Δημοσιεύθηκε στην Featured, Γλώσσα Ε' τάξης

Οξεία τηλεορασίτιδα!

τηλεορασιτιδαΣτην ενότητα 15 της Γλώσσας θα μιλήσουμε για την τηλεόραση. Πραγματικά, έχουμε τόσα, μα τόσα πολλά να πούμε, ώστε θα χρειαζόμασταν να συνεχίσουμε το σχολείο και το καλοκαίρι!

Μη φοβάστε! Αυτό δεν πρόκειται να συμβεί – για το καλοκαίρι εννοώ.

Μπορείτε να δείτε τις έρευνες και τα συμπεράσματα που βγάλαμε πριν από μερικά χρόνια, όταν ασχοληθήκαμε και τότε με το θέμα αυτό. [κλικ εδώ]

 

 

Δείτε και διαβάστε μερικά από αυτά που συζητήσαμε στην τάξη για την τηλεόραση και την θετική – αρνητική της πλευρά [κλικ εδώ]

 

Εντατικά μαθήματα τηλεοπτικής απεξάρτησης

 

 

Μάρθα Καϊτανίδη, εφ. Τα Νέα, 17/9/2005

Mελέτες έχουν δείξει ότι τα παιδιά σήμερα «σπαταλούν» σχεδόν όλο τον ελεύθερο χρόνο τους παρακολουθώντας τηλεόραση ή παίζοντας ηλεκτρονικά παιχνίδια.

4 στα 10 παιδιά περνούν μπροστά στην ΤV τρεις ώρες την ημέρα

«Δίαιτα» προτείνουν οι ειδικοί για τα παιδιά· όχι όμως για να μειώσουν το βάρος τους αλλά τις ώρες που παρακολουθούν τηλεόραση! Κι αυτό γιατί δεκάδες μελέτες έχουν δείξει πως τα παιδιά «σπαταλούν» σχεδόν όλο τον ελεύθερο χρόνο τους παρακολουθώντας τηλεόραση ή παίζοντας ηλεκτρονικά παιχνίδια, με επιπτώσεις εξαιρετικά σοβαρές για την υγεία τους – και όχι μόνο.

«H τηλεόραση τού αρέσει πολύ. Και βέβαια, όταν θέλει να παίξει και δεν έχει παρέα, δεν ξεκολλάει από την κονσόλα παιχνιδιών. Φυσικά και με απασχολεί το ζήτημα. Γι’ αυτό και του έθεσα κάποια όρια. Του επιτρέπω να παίζει ηλεκτρονικά παιχνίδια μόνο μία ώρα την ημέρα. Εκνευρίζεται πολύ όμως και χρειάζεται προσπάθεια, πολλές ώρες συζήτηση και υπομονή… Και βέβαια δεν είναι μόνο ο χρόνος που σπαταλάει παίζοντας, αλλά και η ποιότητα των παιχνιδιών που με κάνουν και ανησυχώ», λέει η κ. Ζωή Σταυροπούλου, μητέρα του 10χρονου Στέλιου.

H λύση που προτείνουν δύο Βρετανίδες ειδικοί με αντικείμενο ειδίκευσής τους τα Μέσα Ενημέρωσης, η Τερέζα Όραντζ και η Λουίζ Ο’ Φλιν, είναι η… «δίαιτα». Μητέρες άλλωστε και οι ίδιες, έχουν αντιμετωπίσει το συγκεκριμένο πρόβλημα, γι’ αυτό και δημιούργησαν ένα βιβλίο – «λυσάρι απεξάρτησης» των παιδιών από τα ηλεκτρονικά μέσα, με τίτλο «Τηλεοπτική Δίαιτα για τα Παιδιά»

H αξιολόγηση

Το πρώτο βήμα, σύμφωνα με τις δύο Βρετανίδες, είναι να αξιολογήσουν οι γονείς κατά πόσον τα παιδιά τους είναι «τηλεορασομανείς». Σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία που αφορούν τα Ελληνόπουλα ηλικίας από 11 έως 15 ετών, τα τέσσερα στα δέκα καθηλώνονται μπροστά από τις οθόνες για δύο έως τρεις ώρες και το 25% για τέσσερις ή περισσότερες ώρες την ημέρα, γεγονός που οδηγεί όχι μόνο στην παχυσαρκία αλλά και στην κύρτωση των ώμων και στην κάκωση της μέσης. Ενώ, όπως επισημαίνουν οι ψυχολόγοι, τα παιδιά «κλείνονται» στον εαυτό τους.

«Αν και συνιστούμε μέχρι δύο ώρες τηλεόραση τις καθημερινές, καλό είναι ο χρόνος αυτός να περιορίζεται ακόμα και στη μία ώρα το πολύ», τονίζει στα «NEA» η επίκουρη καθηγήτρια στο Τμήμα Δημοσιογραφίας και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, κ. Τέσσα Δουλκέρη.

H «τηλεορασομανία» ανιχνεύεται βάσει ενός ειδικού ερωτηματολογίου, που κατήρτισαν οι δύο προαναφερθείσες Βρετανίδες. Στη συνέχεια οι γονείς συζητούν με τα παιδιά, εξηγώντας τους πρόβλημα. Και μετά αρχίζει η… «δίαιτα».

Στο βιβλίο καθώς και στην ιστοσελίδα www.themediadietforkids.com, οι δύο συγγραφείς έχουν εντάξει ειδικούς πίνακες ώστε να είναι εις θέσιν οι γονείς -πάντα σε συνεργασία με τα παιδιά- να προγραμματίζουν την ημέρα τους αλλά και να ελέγχουν την πρόοδο των παιδιών τους.

 

 

Info

Ιστοσελίδες για τους γονείς, ώστε να μπορούν να ελέγχουν εάν οι ταινίες και τα ηλεκτρονικά παιχνίδια που επιλέγουν τα παιδιά τους είναι κατάλληλα.

Για ταινίες:

*www.bbfc.co.uk

*www.bfi.org.uk

Για παιχνίδια:

*www.pegi.info

*www.videostandards.org.uk

 

 

O πιο «τηλεορασόπληκτος» λαός της Eυρώπης

Eπιεικώς «τηλεορασόπληκτοι» είναι οι Έλληνες. Tέσσερις στους δέκα -ποσοστό 38%, το μεγαλύτερο σε όλη την Eυρώπη- παρακολουθούν περισσότερο από 3 ώρες ημερησίως τηλεοπτικά προγράμματα. Eάν σε αυτό προστεθεί το 14,1% των συμπατριωτών μας, που αφιερώνουν καθημερινά από δυόμισι έως τρεις ώρες μπροστά στην τηλεόραση, προκύπτει ότι ένας στους δύο Eλληνες (52,1%) εμπιστεύονται για τη… λάιτ ενημέρωσή τους, αλλά και για τη χαλάρωσή τους ουσιαστικά μόνο τη μικρή οθόνη. H τηλεόραση πρωτίστως κερδίζει τους Eλληνες για τα σίριαλ και τα υπόλοιπα ψυχαγωγικά προγράμματα και όχι για τις πολιτικές εκπομπές και τα προγράμματα πολιτικής επικαιρότητας.

Aντίθετα, οι Eλληνες περισσότερο από κάθε άλλο Eυρωπαίο δεν διαβάζουν εφημερίδα και δεν ακούν ραδιόφωνο. Συγκεκριμένα, περισσότεροι από έξι στους δέκα (ακριβές ποσοστό 64,5%) δεν παρακολουθούν καθόλου τον ημερήσιο Tύπο, ενώ το 28,7% διαβάζει εφημερίδα έως και μία ώρα ημερησίως. Στον αντίποδα, μόλις το 1% αφιερώνει στην ανάγνωση της εφημερίδας περισσότερες από δυόμισι ώρες ημερησίως. Bέβαια, εύλογο είναι ότι οι ημερήσιοι αναγνώστες των εφημερίδων ενημερώνονται κυρίως για τα πολιτικά γεγονότα.

 

 

Pαδιόφωνο

Παρόμοια είναι η κατάσταση για τα ερτζιανά, καθώς οι 4 στους δέκα Eλληνες (ποσοστό 40,9%) δεν ακούν καθόλου ραδιόφωνο. Ποσοστό που είναι επίσης το υψηλότερο στην Eυρώπη στις συγκεκριμένες ερωτήσεις. Πάντως, υψηλό είναι το ποσοστό των φανατικών της μαγείας του ραδιοφώνου. Tο 15% των Eλλήνων δήλωσε ότι ακούει ραδιόφωνο περισσότερο από τρεις ώρες ημερησίως, ενώ το 5,2% αφιερώνει στα ερτζιανά από δυόμισι έως τρεις ώρες καθημερινά. Oι πιο φανατικοί λάτρεις του ραδιοφώνου είναι οι Oύγγροι, το 31% των οποίων ακούει καθημερινά περισσότερες από τρεις ώρες. Aκολουθούν οι Tσέχοι και οι Oλλανδοί με ποσοστά 28,4% και 28% αντιστοίχως.

Δημοσιεύθηκε στην Featured, Γλώσσα Ε' τάξης

Τι ξέρετε για τα UFO;

ufo_2387810b

Τον τελευταίο καιρό στην τάξη μας ασχολούμαστε με τα … UFO!!!! Καταλαβαίνετε τώρα πού έχει ταξιδέψει η φαντασία μας. Σε πόσους πλανήτες και γαλαξίες! Εντυπωσιαστήκαμε και από τις διαστημικές αποστάσεις, συνειδητοποιήσαμε πόσο μακριά είναι το πιο κοντινό μας άστρο, κάναμε και μια αναφορά στα βαρυτικά κύματα, και πολύ το χαρήκαμε!

UFO, εξωγήινοι, μακρινοί πολιτισμοί και φανταστικές διαστημικές ιστορίες, απασχολούν όλους μας! Τόσο πολύ έχουμε επηρεαστεί, που λοξοκοιτάμε και πίσω από την πλάτη μας μην και μας παρακολουθεί κανένας εξωγήινος!

Ο Σωτήρης, μαθητής της τάξης μας, είπε να το μελετήσει περισσότερο το θέμα και το αποτέλεσμα θα το δείτε στην παρουσίαση που ακολουθεί.

Αυτό που μου έκανε περισσότερο εντύπωση είναι η εξίσωση του Ντρέηκ!!! Και φυσικά η μουσική της παρουσίασης! Άξιος μελετητής και ερευνητής!

 

 

 

 

Δημοσιεύθηκε στην Γλώσσα Ε' τάξης

Καλή σχολική χρονιά!

Αποτέλεσμα εικόνας για αγιασμός σχολείων 2015

Το καλοκαίρι πέρασε…

Το σχολείο μας ετοιμάζεται και πάλι να ανοίξει την αγκαλιά του για να υποδεχθεί τους μικρούς, αλλά και τους μεγαλύτερους μαθητές του. Οι δάσκαλοι ετοιμάζουν τις τάξεις και ετοιμάζονται και οι ίδιοι για να δώσουν τον καλύτερό τους εαυτό.

 

 

 

 

 

agiasmos-650x250

 

 

Την Παρασκευή 11 Σεπτεμβρίου θα γίνει ο αγιασμός για την νέα σχολική χρονιά 2015 – 2016

Στις 8.15 π.μ. σας περιμένουμε να γεμίσετε την αυλή μας με φωνές, γέλια και χαρούμενα προσωπάκια.

Μην ξεχάσετε να πάρετε μαζί σας και τους γονείς σας!

 

Καλή σχολική χρονιά!

 

Δημοσιεύθηκε στην Γλώσσα Ε' τάξης

This Is Why Handwriting Helps Students Learn Better

Το παρακάτω άρθρο επισημαίνει την ιδιαίτερη συμβολή στη μάθηση που έχει το γράψιμο με το χέρι. Μπείτε στον κόπο, όσοι γνωρίζετε αγγλικά, να το διαβάσετε. Είναι πολύ ενδιαφέρον.

This Is Why Handwriting Helps Students Learn Better

February 8, 2015
In “what does your handwriting say about you” we learned that the way we write can reveal  great deal  about our personalities. For instance, the people who use small letters are said to be shy, withdrawn, or meticulous while those who tend to opt for moderate letters are well-adjusted and adaptable. Using wide spacing, on the other hand, indicates a person who enjoys freedom and doesn’t like to be overwhelmed or crowded. The shape of letters can also tell something about your personality traits. For example, using rounded letters shows that one is creative and artistic; pointed letters are indicative of aggressive and intense behaviour.

 

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο εδώ

 

 

http://selectedreads.com/wp-content/uploads/2015/02/How-Handwriting-Enhances-Learning-Infographic.jpg

Δημοσιεύθηκε στην Γλώσσα Ε' τάξης

6 Μαρτίου – Πανελλήνια Ημέρα κατά της Βίας στο σχολείο

Με αφορμή την Πανελλήνια ημέρα κατά της βίας στο σχολείο θα πραγματοποιηθούν στο σχολείο μας εκδηλώσεις και δράσεις από όλους τους μαθητές, με σκοπό την ευαισθητοποίηση και την επαγρύπνηση όλης της σχολικής κοινότητας απέναντι στο ανησυχητικό αυτό φαινόμενο της ενδοσχολικής βίας, που μέρα με την ημέρα γιγαντώνεται όλο και περισσότερο.

Στόχος μας είναι οι μαθητές να κατανοήσουν την έννοια της σχολικής βίας, να μάθουν για τις αιτίες που την προκαλούν και να διαμορφώσουν τέτοιες συμπεριφορές ώστε να εντοπίζουν, να αποτρέπουν και να καταγγέλουν κάθε μορφή βίας, ώστε να περιοριστούν οι πιθανότητες εκδήλωσής της και να αποτραπούν οι αρνητικές της συνέπειες στις διαπροσωπικές τους σχέσεις.

Afisa-6-3-2014

Τι είναι ενδοσχολική βία ;

Η βία στο σχολείο έχει διάφορες μορφές: Μπορεί να είναι σωματική, λεκτική, υλικές ζημιές ή κοινωνικός αποκλεισμός.
Στο δημοτικό, η σωματική βία ελέγχεται, γιατί πάντα υπάρχει ο/οι εφημερεύων δάσκαλος/οι. Πάντοτε όμως υπάρχει η περίπτωση να διαφύγει της προσοχής του/τους, να εκδηλωθεί και να γιγαντωθεί!

Πιο συνηθισμένη μορφή ενδοσχολικής βίας είναι η λεκτική. Οι προσβολές και οι κοροϊδίες κάποιες φορές γίνονται πολύ ενοχλητικές. Τα παιδιά συνήθως κοροϊδεύουν κάποιον που παρουσιάζει ένα μειονέκτημα ! «Η Μιμή κάνει πάντα μουντζούρες!» , » ο Νίκος έχει μύξες! » , «ο Ντανιέλ είναι βρώμικος! «, «η Τούλα κλέβει από το κυλικείο!»….

Οι προσβολές αυτές είναι πολύ επώδυνες για ένα μικρό παιδί, το οποίο σιγά σιγά απομονώνεται, δεν έχει διάθεση να κάνει τις εργασίες που δίνονται από το δάσκαλο, γιατί μέσω της λεκτικής βίας έχει πειστεί ότι είναι ανίκανο για οτιδήποτε! Ή ακόμα ζητάει από τους γονείς του να μην πάει στο σχολείο!

Τότε είναι η στιγμή που το καμπανάκι του συναγερμού χτυπά! Γονείς και δάσκαλοι πρέπει να βοηθήσουν το παιδί, να συζητήσουν μαζί του, να το ενθαρρύνουν, να συζητήσουν με τα υπόλοιπα παιδιά και να μην επιβραβεύουν αρνητικές συμπεριφορές εις βάρος των αδύναμων μαθητών, να σχεδιάσουν εκπαιδευτικές δράσεις κατά της ενδοσχολικής βίας και να προσπαθήσουν ν” αλλάξουν αντιλήψεις και νοοτροπίες

Άλλη μια μορφή ενδοσχολικής βίας είναι η καταστροφή προσωπικών αντικειμένων. Κάποια παιδιά μουντζουρώνουν ή σκίζουν τις ζωγραφιές των άλλων, καταστρέφουν προσωπικά αντικείμενα (μολύβια, γόμες, μαρκαδόρους, κ.α.). Από εμάς εξαρτάται αν τους αφήσουμε να το συνεχίσουν ή να προσπαθήσουμε να αλλάξουμε αυτές τις συμπεριφορές!

Επίσης δεν πρέπει να μας διαφύγει κι ο έμμεσος εκβιασμός, όπως για παράδειγμα : «Αν μου χαρίσεις το στυλό σου, θα σε έχω φίλη! »

Μια άλλη μορφή ενδοσχολικής βίας, η οποία παρουσιάστηκε και εδραιώθηκε τα τελευταία χρόνια, είναι ο κοινωνικός αποκλεισμός. Εκδηλώνεται πιο σπάνια στο δημοτικό, αλλά εκδηλώνεται!Τα παιδιά των μεταναστών είναι αρκετές φορές αποδέκτες αυτού του είδους της βίας.

Όλοι οι δάσκαλοι γνωρίζουν πολύ καλά ότι τα παιδιά δεν ενδιαφέρονται για τις θρησκευτικές ή πολιτισμικές ιδιαιτερότητες του κάθε παιδιού ! Όλα μιλούν την ίδια γλώσσα, τη γλώσσα του παιχνιδιού, μέσα από το οποίο πολλές φορές λύνουν και τις όποιες διαφορές τους!

Μια καθημερινή ιστορία

Αξίζει ν’ αγαπάς

Δημοσιεύθηκε στην Γλώσσα Ε' τάξης, Δραστηριότητες, Ευέλικτη

Βιβλιοπαρουσίαση

Το σχολείο τελείωσε αλλά οι ευχές για καλό καλοκαίρι και χαρούμενες διακοπές, ακόμα αντηχούν στις άδειες αίθουσες..

Την τελευταία εβδομάδα των μαθημάτων οι ομάδες παρουσίασαν τρία λογοτεχνικά βιβλία, τα οποία  διάβασαν σχεδόν όλα τα παιδιά από τα Χριστούγεννα μέχρι τον Ιούνιο. Θα μπορούσαμε να ονομάσουμε την προσπάθεια “Μαραθώνιο ανάγνωσης”, αλλά νομίζω ότι τόσο ως προς το περιεχόμενο όσο και ως προς το σκοπό της αυτός ο τίτλος θα ήταν άστοχος. Άλλωστε πιστεύω ότι η φιλαναγνωσία δεν καλλιεργείται μέσα από “μαραθώνιους” αλλά μέσα από την ειλικρινή αγάπη προς τα βιβλία. Η ανάγνωση λογοτεχνικών βιβλίων πρέπει να αποτελεί πηγή χαράς, έμπνευσης, ξεκούρασης, ονειροπόλησης, … και άλλα πολλά που ο καθένας ανακαλύπτει μέσα σε κάθε βιβλίο που διαβάζει.

Από τα τρία βιβλία, πρόλαβαν και παρουσιάστηκαν μέσα στην τάξη μόνο τα δύο. Δυστυχώς η ομάδα που είχε αναλάβει την παρουσίαση του τρίτου βιβλίου “Ταξίδι στο κέντρο της Γης” του Ι. Βερν, από κακή συνεννόηση δεν μας έκανε την παρουσίαση. Αυτά όμως συμβαίνουν…

Ελπίζω την επόμενη σχολική χρονιά το ταξίδι μας στη θάλασσα των βιβλίων να είναι το ίδιο ωραίο και περισσότερο συναρπαστικό!

Δείτε τα βιβλία και τις φωτογραφίες από την παρουσίαση

Τα ξύλινα σπαθιά

Συγγραφέας Παντελής Καλιότσος

Ένα αγαπημένο παιχνίδι των παιδιών είναι ο πόλεμος… Αλλά μήπως μέσα από αυτό το παιχνίδι μαθαίνουν να μην πιστεύουν στην ειρήνη; Κάτι τέτοιο πιστεύει ο κεντρικός ήρωας του μυθιστορήματος και αποφασίζει να δείξει στους μικρούς φίλους του πως κανένας πόλεμος δεν μπορεί να είναι καλός – ακόμα και αυτός που παίζεται με ξύλινα σπαθιά.

Η ιστορία του γάτου που έμαθε σε ένα γλάρο να πετάει

(Luis Sepulveda)

 Μια γλαροπούλα πέφτει θύμα της θαλάσσιας ρύπανσης. Πριν ξεψυχήσει, εμπιστεύεται το αβγό της στον καλό γάτο Ζορμπά και του ζητά το λόγο του, ότι θα κλωσήσει το αβγό, δεν θα φάει το γλαρόπουλο, και θα του μάθει να πετά. Ο Ζορμπάς τον δίνει. Μα είναι ποτέ δυνατόν ένας γάτος να μάθει σε ένα γλάρο να πετάει; Το πιο τρυφερό κι ευαίσθητο βιβλίο του Σεπούλβεδα, για μικρούς και μεγάλους.

 

 

 

Ταξίδι στο κέντρο της γης

Ιούλιος Βερν

Όλα αρχίζουν όταν ο καθηγητής της ορυκτολογίας Όττο Λίντενμπροκ, ανοίγοντας ένα παμπάλαιο χειρόγραφο βιβλίο, βρίσκει ένα κωδικοποιημένο σημείωμα του περίφημου αλχημιστή Άρνε Σακνούσεμ στο οποίο έγραφε ότι κατόρθωσε να φτάσει στο κέντρο της γης. Ο καθηγητής πείθει τον ανιψιό και βοηθό του, τον ?ξελ, να επαναλάβουν τον άθλο του Σακνούσεμ. Θα τους συνοδεύσει ένας Ισλανδός οδηγός, ο Χανς, λιγομίλητος και εξαιρετικά ψύχραιμος μπροστά στα εμπόδια που θα συναντήσουν.
Οι τρεις τους θα κατέβουν μέσα από κρατήρες ηφαιστείων, θα συναντήσουν υπόγειους ποταμούς και θάλασσες, αλλά και προϊστορικά τέρατα που δεν είχε αντικρύσει ποτέ ανθρώπινο μάτι. Θα διανύσουν χιλιάδες χιλιόμετρα μέσα σε γαλαρίες από βασάλτη, θα περάσουν μια τρομερή καταιγίδα και θα ζήσουν την έκρηξη ενός ηφαιστείου εγκλωβισμένοι μέσα στον κρατήρα του. Θα ξαναντικρίσουν όμως τελικά το φως του ήλιου; Και με ποιον τρόπο;

Δημοσιεύθηκε στην Γλώσσα Ε' τάξης, Δραστηριότητες

Τα θετικά και τα αρνητικά της τηλεόρασης

Αγαπητοί αναγνώστες ,

Είμαι η δημοσιογράφος της ηλεκτρ. εφημερίδας της Ε’ τάξης του 27ου Δημοτικού σχολείου Τρικάλων «24 Κηρήθρες»,  Μαίρη Αυγέρη και σήμερα θα σας παρουσιάσω τις απόψεις των συμμαθητών μου για την θετική και αρνητική πλευρά της τηλεόρασης.

Προτού όμως διαβάσετε τις απόψεις των άλλων μαθητών, θα σας πω τη δική μου!

– Η τηλεόραση, αν το καλοσκεφτούμε, δεν έχει μόνο κακές πλευρές, αλλά και καλές! Προσωπικά πιστεύω ότι ένα από τα αρνητικά της τηλεόρασης είναι αυτές οι διαφημίσεις, κυρίως με τα απορρυπαντικά που βγάζουν τους σκληρούς λεκέδες και τα αναψυκτικά που σου δίνουν φτερά!

Ένα από τα θετικά της είναι η ενημέρωση που μας προσφέρει μέσα από τις ειδήσεις.

 

Διαβάστε τα αποτελέσματα μερικών ερευνών

http://media2.feed.gr/filesystem/images/20090124/low/assets_LARGE_t_420_2309190.JPG
Αφορά τους γονείς και όχι μόνο…Κάντε κλικ! στην εικόνα

 

Ας δούμε τώρα τι δήλωσαν στην εφημερίδα μας μερικοί από τους συμμαθητές μας:

 

«Η τηλεόραση είναι μια εφεύρεση που έχει θετικά και αρνητικά στοιχεία, όπως όλες οι εφευρέσεις άλλωστε.

Μας προσφέρει ψυχαγωγία με διάφορες εκπομπές, ταινίες και σήριαλ. Μας ενημερώνει για το τι γίνεται σε άλλα μέρη του πλανήτη, αλλά μας επίσης μας πληροφορεί και μας επιμορφώνει μέσω διάφορων ντοκιμαντέρ. Μέσα από αυτά μαθαίνουμε για τον πολιτισμό και τη ζωή άλλων λαών. Μας ευαισθητοποιεί για καλό σκοπό, όπως ο τηλεμαραθώνιος αγάπης.

Αλλά η τηλεόραση δεν έχει μόνο καλές πλευρές. Έρευνες έχουν δείξει ότι ο μέσος Αμερικανός βλέπει κατά μέσο όρο 4 ώρες τηλεόραση ημερησίως και έτσι τρώει, πίνει και καπνίζει περισσότερο! Επίσης οι διαφημίσεις έχουν αυξηθεί κατά πολύ από τη δεκαετία του ’70, ξεπερνώντας τις 40.000 το χρόνο, οδηγώντας στον υπερκαταναλωτισμό.

Ακόμα μπορεί να επιβαρύνει και την υγεία μας, γιατί πολλές ώρες μπροστά στην τηλεόραση κάνουν κακό στα μάτια μας και μας αρρωσταίνουν (συμπτώματα επιληψίας, αυτισμού, διάσπασης προσοχής, κ.α.)

Παρ’ όλα αυτά η τηλεόραση είναι ένα κουτί! που εμείς το χειριζόμαστε όπως θέλουμε!»

Έφη Θανασά

 

«… μας διασκεδάζει, πολλές φορές μας κάνει να αισθανόμαστε όμορφα, υπάρχουν εκπομπές που μας γεμίζουν με γνώσεις, όπως τα ντοκιμαντέρ. Μέσα από την τηλεόραση μπορούμε να μάθουμε τι γίνεται στον κόσμο και άλλα πολλά. … Πολλές φορές όμως, η τηλεόραση μας κάνει πλύση εγκεφάλου, μας κρύβει την αλήθεια και μας κάνει να αγοράσουμε ένα προϊόν χωρίς να το έχουμε ανάγκη. …Νομίζω πως υπάρχουν πιο ενδιαφέροντα πράγματα από την τηλεόραση!»

Βασίλης Αναστασίου

 

«… το καλοκαίρι πλησιάζει και τα σχολεία κλείνουν. Εσείς τι θα κάνετε; Θα κλειστείτε μέσα να βλέπετε τηλεόραση ή θα βγείτε έξω να παίξετε με τους φίλους σας;  Αν κλειστείτε μέσα, για να δείτε τηλεόραση, σκεφτείτε πρώτα τα θετικά και τα αρνητικά της!… Μειώστε τις ώρες που βλέπετε τηλεόραση όσο μπορείτε!»

Κωνσταντίνος Ντόβας

 

«…διαφημίζει χρήσιμα προϊόντα και δείχνει ταινίες που μας ψυχαγωγούν»

   Γιώργος Χλωρός

 

«…Η τηλεόραση έχει και καλές και κακές πλευρές. Ανάλογα πώς την χρησιμοποιούμε. Ένα από τα θετικά της είναι ότι μπορούμε να ενημερωθούμε για όλα όσα συμβαίνουν στον κόσμο, χωρίς να χρειαστεί να μετακινηθούμε από το σπίτι μας. Γνωρίζουμε άλλους πολιτισμούς και άλλους ανθρώπους. Μπορούμε επίσης να δούμε ζωντανές αναμεταδόσεις από όλον τον κόσμο.

… Τα αρνητικά είναι ότι μας αποσπά την προσοχή, πολλές διαφημίσεις μας παρασύρουν με πολλά ψέματα… επίσης ένα άλλο σοβαρό πρόβλημα είναι ότι πολλοί άνθρωποι τρώνε παραπάνω μπροστά στην τηλεόραση… γι’ αυτό πρέπει να τη χρησιμοποιούμε με μέτρο… για να μη μας κάνει υπηρέτες της!»

Κωστής Κοντοστάθης

 

«… Να ένα θέμα που μπορεί κανείς να συζητήσει! Τι είναι τηλεόραση; Ποια τα θετικά και ποια τα αρνητικά της; …  Έχει αποδειχθεί πως στις μέρες μας είναι δύσκολο για τον άνθρωπο να μη δει τηλεόραση για επτά συνεχόμενες ημέρες! … Κανείς όμως δεν μπορεί να σκεφτεί μόνο τα αρνητικά ή μόνο τα θετικά. Η τηλεόραση είναι ένα σπουδαίο κατασκεύασμα, αλλά ασχολούμαστε μόνο με αυτή και ξεχνάμε τα πάντα γύρω μας! Αν την κλείσουμε, ίσως να δούμε τον κόσμο διαφορετικά!»

Ραφαηλία Ζολώτα

 

«… Σε κάθε σπίτι σήμερα υπάρχει μια τηλεόραση και όπως γνωρίζουμε κάθε μέρα βομβαρδιζόμαστε με διαφημίσεις… οι πολλές ώρες μπροστά στην τηλεόραση μας απομακρύνουν από τους γύρω μας, μας παχαίνουν, μας κάνουν να έχουμε πονοκέφαλο και να μας πονάνε τα μάτια μας. … Πολλές φορές όμως μας κάνει και γελάμε με τις κωμωδίες και τα κινούμενα σχέδια που μας δείχνει!»

Σοφία Καραγεώργου

 

«… Πρέπει να βλέπουμε εκπομπές που αρμόζουν στην ηλικία μας… όλοι μας μπορούμε να βλέπουμε τηλεόραση αλλά με μέτρο και να είμαστε συγκρατημένοι όταν βλέπουμε σ’ αυτήν κάτι που μας αρέσει πολύ»

Στέφανος Ανδρεόπουλος

 

«… Ένα από τα αρνητικά της τηλεόρασης είναι η αύξηση του καταναλωτισμού! … Αγαπητοί αναγνώστες, σας προτείνω να βλέπετε τηλεόραση, αλλά με μέτρο!»

Καψάλης

«… Η τηλεόραση είναι ένα χαζό κουτί που δεν είναι χρήσιμο στη ζωή μας, γιατί μπορούμε να ανακαλύψουμε περισσότερα πράγματα χωρίς αυτήν!»

Ιωάννα Λασπά

 

«… η τηλεόραση είναι και καλή και κακή. Είναι καλή αν βλέπουμε επιλεγμένες εκπομπές και με μέτρο. Δεν πρέπει να καθόμαστε μπροστά της με τις ώρες και να παρακολουθούμε τις ακατάλληλες για εμάς εκπομπές! … πρέπει να έχουμε αυτοσυγκράτηση ώστε να μην αγοράζουμε ότι μας πλασάρουν οι διαφημίσεις. Προσέξτε την!!!»

Νεφέλη Γκουγκουστάμου

Αυτές ήταν μερικές απόψεις των συμμαθητών μας. Εσείς δεν έχετε τίποτα άλλο παρά να σκεφτείτε τι πραγματικά σας προσφέρει η τηλεόραση και, αν θέλετε, μπορείτε να απαντήσετε στα παρακάτω ερωτηματολόγια. Τα ερωτηματολόγια δημιουργήθηκαν από την ομάδα “οι δυνατές πένες” και σε έντυπη μορφή μοιράστηκαν στους μαθητές της Ε’ και ΣΤ’ τάξης του σχολείου μας. Τα αποτελέσματα της έρευνάς μας θα τα δείτε πολύ σύντομα σε επόμενο άρθρο μας.

Πάρτε μέρος στην έρευνα μας

Πόσες ώρες βλέπεις τηλεόραση;

Ποιες ώρες βλέπεις τηλεόραση;

Ποιες εκπομπές προτιμάς;

Δημοσιεύθηκε στην Γλώσσα Ε' τάξης, Μαθηματικά Ε' τάξης

Ταξίδια στο χρόνο – Τα αποτελέσματα της έρευνάς μας

Στο μάθημα της γλώσσας “η μηχανή του χρόνου” είχαμε κατασκευάσει ένα ερωτηματολόγιο για να δούμε σε ποια εποχή θέλει να ταξιδέψει ο καθένας μας μέσα στο χρόνο. Η έρευνα αυτή τελικά πήρε τη μορφή έντυπου ερωτηματολογίου. Τα παιδιά κατασκεύασαν ένα ερωτηματολόγιο και το μοίρασαν στους μαθητές της έκτης και της τετάρτης τάξης του σχολείου μας.

Μας επέστρεψαν 48 συμπληρωμένα ερωτηματολόγια. Στην 21 ενότητα των μαθηματικών, “Στατιστική – Μέσος Όρος” ασχοληθήκαμε και είδαμε πώς γίνεται στην πράξη μια έρευνα με ερωτηματολόγια.

Συλλέξαμε τα δεδομένα, τα ταξινομήσαμε, τα επεξεργαστήκαμε, τα αναλύσαμε και στο τέλος προσπαθήσαμε να βγάλουμε τα συμπεράσματά μας.

Ορίστε τα αποτελέσματα της έρευνάς μας:

Το μέλλον τελικά ήταν και η επικρατέστερη προτίμηση, με την εποχή των δεινοσαύρων να ακουλουθεί σε αρκετή απόσταση, συμβαδίζοντας με την εποχή που έζησε ο Χριστός.

Ένα γενικό συμπέρασμα της έρευνάς μας είναι ότι ο άνθρωπος έχει αγωνία – περιέργεια να μάθει πώς θα είναι το μέλλον του κόσμου. Πού θα φτάσει η τεχνολογία και ποιοι από τους διαστημικούς στόχους που βάζουν οι επιστήμονες σήμερα θα επιτευχθούν στο μέλλον.

Ευχαριστούμε τους μαθητές που συμμετείχαν στην έρευνά μας.

Δημοσιεύθηκε στην Γλώσσα Ε' τάξης

Μυστήρια – επιστημονική φαντασία. Η ταινία “The time machine”


Σήμερα τελειώσαμε στο μάθημα της Γλώσσας την ενότητα 10 “Μυστήρια – επιστημονική φαντασία”. Σ’ αυτή την ενότητα μάθαμε να :

  • περιγράφουμε ταξίδια στο μέλλον
  • να αφηγούμαστε φανταστικές ιστορίες
  • να περιγράφουμε ανεξήγητα φαινόμενα
  • να περιγράφουμε μυστηριώδη αντικείμενα
  • να χρησιμοποιούμε μελλοντικούς χρόνους
  • να αναγνωρίζουμε και να χρησιμοποιούμε υποθετικές προτάσεις


Τα ταξίδια πάντοτε είναι γοητευτικά, ακόμα και σαν ιδέα, πόσο μάλλον αν πρόκειται για ταξίδια στο χρόνο. Για να συμπληρωθεί η ενότητα έψαξα και βρήκα στο διαδίκτυο την ταινία που είναι κινηματογραφική μεταφορά του πρώτου λογοτεχνικού έργου με αυτό το θέμα “The time machine” του H. G. Wells, το οποίο εκδόθηκε το 1895. Για τον συγγραφέα δεν θα αναφέρω τίποτα περισσότερο γιατί ήδη μιλήσαμε στην τάξη και υπάρχει και η σχετική ανάρτηση. Δείτε ένα απόσπασμα της ταινίας και προσέξτε πώς ο σκηνοθέτης αποτυπώνει το ταξίδι στο χρόνο χρησιμοποιώντας ως εύρημα μια κούκλα βιτρίνας και ποιος ξέρει, ίσως κάποια μέρα να μπορούμε να ταξιδεύουμε εύκολα και με ασφάλεια στο χρόνο!

1960 George Pal – “The Time Machine”

Παρακάτω μπορείτε να δείτε ένα ντοκυμαντέρ του Discovery channel με θέμα τα ταξίδια στο χρόνο και κατά πόσο μπορούν να πραγματοποιηθούν με τη σύγχρονη τεχνολογία. Είναι λίγο μεγάλο αλλά αξίζει τον κόπο να παρακολουθήσετε και τα δύο μέρη.

Δημοσιεύθηκε στην Γλώσσα Ε' τάξης

Η μηχανή του χρόνου

Μπορεί η παραπάνω εικόνα να σας φαίνεται υπερβολική, απίστευτη, φανταστική ή δελεαστική, πραγματοποιήσιμη και ρεαλιστική!!!

Ο καθένας μπορεί να πιστεύει ό,τι θέλει. Το γεγονός είναι ένα! Όλοι, μα όλοι οι άνθρωποι θα ήθελαν να ταξιδέψουν μέσα στο χρόνο. Άλλοι στο παρελθόν κι άλλοι στο μέλλον. Σε διαφορετικές εποχές και διαφορετικές ιστορικές περιόδους και σίγουρα για διαφορετικούς λόγους.

Η χρονομηχανή δεν είναι κάτι καινούργιο.

Το ταξίδι στο χρόνο είναι μία ιδέα προερχόμενη από την επιστημονική φαντασία, η οποία αφορά χειρισμό της ροής του χρόνου συνήθως μέσω κάποιας τεχνολογικής εφεύρεσης (“χρονομηχανή”). Όχι σπάνια το ταξίδι στο χρόνο συγχέεται με την κβαντική θεωρία των πολλαπλών συμπάντων, όπου μέσω της χρονομηχανής ο χειριστής της αλλάζει την έκβαση ιστορικών γεγονότων και ο ίδιος έτσι μεταφέρεται σε έναν εναλλακτικό κόσμο με διαφορετική ιστορική εξέλιξη.

Ήδη από το 1895, όταν ο Χ. Τζ. Γουέλς (H. G. WELLS, 1866 – 1946) άνοιξε το δρόμο με το μυθιστόρημα του “Η Μηχανή του Χρόνου” (The Time Machine), το οποίο τότε το χαρακτήρισε “επιστημονικό ρομάντζο”  επειδή κανείς δεν ήξερε εάν το ταξίδι στο χρόνο ήταν πιθανό. Με το διήγημα όμως αυτό, όχι μόνο όρισε εκ νέου ένα ανθρώπινο όνειρο (τα ταξίδια στο χρόνο) αλλά ταυτόχρονα έδειξε ότι το μέλλον κρύβει δυσάρεστες εκπλήξεις και η εξέλιξη δεν θα λύσει τα προβλήματα της ανθρωπότητας. Περίπου 10 χρόνια αργότερα, ο Albert Einstein θα παρουσίαζε τη θεωρία του για την ειδική σχετικότητα και μέρος της ερώτησης, αν μπορεί ο άνθρωπος να ταξιδεύει στο χρόνο,  θα έπαιρνε τελικά απάντηση.

Κάντε κλικ! στην εικόνα

Η άποψη των ανθρώπων για το χρόνο έχει αλλάξει θεαματικά στη διάρκεια των αιώνων. Στους αρχαίους πολιτισμούς συνδεόταν με την εξέλιξη και τη μεταβολή και ήταν εδραιωμένη στους κύκλους και τους ρυθμούς της φύσης.

Στα 1905, ο Άλμπερτ Αϊνστάιν κατέδειξε πρώτος τη δυνατότητα ενός ταξιδιού στο χρόνο. Ο Αϊνστάιν δημοσίευσε Pictureτη θεωρία της ειδικής σχετικότητας σε ηλικία είκοσι έξι ετών, ενώ εργαζόταν στο Ελβετικό Γραφείο Ευρεσιτεχνιών. Στον ελεύθερο χρόνο του, ο νεαρός Άλμπερτ μελετούσε τον τρόπο κίνησης του φωτός. Έτσι εντόπισε μια ασυνέπεια ανάμεσα στην κίνηση του φωτός και στην κίνηση των υλικών αντικειμένων. Χρησιμοποιώντας μόνο μαθηματικά “του Λυκείου” έδειξε ότι, αν το φως συμπεριφέρεται με τον τρόπο που υποστήριζαν οι φυσικοί της εποχής, τότε η αδιαμφισβήτητη ιδέα του Νεύτωνα για τον χρόνο είχε πολλές ατέλειες. Με αυτόν τον τρόπο κατέληξε στον κεντρικό ισχυρισμό της θεωρίας της σχετικότητας, σύμφωνα με τον οποίο ο χρόνος είναι ελαστικός και μπορεί να εκταθεί και να συρρικνωθεί μέσω της πολύ γρήγορης κίνησης.

Λέγεται πως, όταν η Γενική θεωρία της Σχετικότητας παρουσιάστηκε στο κοινό, μόνο δώδεκα άνθρωποι σε ολόκληρο τον πλανήτη μπορούσαν να την καταλάβουν!

«0 Αϊνστάιν δεν πρόκειται να προκόψει στη ζωή του» είχε πει ο δρ Ζόσεφ Ντέγκενχαρτ, καθηγητής του στην έβδομη τάξη του γυμνασίου.


… είπε ο Αϊνστάιν:

Δεν είναι ότι είμαι και τόσο έξυπνος. Είναι που μένω με τα προβλήματα περισσότερο.

Οι ευφυείς άνθρωποι λύνουν τα προβλήματα. Οι μεγαλοφυείς τα προβλέπουν.

Ο χρόνος δεν υπάρχει, είναι ανθρώπινη ανακάλυψη κι εξυπηρετεί ανθρώπινες ανάγκες.

Όποιος δεν έκανε ποτέ λάθος, δεν έχει δοκιμάσει ποτέ κάτι καινούργιο.

Η φαντασία είναι πιο σημαντική από τη γνώση.


Μετά από όλες αυτές τις δεκαετίες που πέρασαν, τα αμέτρητα λογοτεχνικά έργα με θέμα το ταξίδι του ανθρώπου στο χρόνο και τις θεωρίες που διατυπώθηκαν,  συνεχίζουμε να μη γνωρίζουμε ακόμα εάν το ταξίδι στο χρόνο είναι εφικτό. Αλλά ένα πράγμα είναι σίγουρο: Ακόμα και ως ιδέα, είναι κάτι το αφάνταστα συναρπαστικό.
Πηγές: Βικιπαίδεια, ιστοσελίδα Pathfinter, ιστοσελίδα www.gnomikologikon.gr, on-line περιοδικό Ζενίθ, Γλώσσα ε’ δημοτικού, περιοδικό Focus


[slideboom id=500786&w=425&h=370]


Αλήθεια, εσείς αν είχατε μια μηχανή του χρόνου σε ποια εποχή θα θέλατε να ταξιδέψετε;