↑ Επιστροφή σε Φυσικά

Εκτύπωσέ το Σελίδα

Μίγματα

Μίγματα

 

Καθημερινά χρησιμοποιούμε πολλά αντικείμενα, που είναι κατασκευασμένα από διαφορετικά υλικά. Ορισμένα από τα υλικά που χρησιμοποιούμε είναι καθαρές ουσίες.

Οι καθαρές ουσίες μπορεί να είναι χημικά στοιχεία ή χημικές ενώσεις.

  • Το οξυγόνο που χρησιμοποιείται για τη συγκόλληση των μετάλλων, το αλουμίνιο από το οποίο κατασκευάζονται πόρτες και παράθυρα, ο χαλκός στα σύρματα των ηλεκτρικών εγκαταστάσεων, ο υδράργυρος στο θερμόμετρο είναι χημικά στοιχεία.
  • Το καθαρό οινόπνευμα πάλι, όπως και το αποσταγμένο νερό και το διοξείδιο του άνθρακα είναι χημικές ενώσεις. Τις περισσότερες φορές ωστόσο τα αντικείμενα που χρησιμοποιούμε δεν είναι κατασκευασμένα από καθαρές ουσίες αλλά από μίγματα καθαρών ουσιών.

 

 

 

 

Διάβασε το μάθημα στο ψηφιακό βιβλίο [κλικ]

1. Μελετάμε τα μίγματα

 

 

Οι περισσότερες ουσίες που χρησιμοποιούμε καθημερινά έχουν δημιουργηθεί από την ανάμειξη δύο ή περισσοτέρων καθαρών ουσιών.

Οι ουσίες που προκύπτουν από την ανάμειξη καθαρών ουσιών ονομάζονται μίγματα.

Οι καθαρές ουσίες από την ανάμειξη των οποίων προκύπτουν τα μίγματα, τα συστατικά δηλαδή του μίγματος, μπορεί να είναι χημικά στοιχεία ή χημικές ενώσεις.

Τα μίγματα που δεν έχουν ενιαία σύσταση, τα μίγματα δηλαδή στα οποία μπορούμε να διακρίνουμε τα συστατικά τους με γυμνό μάτι ή με το μικροσκόπιο, ονομάζονται ετερογενή.

Δείτε την παρουσίαση του μαθήματος

(δημιουργός Γ. Ζερβός)

Πειράματα – μίγματα

Διάβασε το μάθημα στο ψηφιακό βιβλίο [κλικ]

2.  Μελετάμε τα διαλύματα

 

Διαλύματα ή ομογενή μίγματα ονομάζονται τα μίγματα στα αποία δεν μπορούμε να διακρίνουμε τα συστατικά τους, ακόμα κι αν χρησιμοποιήσουμε μικροσκόπιο.

Η ουσία που διαλύεται ονομάζεται διαλυμένη ενώ εκείνη που διαλύει λέγεται διαλύτης και είναι σε μεγαλύτερη ποσότητα στο διάλυμα

Η ποσότητα της διαλυμένης ουσίας που μπορεί να διαλυθεί σε ένα διαλύτη:

  • Εξαρτάται από την ποσότητα
  • Εξαρτάται από το είδος του διαλύτη και της διαλυμένης ουσίας
  • Μεγαλώνει όσο αυξάνεται η θερμοκρασία

Η αδιάλυτη ουσία που αποχωρίζεται από ένα διάλυμα και κατακάθεται στον πυθμένα του δοχείου που το περιέχει, ονομάζεται ίζημα.
Αυτό συμβαίνει όταν σε ένα διάλυμα δεν μπορεί να διαλυθεί περισσότερη ουσία.Το διάλυμα αυτό λέγεται κορεσμένο.

 

 

 

Δείτε την παρουσίαση του μαθήματος

(δημιουργός Γ. Ζερβός)

Πώς διαχωρίζουμε τα μίγματα στα συστατικά τους;

πάτησε στην εικόνα

 

Μόνιμος σύνδεσμος σε αυτό το άρθρο: https://blogs.sch.gr/vpapagiann/?page_id=1525

Αφήστε μια απάντηση

Top
 
Yπενθυμίζουμε ότι η μηδενική χρέωση μέσω κινητής τηλεφωνίας ισχύει μόνο για τον παρόντα ιστότοπο και για τους ιστότοπους που αναφέρονται στο δελτίο τύπου του Υπουργείου Παιδείας & Θρησκευμάτων.
Η προβολή περιεχομένου από άλλο ιστότοπο που έχει ενσωματωθεί στον παρόντα ιστότοπο (π.χ. video youtube) ή το άνοιγμα συνδέσμων που οδηγούν σε εξωτερικό περιεχόμενο δεν υπάγονται στη μηδενική χρέωση.
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων