Υλικά σώματα

______________________________________________________________________________________

Διάβασε το μάθημα από το διαδραστικό βιβλίο [κλικ]

Δομή της ύλης

 

 

Οτιδήποτε υπάρχει στο σύμπαν είναι ύλη.

Αν κοιτάξουμε γύρω μας, θα διαπιστώσουμε ότι μας περιβάλλει ένα μεγάλο πλήθος διαφορετικών υλικών σωμάτων.

Η ύλη μπορεί να μετατραπεί σε ενέργεια και η ενέργεια σε ύλη. Ύλη και ενέργεια βάση της ισορροπίας στο σύμπαν.

Τα περισσότερα σώματα γύρω μας αποτελούνται από μίγματα. Αν διαχωρίσουμε τα συστατικά ενός μίγματος και αρχίσουμε να τεμαχίζουμε ένα από αυτά σε όλο και μικρότερα κομμάτια, θα φτάσουμε κάποια στιγμή στο μόριο

Το μόριο

Είναι το μικρότερο τμήμα ενός συστατικού που διατηρεί τις ιδιότητές του. Η ζάχαρη, για παράδειγμα, είναι γλυκιά. Και το μόριο της ζάχαρης είναι γλυκό. Ο σίδηρος έλκεται από το μαγνήτη. Και το μόριο του σιδήρου έλκεται από το μαγνήτη…

Το άτομο

Τα μόρια αποτελούνται από ακόμη μικρότερα σωματίδια, τα άτομα .

Τα άτομα αποτελούνται από ακόμα μικρότερα σωματίδια, τα πρωτόνια, τα νετρόνια και τα ηλεκτρόνια.

Τα πρωτόνια και τα νετρόνια αποτελούνται και αυτά από μικρότερα σωματίδια, τα κουάρκ.

Ήδη από τον 5ο αιώνα π.Χ., ο Δημόκριτος, χωρίς να έχει στη διάθεσή του κανένα από τα σύγχρονα όργανα, υποστήριζε ότι, αν τεμαχίσουμε την ύλη σε ολοένα και μικρότερα κομμάτια, θα φτάσουμε κάποτε σε ένα αδιαίρετο σωματίδιο. Ονόμασε αυτό το σωματίδιο “άτομο”, από το στερητικό “α” και τη λέξη “τέμνω” που σημαίνει κόβω, διαιρώ. Η λέξη λοιπόν ά-τομο σημαίνει αυτό που δεν κόβεται, δε διαιρείται.

Τα καθαρά σώματα χωρίζονται σε δύο κύριες κατηγορίες: στα στοιχεία , στα οποία τα μόρια αποτελούνται από ένα είδος ατόμων και στις χημικές ενώσεις, στις οποίες τα μόρια αποτελούνται από διαφορετικά άτομα.

Όπως ακριβώς όλο το πλούσιο λεξιλόγιό μας προκύπτει από τα 24 γράμματα του αλφάβητου, όπως η μαγευτική μουσική πολυμορφία προκύπτει από τις 7 νότες, έτσι και όλη η ποικιλία των υλικών σωμάτων προκύπτει από 92 μόνο διαφορετικά στοιχεία.

Δείτε την παρουσίαση του μαθήματος

(Δημιουργός Γρηγόρης Ζερβός)
[slideboom id=103722&w=425&h=370]

Ώρα για εξάσκηση…

[κλικ στην εικόνα]
_________________________________________________________________________________________________________________________

Τα στερεά, υγρά και αέρια υλικά σώματα

Τα υλικά σώματα τα διακρίνουμε εύκολα σε στερεά, υγρά και αέρια, ανάλογα με την κατάσταση στην οποία βρίσκονται. Τα μόρια όλων των υλικών σωμάτων κινούνται συνεχώς και τυχαία προς όλες τις κατευθύνσεις.
Στα στερεά σώματα τα μόρια κινούνται πολύ κοντά το ένα στο άλλο και κοντά σε μόνιμες θέσεις τις οποίες δεν αλλάζουν, έτσι ώστε ούτε να πλησιάζουν μεταξύ τους ούτε να απομακρύνονται.
Στα υγρά σώματα, τα μόρια κινούνται αλλάζοντας συνεχώς θέσεις, αλλά παραμένουν κοντά το ένα στο άλλο χωρίς να πλησιάζουν ή να απομακρύνονται μεταξύ τους.
Στα αέρια σώματα, τα μόρια κινούνται ελεύθερα αλλάζοντας συνεχώς θέσεις, χωρίς να πλησιάζουν πολύ μεταξύ τους, μπορούν όμως να απομακρύνονται το ένα από το άλλο όσο είναι δυνατό.

______________________________________________________________________________________________________________________________

Ιδιότητες των υλικών σωμάτων

 

 

Για να μπορούμε να μελετήσουμε τα υλικά σώματα, βασιζόμαστε στις χαρακτηριστικές τους ιδιότητες. Ο όγκος, η μάζα και η πυκνότητα είναι οι πιο βασικές χαρακτηριστικές ιδιότητες των υλικών σωμάτων.
 Οι αρχαίοι Έλληνες ασχολήθηκαν με τις ιδιότητες των σωμάτων

1. Ο όγκος

 

 

Όλα τα υλικά σώματα, σε οποιαδήποτε φυσική κατάσταση κι αν βρίσκονται (στερεή, υγρή ή αέρια), λέμε ότι “πιάνουν”, δηλαδή καταλαμβάνουν, ένα συγκεκριμένο χώρο.

Picture

Ογκομετρικά δοχεία

 

Για να υπολογίσουμε τον όγκο ενός σώματος, πρέπει να μετρήσουμε τις διαστάσεις του ή να το βυθίσουμε σε έναν ογκομετρικό σωλήνα και να μετρήσουμε τον όγκο του νερού που εκτοπίζεται.

Δείτε την παρουσίαση του μαθήματος

(Δημιουργός Γρηγόρης Ζερβός)

[slideboom id=605392&w=425&h=370]

Η αρχή του Αρχιμήδη

_______________________________________________________________________________________________________________________________

 

2. Η Μάζα

Η μάζα είναι μια χαρακτηριστική ιδιότητα των σωμάτων και δε μεταβάλλεται όπου και να βρίσκεται το σώμα – ακόμα και στο διάστημα!

Η μάζα ενός υλικού σώματος είναι το άθροισμα της μάζας των μορίων του ή αλλιώς η ποσότητα της ύλης που έχει ένα σώμα.

Όσο η μεγαλύτερη είναι η μάζα αλλά και το πλήθος των μορίων, τόσο μεγαλύτερη είναι και η μάζα του σώματος.

Πώς μετράμε την μάζα;

Την μάζα ενός σώματος τη μετράμε με τη σύγκρισή της με σώματα γνωστής μάζας, τα οποία λέγονται σταθμά. Το όργανο που χρησιμοποιούμε ονομάζεται ζυγός σύγκρισης.

 

Διαφορές μεταξύ μάζας και βάρους

Μάζα είναι η ποσότητα της ύλης που έχει ένα σώμα.

Το βάρος ενός σώματος είναι η δύναμη που ασκεί η Γη στο σώμα και έχει σχέση με το πόσο δύσκολα ή εύκολα σηκώνουμε ένα σώμα. Το βάρος είναι μια δύναμη που κατευθύνεται πάντοτε προς το κέντρο της Γης.

 

*

Δείτε την παρουσίαση του μαθήματος

(Δημιουργός Γρηγόρης Ζερβός)

[slideboom id=605396&w=425&h=370]

*

 εΥΡηΚα

*

Εξάσκηση με ζυγό σύγκρισης

[κλικ στην εικόνα]

 

 

_______________________________________________________________________________________________________________________________

Η πυκνότητα ενός σώματος εκφράζει την ποσότητα μάζας στη μονάδα του όγκου.



Ορίζεται από το πηλίκο της μάζας του ανά μονάδα όγκου.

πυκνότητα = μάζα : όγκος



Όσο μεγαλύτερη είναι η μάζα στον ίδιο όγκο, τόσο μεγαλύτερη είναι η πυκνότητα του σώματος.

*

Μεγάλη πυκνότητα έχουν τα σώματα που:

– τα μόρια τους βρίσκονται πολύ κοντά το ένα στο άλλο

αποτελούνται από μόρια με μεγάλη μάζα

*

Δείτε την παρουσίαση του μαθήματος

(Δημιουργός Γρηγόρης Ζερβός)

[slideboom id=620180&w=425&h=370]

*

Quiz!

  • Συμπλήρωσε τα κενά με τις σωστές λέξεις από την παρένθεση:

(κοντά, μάζα, υλικού, όγκος)

Η πυκνότητα είναι μία χαρακτηριστική ιδιότητα του που αποτελείται ένα σώμα. Για να υπολογίσουμε την πυκνότητα πρέπει να γνωρίζουμε την _______________ και τον _______________ του σώματος. Στα σώματα με μεγάλη πυκνότητα τα μόρια είναι πιο _____________ μεταξύ τους.

*

 

  • Ποιο υγρό έχει τη μεγαλύτερη πυκνότητα και ποιο τη μικρότερη;

http://viewonphysics.gr/wp-content/uploads/2014/09/image7.jpg

*

Ώρα για πείραμα!

  • Ρίξε ένα ωμό αυγό σε ένα μικρό δοχείο που περιέχει νερό (δοχείο Α). Παρατήρησε ότι το αυγό βυθίζεται.
  • Κατόπιν ρίξε στο νερό μερικές κουταλιές αλάτι και ανακάτεψε καλά ώστε να διαλυθεί. Το αυγό τώρα ανεβαίνει στην επιφάνεια και επιπλέει (δοχείο Β).
  • Τώρα, χύσε περίπου το μισό αλατόνερο του δοχείου Β και άρχισε να συμπληρώνεις με καθαρό νερό. Θα παρατηρήσεις ότι το αυγό αιωρείται μέσα στο υγρό (δοχείο Γ).

Προσπάθησε να δώσεις μια εξήγηση για τα φαινόμενα που παρατήρησες έχοντας στο νου τις πυκνότητες των υλικών του πειράματος.

Πηγή: http://viewonphysics.gr

 

Δες το παραπάνω πείραμα

_______________________________________________________________________________________________________________________________

Επανάληψη ενότητας

Πατήστε στις εικόνες

Quiz

[slideboom id=837909&w=425&h=370]

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *