Γ. Ο ΜΥΚΗΝΑΪΚΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

 

Ιστορία

κλικ στην εικόνα

1. Αχαιοί, οι πρώτοι Έλληνες

Όταν ο Κυκλαδικός και ο Μινωικός πολιτισμός βρίσκονταν στην ακμή τους, ένας νέος λαός, οι Αχαιοί, ήρθαν από το Βορρά κι εγκαταστάθηκαν στην κεντρική και τη νότια Ελλάδα. Αυτοί είναι οι πρώτοι Έλληνες.

Οι Αχαιοί γνώρισαν τον Κυκλαδικό και το Μινωικό πολιτισµό και εντυπωσιάστηκαν. Έµαθαν πολλά πράγµατα από τους Κυκλαδίτες και τους Μινωίτες και δηµιούργησαν το δικό τους πολιτισµό που ονοµάζεται Μυκηναϊκός. Πήρε το όνοµά του από τις Μυκήνες, που βρίσκονται στην Πελοπόννησο και ήταν το µεγαλύτερο κέντρο του πολιτισµού αυτού. Άλλα µυκηναϊκά κέντρα ήταν η Θήβα, ο Ορχοµενός, η Αθήνα, η Ιωλκός, η Πύλος, η Σπάρτη, η Τίρυνθα.

undefined

Οι Μυκηναίοι ή Αχαιοί, έχοντας σαν παράδειγµα τους Μινωίτες, έγιναν κι αυτοί έµποροι. Με τα πλοία τους ταξίδευαν σε όλη τη Μεσόγειο κι έφταναν µέχρι την Αίγυπτο, την Παλαιστίνη και την Κύπρο. Κατέλαβαν και την Κρήτη που, µετά από την έκρηξη του ηφαιστείου της Θήρας και την καταστροφή των πόλεών της, είχε χάσει τη µεγάλη της δύναµη.

15242 1536x864 1

Αργότερα οι Αχαιοί έκαµαν εκστρατεία εναντίον της Τροίας. Η θέση που βρισκόταν η Τροία ήταν πολύ σηµαντική για το εµπόριο. Γι’ αυτό οι Αχαιοί ήθελαν να την κατακτήσουν και να φτιάξουν εκεί δικό τους εµπορικό σταθµό.

ΤΡΟΙΑ

Ο Τρωικός πόλεµος, όπως έχουµε µάθει, κράτησε δέκα χρόνια. Οι Αχαιοί κατέκτησαν την Τροία, µετά όµως άρχισαν να χάνουν σιγά σιγά τη δύναµή τους.

3442171

Ερρίκος και Σοφία Σλήμαν

Museum fue Vor und Fruegschichte Schliemann Mykene Loewentor xl

Μυκήνες: Η πύλη των λεόντων

Ο Γερµανός ερευνητής Ερρίκος Σλήµαν ήταν ο πρώτος που έκανε ανασκαφές και ανακάλυψε τις Μυκήνες.

 

Βλέπουμε… κι ακούμε…

 

 

Οι παρακάτω ερωτήσεις θα σε βοηθήσουν να μάθεις καλύτερα όσα είπαμε στο μάθημά μας.

1. Από πού ήρθαν οι Αχαιοί και πού εγκαταστάθηκαν;
2. Πώς ονόμασαν τον πολιτισμός τους και από ποιους πολιτισμούς επηρεάστηκαν;
3. Από πού πήρε το όνομά του ο Μυκηναϊκός πολιτισμός;
4. Ποια είναι τα μυκηναϊκά κέντρα και ποιο το μεγαλύτερο από όλα;
5. Με τι ασχολούνταν οι Αχαιοί;
6. Ποιο νησί κατέλαβαν και γιατί;
7. Τι γνωρίζεις για την εκστρατεία των Αχαιών στην Τροία;
8. Ποιος ανακάλυψε τις Μυκήνες;

 

Τετράδιο εργασιών

d5ce65e68ae6bd6314689bcff114f1c8Κλικ στην εικόνα

___________*__________

 

Ιστορία

κλικ στην εικόνα

2. Οι Αχαιοί πήγαν και στην Κύπρο

Για πολλά χρόνια οι Μυκηναίοι έµποροι ταξίδευαν στην Κύπρο κι έπαιρναν από εκεί χαλκό. Το πολύτιµο αυτό µέταλλο υπήρχε άφθονο στο νησί.

κυπρος
Αργότερα πολλοί από αυτούς εγκαταστάθηκαν µόνιµα εκεί. Έφτιαξαν αρκετές πόλεις και γύρω τους έχτισαν ψηλά τείχη. Οι πιο σπουδαίες πόλεις ήταν η Έγκωµη και το Κίτιο. 

κύπρος2

Πολλοί Μυκηναίοι τεχνίτες, αγγειοπλάστες και χαλκουργοί, πήγαν στην Κύπρο, έφτιαξαν εργαστήρια και εργάζονταν εκεί. Μαζί µε τις οικογένειές τους έφεραν στην Κύπρο και τη θρησκεία τους και τις συνήθειες της ζωής τους. Από αυτούς έµαθαν οι Κύπριοι και την ελληνική γλώσσα που τη µιλούν µέχρι σήµερα.

 

hb 74.51.964
Working Title/Artist: Mycenaean chariot kraterDepartment: Greek & Roman ArtCulture/Period/Location: HB/TOA Date Code: Working Date: photographed by mma in 1996, transparency 3scanned by film & media 3/25/04 (phc)

Cyprus2Οπτική απόδοση του αρχαιολογικού χώρου της Καλαβασού Άγιος Δημήτριος

Οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν στην Κύπρο τα ερείπια πολλών µυκηναϊκών πόλεων και πολλούς θολωτούς τάφους µε χρυσά κτερίσµατα, σαν αυτούς που βρήκαν και στις Μυκήνες.

 

Βλέπουμε… κι ακούμε…

 

Οι παρακάτω ερωτήσεις θα σε βοηθήσουν να μάθεις καλύτερα όσα είπαμε στο μάθημά μας.

1. Γιατί οι Μυκηναίοι ταξίδευαν στην Κύπρο;
2. Τι γνωρίζεις για την εγκατάσταση των Μυκηναίων στην Κύπρο;
3. Ποιες σπουδαίες πόλεις ίδρυσαν στην Κύπρο;
4. Τι δουλειές έκαναν στην Κύπρο;
5. Τι άλλο έφεραν οι Μυκηναίοι στην Κύπρο;
6. Τι ανακάλυψαν οι αρχαιολόγοι στην Κύπρο;

 

 

Τετράδιο εργασιών

d5ce65e68ae6bd6314689bcff114f1c8Κλικ στην εικόνα

___________*__________

 

 

 

Ιστορία

κλικ στην εικόνα

3. Η Ακρόπολη των Μυκηνών

Στην Πελοπόννησο, στη βόρεια πλευρά του κάµπου του Άργους, βρίσκονται οι Μυκήνες. Σήµερα εκεί υπάρχουν µόνο ερείπια. Όµως, πριν από πολλά χρόνια, υπήρχε εκεί µια σπουδαία πόλη, που ήταν το µεγαλύτερο κέντρο του Μυκηναϊκού πολιτισµού.

akropoli twn mikinwn1

Η ακρόπολη των Μυκηνών χτίστηκε πάνω σε ένα λόφο και ήταν περιτριγυρισµένη από γερά τείχη. Ήταν τόσο µεγάλες οι πέτρες αυτών των τειχών, που οι άνθρωποι πίστευαν ότι θα τα έφτιαξαν κύκλωπες. Γι’ αυτό τα λένε µέχρι σήµερα κυκλώπεια τείχη. 

Κυκλώπεια τείχη_Μυκήνες
Οι περισσότερες μυκηναϊκές ακροπόλεις είχαν σχεδόν απροσπέλαστη οχύρωση, η οποία αποκαλείται κυκλώπεια. Τα «κυκλώπεια τείχη» πήραν το όνομά τους από τους πιθανούς κατασκευέστές τους, του Κύκλωπες. Οικοδομημένα από τεράστιους ογκόλιθους, δημιουργούν την εντύπωση ότι μόνο ένας γίγαντας, όπως ένας Κύκλωπας, θα μπορούσε να σηκώσει τα τεράστια αυτά λιθάρια. Ο χρόνος δεν κατάφερε να τα εξαφανίσει με αποτέλεσμα να αποτελέσουν πόλο έλξης για τους αρχαιοδίφες του 18ου αιώνα και κάπως έτσι ξεκίνησε η αποκάλυψη του Μυκηναϊκού θησαυρού. © Getty Images.

Τη µεγάλη πύλη του τείχους στόλιζαν δυο πέτρινα λιοντάρια, που παραµένουν στη θέση τους µέχρι σήµερα. Αυτή είναι η περίφηµη πύλη των λεόντων.
Μέσα στην ακρόπολη βρισκόταν το ανάκτορο, όπου κατοικούσε ο βασιλιάς µε την οικογένειά του. Στο ισόγειο του ανακτόρου υπήρχε µια µεγάλη αίθουσα, το µέγαρο. Εκεί ήταν ο θρόνος του βασιλιά. Στο κέντρο της βρισκόταν µια στρογγυλή εστία, όπου έκαιγε η φωτιά. Εκεί ο βασιλιάς έκανε συµπόσια και διασκέδαζε µε τους φίλους του. ∆ίπλα από το µέγαρο υπήρχαν πολλά δωµάτια και λουτρά για τη βασιλική οικογένεια. Οι τοίχοι του ανακτόρου ήταν στολισµένοι µε όµορφες τοιχογραφίες που παρίσταναν πολεµικές σκηνές και σκηνές κυνηγιού.
Μέσα στην ακρόπολη υπήρχαν και αποθήκες, εργαστήρια, θησαυροφυλάκια, σπίτια για τους φρουρούς, τους αξιωµατούχους και τους τεχνίτες, υπόγειες δεξαµενές νερού και το ιερό των θεών.
Η πόλη των Μυκηνών, όπου ζούσε ο λαός, ήταν χτισµένη γύρω από την ακρόπολη. Οι κάτοικοι όµως, όταν πλησίαζαν εχθροί, έµπαιναν όλοι µέσα στην ακρόπολη για προστασία.

 

 

Η Πύλη των Λεόντων το 1950. Αποτελεί την κύρια είσοδο των Μυκηνών και κατασκευάστηκε το 1250 π.Χ. Η Πύλη των Λεόντων παρέμεινε ορατή κατά τη διάρκεια όλων των χρόνων της αρχαιότητας όπως μας επιβεβαιώνουμε από τις περιγραφές του Παυσανία. Το 1841 ο Πιττάκης ξεκίνησε τον καθαρισμό της περιοχής και το 1876 ο Σλήμαν διενήργησε συστηματική ανασκαφή και αποκάλυψε την Πύλη. © University of Cambridge/Digital Library.

 

 

Ο θησαυρός του Ατρέως

 

Ο θησαυρός του Ατρέως

Πρόκειται για τον πιο σημαντικό τάφο από τους εννέα που ήρθαν στο φως στον ταφικό περίβολο Α’. Τους περασμένους αιώνες βοσκοί τον χρησιμοποιούσαν ως καταφύγιο, αφαιρώντας το «κλειδί», προκειμένου να έχει διέξοδο ο καπνός από τις φωτιές τους, που άφησε τα ίχνη του στις παρειές της θόλου. © Getty Images

πηγή εικόνων: https://www.zvoura.gr/mykinaikos-politismos-akropoli-twn-mykinwn/

Βλέπουμε… κι ακούμε…

 

 

 

 

 

 

Οι παρακάτω ερωτήσεις θα σε βοηθήσουν να μάθεις καλύτερα όσα είπαμε στο μάθημά μας.

1. Πού βρίσκονται οι Μυκήνες και τι υπάρχει σήμερα εκεί;
2. Πού ήταν χτισμένη η ακρόπολη των Μυκηνών και από τι ήταν περιτριγυρισμένη;
3. Γιατί τα τείχη της ακρόπολης των Μυκηνών λέγονται κυκλώπεια;
4. Πώς ήταν το ανάκτορο των Μυκηνών και ποιος κατοικούσε εκεί;
5. Τι άλλα κτίσματα υπήρχαν μέσα στην ακρόπολη;
6. Πού ζούσε ο λαός;
7. Τι γινόταν όταν πλησίαζαν εχθροί;

 

 

 

 

 

Τετράδιο εργασιών

d5ce65e68ae6bd6314689bcff114f1c8Κλικ στην εικόνα

___________*__________