Δημοσιεύθηκε στην Featured, Γλώσσα Στ'

Τεχνολογία Ρομπότ: Ποιά επαγγέλματα θα εξαφανίσουν;

550_334_293151

Το μηχάνημα. Αυτό ήταν το κείμενο στο μάθημα της Γλώσσας σήμερα. Ένα πανέμορφο διήγημα του Ευγένιου Τριβιζά, που παρουσιάζει τις συνέπειες της τεχνολογικής εξέλιξης του ανθρώπου. Θετικές και αρνητικές.

Κατά τύχη σήμερα διάβασα το παρακάτω άρθρο με τον τίτλο:

Ρομπότ: Ποιά επαγγέλματα θα εξαφανίσουν;

Πρόκειται για μια αόρατη δύναμη, που ακούει σε πολλά ονόματα και όρους:

αυτοματισμός, τεχνητή νοημοσύνη, τεχνολογία, καινοτομία… και ετοιμαστείτε για το καλύτερο, το πιο αγαπημένο όλων… τα ρομπότ!

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο πατώντας εδώ

Δημοσιεύθηκε στην Featured, Γλώσσα Στ', Ευέλικτη

Ώρα για… διαφημίσεις!

Στο μάθημα της Γλώσσας και συγκεκριμένα στην ενότητα 4, μάθαμε να δημιουργούμε διαφημίσεις. Η φαντασία και η δημιουργικότητα των παιδιών δεν έχει όρια. Ομαδικά κατασκεύασαντη συσκευασία του προϊόντος, βρήκαν το λογότυπο, το σλογκαν και έγραψαν και ένα μικρό κείμενο.

Ακολούθησε η ηχογράφηση των διαφημίσεων και …

Δείτε τα αποτελέσματα

 

sokolata1

seeee

portikali

zaxarigas

Δημοσιεύθηκε στην Featured, Γλώσσα Στ'

Ο θαλασσοπόρος – Γράφουμε ποίηματα!

 

178661-1bis1b

Η νέα σχολική χρονιά ξεκίνησε για τα καλά και σιγά σιγά μπαίνουμε στους γνωστούς ρυθμούς μας.

Με αφορμή το μάθημα της Γλώσσας Στ’ “ο Θαλασσοπόρος“, γράψαμε κι εμείς ποιήματα και τα στολίσαμε με πολύχρωμα χάρτινα καραβάκια, ζωγραφιές και χρώματα! Το αποτέλεσμα ήταν πολύ ωραίο! Τι λέτε;

o-thalassoporos-sum

THALASOPOROS-1A THALASOPOROS-2 THALASOPOROS-3 THALASOPOROS-4 THALASOPOROS-5

 

Δημοσιεύθηκε στην Featured, Γλώσσα Στ'

Παγκόσμια ημέρα κατά της Τρύπας του Όζοντος – 16 Σεπτεμβρίου

Με αφορμή την παγκόσμια ημέρα κατά της τρύπας του όζοντος η οποία γιορτάζεται στις 16 Σεπτεμβρίου, αναδημοσιεύω ένα πολύ καλό άρθρο που διάβασα, της Ελένης Φατσέα, από τη στήλη Οικολογία, του περιοδικού “Οι Ερευνητές”, με τίτλο “Η τρύπα που ήθελε να κλείσει τις πληγές της

Η τρύπα που ήθελε να κλείσει  τις  πληγές της

 οζον3

Μια φορά κι έναν καιρό σχηματίστηκε μια τρύπα στον ουρανό.

Αλλά εκείνης δεν της άρεσε καθόλου να είναι τρύπα!

 Όμως, δεν ήταν στο χέρι της να κλείσει. Ποιος έφταιγε γι’ αυτό;

 

 

Αν η τρύπα ζούσε σε παραμύθι, θα έφταιγε ο κακός μάγος που έγινε τρύπα.

«Άμπρα Κατάμπρα! Άνοιξε τρύπα!» «Χόκους Πόκους! Τρύπα ξετρύπα!» Αλλά η ιστορία της είναι αληθινή.

Η τρύπα στέκεται ψηλά στον αέρα και δε φταίει κανείς μάγος γι’ αυτό. Μόνο εμείς!

Η Γη μας είναι τυλιγμένη σε μια κου­βέρτα που ονομάζεται «ατμόσφαιρα», φτιαγμένη από διάφορα στρώματα αερίων. Το στρώμα που βρίσκεται 19-40 χλμ. πάνω από τη Γη ονομάζεται όζον και σχηματίζεται από μια μορφή οξυγόνου με τρία άτομα (03).

Το στρώμα του όζοντος είναι πολύ σημαντικό, γιατί σταματάει πολλές από τις υπεριώδεις ακτίνες του ήλιου, οι οποίες, σε υπερβολικό βαθμό, προκαλούν καρκίνο του δέρματος και θανα­τώνουν φυτά και ζώα. Με άλλα λόγια, η ζωή πάνω στη Γη δε θα υπήρχε χω­ρίς το προστατευτικό αυτό στρώμα.

Κάθε άνοιξη, πάνω από την Ανταρκτι­κή στον Νότιο Πόλο σχηματίζεται στο στρώμα του όζοντος μια τρύπα μεγάλη όσο 72 Ελλάδες μαζί!

Υπάρχει και μια μικρότερη πάνω από την Αρκτική, στον Βόρειο Πόλο. Και υπάρχουν σημάδια ότι το στρώμα του όζοντος γίνεται λεπτότερο πάνω απ’ όλο τον πλανήτη!

Τι συμβαίνει; Το στρώμα του όζοντος καταστρέφεται από κάποια επικίνδυνα αέρια, τους χλωρο-φθορο-άνθρακες, που χρησιμοποιούμε σε σπρέι, σε ψυγεία και σε κλιματιστικά. Οι άνεμοι παρασέρνουν τους χλωρο-φθορο- άνθρακες ψηλά στην ατμόσφαιρα, όπου ο ήλιος τούς διασπά, απελευ­θερώνοντας χλώριο. Αλλά το χλώριο τρώει όζον! Κάθε άτομο χλωρίου κα­ταβροχθίζει μέχρι και 100.000 μόρια όζοντος, δημιουργώντας τρύπες! Αναγνωρίζοντας την απειλή, οι περισ­σότερες χώρες σταμάτησαν να χρη­σιμοποιούν χλωρο-φθορο-άνθρακες. Αλλά επειδή οι ουσίες αυτές ζουν για δεκαετίες, θα υπάρχουν στην ατμό­σφαιρα πολύ-πολύ καιρό. Έτσι η τρύπα της ιστορίας μας, που την ονομάσαμε «τρύπα του όζοντος», δε φαίνεται να κλείνει τις πληγές της σύντομα!

Γνωρίζεις ότι…

  • Η τρύπα του όζοντος εμφανίζεται κυρίως πάνω από την Ανταρ­κτική εξαιτίας των πολύ χαμηλών  θερμοκρασιών της. Το χειμώνα, ο πάγος παγιδεύει το χλώριο της ατμόσφαιρας και το καλοκαίρι ο ήλιος το απελευθερώνει. Και αυτό τρώει το όζον.
  •  Το στρώμα του όζοντος πάνω από την Αρκτική έχει αραιωθεί σχεδόν στο μισό.
  • ·Μεγάλη αραίωση στο στρώμα του όζοντος έχουμε και στην Ελλάδα.
  • ·Στην καταστροφή του όζοντος συμβάλλουν και τα καυσαέρια των αυτοκινήτων και των εργοστασίων.
  • Στις 16 Σεπτεμβρίου γιορτάζεται η Παγκόσμια Ημέρα κατά της Τρύπας του Όζοντος. Τη μέρα αυτή το 1987 υπογράφηκε από 46 χώρες το πρωτόκολλο του   Μόντρεαλ, μια σημαντική πράξη για την αντιμετώπιση του φαινομένου αυτού.

 Βίντεο για το όζον και την τρύπα του όζοντος

Δείτε στη σελίδα της Γλώσσας Στ’, τι κάναμε στην τάξη!

1945629_orig