↑ Επιστροφή σε Φυσική

Εκτύπωσέ το Σελίδα

Ζ. Αναπνευστικό σύστημα

1. Η Αναπνοή

 

 • Τα όργανα με τα οποία γίνεται η λειτουργία της αναπνοής στον άνθρωπο αποτελούν το αναπνευστικό σύστημα.
 • Ο αέρας εισέρχεται από τη μύτη (ρινική κοιλότητα) ή το στόμα (στοματική κοιλότητα) και στη συνέχεια μεταφέρεται στο λάρυγγα και στην τραχεία. Η τραχεία καταλήγει στους δύο βρόγχους, που βρίσκονται στους πνεύμονες.
 • Οι βρόγχοι διακλαδίζονται σε μικρότερους βρόγχους και σχηματίζουν το βρογχικό δέντρο.
 • Στα άκρα του βρογχικού δέντρου υπάρχουν οι κυψελίδες, που μοιάζουν με μικρούς σάκους και περιβάλλονται από πολλά και λεπτά αιμοφόρα αγγεία. Από αυτά το αίμα μεταφέρεται σε κάθε κύτταρο του οργανισμού.
 • Κατά την εισπνοή και την εκπνοή η κίνηση των πνευμόνων γίνεται με τους θωρακικούς μύες και το διάφραγμα, αφού οι πνεύμονες δε διαθέτουν μύες.
 • Η αναπνευστική διαδικασία είναι αυτόματη, δηλαδή γίνεται χωρίς την επέμβασή μας, χάρη σε νευρικά κέντρα που στέλνουν ερεθίσματα στους αναπνευστικούς μύες.
 • Ο αέρας που εισπνέουμε είναι πλούσιος σε οξυγόνο, το οποίο μεταφέρεται με το αίμα σε όλο τον οργανισμό και χρησιμεύει για την καύση των θρεπτικών ουσιών. Με την καύση απελευθερώνεται ενέργεια, που χρειάζεται για τις λειτουργίες του οργανισμού και παράγεται διοξείδιο του άνθρακα, που μεταφέρεται πάλι στις κυψελίδες και αποβάλλεται στον αέρα που εκπνέουμε. Αυτή η ανταλλαγή αερίων είναι από τις βασικότερες λειτουργίες του ανθρώπινου οργανισμού.

κκκκκ

Ο λάρυγγας βρίσκεται μπροστά από τον οισοφάγο και όταν καταπίνουμε κλείνει με την επιγλωττίδα και μεταφέρεται η τροφή στον οισοφάγο. Όταν όμως μιλάμε ενώ τρώμε, ο λάρυγγας μένει ανοιχτός για να βγαίνει αέρας και τότε υπάρχει κίνδυνος να περάσει τροφή στο λάρυγγα και να πνιγούμε!

 

Δείτε την παρουσίαση του μαθήματος

Δείτε βίντεο για το αναπνευστικό σύστημα

Μάθετε περισσότερα…

Online ασκήσεις στην ενότητα της αναπνοής [κλικ]

 

2. Αναπνοή και υγεία

Ο αέρας που εισπνέουμε δυστυχώς είναι γεμάτος από μικρόβια, σκόνη και αιωρούμενα σωματίδια. Αυτά, εισέρχονται στον οργανισμό μας και είναι επιβλαβή για την υγεία μας. Γι΄αυτό, το

αναπνευστικό σύστημα είναι εφοδιασμένο με κάποιους μηχανισμούς προστασίας. Είναι καλύτερο να εισπνέουμε από τη μύτη και όχι από το στόμα, αφού στη μύτη ο αέρας φιλτράρεται και υγραίνεται ενώ μικρές τρίχες και η βλέννα συγκρατούν τη σκόνη, τα μικρόβια και τα βλαβερά σωματίδια.
Ας δούμε τώρα μερικές συνήθειες που καλό θα ήταν να αποφεύγουμε και κάποιες άλλες που θα πρέπει να υιοθετήσουμε.

Το κάπνισμα

 • Το κάπνισμα πρώτα πρώτα είναι αυτό που θα πρέπει να το αποφύγουμε όσο γίνεται, αφού προκαλεί σοβαρές επιπτώσεις στο αναπνευστικό αλλά και στο κυκλοφορικό σύστημα. Είναι ο μεγαλύτερος κίνδυνος για την υγεία μας.
 

Συγκεκριμένα ο καπνός του τσιγάρου περιέχει πίσσα και νικοτίνη, τα οποία εισέρχονται στον οργανισμό μας και ιδίως στους πνεύμονες, κάθονται πάνω στις κυψελίδες και εμποδίζουν την ανταλλαγή των αερίων.

 • Ο καρκίνος των πνευμόνων είναι μια από τις κύριες αιτίες θανάτου των καπνιστών.

 • Τον ίδιο όμως κίνδυνο με τους καπνιστές παρουσιάζουν και οι παθητικοί καπνιστές, αυτοί δηλαδή που βρίσκονται κοντά σε κάποιον που καπνίζει και εισπνέουν τον καπνό του τσιγάρου. Τι παρατηρείς στην παρακάτω εικόνα;

 

Παρατήρησε καλά τις παρακάτω εικόνες και σκέψου…

Διακοπή καπνίσματοςΕίναι θλιβερό το γεγονός ότι έως το 2025 θα έχουν πεθάνει 100.000.000 άνθρωποι με αιτία το κάπνισμα, και ένα μεγάλο μέρος αυτών, μπορεί να είναι νέοι άνθρωποι.

Υπολογίζεται ότι οι καπνιστές σε όλο το κόσμο είναι 1.100.000.000. άνθρωποι και από αυτούς πεθαίνουν 3.500.000 το χρόνο (10.000 την ημέρα) εξαιτίας του καπνίσματος. Στην Ελλάδα 3 στα 10 ελληνόπουλα δοκίμασαν το τσιγάρο για πρώτη φορά σε ηλικία 13 ετών.

Η ατμοσφαιρική ρύπανση

 • Η ατμοσφαιρική ρύπανση, επιβαρύνει επίσης το αναπνευστικό σύστημα, ιδιαίτερα παιδιών και ηλικιωμένων. Ιδιαίτερα οξύ παρουσιάζεται το πρόβλημα στις σύγχρονες μεγάλες πόλεις εκεί που οι ρύποι από καυσαέρια αυτοκινήτων και βιομηχανιών βρίσκονται στην ατμόσφαιρα σε επικίνδυνο βαθμό και είναι επιβλαβείς για την υγεία μας.
 • Περισσότερα από 2 εκατομμύρια άνθρωποι πεθαίνουν κάθε χρόνο σε όλον τον κόσμο λόγω ασθενειών που προκαλούνται από την ατμοσφαιρική ρύπανση, …
 
 
 • Αντίθετα, οι εκδρομές στην εξοχή, η συχνή άσκηση και η καλή διατροφή συμβάλλουν στη διατήρηση της υγείας του αναπνευστικού συστήματος.

 

 • Επίσης ο αερισμός των χώρων που μένουμε, δωματίων, αιθουσών σχολείου και άλλων χώρων που μαζεύονται πολλά άτομα, επιβάλλεται. Έχει διαπιστωθεί ότι η σκόνη, μπορεί να προκαλέσει σημαντικές βλάβες στο αναπνευστικό μας σύστημα με πιο συχνή το άσθμα. Το άσθμα προκαλείται όταν για διάφορους λόγους στενεύουν οι βρόγχοι και ο αέρας δυσκολεύεται να περάσει στο εσωτερικό των πνευμόνων και να φτάσει στις κυψελίδες. Τότε προκαλείται δύσπνοια, βήχας και αναπνοή με «σφύριγμα». Οι άνθρωποι που έχουν άσθμα χρησιμοποιούν ένα ειδικό σπρέι με ειδικό φάρμακο για την καταπολέμησή του.

Πηγή: http://egpaid.blogspot.com/2010/01/blog-post_23.html

Τα αίτια του άσθματος

Τα ακριβή αίτια του άσθματος δεν είναι απολύτως γνωστά μέχρι σήμερα. Μερικές φορές τα συμπτώματα εμφανίζονται χωρίς εμφανή λόγο, αλλά είναι δυνατόν να παρατηρήσετε κάποιους παράγοντες που μπορεί να πυροδοτήσουν έναν ασθματικό παροξυσμό στο παιδί σας ή μπορεί να επιδεινώσουν τα συμπτώματα του. Παράγοντες που μπορεί να δράσουν ερεθιστικά στους αεραγωγούς των παιδιών σας είναι:

 • Λοιμώξεις, όπως οι κοινές ιώσεις και η γρίππη
 • Παράγοντες που ρυπαίνουν τον αέρα, όπως ο καπνός τσιγάρων, αναθυμιάσεις από βαφές κ.ά.
 • Αλλεργιογόνα, όπως γύρη λουλουδιών, μούχλα, ουσίες από το τρίχωμα των ζώων, ακάρεα της οικιακής σκόνης και κατσαρίδες
 • Σωματική άσκηση (ιδιαίτερα όταν γίνεται σε ψυχρό περιβάλλον)
 • Έντονη συναισθηματική φόρτιση (έντονο κλάμα, γέλιο ή άγχος)
 • Ορισμένα φάρμακα

Δείτε την παρουσίαση του μαθήματος

Μόνιμος σύνδεσμος σε αυτό το άρθρο: https://blogs.sch.gr/vpapagiann/?page_id=934

Αφήστε μια απάντηση

Top
 
Yπενθυμίζουμε ότι η μηδενική χρέωση μέσω κινητής τηλεφωνίας ισχύει μόνο για τον παρόντα ιστότοπο και για τους ιστότοπους που αναφέρονται στο δελτίο τύπου του Υπουργείου Παιδείας & Θρησκευμάτων.
Η προβολή περιεχομένου από άλλο ιστότοπο που έχει ενσωματωθεί στον παρόντα ιστότοπο (π.χ. video youtube) ή το άνοιγμα συνδέσμων που οδηγούν σε εξωτερικό περιεχόμενο δεν υπάγονται στη μηδενική χρέωση.
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων