Αρχείο για 6 Ιουλίου, 2009

distance-ed200.gifΔιαβάζω ότι το ΥΠΕΠΘ σκέφτεται να προχωρήσει σε  απευθείας αναμετάδοση των μαθημάτων των σχολείων μέσω διαδικτύου στα σπίτια των μαθητών που θα απουσιάζουν από μία έως μερικές ημέρες λόγω ιώσεων. Πώς ακριβώς θα πιστοποιείται ότι ο μαθητής δε βαρέθηκε απλά και γύρισε από την άλλη πλευρά να συνεχίσει την τρυφερή του σχέση με το Μορφέα; Θα προστεθεί άλλο ένα καθήκον στις στιβαρές μας πλάτες; Εννοείται χωρίς επιπλέον αποζημίωση, βρε κουτά. Μήπως ετοιμαζόμαστε για την εξ αποστάσεως εκπαίδευση λόγω της πανδημίας γρίπης;

Βέβαια για τους κατ’οίκον διδαχθέντες ίσως είναι μία οικονομική λύση. Για τους λουφάζοντες όμως;

Να δω εγώ όλους τους πιστοποιημένους συναδέλφους να συνδέονται μέσω webcam με το κρεβάτι του πόνου του μαθητή τους…

Φαίνεται ότι το εξ αποστάσεως προτιμάται από τη νέα ηγεσία του ΥΠΕΠΘ. Εχει προταθεί ως εναλλακτική πρόταση και για την επιμόρφωση στο νέο ΕΣΠΑ… Κανείς δε θα μείνει χωρίς επιμόρφωση. Τρέμετε εσείς στην Τήλο. Οι εξ αποστάσεως επιμορφωτές επελαύνουν.

Comments 0 σχόλια »

anonymous.jpgΗ τελευταία γνωμοδότηση του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, κ. Γιώργου Σανιδά, μία ημέρα πριν αποχωρήσει από τη θέση του, ανοίγει τον δρόμο για ένα αυστηρότερο νομοθετικό πλαίσιο που θα ρυθμίζει τα ζητήματα της ανωνυμίας στο Διαδίκτυο. Σύμφωνα με το πολυσέλιδo εισαγγελικό έγγραφο, είναι εφικτό να εντοπίζονται και να οδηγούνται στη Δικαιοσύνη ανώνυμοι μπλόγκερ, εφόσον έχουν τελέσει οποιοδήποτε έγκλημα, ακόμη και για το πλημμέλημα της συκοφαντικής δυσφήμησης, που διαπράττεται μέσω του Διαδικτύου. Τα στοιχεία τους θα γνωστοποιούνται στις εισαγγελικές, ανακριτικές και προανακριτικές αρχές από τον ΟΤΕ και τις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας, ενώ δεν θα απαιτείται προηγούμενως άδεια από την Αρχή Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών.

Άρθρο της Φωτεινής Καλλίρη στην Καθημερινή

Comments 0 σχόλια »

skaigrlogo.gifΟ ΣΚΑΪ βάζει το κοινό του να αναρωτηθεί “Τι είναι η πατρίδα μας;”

Το πείραμα με τους Μεγάλους ‘Ελληνες πέτυχε (συζητήθηκε πολύ, έκανε συμπαθητικές τηλεθεάσεις, έφερε στην τηλεόραση πρόσωπα στα οποία συνήθως δεν δίνεται τηλεοπτικός χρόνος, αποτέλεσε κερδοφόρο προϊόν). Τώρα ο Σκάι καλεί τους τηλεθεατές σε νέα ψηφοφορία.

Ποιο χωριό, πόλη, νησί, βουνό (κ.ο.κ.) είναι το αγαπημένο σας σημείο στην Ελλάδα; Αυτό είναι το θέμα της νέας ψηφοφορίας στην οποία βάζει τους τηλεθεατές του ο ΣΚΑΙ από τη Δευτέρα και ως τις 31 Ιουλίου, ενώ η προβολή της παραγωγής θα αρχίσει από τον Σεπτέμβριο.

Η ψηφοφορία γίνεται μέσω του site του σταθμού, με sms και τηλεφωνήματα. Μια πιο light ψηφοφορία, πάντα ελληνοκεντρική, που προβλέπεται να ξεσηκώσει χωριά και νομάρχες.

Comments 0 σχόλια »

videobay_screen.jpgΤο Video Bay κατά τα πρότυπα των φίλων Σουηδών του PirateBay είναι πλέον γεγονός, στέλνοντας έτσι ένα σαφές μήνυμα σε κάθε κατεύθυνση. Το Video Bay είναι μια υπηρεσία στα πρότυπα του YouTube όπου μπορεί ο καθένας να ανεβάσει videos. Με μια διαφορά: δεν υπάρχει κανένας περιορισμός για το υλικό. Έτσι, μπορεί ο καθένας να ανεβάσει μουσική, ταινίες κλπ και να είναι ήσυχος ότι κανείς δε θα τα πειράξει λόγω δικαιωμάτων. Η ποιότητα των videos φαίνεται ανώτερη από το YouTube, καθώς το Video Bay χρησιμοποιεί HTML 5 tags που εγγυώνται άριστη απόδοση. Η υπηρεσία αναμένεται να περάσει σύντομα στην τελική έκδοση, καθώς είναι ακόμη σε στάδιο beta.

Comments 0 σχόλια »

186070.jpgΣυγγραφέας, πολυ-εκδότης και χρονογράφος της hipster ψηφιακής γενιάς και σταυροφόρος του έντυπου λόγου -και της πολύτιμης αισθητικά έντυπης σελίδας- ο Eggers απέστειλε πριν λίγες μέρες e- mail προς κάθε ενδιαφερόμενο, όχι για να κρούσει τον κώδωνα κινδύνου αλλά να καθησυχάσει όλους όσοι ανησυχούν για την επιβίωση της έντυπης δημοσιογραφίας, ανακοινώνοντας παράλληλα την προσεχή έκδοση εφημερίδας που θα κοστίζει ένα δολάριο και θα είναι άψογη αισθητικά και έγκυρη δημοσιογραφικά. Γράφει λοιπόν, μεταξύ άλλων, σ’ αυτή την επιστολή ελπίδας ο Eggers:

«… Αν προτείνουμε ένα πραγματικά ανανεωμένο μοντέλο εφημερίδας, αυτή όχι μόνο θα επιβιώσει, αλλά μπορεί πραγματικά να θριαμβεύσει. Είμαστε πεπεισμένοι ότι ο καλύτερος τρόπος για να διασφαλιστεί το μέλλον της εφημερίδας είναι η δημιουργία ενός λειτουργικού μοντέλου, σύμφωνα με το οποίο οι δημοσιογράφοι αμείβονται ικανοποιητικά για το ρεπορτάζ που κάνουν τόσο στο εσωτερικό όσο και το εξωτερικό. Αλλά αυτό δεν μπορεί να γίνει, φυσικά, αν δεν πληρώνει ο κόσμος για ν’ αγοράσει την εφημερίδα ως χειροπιαστό έντυπο. Και για να γίνει αυτό, το κοινό δεν πρέπει να απομακρύνεται αλλά να αγκαλιάζει όλες τις αισθητικές δυνατότητες που μπορεί να έχει η έντυπη έκδοση. Αν αξιοποιηθεί αυτό το μέσο στο έπακρο, αν δοθεί αρκετός χώρος στην ερευνητική δημοσιογραφία, στο φωτορεπορτάζ, στους γραφίστες και στους γελοιογράφους, αν πραγματικά προσφέρουμε στους αναγνώστες μια εμπειρία που δεν γίνεται να επαναληφθεί στην οθόνη, θα πληρώσουν ευχαρίστως ένα δολάριο, ας πούμε, για ένα αντίτυπο. Και αυτό το ένα δολάριο συν τα όποια διαφημιστικά έσοδα είναι αρκετά για να παραμείνει το έντυπο στην επιφάνεια. Όσο οι εφημερίδες προσφέρουν όλο και λιγότερα κάθε μέρα -λιγότερες ειδήσεις, λιγότερο καλογραμμένα κείμενα, λιγότερες γραφιστικές ιδέες, λιγότερες πρωτότυπες φωτογραφίες- οι αναγνώστες έχουν όλο και λιγότερους λόγους να τις αγοράσουν. Το ζητούμενο είναι να μοιάζει το προϊόν τόσο ελκυστικό που να φαίνεται ευκαιρία. Η ηλεκτρονική έκδοση έχει σαφέστατο πλεονέκτημα στις “έκτακτες ειδήσεις”, αλλά και η έντυπη έκδοση μπορεί να έχει τα πλεονεκτήματά της. Η ομολογουμένως ανορθόδοξη γνώμη μας είναι ότι μπορούν και πρέπει να συνυπάρχουν και οι δύο. Αρκεί να κάνουν διαφορετικά πράγματα, να καλύπτουν διαφορετικές ανάγκες. Οι «υλικές», χειροπιαστές φόρμες του γραπτού λόγου πρέπει να προσφέρουν μια διαφορετική, πιο «καθαρή» εμπειρία από αυτή του Δικτύου. Τώρα είναι ο καιρός να διατρανώσουμε την ομορφιά της έντυπης σελίδας. Αν προσφέρεις κάτι στους ανθρώπους για το οποίο αξίζει να αγωνιστούν, θα αγωνιστούν. Αν προσφέρεις κάτι για το οποίο αξίζει να πληρώσουν, θα πληρώσουν…».

Lifo Popaganda

Comments 0 σχόλια »

Comments 0 σχόλια »

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων