2 ΕΝΟΤΗΤΑ

Ο Πολιτισμός των Ελλήνων και των άλλων λαών

 

  • Στο Κεφάλαιο 1 – Ο πολιτισμός των Ελλήνων, μελετάται η έννοια του πολιτισμού και αναλύεται σε διάφορους τομείς – άξονες, όπως τέχνη, αρχιτεκτονική, γλώσσα, εκπαίδευση. Τονίζεται ιδιαίτερα ότι πολιτισμός είναι καθετί μικρό ή μεγάλο, που χαρακτηρίζει τον τρόπο ζωής μιας κοινωνίας σε συγκεκριμένο χρόνο.
  • Στο Κεφάλαιο 2 – Η παράδοσή μας: όσα “έφτασαν” σε μας από παλιά, προσεγγίζεται, μέσα από παραδείγματα,  η σημασία της λέξης παράδοση.
  • Στο Κεφάλαιο 3 – Ένας διάλογος με τον πολιτισμό, γίνεται αναφορά στο ρόλο των μουσείων στη διαφύλαξη της πολιτιστικής κληρονομιάς των λαών, στη διαλεκτική σχέση που αναπτύσσει ο επισκέπτης με τα εκθέματα, καθώς και στις «περιπέτειες» πολλών έργων τέχνης από την εποχή που δημιουργούνται μέχρι να εκτεθούν και πάλι στο κοινό.
  • Το Κεφάλαιο 4 – Θρησκευτικά μνημεία στον τόπο μας, αναφέρεται στη σχέση των θρησκευτικών μνημείων με την καθημερινότητα των κατοίκων ενός τόπου και κατά συνέπεια με την πολιτιστική τους ταυτότητα.
  • Το Κεφάλαιο 5 – Από πολιτισμό σε πολιτισμό, αναφέρεται στη διαφορετικότητα αλλά και τα κοινά στοιχεία των πολιτισμών του κόσμου. Τονίζεται επίσης η αδιάκοπη ανταλλαγή πολιτιστικών στοιχείων από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα.
  • Το Κεφάλαιο 6 – Αθλητισμός και πολιτισμός, αναφέρεται στον αθλητισμό και τον πρωταθλητισμό. Αναδεικνύονται οι αξίες της επικοινωνίας και της φιλίας  των λαών και γίνεται μια προσπάθεια της ανάδειξης του φίλαθλου πνεύματος σε αντιδιαστολή με το πνεύμα του φανατικού οπαδού.

Κεφάλαιο 2. Η παράδοσή μας: Όσα “έφθασαν “σε μας από παλιά

Παράδοση είναι τα έθιμα, τα δημοτικά τραγούδια και οι χοροί, οι μύθοι και οι θρύλοι, οι παροιμίες, τα αινίγματα, η λαϊκή τέχνη. Είναι αυτά που κληρονομήσαμε απ’ τους παλιότερους και τα συνεχίζουμε εμείς οι νεότεροι.

Παράδοση, ακόμα, είναι τα παιχνίδια των παππούδων μας που τα παίζουμε και σήμερα, όπως το κρυφτό κι η κολοκυθιά, τα παραδοσιακά φαγητά κι ο τρόπος που περνάμε τον ελεύθερο χρόνο μας, δηλαδή οι συναντήσεις με τους φίλους μας στις πλατείες, στα καφενεία, στα πανηγύρια.
Κάποιες από τις παραδόσεις συναντάμε όταν ταξιδέψουμε σε διάφορες περιοχές της πατρίδας μας, άλλες τις βρίσκουμε σ’ όλη την Ελλάδα κι άλλες τις μοιραζόμαστε και με γειτονικούς λαούς. Για παράδειγμα, τα έθιμα των Χριστουγέννων τα συναντάμε σε πολλές χώρες του κόσμου.

 

Τραγούδια και χοροί με ιστορία

Τραγούδια του γάμου

Νανουρίσματα

Μοιρολόγια

Λαϊκή τέχνη

 

Μουσείο Μπενάκη

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *