Αρχείο για Ιούλιος 5th, 2009

Ας συστηθούμε λοιπόν, για να ξέρετε με ποιές έχετε να κάνετε! Θα μας βλέπετε όμως, όποτε έχουμε «κάτι» να πούμε, για κάτι να γκρινιάξουμε, κάτι να παραπονεθούμε, κάτι να χαρούμε… Δεν θα συμφωνούμε πάντα, αλλά θα είμαστε … κυρίες! Τα σχόλιά σας καλοδεχούμενα πάντα, γιατί η εκπαίδευση δεν θέλει μόνο τρόπο, έχει και … κόπο.

YouTube direct

Επειδή το φιλοθεάμον κοινό είχε απορίες και άγνωστες λέξεις, να διευκρινίσουμε ότι τα λήμματα «φλαούνα» και «μπεντουβίνα» απαντώνται στη συριανή διάλεκτο και αναφέρονται στους καθολικούς του νησιού.

Και για να μην έχετε αγωνία για τη συνέχεια, τοποθετείται γύρω στο δεκαπενταύγουστο που οι «συνεταίραι» θα συναντηθούν εκ νέου ανανεώνοντας τους δεσμούς άσπονδης φιλίας τους.

Comments 0 σχόλια »

domh.jpg

Χαμένοι στη… μετάφραση 510 σχολών και τμημάτων πανεπιστημίων και ΤΕΙ είναι οι υποψήφιοι των Γενικών Λυκείων. Από τους 84.839 υποψηφίους οι 56.813 (66,97%) πήραν γενικό βαθμό πρόσβασης τουλάχιστον 10, ενώ εκτιμάται ότι άλλοι περίπου 1.500 υποψήφιοι «έπιασαν» το έτερο όριο εισαγωγής – τα 10.000 μόρια. Οι περισσότεροι αναζητούν τις τελευταίες πληροφορίες για τη συμπλήρωση του μηχανογραφικού τους δελτίου – τη δήλωση που θα κρίνει τις πανεπιστημιακές τους σπουδές και, εν μέρει, το επαγγελματικό τους μέλλον.

Η υποβολή του μηχανογραφικού έχει δυσκολέψει ακόμη περισσότερο μετά το 2000, λόγω της ίδρυσης πολλών νέων τμημάτων που αποτελούν μία επιπλέον σπαζοκεφαλιά για τους υποψηφίους και τους γονείς τους. Διότι, όλοι γνωρίζουν τις προοπτικές ενός απόφοιτου της Ιατρικής, της Νομικής, της Αρχιτεκτονικής. Ελάχιστοι, όμως, είναι αυτοί που έχουν ιδέα για το τι μπορεί να κάνει κάποιος μετά την αποφοίτηση από τμήματα όπως Γεωγραφίας, Στατιστικής και Ασφαλιστικής, Κοινωνικής και Εκπαιδευτικής Πολιτικής, Ορυκτών, Αξιοποίησης Φυσικών Πόρων, Βιολογικών Εφαρμογών. Και δεν είναι μόνο αυτές οι σπαζοκεφαλιές. Για παράδειγμα, ποια είναι η διαφορά ανάμεσα στα τμήματα Οικονομικών Επιστημών, Οικονομικής Ανάπτυξης, Αγροτικής Ανάπτυξης; Πόσω μάλλον που το «θολό» αντικείμενο πολλών νέων τμημάτων δυσκολεύει την επαγγελματική αποκατάσταση των αποφοίτων τους σε μια ήδη δύσκολη αγορά.

Το άρθρο του Απόστολου Λακασά προσπαθεί να καθαρίσει το θολό τοπίο με έναν οδηγό με τα ομοειδή τμήματα και τις μελλοντικές προοπτικές ανά επιστημονικό πεδίο για ΑΕΙ και ΤΕΙ.

Comments 0 σχόλια »

emptypockets.jpgΠαντελόνια χωρίς τσέπες θα φορούν οι υπάλληλοι του διεθνούς αεροδρομίου του Νεπάλ, αφού οι αρχές αποφάσισαν να καταπολεμήσουν με αυτόν τον τρόπο τη διαφθορά… Ειδική κρατική επιτροπή που εστάλη στο αεροδρόμιο να δει τι συμβαίνει δέχθηκε βροχή παραπόνων για τη συμπεριφορά του προσωπικού.

Εδώ θα πρέπει να φοράνε τέτοια παντελόνια οι γιατροί, οι υπάλληλοι πολεοδομιών, οι δασάρχες και ακολουθεί λίστα…

Διαβάστε το σχετικό άρθρο του Πάσχου Μανδραβέλη στην Καθημερινή

Kάθε χρόνο τέτοια μέρα η ελληνική κοινωνία ζει μια ιδιότυπη «Ημέρα της Μαρμότας». Ο επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης δημοσιοποιεί την ετήσια αναφορά του. Ολοι μένουμε με το στόμα ανοιχτό για τα επίπεδα διαφθοράς στον δημόσιο τομέα· η κυβέρνηση εκφωνεί τον πανηγυρικό «ότι μόνιμος στόχος και επίκεντρο των προσπαθειών μας είναι η πάταξη της διαφθοράς», οι εφημερίδες δημοσιεύουν τα πιο γαργαλιστικά στοιχεία και μετά γυρνάμε όλοι στις δουλειάς μας. Ομως, επειδή όλες οι δουλειές μας αργά ή γρήγορα έχουν να κάνουν με το κράτος, κρατάμε ένα πόσο για την ώρα που θα χρειαστεί να δώσουμε το «γρηγορόσημο».

συνέχεια

Comments 0 σχόλια »

bing_1414212c.jpgH νέα μηχανή «λήψης αποφάσεων» της Microsoft www.bing.com υπόσχεται εξελιγμένες αναζητήσεις στον κυβερνοχώρο ελπίζοντας ότι θα αμφισβητήσει άμεσα την κυριαρχία της Google

Μία σειρά από υπη­ρεσίες ανα­λαμ­βάνει να πλαι­σιώσει και να εμπλου­­­τίσει τις αναζητήσεις με πλήθος συνο­δευτικών πληρο­φοριών αγοραστικού (Bing Shopping και Cashback), ταξιδιωτικού (Bing Travel στην οποία έχει ενσωματωθεί ο ιστοχώρος Farecast), ιατρικού (Bing Health), γεωγραφικού (Bing Maps), τοπικού (Bing Local) και ειδησε­ογραφικού ενδιαφέροντος (Bing News) προσδίδοντας στη μηχανή λήψης αποφάσεων της Microsoft χαρακτηριστικά παγκό­σμιου ηλε­κτρονικού Xρυσού Oδηγού. H ανα­­ζήτηση επί παρα­δείγματι ενός προϊόντος συ­νο­­­­­­δεύ­­εται από κριτικές και παρουσίαση σημείων πώλησης αυτού, ενώ η αναζήτηση μιας αερο­πορικής πτήσης περι­στοιχίζεται από πληροφορίες ταξιδιω­τικών προο­ρι­σμών, πίνακες σύγκρισης τιμών και υπηρεσιών links ξενο­δοχείων, δελτία καιρού, καθώς και χρήσιμες προ­βλέψεις. Σημειωτέων πως η ελ­­­­­­­λη­­­­­νική beta έκδοση δεν διαθέτει, ­προς το παρόν τουλάχιστον, τις πε­ρισσό­τερες από τις παραπάνω δυ­­­­νατό­τητες, γεγονός το οποίο προ­φανώς δεν της δίνει στα μάτια του Eλληνα κυβερνοναύτη κανένα προ­βάδισμα έναντι των ανταγω­νιστών της.

Από άρθρο του Γιώργου Σκαφιδά στο Εθνος

Comments 0 σχόλια »

acropolis.jpgΤο Ιδρυμα Βασίλη και Ελίζας Γουλανδρή και ο διευθυντής του Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης, συνδιοργανώνουν με το Βασιλικό Μουσείο Καλών Τεχνών των Βρυξελλών Εκθεση – αφιέρωμα στον Πολ Ντελβό (1897 – 1994). Αποτελείται από 60 έργα, ελαιογραφίες και σχέδια, που προέρχονται από το Ιδρυμα Paul Delvaux, το Βασιλικό Μουσείο Καλών Τεχνών των Βρυξελλών, καθώς και από άλλα μουσεία, ιδρύματα και ιδιωτικές συλλογές της Ευρώπης και της Αμερικής.

«Ως ποιητής της εικαστικής γραφής ο Delvaux –σημειώνει στο εισαγωγικό κείμενο ο κ. Κυριάκος Κουτσομάλλης– απέδρασε από τον χρόνο για να στεγάσει σ’ ένα χώρο κλασικής παραστατικής ονειρικά δρώμενα που αναζητήθηκαν στα κοιτάσματα της ψυχής, από όπου εξορύχθηκαν ως σύμβολα μιας επαναπροσδιορισμένης πραγματικότητας, η οποία διατυπώνεται με θεατρική τελετουργία μέσα σε μια σκηνογραφία παραισθητικής μαγείας»… Κι αλλού «παγιδευμένος από υπερπροστατευτική μητέρα και θείες στο περιβάλλον των απαγορεύσεων και ενοχών δημιούργησε το κλειστό ζωγραφικό του σύμπαν, το οποίο στοιχειώνεται από οπτασίες, παραισθήσεις και φαντάσματα. Ενα σύμπαν όπου ο καλλιτέχνης ζει και μετέχει, αναδεικνύοντας με τρόπο ιδιοφυή και πρωτότυπο μια ζωγραφική τελετουργία των παθών και ανεκπλήρωτων επιθυμιών του»… Εχει πολλά να μας φανερώσει η εικαστική γραφή του Delvaux που, από μαθητής, λάτρεψε και νοερά ταξίδεψε στην «Οδύσσεια» του Ομήρου, που αφήνει τη Νομική Σχολή για την Αρχιτεκτονική, ώσπου να πείσει τους γονείς του για το ζωγραφικό του ταλέντο και να επανεγγραφεί στην Ακαδημία των Βρυξελλών στο τμήμα της Διακοσμητικής Ζωγραφικής. Στην Ελλάδα έρχεται, για πρώτη φορά το 1956, μεσήλικας και το ταξίδι του θα σημαδέψει το έργο του.

Διάρκεια ως τις 27 Σεπτεμβρίου

Καθημερινή

www.delvauxmuseum.com

Comments 0 σχόλια »

a_ovdios_12195.jpgΕίκοσι από τις ιστορίες του Ρωμαίου ποιητή Οβίδιου μεταφρασμένες από τον Θεόδωρο Παπαγγελή, καθηγητή της Λατινικής Φιλολογίας στο ΑΠΘ

Από τους 12.000 στίχους του πρωτοτύπου, μεταφράζονται περί τους 3.000, οι οποίοι ζωγραφίζουν είκοσι από τις διασημότερες οβιδιακές ιστορίες, του Απόλλωνα και της Δάφνης, του Φαέθοντα, του Νάρκισσου, του Ερμαφρόδιτου, του Δαίδαλου, του Ορφέα και της Ευρυδίκης κ.ά. Και μόνο το ότι γινόμαστε κοινωνοί ενός έργου που γράφτηκε σε μια γλώσσα που ελάχιστοι την κατέχουν, θα αρκούσε για να οφείλουμε χάριτες στον μεταφραστή.

Με τη γνώση του της λατινικής γραμματείας ήδη επαληθευμένη στις σχετικές μελέτες του και με τη μεταφραστική δεξιοσύνη του ήδη αναγνωρισμένη στις ώς τώρα μεταγλωττίσεις του, είτε Λατίνων (του Οβιδίου συμπεριλαμβανομένου) είτε αρχαιοελλήνων, ο Θεόδωρος Παπαγγελής δίνει στον Ρωμαίο ποιητή μια φωνή ελευθερωμένη, ακόμπιαστη, πλούσια πλην αφτιασίδωτη, άκρως φιλολογημένη και με ένα αυστηρό οβελό να έχει αποσπάσει κάθε ίχνος ποιητικισμού. To βιβλίο του είναι χαρούμενο και χαριτωμένο. Ο σχολαστικισμός, η βλoσυρότητα, η κατήφεια ή ό,τι λοιδορείται σαν ακαδημαϊκή σοβαροφάνεια έχουν τεθεί εκποδών. Τον τόνο τον δίνει το χιούμορ, το οποίο εκδηλώνεται παντού: Αποτυπώνεται ανάγλυφο στους υπότιτλους με τους οποίους ο μεταφραστής συνοψίζει πειρακτικά τα μεταγλωττιζόμενα μυθικά επεισόδια (λ.χ. «Ωστε είστε σε ενδιαφέρουσα…», «Η πιο καλή υφάντρα είμαι εγώ», «Στης Σκυθίας την άγονη ράχη περπατώντας η Πείνα μονάχη», «Ζητείται γαμπρός» κ.τλ.)· οργανώνει τον δοκιμιακό του λόγο, όπου η επιστημοσύνη επιλέγει να υποδηλώνεται παρά να επιβάλλεται· τέλος, ρυθμίζει την ίδια τη μετάφραση, φαιδρύνοντας το κείμενο κι εκεί όπου η αφήγηση εμπλέκεται με πράγματα σοβαρότατα.

Βιβλιοπαρουσίαση του Π. Μπουκαλά στην Καθημερινή

Θεόδωρος Δ. Παπαγγελής: «Σώματα που άλλαξαν τη θωριά τους. Διαδρομές στις «Μεταμορφώσεις» του Οβιδίου. Εκδόσεις Gutenberg, 2009, σελ. 295. 

Ισως αν είχαμε στα χέρια μας αυτή τη μετάφραση στο α΄έτος της Φιλοσοφικής να είχαμε προσεγγίσει καλύτερα το έργο του ποιητή. Ακόμα θυμάμαι αυτήν την τραυματική εμπειρία του πρώτου έτους στο Καποδιστριακό.

Comments 0 σχόλια »


Το κανάλι του στο ΥouΤube είναι αυτό με τους περισσότερους συνδρομητές- στις 31 Μαΐου είχε 1,2 εκατ. Ο 16χρονος Λούκας Κρούικσανκ έχει φτιάξει στο Ίντερνετ το πιο δημοφιλές κανάλι όλων των εποχών, το οποίο παρακολουθούν έως και 45 εκατ. άνθρωποι.

Τα βίντεο που ανεβάζει ο Λούκας στο κανάλι JΚL Ρroductions, το οποίο δημιούργησε στο ΥouΤube μαζί με τα ξαδέλφια του, τον Τζον και την Κέιτι, έχουν δεχθεί 250 εκατομμύρια επισκέψεις. Από το Κολάμπους της αγροτικής Νεμπράσκα όπου ζει, ο 16χρονος δημιούργησε ένα είδος τηλεόρασης για παιδιά φτιαγμένη από ένα παιδί. Το κανάλι παρουσιάστηκε επισήμως την 1η Μαΐου 2008 και είναι το ταχύτερα αναπτυσσόμενο στην ιστορία του ΥouΤube. Με τις χορηγίες, τα έσοδά του ξεπέρασαν τις 100.000.

Ο χαρακτήρας που υποδύεται στα βίντεο ονομάζεται Φρεντ Φλίγκελχορν και είναι έξι χρόνων. «Δεν γράφω ποτέ τα κείμενα, αυτοσχεδιάζω μπροστά σε μια κάμερα των 100 δολαρίων στο σπίτι μου, όπου με βοηθούν τα δύο εξαδέλφια μου», λέει. Οι «Λος Άντζελες Τάιμς» τον περιέγραψαν ως σύμβολο μιας «ανεξιχνίαστης» γενιάς που μεγάλωσε στα τσατ-ρουμ, απομονωμένη από τον πραγματικό κόσμο. Ο χαρακτήρας του, ο Φρεντ, ζει μια φρικτή πραγματικότητα. Η μητέρα του είναι αλκοολική και ναρκομανής, ο πατέρας του βρίσκεται στα κελιά των μελλοθανάτων, η Τζούντυ, ο κρυφός έρωτάς του, τον απεχθάνεται και του κάνει τη ζωή δύσκολη στο σχολείο. Και ο 6χρονος Φρεντ, απελπισμένος, στα όρια νευρικής κρίσης, ανάβει τη βιντεοκάμερα και αρχίζει να αφηγείται την αγωνία του. «Τις ιστορίες του Φρεντ τροφοδοτούν οι νευρώσεις και τα καπρίτσια του μικρότερου αδελφού μου», εξηγεί ο Λούκας. «Παράγω δύο ιστορίες τον μήνα και τις μοντάρω στον υπολογιστή, παραποιώντας τη φωνή μου μ΄ ένα δωρεάν πρόγραμμα».

Τα Νέα

Αν και είδα μερικά video δεν μπόρεσα να εκτιμήσω το χιούμορ του Λούκας ούτε να δικαιολογήσω την επιτυχία του.

Comments 0 σχόλια »

Στριφογυρίζει σαν δερβίσης με τα χέρια ανοιχτά να τους πάρει όλους μαζί της, να σηκωθεί με τη φυγόκεντρο και να απογειωθεί, καθώς τα τραγούδια της κορυφώνονται σχεδόν όλα σε ένα ωραίο κρεσέντο που θυμίζει παλιές, καλές στιγμές του αληθινού ροκ. Η φωνή της κάνει εκείνους τους ελιγμούς, από θηλυκή σε ψίθυρο, από ανάσα και κοφτή αναπνοή σε λυγμό, και μετά πάλι βαθαίνει και πάει πιο πέρα, να αρχίσει νέο στρόβιλο σε άλλο κουπλέ. Τα μάτια της είναι σαν διάφανα μπλε, σαν κρύσταλλα, δεν ξέρω, έχουν νερό μέσα τους και μια «ζεν» νωχέλεια στο βλέμμα τους. Είναι ανοιχτά και θυμίζουν αέρα. Όταν τα κλείνει, και πάλι είναι σαν να βυθίζεται στην «αναχώρησή» της. Λες, «τώρα θα τα ανοίξει και θα είναι μόνο λευκό φως από μέσα, σαν φανάρια, σαν εξωγήινη» AV

www.theodosia.gr

Κατεβάστε δωρεάν το τραγούδι της “Babalou”, Download “babalou”!
(δεξί click, και αποθήκευση συνδέσμου ως… right click and save link as…)

Comments 0 σχόλια »

Top
 
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων