Σεισμός! Ας είμαστε προετοιμασμένοι.

Φωκίδα: Για να εξαλείψεις τον ελληνικό πολιτισμό πρέπει να γκρεμίσεις σχεδόν ολόκληρη την υφήλιο

Το άγαλμα του Εγκέλαδου στον κήπο των Βερσαλλιών, στη Γαλλία

 

Ο Εγκέλαδος ήταν ο αρχηγός των Γιγάντων, γιος του Τάρταρου και της Γης.  Η Θεά Αθηνά κατάφερε να τον νικήσει ρίχνοντας επάνω του την Σικελία ή το βουνό Αίτνα. Οι Αρχαίοι Έλληνες πίστευαν πως, όταν γινόταν σεισμός, ο Εγκέλαδος είχε θυμώσει και επειδή ήταν πολύ μεγάλος και κουνιόταν μέσα στον τάφο του, τράνταζε όλη τη γη.

 

Αποτέλεσμα εικόνας για ο μύθος του Εγκελαδου

 

 

Κατοικούμε σε μία χώρα η οποία περιβάλλεται από σεισμικά ρήγματα. Η σεισμικότητα της Ελλάδας κατέχει την τρίτη θέση στην παγκόσμια κατάταξη και την πρώτη στην Ευρώπη!

 

 

 

Ποτέ δεν γνωρίζουμε πότε και πού ένας σεισμός θα χτυπήσει!

 

Γι’ αυτό ΠΡΕΠΕΙ να είμαστε ενημερωμένοι και προετοιμασμένοι!

 

 

Τι πίστευαν οι διάφοροι αρχαίοι λαοί για τον σεισμό; Πάτησε πάνω στην εικόνα για να μάθεις!

 

 

Σχετική εικόνα

 

 

 

 

 

 

Διαβάζουμε κι άλλους μύθους από το βιβλίο “Η Γη χορεύει”

 

 

Πάτησε πάνω στην εικόνα για να διαβάσεις το βιβλίο

Αποτέλεσμα εικόνας για η γη χορεύει

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Για να ξέρουμε όμως, τι πρέπει να κάνουμε σε περίπτωση σεισμού, πρώτα καλό είναι να μάθουμε τι είναι και πώς δημιουργείται ο ΣΕΙΣΜΟΣ.

 

 

 

 

Ας ξεκινήσουμε από τη Γη μας!

 

 

 

 

 

Η Γη μας αποτελείται από τρία διαφορετικά στρώματα τον φλοιό, τον μανδύα και τον πυρήνα, μοιάζει δηλαδή όπως ένα αβγό αν το βράσουμε και το κόψουμε στη μέση!

 

 

 

 

 

Ο φλοιός της Γης

 

 Ο φλοιός είναι το στερεό, εξωτερικό περίβλημα της Γης (τσόφλι). Ο φλοιός βρίσκεται ακριβώς κάτω από το έδαφος το τμήμα δηλαδή της γης που υπάρχουν τα δέντρα, τα ποτάμια τα σπίτια κλπ. Υπάρχουν δύο είδη φλοιού, ο ηπειρωτικός (βρίσκεται στην στεριά) και ο ωκεάνιος (βρίσκεται στην θάλασσα). Το μέσο πάχος του ηπειρωτικού είναι περίπου 35km, κάτω όμως από τις μεγάλες οροσειρές μπορεί να φτάσει τα 60 – 70km. Το μέσο πάχος του ωκεάνιου είναι 7km. Θα μπορούσαμε να πούμε ότι ο φλοιός είναι το τμήμα εκείνο της γης που φαίνεται αν αφαιρέσουμε το επιφανειακό νερό και έδαφος!

 

 

 

Ο μανδύας της Γης

 

Ο μανδύας είναι το αμέσως επόμενο στρώμα και φτάνει μέχρι το βάθος των 2.900km. Η επιφάνεια που χωρίζει το φλοιό από τον μανδύα, είναι γνωστή με το όνομα ασυνέχεια Mohorovicic προς τιμήν του ανθρώπου που την ανακάλυψε. Ονομάζεται ασυνέχεια γιατί σε εκείνο το σημείο τα σεισμικά κύματα δεν διαδίδονται με τον ίδιο τρόπο. Ο μανδύας διαχωρίζεται σε ανώτερο και κατώτερο και αποτελείται από λάβα και πετρώματα.

 

 

 

Ο πυρήνας της Γης

Σχετική εικόνα

 

 

Κάτω από το μανδύα υπάρχει ο πυρήνας που φτάνει έως το κέντρο της γης. Ο πυρήνας διακρίνεται σε εξωτερικό (υγρή/ρευστή κατάσταση) και σε εσωτερικό (στερεή κατάσταση). Η θερμοκρασία στον πυρήνα της γης είναι 6000-7000 0C.

 

 

 

 

 

Τι υπάρχει πάνω στην επιφάνεια της Γης;

 

Πάνω στην επιφάνεια της Γης, δηλαδή στον φλοιό, υπάρχουν μεγάλα κομμάτια στεριάς που τα έχουμε ονομάσει: Ήπειροι

 

 

 

 

Όμως ο φλοιός της Γης δεν είναι σταθερός, παρόλο που εμείς δεν το καταλαβαίνουμε!

 

 

Στην αρχή η στεριά ήταν ενωμένη, αλλά με το πέρασμα των χρόνων σιγά σιγά χωρίστηκε σε Ηπείρους.

 

 

 

Σχετική εικόνα

 

Αυτό έγινε επειδή στον φλοιό της Γης υπάρχουν οι Λιθοσφαιρικές πλάκες, οι οποίες συνεχίζουν να κινούνται και σήμερα!

 

 

Αποτέλεσμα εικόνας για οι τεκτονικές πλακες του φλοιου της γης

 

Σχετική εικόνα

 

 

Από την κίνηση αυτή των τεκτονικών πλακών δημιουργούνται οι σεισμοί και οι εκρήξεις των ηφαιστείων.

 

Σχετική εικόνα

 

 

 

Τώρα θα δούμε όσα είπαμε και μάθαμε για τη Γη και το εσωτερικό της στις ταινίες που ακολουθούν:

 

 

 

 

 

 

 

 

…και για λίγο μεγαλύτερα παιδιά!

 

 

 

…και στα αγγλικά

 

 

 

 

 

 

Τι κάνουμε σε περίπτωση σεισμού;

 

 

 

 



Λήψη αρχείου

 

 

Τι κάνουμε σε περίπτωση μεγάλου σεισμού όταν βρισκόμαστε μέσα στο κτήριο;

1) Δεν πανικοβαλλόμαστε, μένουμε ψύχραιμοι, αντιδρούμε με βάση τη λογική και όχι τον πανικό!! Είναι πιθανόν οι συναγερμοί να τεθούν σε λειτουργία. Επομένως, διατηρούμε την ψυχραιμία μας και προβαίνουμε στις ακόλουθες ενέργειες.

2) Απομακρυνόμαστε από γυάλινες επιφάνειες και παράθυρα τα οποία μπορεί να σπάσουν και τα γυαλιά να μας τραυματίσουν. Απομακρυνόμαστε από βιβλιοθήκες και ψηλές συρταριέρες που μπορεί να ανατραπούν, και από ράφια των οποίων τα αντικείμενα μπορεί να πέσουν.

3) Δεν πλησιάζουμε εξωτερικές τοιχοποιίες γιατί μπορεί να αστοχήσουν λόγο του σεισμού.

4) Δεν στεκόμαστε κάτω από δοκάρια, και κάτω από τις κάσες των ανοιγμάτων (πόρτες).

Εσφαλμένα υπάρχει η εντύπωση ότι οι δοκοί ενός κτηρίου θα μας προστατεύσουν. Αυτό είναι λάθος! Οι δοκοί σχεδιάζονται με τρόπο τέτοιο έτσι ώστε σε περίπτωση μεγάλου σεισμού να αστοχήσουν πρώτες με σκοπό να εκτονωθεί η σεισμική ενέργεια του κτηρίου, και τα υποστυλώματα να μην υποστούν βλάβες για να μπορέσουν να συνεχίσουν να παραλαμβάνουν τα φορτία των πλακών μετά το πέρας της διέγερσης προκειμένου να απομακρυνθεί με ασφάλεια ο πληθυσμός του κτηρίου από τις οδεύσεις διαφυγής.

5) Με βάση τα παραπάνω, θα πρέπει να προσπαθήσουμε να καλυφθούμε κάτω από ένα τραπέζι στο εσωτερικό του δωματίου (κάπου κεντρικά) έτσι ώστε να προστατευθούμε από πιθανή πτώση σοβάδων και μόνο! Το τραπέζι όπως είναι λογικό δεν θα μας προστατεύσει σε περίπτωση κατάρρευσης, το αντίθετο μάλιστα.. Σε περίπτωση που δεν υπάρχει κάποιο τραπέζι, θα πρέπει να καλυφθούμε σε εμβρυική στάση δίπλα από κάποιο μεγαλύτερο από εμάς αντικείμενο όπως καναπές, μπαούλο, κτλ.

6) Μετά το τέλος της σεισμικής δόνησης θα πρέπει, διατηρώντας την ψυχραιμία μας, να φορέσουμε παπούτσια, να ντυθούμε καλά ανάλογα με την εποχή, και να κλείσουμε τους γενικούς διακόπτες (ηλεκτρικού ρεύματος, φυσικού αερίου, νερού).

7) Στη συνέχεια να εκκενώσουμε προσεκτικά το κτήριο από το κλιμακοστάσιο, παίρνοντας μαζί εφόδια έκτακτης ανάγκης, όπως: φακό, ραδιόφωνο με μπαταρίες (για την έκτακτη επικαιρότητα), νερό, τρόφιμα, κλειδιά, φαρμακείο κ.ά. Πόσοι άραγε από εμάς τα έχουμε όλα αυτά κάπου συγκεντρωμένα;; Δεν τρέχουμε στις σκάλες! Δεν μπαίνουμε σε ανελκυστήρες! Δεν συμβάλουμε στην υπερφόρτωση του τηλεπικοινωνιακού δικτύου τηλεφωνώντας από το σταθερό σε όλους μας τους συγγενείς!

Τηλεφωνούμε στις υπηρεσίες εκτάκτου ανάγκης μόνο σε περίπτωση μεγάλης ανάγκης. Σκεπτόμαστε πριν ενεργήσουμε. Δεν είμαστε μόνοι μας στον κόσμο, υπάρχουν και άλλοι συμπολίτες μας που ίσως έχουν μεγαλύτερη ανάγκη για πυροσβεστικό όχημα ή ασθενοφόρο.

8 ) Σε περίπτωση ελαφρών τραυματισμών προσφέρουμε τις πρώτες βοήθειες αφού απομακρυνθούμε από το κτήριο, μιας και δεν γνωρίζουμε πότε θα υπάρξει επόμενος σεισμός (μετασεισμός, ή κύριος)!

9) Θα πρέπει να κινηθούμε προσεκτικά, χωρίς να τρέχουμε, μακριά από κτήρια και στύλους φωτισμού και ηλεκτρικού, μέχρι να φτάσουμε στον προεπιλεγμένο κοντινό, ανοικτό, ασφαλή χώρο καταφυγής (πλατεία, πάρκο κ.λπ.).

10) Στον τόπο καταφυγής προσφέρουμε όσο μπορούμε και με τα μέσα και τις γνώσεις που διαθέτουμε! Δεν σπέρνουμε τον πανικό στους γύρω μας, δεν είμαστε παντογνώστες.

Συνοψίζοντας..
Διατηρούμε την ψυχραιμία μας. Είναι πολύ σημαντικό να απομακρυνθούμε με ασφάλεια και δίχως τραυματισμούς, και κατά συνέπεια να προσφέρουμε στον συνάνθρωπό μας που μπορεί να χρειάζεται τη βοήθειά μας…

 

 

Διάβασε το  ενημερωτικό έντυπο του Ο.Α.Σ.Π.

 



Λήψη αρχείου

 

 

Πηγές:
http://www.earthquak…llinikotoxo.htm
ΟΑΣΠ: http://www.oasp.gr/node/1906
ΤΕΕ: http://portal.tee.gr…C7%D4%C1%D3.htm
Παρατηρητήριο Σεισμών σε πραγματικό χρόνο: http://www.zougla.gr…afous-tis-xoras
Περισσότερες πληροφορίες: http://www.fireservi…ptosi+sismu.csp

 

 

 

 

 

 

Πατήστε πάνω στην εικόνα για να μάθετε διασκεδάζοντας για τους σεισμούς!

 

 

 

 

 

Το επόμενο video δημιουργήθηκε για εκπαιδευτικούς λόγους και περιέχεται σε cd rom του ΟΑΣΠ που διανεμήθηκε στα σχολεία.