mae_elpida.jpgΚομπιούτερ αντί δασκάλου για την εκπαίδευση των αυτιστικών ατόμων. Ενα ανθρωπόμορφο είδωλο με την ονομασία avatar που θα εμφανίζεται στην οθόνη του υπολογιστή θα μπορεί να εκπαιδεύει διά βίου το αυτιστικό άτομο και να συμβάλει στη βελτίωση της ανάπτυξής του.Ερευνητικό πρόγραμμα

Το καινοτόμο λογισμικό δημιούργησε το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης στο πλαίσιο ερευνητικού προγράμματος με τίτλο «Εκπαίδευση αυτιστικών ατόμων με χρήση νέων τεχνολογιών». Βασίστηκε στον «ειδικό» τρόπο λειτουργίας του εγκεφάλου των αυτιστικών ατόμων και αναπτύχθηκε προσαρμοσμένο στις παιδαγωγικές απαιτήσεις τους. Ο αυτισμός είναι ένα ιατρο-κοινωνικο-ψυχο-εκπαιδευτικό πρόβλημα με μεγάλη συχνότητα (μία στις 150 γεννήσεις) και με τεράστιες επιπτώσεις στο παιδί και στην οικογένειά του, αφού δεν θεραπεύεται, απλώς βελτιώνεται με «ειδικές εκπαιδευτικές μεθόδους».

Η Μονάδα Ακοής – Ομιλίας (διαταραχών επικοινωνίας) της ΩΡΛ Κλινικής του ΑΧΕΠΑ με επιστημονική υπεύθυνη την καθηγήτρια Iατρικής Μαγδαληνή Χίτογλου – Αντωνιάδου και το Εργαστήριο Ιατρικής Πληροφορικής με επικεφαλής τον επίκουρο καθηγητή Π. Μπαμίδη, σε συνεργασία με το εκπαιδευτικό προσωπικό της Μονάδας Αυτιστικού Aτόμου  «Ελπίδα», δημιούργησαν ένα εύκολο και λειτουργικό εργαλείο που θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί και στο σπίτι από τους γονείς. Το αυτιστικό άτομο θα κάθεται μπροστά στην οθόνη του υπολογιστή και θα επικοινωνεί με το είδωλο, το πρόσωπο του οποίου αργότερα μπορεί να αντικατασταθεί από οικεία άτομα. «Το αυτιστικό άτομο βλέπει τον κόσμο σαν κύλινδρο. Το κομπιούτερ μπορεί να επιβραδύνει τον ρυθμό εμφάνισης των εικόνων, καθώς φαίνεται ότι ο εγκέφαλος των αυτιστικών παιδιών λειτουργεί καλύτερα όταν η επικοινωνία γίνεται μέσω τεχνολογίας», εξηγεί η κ. Αντωνιάδου. Το avatar μπορεί να εκπαιδεύσει το αυτιστικό παιδί σε θέματα αυτοεξυπηρέτησης, κοινωνικών δεξιοτήτων (σούπερ μάρκετ, οδοντίατρο), κατανόησης του σώματος, συναισθηματικής ανταπόκρισης (να αναγνωρίζει εάν ένα πρόσωπο είναι λυπημένο ή χαρούμενο) ώστε να μπορεί να ζήσει μια αυτόνομη καλύτερη ζωή.

Καθημερινή

www.autism-elpida.gr

Αφήστε μια απάντηση

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων