπουργικές εξαγγελίες για το σχολείο του μέλλοντος που θα περιλαμβάνει και ψυχολόγους; Σε ποια αναλογία αλήθεια; Στην ίδια με αυτή των αστυνομικών; Για το σχολείο του παρόντος κουβέντα; Μήπως αυτή η εξαγγελία θα έπρεπε να είχε γίνει κάποια χρόνια πριν;

Στη σελίδα του BBC άρθρο αναφέρεται σε αξιοποίηση φουσκωτών για την τήρηση της τάξης στα σχολεία. Ελπίζω αυτό το μέτρο να μην περιλαμβάνεται στο όραμά μας για το σχολείο του μέλλοντος...

Comments 0 σχόλια »

open-coffee.jpgΣε τούτη την εποχή της κρίσης και της απόλυτης μιζέριας, πολιτικής, οικονομικής και μιντιακής, θα περίμενε κανείς πως τα πάντα κινούνται αναλόγως. Και όμως, μεταξύ πτωχεύσεων, απολύσεων, περικοπών και γενικευμένης γκρίνιας, υπάρχουν ζώνες φωτεινές και ελπιδοφόρες οι οποίες ξεπερνούν την καταθλιπτική ατμόσφαιρα που μετέφεραν στο Πανελλήνιο η προχθεσινή θεατρική αγόρευση του κ. Παυλίδη και η χθεσινή κοινοβουλευτική αντιπαράθεση για τον νόμο και την τάξη. Παραδόξως μάλιστα αυτές οι ελπιδοφόρες ζώνες ευδοκιμούν στις πιο συκοφαντημένες τούτον τον καιρό περιοχές της χώρας, που δεν είναι άλλες από αυτές των πανεπιστημίων. Οπως ακούστηκε προχθές σε μία από τις εκδηλώσεις του Ανοιχτού Φόρουμ για την οικονομία, που διοργάνωσε ο Σύνδεσμος Ελληνικών Βιομηχανιών, περίπου 1.000 ερευνητές προπτυχιακοί και μεταπτυχιακοί φοιτητές εργάζονται σε ερευνητικά προγράμματα του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, μοχθούν για τη νέα γνώση, προπαρασκευάζουν επί της ουσίας τον πλούτο του μέλλοντος.Ερεθίστηκε από την αναφορά ο παρευρισκόμενος διευθύνων σύμβουλος της Μicrosoft Ηellas κ. Χρήστος Τσάγκος και άρχισε να περιγράφει αφανείς νεανικές πρωτοβουλίες στη ζώνη των νέων τεχνολογιών. Μίλησε για τα «Σαββατοκύριακα του ξεκινήματος», που υποστηρίζει η εταιρεία του, προσφέροντας τον χώρο και μικρή οργανωτική βοήθεια.

Σε αυτά τα διήμερα συμμετέχουν άγνωστοι μεταξύ τους νέοι επιστήμονες, οι οποίοι αξιολογούν τις τεχνολογικές συνθήκες, ενημερώνονται για την τεχνολογική πρόοδο και ανταλλάσσουν ιδέες για πιθανές δραστηριότητες. Από τέτοιες συναντήσεις, περίπου 90 ατόμων, έχουν χτιστεί ως τώρα οχτώ νεανικές εταιρείες στη ζώνη των νέων τεχνολογιών και των νέων υπηρεσιών. Αντιστοίχως τους τελευταίους μήνες, πάλι στη ζώνη των νέων τεχνολογιών, λειτουργεί η ομάδα «Οpen Coffee», η οποία δεν έχει ούτε γραφείο ούτε ιδιαίτερη οργανωτική δομή.

Μέσω υπολογιστών άγνωστοι και πάλι μεταξύ τους νέοι επικοινωνούν και συγκεντρώνονται την πρώτη Τρίτη κάθε μήνα σε δημόσιους χώρους, όπου πίνουν καφέ όρθιοι, συνομιλούν και ανταλλάσσουν ιδέες για τις δυνατότητες επιχειρηματικής αξιοποίησης των τεχνολογικών δυνατοτήτων και εξελίξεων. Και από αυτές τις συναντήσεις έχουν προκύψει νέα εταιρικά σχήματα.

O κ. Τσάγκος βεβαίωσε ότι τα ελληνικά πανεπιστήμια κρύβουν πολλά ταλέντα, επικαλούμενος αποτελέσματα πρόσφατων διεθνών διαγωνισμών, όπου οι ελληνικές συμμετοχές κατέκτησαν τη δεύτερη και τρίτη θέση ανταγωνιζόμενες ευθέως 25.000 αποφοίτους του ΜΙΤ και άλλων διακεκριμένων τεχνολογικών ιδρυμάτων από όλον τον κόσμο. Είναι αυτά νέα ελπιδοφόρα. Ακόμη και στα ευτελισμένα, στα αναρχοκρατούμενα, όπως θεωρούν οι πολλοί, πανεπιστήμια, η γνώση ευδοκιμεί, δημιουργεί φυτώρια παραγωγής και νέων ιδεών που ξεφεύγουν του συνηθισμένου προβληματικού κύκλου, ο οποίος ατυχώς νομίζει ότι μας ορίζει.

Comments 0 σχόλια »

300_wikipedia1.jpgΝτοκιμαντέρ με τίτλο «Η αλήθεια σε αριθμούς» και θέμα τη διάσημη ιστοσελίδα εγκυκλοπαιδικών γνώσεων Wikipedia γυρίζει ο αμερικανός σκηνοθέτηςΣκοτ Γκλόσερμαν.

Λέει μάλιστα ότι η διαδικτυακή εγκυκλοπαίδεια όπου ο καθένας μπορεί να καταθέσει το άρθρο του κρύβει πράγματα που λίγοι γνωρίζουν.

Η ιστοσελίδα με τις 250 γλώσσες, σχεδόν 41.600 λήμματα στα ελληνικά, περίπου 2,8 εκατομμύρια άρθρα στα αγγλικά και 200 εκατομμύρια επισκέπτες την ημέρα έχει ελεύθερο χαρακτήρα, καθώς όλοι, ανεξαρτήτως του αν είναι ειδικοί ή όχι, μπορούν να καταθέσουν το άρθρο τους.

Αυτό ακριβώς είναι που εγείρει ερωτήματα σχετικά με την αξιοπιστία και την ποιότητα των άρθρων της καθώς δεν λείπουν οι επιβεβαιωμένες περιπτώσεις λογοκλοπής αλλά και διάδοσης ψευδών ειδήσεων.

Αν και το πνεύμα της εγκυκλοπαίδειας είναι δημοκρατικό, ανοιχτό και ουδέτερο, το σχέδιο απειλείται, όπως έχει σκοπό να δείξει ο σκηνοθέτης, από τη λογοκρισία ομάδων πίεσης. Εταιρείες, ομάδες, κοινότητες, πολιτικοί και λόμπι χρησιμοποιούν τη Wikipedia για να προβάλουν την εικόνα που θέλουν.

Το ντοκυμαντέρ, που γυρίζεται από το 2007, διέπεται εν μέρει από τις αρχές της δημοφιλούς ιστοσελίδας. Η προβολή του δεν θα έχει κερδοσκοπικό χαρακτήρα.

Το Βήμα

Comments 0 σχόλια »


Η μηχανή αναζήτησης που άλλαξε τον τρόπο που ζούμε και αντιλαμβανόμαστε την πραγματικότητα, ωριμάζει και ενηλικιώνεται χρόνο με τον χρόνο. Google search, YouTube, Google AdSense, Google Image Search,Google Earth, Street View, Gmail και τόσα άλλα προϊόντα και υπηρεσίες που χωρίς αυτές το web θα είχε λιγότερο νόημα ύπαρξης. Το βίντεο μιλάει από μόνο του. 2 λεπτά και 5 δευτερόλεπτα σύγχρονης ιστορίας του πλανήτη Γη.

via

Comments 0 σχόλια »

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων