Η μουσική και τα τραγούδια που γράφτηκαν για την τηλεοπτική σειρά “Καρυωτάκης” που προβλήθηκε το 2009 από την ΕΤ1 σε σκηνοθεσία Τάσου Ψαρρά.

Μουσική-Ενορχήστρωση: Βασίλης Δημητρίου
Στίχοι: Ποίηση Μαρίας Πολυδούρη και Κώστα Γ. Καρυωτάκη
Ερμηνεία: Μάγδα Πένσου, Χρήστος Θηβαίος, Μανώλης Μητσιάς
Κυκλοφορία: Απρίλης 2009

Ο δίσκος πέρα από τα εξαιρετικά ορχηστρικά κομμάτιακαι τρία τραγούδια. Το εναρκτήριο του δίσκου και τραγούδι των τίτλων της σειράς, “Γιατί μ’αγάπησες”, με τους πολύ ευαίσθητους στίχους από την ποίηση της Μαρίας Πολυδούρη αποτελεί έναν  ύμνο στον έρωτα. Η μελοποίηση του Δημητρίου αναδεικνύει με τρόπο μοναδικό το μελαγχολικό και ερωτικό περιεχόμενο της ποίησης της Πολυδούρη, ενώ η ερμηνεία της Μάγδας Πένσου είναι συγκινητική. Αξίζει να σημειωθεί ότι το ποίημα αυτό της Μαρίας Πολυδούρη έχει μελοποιηθεί στο παρελθόν, από τον Δημήτρη Παπαδημητρίου σε ερμηνεία της Ελ. Αρβανιτάκη στο δίσκο “Τραγούδια για τους μήνες” (1996), σε μία ακόμη εξαιρετική συνθετικά και ερμηνευτικά προσέγγιση.

Το δεύτερο από τα τρία τραγούδια του δίσκου είναι το γνωστό ποίημα του Καρυωτάκη “Είμαστε κάτι ξεχαρβαλωμένες κιθάρες”, ερμηνευμένο από τον Χρήστο Θηβαίο. Στο ποίημά του αυτό ο Καρυωτάκης εκφράζει τον θυμό και την απογοήτευσή του τόσο για την κοινωνία μέσα στην οποία ζει, όπου την εποχή εκείνη μαστίζεται από τον απόηχο της Μικρασιατικής τραγωδίας, όσο και για την κατάσταση που επικρατεί στο χώρο των λεγόμενων διανοούμενων και των ανθρώπων της Τέχνης. Το τρίτο τραγούδι του δίσκου με τίτλο “Η ψυχή μου” και πάλι σε ποίηση Καρυωτάκη, ερμηνεύεται εξαιρετικά από τον Μανώλη Μητσιά.

Περιεχόμενα:

01 ΓΙΑΤΙ Μ’ ΑΓΑΠΗΣΕΣ (Ποίηση Μαρίας Πολυδούρη) – Μάγδα Πένσου
02 ΤΟ ΒΑΛΣ ΤΗΣ ΑΓΑΠΗΣ
03 ΕΙΜΑΣΤΕ ΚΑΤΙ ΞΕΧΑΡΒΑΛΩΜΕΝΕΣ ΚΙΘΑΡΕΣ (Ποίηση Κ.Γ.Καρυωτάκης) – Χρήστος Θηβαίος
04 ΓΡΑΜΜΑΤΑ ΣΤΗ ΜΑΡΙΑ
05 ΤΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΤΗΣ ΑΝΟΙΞΗΣ
06 ΤΟ ΔΕΙΛΙΝΟ ΜΙΑΣ ΑΓΑΠΗΣ
07 Η ΨΥΧΗ ΜΟΥ (απόσπασμα) (Ποίηση Κ.Γ.Καρυωτάκης) – Μανώλης Μητσιάς
08 ΤΟ ΒΑΛΣ ΤΗΣ ΜΝΗΜΗΣ
09 ΤΑ ΠΕΡΑΣΜΕΝΑ ΧΡΟΝΙΑ
10 Κ’ ΗΤΑΝ ΜΙΑ ΝΥΧΤΑ ΩΡΑΙΑ (Ποίηση Μαρίας Πολυδούρη) – Διαβάζει η Μαρία Κίτσου
11 ΤΙ ΝΕΟΙ ΠΟΥ ΦΤΑΣΑΜΕΝ ΕΔΩ… (Ποίηση Κ.Γ.Καρυωτάκης) – Διαβάζει ο Δημοσθένης Παπαδόπουλος
12 Η ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΚΔΡΟΜΗ

Αφήστε μια απάντηση

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων