↑ Επιστροφή σε Φυσική

Εκτύπωσέ το Σελίδα

Η. Κυκλοφορικό Σύστημα

1. Ένας ακούραστος μυς – η καρδιά

 Η καρδιά είναι ένας ακούραστος μυς και βρίσκεται στο αριστερό μέρος του θώρακα. Λειτουργεί σαν αντλία αίματος, η οποία το βοηθά να κυκλοφορεί αδιάκοπα στον οργανισμό μας.
Η καρδιά χωρίζεται σε τέσσερα μέρη. Τα δύο πάνω ονομάζονται κόλποι και τα δύο κάτω κοιλίες. Οι κόλποι επικοινωνούν με τις κοιλίες με  τις βαλβίδες.

 Δείτε την παρουσίαση του μαθήματος

 

http://1.bp.blogspot.com/_QMD3uDrxxgM/S13e8l5LSkI/AAAAAAAAGro/FXIXZL25QdY/s1600/%CE%BA%CE%B1%CF%81%CE%B4%CE%B9%CE%B1.jpg

http://4.bp.blogspot.com/_QMD3uDrxxgM/S13gSJDUEJI/AAAAAAAAGr4/lZQWmH5jtlE/s1600/%CF%87%CF%89%CF%81%CE%AF%CF%82+%CF%84%CE%AF%CF%84%CE%BB%CE%BF.JPG

http://3.bp.blogspot.com/_QMD3uDrxxgM/S13gSucRlLI/AAAAAAAAGsA/sygWdY-0qqA/s1600/%CF%87%CF%89%CF%81%CE%AF%CF%82+%CF%84%CE%AF%CF%84%CE%BB%CE%BF1.JPG

 Πώς λειτουργεί η καρδιά

1

2

Μάθε περισσότερα…

κλικ

κλικ

2. Μικρή και μεγάλη κυκλοφορία

 

Δείτε την παρουσίαση του μαθήματος

Το αίμα μας με τη βοήθεια της καρδιάς φτάνει σε όλα τα μέρη του σώματος μας. Η κυκλοφορία του αίματος στο σώμα μας χωρίζεται σε δύο κύριες διαδρομές, δυο κυκλοφορίες.

  • Την κυκλοφορία του αίματος από την καρδιά προς τους πνεύμονες και αντίστροφα και την ονομάζουμε μικρή κυκλοφορία και
  • την κυκλοφορία από την καρδιά προς τα άλλα όργανα του σώματός μας και αντίστροφα και την ονομάζουμε μεγάλη κυκλοφορία.

kykloforiko

Συγκεκριμένα από τον δεξιό κόλπο το αίμα περνά στη δεξιά κοιλία και από κει στην πνευμονική αρτηρία ή οποία και το μεταφέρει στους πνεύμονες. Εδώ το αίμα αποβάλλει το διοξείδιο του άνθρακα και πλουτίζεται με οξυγόνο. Έτσι από φλεβικό γίνεται αρτηριακό, και μέσω των πνευμονικών φλεβών επιστρέφει στον αριστερό κόλπο και κατεβαίνει στην αριστερά κοιλία. Αυτή είναι η μικρή κυκλοφορία του αίματος ή πνευμονική κυκλοφορία.

Από την αριστερή κοιλία, μέσω της αορτής, μεταφέρεται σε ολόκληρο το σώμα αφήνοντας το οξυγόνο και τις θρεπτικές ουσίες και παραλαμβάνοντας τα άχρηστα προϊόντα και το διοξείδιο του άνθρακα. Γίνεται δηλαδή ή ανταλλαγή της ύλης. Έπειτα το αίμα επιστρέφει σαν φλεβικό στις φλέβες και συγκεντρώνεται τελικά στην άνω και την κάτω κοίλη φλέβα. Είναι η μεγάλη κυκλοφορία του αίματος ή συστηματική κυκλοφορία. Και ο κύκλος αρχίζει και πάλι.

Καρδιά και υγεία

Η καρδιά και τα αγγεία είναι πολύ ευαίσθητα όργανα. Η συχνή σωματική άσκηση και η ισορροπημένη διατροφή, πλούσια σε φυτικές ίνες συμβάλλουν στην καλή λειτουργία της καρδιάς, ενώ θα πρέπει να αποφεύγονται το άγχος, το κάπνισμα, η καθιστική ζωή, οι λιπαρές τροφές και η κατανάλωση οινοπνευματωδών ποτών.

Γενικά η παχυσαρκία σε συνδυασμό με την κατάχρηση και το κάπνισμα αυξάνουν πολύ τον κίνδυνο για την εμφάνιση καρδιαγγειακών προβλημάτων.

 

ΤΟ ΑΙΜΑ ΜΑΣ – ΑΡΤΗΡΙΑΚΗ ΠΙΕΣΗ:

 

Είπαμε ότι η μεταφορά του αίματος από την καρδιά προς τα διάφορα όργανα του σώματός μας  γίνεται από τα αγγεία και συγκεκριμένα από τις αρτηρίες. Το αίμα στις αρτηρίες είναι πλούσιο σε οξυγόνο και έχει έντονο κόκκινο χρώμα. Από τα διάφορα όργανα του σώματός μας το αίμα ρέει προς την καρδιά μέσα από τις φλέβες. Το αίμα στις φλέβες περιέχει διοξείδιο του άνθρακα και έχει πιο σκούρο χρώμα. Γι’ αυτό το λόγο οι αρτηρίες σχεδιάζονται με κόκκινο χρώμα και οι φλέβες με μπλε.

 

Αρτηρίες και φλέβες διακλαδίζονται σε λεπτότερα αγγεία που με τη σειρά τους ενώνονται και μεταξύ τους. Τα πολύ λεπτά αγγεία λέγονται τριχοειδή αγγεία
 

 

Το αίμα όμως για να φτάσει σε κάθε σημείο του σώματος μας, πρέπει να κινείται στις αρτηρίες με μεγάλη πίεση. Η πίεση αυτή λέγεται αρτηριακή και θα πρέπει για την καλή μας υγεία να μην είναι ούτε ψηλότερη ούτε χαμηλότερη από τα φυσιολογικά επίπεδα.
 

 

Αν είναι πολύ υψηλή τότε μπορεί να προκληθούν βλάβες τόσο στα όργανα του σώματος όσο και στα αιμοφόρα αγγεία, αφού το κυκλοφορικό σύστημα είναι έτσι κατασκευασμένο ώστε μέσα σε αυτό το αίμα να ρέει με συγκεκριμένη πίεση. Είναι σα να έχουμε ένα λάστιχο ποτίσματος σε μια βρύση και να ανοίξουμε απότομα τη βάνα της βρύσης. Τότε το πιθανότερο είναι το λάστιχο να αποσυνδεθεί από τη βρύση. Κάτι ανάλογο θα συμβεί και στο κυκλοφορικό σύστημα.
Αντίθετα πάλι, αν η πίεση είναι πολύ χαμηλή τότε το αίμα δε στέλνει το οξυγόνο στα όργανα του σώματός μας με αποτέλεσμα να αισθανόμαστε κούραση, εξάντληση και να κινδυνεύουμε ακόμα και με λιποθυμία.
 

Για να επανέλθει η αρτηριακή πίεση στα σταθερά όρια, ο γιατρός χορηγεί φάρμακα που ρυθμίζουν την πίεση. Η πίεση μετριέται με ειδικά όργανα που ονομάζονται πιεσόμετρα(μηχανικά, ηλεκτρονικά)

Το αίμα αποτελείται από το πλάσμα, τα ερυθρά αιμοσφαίρια, τα λευκά αιμοσφαίρια και τα αιμοπετάλια

Στο πλάσμα που αποτελεί και το 55% του αίματος είναι διαλυμένες οι χρήσιμες και άχρηστες ουσίες. Αποτελείται κυρίως από νερό.

Τα ερυθρά αιμοσφαίρια μεταφέρουν το οξυγόνο και το διοξείδιο του άνθρακα.

Στην επιφάνειά τους υπάρχουν κάποιες ουσίες που μπορεί να διαφέρουν από άτομο σε άτομο. Ανάλογα με τις ουσίες αυτές, διακρίνουμε τους ανθρώπους σε 4 ομάδες αίματος: Α, Β, ΑΒ και 0.

Θα πρέπει να γνωρίζουμε την ομάδα αίματος που έχουμε γιατί ίσως κάποτε να χρειαστεί να δεχτούμε ή να δώσουμε αίμα.

Τα λευκά αιμοσφαίρια μας προστατεύουν από τα μικρόβια. Αποτελούν δηλαδή την άμυνα του οργανισμού.

Τα αιμοπετάλια συμβάλλουν στην πήξη του αίματος σε περίπτωση αιμορραγίας. 

Πηγη: http://wwwfysiks.blogspot.gr/2013/02/blog-post_10.html

Μόνιμος σύνδεσμος σε αυτό το άρθρο: https://blogs.sch.gr/vpapagiann/?page_id=951

Αφήστε μια απάντηση

Top
 
Yπενθυμίζουμε ότι η μηδενική χρέωση μέσω κινητής τηλεφωνίας ισχύει μόνο για τον παρόντα ιστότοπο και για τους ιστότοπους που αναφέρονται στο δελτίο τύπου του Υπουργείου Παιδείας & Θρησκευμάτων.
Η προβολή περιεχομένου από άλλο ιστότοπο που έχει ενσωματωθεί στον παρόντα ιστότοπο (π.χ. video youtube) ή το άνοιγμα συνδέσμων που οδηγούν σε εξωτερικό περιεχόμενο δεν υπάγονται στη μηδενική χρέωση.
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων