Αρχείο για Ιούλιος 22nd, 2009

 electric-cats.jpg

είναι ηλεκτρικές…

Φωτογραφία: Ελένη Τουλούπη

Comments 0 σχόλια »

lazyΤη δημιουργία ενός συστήματος αξιολόγησης (εσωτερικής και εξωτερικής) στη σχολική διαδικασία και με τη συμμετοχή όλων όσοι εμπλέκονται (διδάσκοντες, μαθητές κ.ά.) συζήτησε χθες το Συμβούλιο Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (ΣΠΔΕ), εισηγούμενο μάλιστα την ίδρυση μιας αρμόδιας ανεξάρτητης αρχής.
Με βάση τις (κοινοποιημένες) προτάσεις του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου, που μεταξύ άλλων προβλέπουν διαδικασίες αξιολόγησης εκπαιδευτικών και μαθητών, ενδελεχείς, επαναλαμβανόμενες και σε άμεση συνάρτηση με την εξέλιξη των πρώτων και την προαγωγή των δεύτερων (προβλέπονται «φάκελος» μαθητή, τεστ σε περιφερειακό επίπεδο κ.ά.), τα μέλη του ΣΠΔΕ διαπίστωσαν την ανυπαρξία αξιολόγησης του εκπαιδευτικού μας συστήματος και την ανάγκη άμεσης δρομολόγησής της. Ανάγκη που έχει δείξει να συμμερίζεται και το υπουργείο Παιδείας, επαναλαμβάνοντας ανεπίσημα τις προθέσεις για γρήγορη εφαρμογή των προτάσεων που θα δεχτεί. Υπό την προεδρία, πάντα, του καθηγητή Μπαμπινιώτη, χθες στο Συμβούλιο επισημάνθηκε ότι «η αξιολόγηση αποτελεί κεντρικό θέμα, το οποίο συνδέεται άμεσα με όλους τους παράγοντες ποιότητας στην εκπαίδευση. Είναι θεμελιώδης παράμετρος κάθε εκπαιδευτικής στρατηγικής, διέπει ολόκληρο το εκπαιδευτικό σύστημα και σχετίζεται με τους στόχους και τα αποτελέσματα της εκπαιδευτικής πρακτικής». Στην ίδια συνεδρίαση συζητήθηκαν οι προϋποθέσεις για επιτυχή εισαγωγή της αξιολόγησης στη σχολική διαδικασία με έμφαση στην επιμόρφωση των εκπαιδευτικών.

Ελευθεροτυπία

Comments 0 σχόλια »

dependency.jpgΤο περιοδικό wired συγκαταλέγει την ασταθή σύνδεση στο διαδίκτυο στις 10 πληγές του Φαραώ.

Αν οι αρχαίοι Αιγαύπτιοι είχαν διαδίκτυο θα υπήρχε η ενδεκάτη πληγή «το ασταθές DSL» κάπου ανάμεσα στα βατράχια και τις ψείρες. (Ψείρες; ακρίδες θυμάμαι, τέλος πάντων – τέλος παρένθεσης)

Στη συνέχεια παραθέτει τη συμπτωματολογία της έλλειψης σύνδεσης στο διαδίκτυο. Κάπου εκεί θα αναγνωρίσετε τον εαυτό σας…

wired

Comments 0 σχόλια »

melon2.jpg«Φραγκόσυκα, τζιτζίκια, απίστευτο φως. Ένας άνθρωπος περνά με δυο χρυσά πεπόνια κάτω απ’ τις μασχάλες του. Βεβαίωσέ μου, Κύριε, τούτο το καλοκαίρι» (Γ. Ρίτσος).

Comments 1 σχόλιο »

Η μεγαλύτερη σε διάρκεια έκλειψη Ηλίου του 21ου αιώνα έριξε τη σκιά της στην δυτική Ινδία πριν γίνει ορατή στην Κίνα, σκοτεινιάζοντας προσωρινά περιοχές όπου ζουν εκατοντάδες εκατομμύρια άνθρωποι.
Πανάρχαιες προλήψεις, επιστημονικά πειράματα και μοντέρνες εμπορικές πρακτικές συνδυάστηκαν με μοναδικό τρόπο κατά την έκλειψη, που έγινε ορατή στις πιο πυκνοκατοικημένες περιοχής του πλανήτη.

Η έκλειψη αυτή ήταν «τερατώδους» μεγέθους, σύμφωνα με τον ειδικό της NASA κ. Φρεντ Έσπενακ και τον μετεωρολόγο κ. Τζέι Άντερσον που σε άρθρο τους στο περιοδικό «Sky & Telescope» σημείωσαν
ότι πρόκειται για ένα από τα πιο μεγάλα σε διάρκεια τέτοια φαινόμενα, και σε ορισμένες περιπτώσεις θα έφθανε τα εξίμιση λεπτά.
Η έκλειψη έγινε ορατή στο Μπανγκλαντές, στο Νεπάλ, το Μπουτάν, την Μιανμάρ και κατόπιν σε πολλές από τις μεγαλύτερες πόλεις της Κίνας, περιλαμβανομένης και της Σαγκάης.

Οι εκλείψεις δίνουν σε επιστήμονες στη γη μια σπάνια ευκαιρία να καταγράψουν δισδιάστατες εικόνες από το «στέμμα» του ηλίου, δηλαδή τις αέριες μάζες γύρω από την φλεγόμενη μάζα του μεγαλύτερου άστρου του γαλαξία. 

Το Βήμα

Comments 0 σχόλια »

amazon.jpgΤο περιοδικό ΤΙΜΕ φιλοξενεί σε πρόσφατο τεύχος του ένα αφιέρωμα για το πρώτο τη τάξει ηλεκτρονικό βιβλιοπωλείο, το Amazon. Η ιστορία του είναι λίγο πολύ γνωστή. Ιδρύθηκε το 1995 από τον πρωτοπόρο Τζεφ Μπέζος (κουβανικής καταγωγής). Από το 1998 άρχισε να πουλάει και πολλά άλλα προϊόντα πέραν των βιβλίων, όπως μουσικά cd και ταινίες. Δραστηριοποιήθηκε ακόμα περισσότερο στον τομέα του ηλεκτρονικού εμπορίου, προσφέροντας δυνατότητες να αγοράσεις τραγούδια και βίντεο. Το 2007 εισήγαγε τις συσκευές ανάγνωσης ηλεκτρονικών βιβλίων μαζί με ένα ψηφιακό «βιβλιοπωλείο» όπου βρίσκεις και «κατεβάζεις» το ανάγνωσμα που ψάχνεις.

Η αυτοκρατορία συνεχίζεται, καθώς το Amazon αγόρασε και μια εταιρεία για audio books. Tώρα λανσάρει μια καινούργια υπηρεσία στην οποία εντοπίζει ενδιαφέροντα βιβλία που δεν κατάφεραν να πουλήσουν στο ευρύ κοινό και τα ανατυπώνει, προσφέροντάς τους μια δεύτερη ευκαιρία στην αγορά.

Οπως εξηγεί το ΤΙΜΕ, το Amazon που έχει ένα τεράστιο μερίδιο στην αγορά που φτάνει το 43%, δεν μπορεί πλέον να θεωρείται βιβλιοπωλείο, διότι έχει διεισδύσει σε όλες τις πτυχές και τις φάσεις παραγωγής της βιομηχανίας των εκδόσεων. Η «κάθετη» ανάπτυξή του στον τομέα αυτόν δημιουργεί σημαντικά προβλήματα, καθώς το Amazon ζητεί και πετυχαίνει πολύ μεγαλύτερες εκπτώσεις από τους εκδότες, σε σχέση με τους μικρότερους παίκτες του χώρου. Επίσης λειτουργεί και το ίδιο σχεδόν ω, ς εκδότης με αποτέλεσμα να είναι ανταγωνιστικό ως προς αυτούς.

Καθημερινή

www.time.com

Comments 0 σχόλια »

eclipse09.gifΣήμερα το google κυκλοφορεί με το logo του σε έκλειψη.

Μια που σήμερα πολλοί άνθρωποι στράφηκαν προς τον ουρανό και με αφορμή την επέτειο της προσεδάφισης στη Σελήνη το PCW μας θυμίζει ότι:

Η προσεδάφιση στη Σελήνη δεν αποτέλεσε μόνο το μεγαλύτερο βήμα της ανθρωπότητας. Έδωσε, επίσης, το έναυσμα για τη δημιουργία νέων τεχνολογιών που αποτελούν πλέον αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής μας

Πριν από 40 χρόνια ο άνθρωπος έκανε το μεγαλύτερο βήμα, αφήνοντας το αποτύπωμά του στη Σελήνη. Οι τεχνολογίες που χρησιμοποιήθηκαν στην αποστολή ενέπνευσαν μετέπειτα καινοτομίες, οι οποίες έχουν γίνει πλέον κομμάτι της καθημερινής μας ζωής. Παρακάτω σας παραθέτουμε τις 10 σημαντικότερες τεχνολογίες που αποτέλεσαν απόρροια του διαστημικού προγράμματος.

Διαβάστε τη συνέχεια στο PCW: Οι 10 καλύτερες τεχνολογίες του Apollo 11

Comments 0 σχόλια »

 financialcrisis_wordle.jpg

Σύμφωνα με έκθεση της Pew Internet and American Life Project «Το Διαδίκτυο και η ύφεση», το 52% των ενήλικων Αμερικανών έχουν υποστεί μεγάλες οικονομικές απώλειες κατά τη διάρκεια της ύφεσης, ενώ το 35% εξ αυτών είδαν τις επενδύσεις τους να περιορίζονται στη μισή τους αξία.

Η έρευνα επισημαίνει ότι το 69% των ενήλικων Αμερικανών έχουν στραφεί στο Διαδίκτυο για να βρουν βοήθεια με τα προσωπικά οικονομικά τους προβλήματα και να συλλέξουν πληροφορίες για την ύφεση. «Οι χρήστες του Διαδικτύου είναι σε διπλή εκστρατεία σε αυτή την ύφεση», σημειώνει ο Λι Ρέινι, ένας από τους συγγραφείς της έρευνας και διευθυντής της Pew Internet and American Life Project, που εδρεύει στην Ουάσιγκτον.

«Αναζητούν πρακτικές συμβουλές για το πώς να επιβιώσουν», σημειώνει ο κ. Ρέινι και συμπληρώνει: «Καταφεύγουν στο Διαδίκτυο ώστε να κατανοήσουν τι πήγε λάθος και ποιες πολιτικές θα διορθώσουν την οικονομία. Σε πολλές περιπτώσεις, το Διαδίκτυο είναι και ο δρόμος για την ανταλλαγή ιδεών και οργισμένων εκφράσεων για τις δύσκολες αυτές στιγμές και παράλληλα μία πηγή σχολίων από ειδικούς.

Μεταξύ των αποκαλούμενων «διαδικτυακών οικονομικών χρηστών», το 67% χρησιμοποιούν το Ίντερνετ για να βρουν τη χαμηλότερη τιμή ενός προϊόντος που τους ενδιαφέρει. Το 52% χρησιμοποιεί το Διαδίκτυο ώστε να κατανοήσει τα οικονομικά προβλήματα, ενώ το 41% αναζητά πληροφορίες για νέες θέσεις εργασίας.

Καθημερινή

Comments 0 σχόλια »

euflag.jpgΔιαβάζω για τα επιτεύγματα που σημειώθηκαν στην εκπαίδευση στην Ευρωπαϊκή Ενωση στην Καθημερινή και μελαγχολώ.

…Πολλές ευρωπαϊκές χώρες αλλά και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συνδέουν την επένδυση στο εκπαιδευτικό σύστημα με την ανάκαμψη από την χρηματοπιστωτική κρίση.

Δεν το κάνουμε. Είναι γνωστό τοις πάσι ότι η Ελλάδα ποτέ δεν πεθαίνει, άρα θα την ξεπεράσουμε κι αυτή την κρίση.

Μια άλλη τάση που εδραιώνεται στην Ευρώπη είναι η αυτονομία των σχολείων από την κεντρική εξουσία. Οι διδάσκοντες μπορεί να μην ορίζουν τη διδακτέα ύλη, ωστόσο έχουν σημαντικό λόγο στην καθημερινή πρακτική, επιλέγοντας τη διδακτική μέθοδο και τα εγχειρίδια.

Δεν το έχουμε… έχουμε το μοναδικό εγχειρίδιο που ανανεώνεται ανά εικοσαετία και μόνο επειδή μας επιδοτούν για να το κάνουμε.

Η χρηματοδότηση του εκπαιδευτικού συστήματος και η μείωση του αριθμού μαθητών και διδασκόντων, εξαιτίας της γήρανσης του πληθυσμού, είναι από τις σημαντικότερες προκλήσεις που θα αντιμετωπίσουμε τα επόμενα χρόνια.

Μας βλέπω να διδάσκουμε υποστηριζόμενοι από το πι. 

Μεγαλύτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι δαπάνες ανά μαθητή, από τις οποίες το μεγαλύτερο ποσοστό αφορά τη μισθοδοσία των διδασκόντων (71%). Τα λιγότερα χρήματα, κάτω από τέσσερις χιλιάδες ευρώ (σε τιμές αγοραστικής δύναμης) διαθέτουν οι χώρες του πρώην ανατολικού μπλοκ. Μόλις λίγο περισσότερο διαθέτει η χώρα μας δηλαδή 4.600 ευρώ ανά άτομο. Ακολουθεί μια δεύτερη ομάδα χωρών (Βέλγιο, Ισπανία, Κύπρος, Ολλανδία, Σουηδία και σε μικρότερο βαθμό Γαλλία και Ιταλία) που επενδύουν 7-8 χιλιάδες ευρώ ανά μαθητή το χρόνο. Στην κορυφή της σχετικής κατάταξης βρίσκονται η Δανία και το Λουξεμβούργο (και εκτός Ε.Ε.) η Νορβηγία και η Ισλανδία.

4.600 χρεώνει το κράτος. Πόσα όμως χρεώνεται κάθε γονιός προκειμένου να ολοκληρώσει το παιδί του τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση;

Σχετικό άρθρο στην Κ: Τι πληρώνουν οι οικογένειες από το νηπιαγωγείο ώς και το πανεπιστήμιο

Comments 0 σχόλια »

afterlife.jpgΑν  μιλάμε για πρωτότυπες επιχειρήσεις… Η εταιρεία AfterLife telegrams αναλαμβάνει να μεταβιβάσει ένα μήνυμα που θέλετε να πείτε σε κάποιον που έχει ήδη πεθάνει !!!. Πώς το κάνουν? Με μόνο 5 δολλάρια την λέξη ( 5 λέξεις το λιγότερο ), βάζουν εθελοντές που πρόκειται λίαν συντόμως να αφήσουν τον μάταιο τούτο κόσμο, να αποστηθίσουν το κείμενο σας και να το μεταβιβάσουν στο άτομο που επιθυμείτε αφού βέβαια μας αφήσουν χρόνους.

Εχετε απωθημένα με αυτούς που πήραν μετεγγραφή; Με 25 δολάρια βγάζετε το άχτι σας…

Comments 0 σχόλια »

Comments 0 σχόλια »

Top
 
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων