Αρχείο για 1 Ιουλίου, 2009

Τα σχολεία κλείνουν, η SineTerrae ανοίγει…

You Tube direct link

Comments 3 σχόλια »

Αναχωρούμε… οι επόμενες ανταποκρίσεις ελπίζουμε από τη θαλασσοφίλητη Σύρα…

Comments 0 σχόλια »

panellad.jpgΔιαβάζω στην Ελευθεροτυπία ότι μειώθηκαν οι ποινές των βαθμολογητριών των πανελλαδικών εξετάσεων που είχαν εμπλακεί σε σκάνδαλο το 2007 και προσπαθώ να φανταστώ τι έχουν τραβήξει σε αυτό το διάστημα.

Οι καθηγήτριες είχαν τιμωρηθεί αυστηρότατα σε πρώτο βαθμό για το περίφημο σκάνδαλο των παράνομων αναβαθμολγήσεων στο εξεταστικό κέντρο Πυλαίας, καθώς τις είχαν επιβληθεί ποινές αργίας 90 έως 100 ημερών με στέρηση μισθού, παρά τις έντονες αντιδράσεις της ΟΛΜΕ, που έκανε λόγο για ευθύνες του Υπουργείου Παιδείας.

Ωστόσο, ακολούθησε η απόφαση των ποινικών δικαστηρίων που τις έκρινε αθώες, δεχόμενο πως “οι βαθμολογήτριες υπέστησαν συγγνωστή νομική πλάνη και δεν μπόρεσαν να ξεχωρίσουν αν η πράξη τους ήταν νόμιμη ή όχι”, αποδίδοντας την ευθύνη στη διευθύντρια του βαθμολογικού κέντρου που “είχε την ευχέρεια να διακρίνει την παρανομία”.

Μέλη της διοίκησης της ΟΛΜΕ ζήτησαν την πλήρη απαλλαγή των καθηγητριών από το δευτεροβάθμιο πειθαρχικό υπηρεσιακό συμβούλιο, καταγγέλοντας τις “δρακόντειες καμπάνες” που τους είχαν επιβληθεί αρχικά. Ωστόσο, το συμβούλιο διαχώρισε την υπόθεση για τις τρεις καθηγήτριες της ανατολικής Θεσσαλονίκης, που τιμωρήθηκαν με χρηματική ποινή ενός μηνός για “ατελή άσκηση καθηκόντων δημοσίου υπαλλήλου“. Για τις άλλες πέντε της δυτικής Θεσσαλονίκης, η υπόθεση θα συζητηθεί το Σεπτέμβριο.

Αναρωτιέμαι πόσες τέτοιες “συγγνωστές πλάνες” διαπράττονται ανά την επικράτεια και πόσοι ακόμα δεν ενοχλούνται αλλά επιχαίρουν για την ατελή άσκηση των καθηκόντων τους.

Comments 0 σχόλια »

 Στην αίθουσα των κλιτύων του νέου Μουσείου της Ακρόπολης μας υποδέχονται από τη μία οι δύο Νίκες και από την άλλη αυτά τα αναθηματικά μάτια:

eyes-akropolis.jpg

Εἶχες μέσα στὰ μάτια σου
μιάν ἀστραπὴ ἀπὸ τὸν ἄνεμο τῆς πατρίδας
καὶ στὴν καρδιά σου μίαν ἄγρια φλόγα
κι ἔλεγες δὲν ἦταν νὰ σβήσει ποτέ.

Μηνάς Δημάκης, Είχες μέσα στα μάτια σου μιαν αστραπή.

Comments 0 σχόλια »

computerlawyer.jpgΕίναι δυνατό να υπάρξουν συμβόλαια χωρίς δικηγόρους; Η νέα τεχνολογία φαίνεται πως ακόμα και αυτό μπορεί να υποσχεθεί! Μια ομάδα ευρωπαίων ερευνητών αναπτύσσουν συστήματα υπολογιστών που αυτόματα δημιουργούν, επιβλέπουν, διαχειρίζονται ή ακυρώνουν online συμβόλαια.

Στόχος της νέας τεχνολογίας είναι να προσδώσει μεγάλη αξιοπιστία και ασφάλεια σε ποικίλες εφαρμογές ηλεκτρονικού επιχειρείν (e-business). Συντονιστής του έργου Contract («Συμβόλαιο»), που χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση στο πλαίσιο του προγράμματος eTEN, είναι το Πολυτεχνείο της Βαρκελώνης (Universitat Politecnica de Catalunya).

Στόχος της ΕΕ είναι να διευκολυνθεί η ανάπτυξη της παροχής ηλεκτρονικών υπηρεσιών (e-services) μέσω του Ίντερνετ. To ευρωπαϊκό ερευνητικό πρόγραμμα, μεταξύ άλλων, αναπτύσσει «αργορίθμους επαλήθευσης», που επιτρέπουν την αποτελεσματική online και offline επικύρωση των συμφωνιών ηλεκτρονικού επιχειρείν που βασίζονται σε συμβόλαια.

Ένας ιδιώτης ή μια εταιρία μπορεί να χρησιμοποιήσει αυτή τη διαδικασία επαλήθευσης για να κάνει έλεγχο κατά πόσο υπάρχουν συγκρούσεις ανάμεσα σε ένα συμβόλαιο που ετοιμάζεται να υπογράψει και στις υποχρεώσεις του/της με βάση τα υπάρχοντα συμβόλαια.

Έχει επίσης αναπτυχθεί μια ομάδα «εργαλείων» λογισμικού για την παρακολούθηση της σωστής εκτέλεσης ενός συμβολαίου. Μεταξύ άλλων, οι ερευνητές έχουν μελετήσει στην πράξη (case studies) τη δημιουργία αυτόματων ηλεκτρονικών «δικηγόρων» που επιβλέπουν την σωστή υλοποίηση συμβολαίων συντήρησης αεροσκαφών με ανταλλακτικά και σέρβις σε τακτά χρονικά διαστήματα, συμβολαίων που συνάπτουν οι ασφαλιστικές εταιρίες με εταιρίες επισκευής αυτοκινήτων για συντήρηση των οχημάτων επίσης κατά τακτά διαστήματα κ.α.

ENET

Comments 0 σχόλια »

redco.gifΠαραγωγή διδακτικού υλικού για την ευαισθητοποίηση καθηγητών και μαθητών στα ανθρώπινα δικαιώματα, σε Πορτογαλία, Ισπανία, Δανία, Βρετανία. Στήριξη μαθητών πορτογαλικής καταγωγής σε πανεπιστήμιο του Αμβούργου. Τεχνικές συνεργατικής μάθησης (οι πιο «δυνατοί» μαθητές βοηθούσαν τους πιο αδύναμους) σε ιαπωνικό πανεπιστήμιο. Αυτές είναι κάποιες από τις καλές πρακτικές που παρουσιάσθηκαν στο διεθνές συνέδριο Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης, υπό την αιγίδα της Ουνέσκο, που ολοκληρώνεται σήμερα στην Αθήνα. Συνδιοργανωτές του συνεδρίου, η Διεθνής Ενωση Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης, το Ινστιτούτο Μεταναστευτικής Πολιτικής, η Διεθνής Ενωση για τη Μελέτη της Συνεργασίας στην Εκπαίδευση και το Παιδαγωγικό Τμήμα Νηπιαγωγών του Πανεπιστημίου Δ. Μακεδονίας. Ευχάριστη έκπληξη στις καλές πρακτικές, η ελληνική συμμετοχή (μεταξύ έξι κρατών) στο πρόγραμμα «Red-Co»: Ο προβληματισμός της παιδιών δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης για τη θρησκευτική διαφορετικότητα απέδειξε ότι οι αντιλήψεις για τις θρησκείες είναι ανεξάρτητες από την εθνικότητα. Τα παιδιά «αιτούν» τα βιβλία των Θρησκευτικών να ανταποκρίνονται στους προβληματισμούς τους.

Καθημερινή

Red-co

Comments 0 σχόλια »

biblio1.jpgΗ υιοθέτηση του «πολλαπλού» ή εναλλακτικού βιβλίου είναι η πρόταση του Συμβουλίου Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης που συνεδρίασε χθες υπό την προεδρία του καθηγητή κ. Γ. Μπαμπινιώτη. Κατά τη χθεσινή του συνεδρίαση το συμβούλιο συζήτησε για το θέμα των σχολικών βιβλίων σε συνάρτηση με τα νέα αναλυτικά προγράμματα και αποφάσισε να προτείνει περισσότερα του ενός εγκεκριμένα από το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο βιβλία τα οποία θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως διδακτικά για κάθε μάθημα. Το βιβλίο που θα διδάσκεται σε κάθε επιστημονικό αντικείμενο θα επιλέγεται από κάθε σχολείο και τον σύλλογο διδασκόντων του. Θα χορηγείται δωρεάν ένα μόνο από τα εγκεκριμένα εναλλακτικά βιβλία, αλλά μέσω των σχολικών βιβλιοθηκών και του Ιnternet θα ενθαρρύνονται οι δάσκαλοι και οι μαθητές να ανατρέχουν κατά την καθημερινή διδασκαλία σε περισσότερα του ενός βιβλία.

Η πρόταση του συμβουλίου βέβαια θα συνδυαστεί με την αλλαγή του τρόπου διδασκαλίας μέσα στην τάξη και τη δυνατότητα μεγαλύτερης ευελιξίας στον εκπαιδευτικό, αλλά και με αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών και των δυνατοτήτων που προσφέρονται μέσω Διαδικτύου. Παράλληλα, τα μέλη του συμβουλίου τάχθηκαν χθες υπέρ της υιοθέτησης «φακέλου» προς τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς με υποστηρικτικό υλικό των βιβλίων τους.

Η συγγραφή των σχολικών βιβλίων θα μπορεί να γίνεται από φυσικά πρόσωπα, ομάδες φυσικών προσώπων, εκδοτικούς οίκους, ύστερα από σχετική πρόσκληση ενδιαφέροντος του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου και στη βάση των αντίστοιχων αναλυτικών προγραμμάτων των σχολείων. Το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο θα έχει και την ευθύνη για την αξιολόγηση των βιβλίων βάσει κριτηρίων (περιεχόμενο, παιδαγωγική προσέγγιση, οργάνωση κειμένου, εικονογράφηση, γλώσσα κτλ.) που θα ανακοινώνονται εγκαίρως στους υποψήφιους συγγραφείς. Η πρόταση που κατατέθηκε για τη χρήση «ηλεκτρονικού βιβλίου» δεν υιοθετήθηκε χθες από τα μέλη του συμβουλίου, ενώ δεν έγινε δεκτή ούτε πρόταση για την ύπαρξη ενός βιβλίου του Οργανισμού Εκδόσεων Διδακτικών Βιβλίων, όπως ισχύει σήμερα, με την ενίσχυσή του με πληροφοριακό υλικό από το Διαδίκτυο, τις σχολικές βιβλιοθήκες κτλ.

Comments 0 σχόλια »

Ένα φιλμάκι μικρού μήκους, που φτιάχτηκε από τρεις φοιτητές του “3D school Supinfocom Arles” στην Γαλλία. Η ιστορία αναφέρεται σε ένα Περουβιανό αγόρι και το λάμα του, το οποίο βρίσκει ένα γράμμα, που έχει πέσει από ένα αεροπλάνο μεταφοράς ταχυδρομείου. Το αγόρι φτιάχνει με το γράμμα ένα αεροπλανάκι και η συνέχεια επί της οθόνης…

Περισσότερα για την ταινία

Comments 0 σχόλια »

logo-epinoisi.jpgΤο Μαγικό Φίλτρο 2.0 είναι ένα ψηφιακό μαθησιακό παιχνίδι περιπέτειας το οποίο αναπτύχθηκε από το Εργαστήριο Νέων Τεχνολογιών στην Επικοινωνία, την Εκπαίδευση και τα ΜΜΕ του Τμήματος Επικοινωνίας και ΜΜΕ Πανεπιστημίου Αθηνών στο πλαίσιο του έργου ΕΠΙΝΟΗΣH – Εξειδίκευση Εκπαιδευτικών – Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού και Παραγωγή Εκπαιδευτικού Υλικού για Ήπια Νοητική Καθυστέρηση (www.media.uoa.gr/epinoisi) του Επιχειρησιακού Προγράμματος Εκπαίδευσης και Αρχικής Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΕΠΕΑΕΚ ΙΙ), κατά το διάστημα Νοέμβριος 2007 – Νοέμβριος 2008.

Το παιχνίδι αξιολογήθηκε κατά το διάστημα αυτό κατ’ αρχάς από το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο και στη συνέχεια με εφαρμογή σε 160 σχολικές βαθμίδες Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης σε όλη την Ελλάδα από τους 90 επιμορφωτές και 200 επιμορφούμενους του έργου ΕΠΙΝΟΗΣΗ καθώς και από 500 περίπου μαθητές, με πολύ θετικά αποτελέσματα. Η τελική έκδοση του παιχνιδιού ενσωματώνει σχόλια και παρατηρήσεις που κατατέθηκαν κατά τη διαδικασία αυτή.

Το ψηφιακό μαθησιακό παιχνίδι Μαγικό Φίλτρο 2.0, μαζί με συνοδευτικό υλικό, είναι ελεύθερα διαθέσιμο από τον ιστοχώρο του έργου ΕΠΙΝΟΗΣΗ (www.media.uoa.gr/epinoisi/tmf/tmf20.rar, συμπιεσμένο αρχείο rar, μέγεθος 161ΜΒ) στους επιμορφούμενους και επιμορφωτές του έργου καθώς και σε κάθε τρίτο ενδιαφερόμενο, με την παράκλησή πάντοτε για την αναφορά στο έργο ΕΠΙΝΟΗΣΗ και τους συντελεστές του καθώς και στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα ΕΠΕΑΕΚ ΙΙ.

Οι συντελεστές του έργου μας προσκαλούν να δούμε και να παίξουμε Το Μαγικό Φίλτρο και με χαρά θα υποδεχθούν τα σχόλια και τις αποκρίσεις μας.

Comments 0 σχόλια »

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων