Αρχείο για 28 Ιουλίου, 2009

Εξωτικό το όνομα αλλά η ασθένεια έχει περάσει στην καθημερινότητά μας. Το βίντεο υπενθυμίζει τα βασικά, που όμως πολλοί τείνουν να ξεχνούν, ακόμα και μετά την επίσκεψη στην τουαλέτα… Προσέξτε την τεχνική φταρνίσματος…

Από το Κέντρο Ελέγχου Λοιμώξεων των ΗΠΑ. Γιατί αν περιμέναμε να βγάλει podcast και βίντεο το δικό μας… Μέχρι στιγμής μόνο PDF διαθέτει το κατάστημα

Α, μόλις έλαβα από μία αναγνώστρια κι αυτό το αρχείο PDF με οδηγίες στα ελληνικά. flu.pdf

Comments 0 σχόλια »

Πηγαίνουν οι υπολογιστές στον παράδεισο όταν πεθαίνουν; ένα πολύ κατατοπιστικό ντοκιμαντέρ του Εξάντα.

Ο «Εξάντας» του Γιώργου Αυγερόπουλου εισχωρεί στα βάθη της Κίνας, εκεί όπου η πολιτισμένη Δύση αδειάζει λαθραία τα άχρηστα πλέον μηχανήματα-σύμβολα της ανάπτυξής της, τους παλιούς της ηλεκτρονικούς υπολογιστές. Στις τεράστιες χωματερές των ηλεκτρονικών αποβλήτων, οι εικόνες της μόλυνσης που δολοφονεί καθημερινά τους χιλιάδες κατοίκους της περιοχής, αποκαλύπτουν την κρυφή πλευρά της Κίνας, λίγο πριν της παραδοθεί η Ολυμπιακή φλόγα.

Κάθε χρόνο, έως και 50 εκατομμύρια τόνοι ηλεκτρονικών αποβλήτων φορτώνονται σε κοντέινερ και εξάγονται στην Κίνα, ώστε να ανακυκλωθούν και να επανενταχθούν στην αλυσίδα παραγωγής ως πρώτη ύλη. Εκεί το κόστος, είναι ως και τριάντα φορές χαμηλότερο απ’ ότι σε ένα σύγχρονο κέντρο της Ευρώπης, της Αμερικής ή της Ιαπωνίας και το σημαντικότερο, τα μέτρα για την προστασία του περιβάλλοντος πολύ πιο «χαλαρά». 

Την ίδια ώρα, οι κινέζικες αρχές εθελοτυφλούν. Η πόλη Γκουιγιού στην Καντώνα της Νότιας Κίνας είναι ίσως το μεγαλύτερο νεκροταφείο ηλεκτρονικών υπολογιστών του πλανήτη. Εδώ καταλήγουν κάθε ημέρα λαθραία, χιλιάδες υπολογιστές όπου τεμαχίζονται, πλένονται σε όξινα λουτρά και καίγονται, για να αποσπαστούν τα πολύτιμα υλικά που περιέχουν όπως χρυσός, ασήμι, χαλκός, γυαλί και φυσικά, πλαστικό. 

Παρά το γεγονός ότι η διεθνής Συνθήκη Μπάσελ απαγορεύει την εξαγωγή επικίνδυνων αποβλήτων από τις πλούσιες στις φτωχές χώρες, οι ΗΠΑ και η Ιαπωνία (δηλαδή τα πιο τεχνολογικώς ανεπτυγμένα έθνη) έχουν αρνηθεί να την υπογράψουν. Αλλά και από την Ευρωπαϊκή Ένωση που έχει επικυρώσει την συνθήκη, φεύγουν διαρκώς φορτία προς την Κίνα παράνομα. Σε ελέγχους που έγιναν τον Φεβρουάριο του 2007, σε λιμάνια και οδικές αρτηρίες της Ευρώπης εντοπίστηκαν 84 λαθραία φορτία επικίνδυνων ηλεκτρονικών αποβλήτων.

Οι μεγάλες πολυεθνικές κατασκευής ηλεκτρονικών υπολογιστών γνωρίζουν καλά τις επιπτώσεις που έχουν τα προϊόντα τους στον άνθρωπο και το περιβάλλον. Άλλωστε, ήταν οι ίδιοι οι εργαζόμενοί τους, που την δεκαετία του 70 στη Silicon Valley, έπεσαν πρώτοι θύματα των τοξικών ουσιών, εμφανίζοντας καρκίνους διαφόρων μορφών.

Οι οικολογικές οργανώσεις πιέζουν ώστε οι κατασκευάστριες εταιρείες να φτιάξουν οικολογικούς υπολογιστές χωρίς τοξικές ουσίες και το σημαντικότερο, να είναι υπεύθυνες για τον πλήρη κύκλο ζωής του προϊόντος που πουλάνε.

Ο «Εξάντας» ακολούθησε τη διαδρομή της στρεβλής ανάπτυξης, που δολοφονεί ανθρώπους στον τρίτο κόσμο και υπονομεύει το μέλλον του πλανήτη. Από την Silicon Valley, την Μέκκα της υψηλής τεχνολογίας στην Καλιφόρνια των ΗΠΑ, ως την Κίνα, της οποίας ολόκληρες επαρχίες ζουν από την ανακύκλωση ηλεκτρονικών αποβλήτων με ενδιάμεσους σταθμούς το Σιάτλ των ΗΠΑ και το Λονδίνο, κατέγραψε εικόνες που μόνο ευχάριστες δεν είναι. Ούτε για την Κίνα που ετοιμάζεται να δεχθεί σε λίγους μήνες «τη μεγάλη γιορτή του αθλητισμού και της ανθρωπότητας», τους Ολυμπιακούς Αγώνες, ούτε για τον «ανεπτυγμένο» δυτικό μας πολιτισμό, που φροντίζει να σπρώχνει στα κρυφά τα τοξικά του απόβλητα, κάτω από το φτηνό χαλί των υπο-ανάπτυξη χωρών.

http://exandas.ert.gr

Photo Gallery

Comments 0 σχόλια »

lastmessag.jpgΣε μια μακάβρια… νέα ψηφιακή πραγματικότητα ούτε ο θάνατος αποτελεί πλέον δικαιολογία για να ξεχνάμε σημαντικές ημέρες και ημερομηνίες… για τους ζωντανούς αγαπημένους μας ανθρώπους.
Η www.lastmessagesclub.co.uk, που διαθέτει χιλιάδες μέλη, είναι μία μόνο από τις πολλές και ολοένα αυξανόμενες ιστοσελίδες που επιτρέπουν στους χρήστες να επικοινωνούν με τους δικούς τους ανθρώπους συστηματικά και… μετά θάνατον.

Και δεν είναι θέμα μεταφυσικό. Απλώς ο χρήστης «ζητάει» από την ιστοσελίδα να αποστέλλονται μέσω ηλεκτρονικού μηνύματος σε συγκεκριμένες ημερομηνίες κάθε χρόνο (για πολλά χρόνια, ίσως και για πάντα) μηνύματα, ευχές, ακόμη και αστεία στα γενέθλια και στις «ξεχωριστές» για τους αγαπημένους τους επετείους.

Μπορεί η υπηρεσία να χαρίζει μια… ειδική συνέπεια στον νεκρό, φρικιαστική παραμένει όμως η ιδέα να λαμβάνεις μήνυμα τύπου «χαρούμενη επέτειο, γλυκιά μου» από τον άλλο κόσμο και τον νεκρό συζυγό σου!

«Μπορείς να πεις το τελευταίο “αντίο” ή ακόμη και ένα “ευχαριστώ”», λέει ο Ουαλός Τζέφρι Ρις, ένας από τους δημιουργούς της ιστοσελίδας, υποστηρίζοντας ότι το www.lastmessagesclub. co.uk έχει και πολλές πρακτικές εκτός από «συναισθηματικές» εφαρμογές. Ο Ρις, που έθεσε σε λειτουργία την ιστοσελίδα το 2007, εξηγεί ότι οι χρήστες της μπορούν να δημιουργήσουν μια «ψηφιακή διαθήκη». Να στείλουν δηλαδή μετά θάνατον στους συγγενείς τους ή σε όσους αυτοί επιθυμούν σημαντικές πληροφορίες, όπως για παράδειγμα αριθμούς τραπεζικών λογαριασμών και κωδικούς πρόσβασης, στοιχεία για θυρίδες, ομόλογα, περιουσιακά στοιχεία, ακόμη και όλα τα δεδομένα τους στις ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης ή ακόμη και να αποκαλύψουν ένα οικογενειακό μυστικό -κάτι που δεν τολμούσαν εν ζωή. Πληρούνται, λέει ο Ρις, όλα τα μέτρα ασφαλείας. Εμπνευση για τη δημιουργία της ιστοσελίδας αποτέλεσαν, σύμφωνα με τον Ρις, εκμυστηρεύσεις φίλων του, που ενημέρωναν τις οικογένειές τους για την ύπαρξη φακέλου με την ένδειξη «να ανοιχτεί όταν πεθάνω» στο γραφείο τους.talking-tombstone.jpg

Ελευθεροτυπία

Last Messages Club

Η αγορά πάντα ανταποκρίνεται στις ανάγκες του ανθρώπου. Η Terra ανακάλυψε για σας το απόλυτο gadget, μία ομιλούσα επιτάφια στήλη. Με όλα τα ψιψιψίνια της. Βιντεοθόνη  για να εκπέμπεται το μήνυμά σας στους αιώνες. Σε λίγο και με ADSL σύνδεση…

Comments 0 σχόλια »

mhdenikh-bash.jpgΜε τον ήλιο τα μπάζω, με τον τον ήλιο τα βγάζω, τι έχουν και ψοφάνε τα έρμα; Με το μείζον ζήτημα της ποιότητας της προσφερόμενης παιδείας (συνολικά, όχι μόνο της τριτοβάθμιας, που δείχνει να συγκεντρώνει το ενδιαφέρον των εκάστοτε ηγετών μας) να κυριαρχεί στην επικαιρότητα τα πολλά τελευταία χρόνια, με έναν «διάλογο» να… σέρνεται (αφού ξεκίνησε από «μηδενική βάση» μηδενίζοντας το κοντέρ των όσων θετικών τυχόν έγιναν την πρώτη 4ετία της κυβέρνησης, στο πλαίσιο της πολυδιαφημισμένης «εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης»!), χωρίς ορατό τέλος για να αρχίσουν να τρέχουν οι αλλαγές, διαβάζεις το ρεπορτάζ των εφημερίδων και μένεις έκπληκτος: αλλαγές… «επί του πιεστηρίου» σε νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας, επειδή (μεταξύ άλλων) επισημάνθηκαν λέει φωτογραφικές διατάξεις για να μπει σε πανεπιστήμιο συγκεκριμένο άτομο, με διασταλτική ερμηνεία της ρύθμισης που προβλέπει πάσχοντες από συγκεκριμένες ασθένειες να μπορούν να εισέρχονται στα ΑΕΙ χωρίς εξετάσεις!

…συνέχεια

Άρθρο του Θάνου Οικονομόπουλου στην Καθημερινή

Comments 0 σχόλια »

newjoin-collage2b.gifΕΙΝΑΙ δροσερό, είναι νεανικό, είναι φιλόδοξο, είναι χρηστικό και είναι και πολύγλωσσο (εκτός από ελληνικά μιλάει ακόμα αγγλικά και γαλλικά)! Το http://my.aegean.gr δημιουργήθηκε από φοιτητές του Πανεπιστημίου Αιγαίου και λειτουργεί τα τελευταία χρόνια ως διαδικτυακός τόπος συνάντησης, περιοδικό, πλατφόρμα επικοινωνίας εκπαιδευτικών και φοιτητών, ενημερώνει για τα του Πανεπιστημίου, αλλά και για τα της διασκέδασης και φέρνει κοντά τον ακαδημαϊκό πληθυσμό! «Φιλοδοξία και σκοπός μας είναι η άμεση, χωρίς γεωγραφικούς περιορισμούς, συμμετοχική και ποιοτική επικοινωνία και ενημέρωση και η δημιουργία ενός μορφώματος τέτοιου, ώστε όλος ο ακαδημαϊκός κόσμος (φοιτητές, διδάσκοντες, ερευνητικό, διοικητικό, τεχνικό και λοιπό προσωπικό) του ιδρύματος, αλλά και κάθε ενδιαφερόμενος εκτός αυτού να έχουν έναν τόπο κοινής αναφοράς και δραστηριοποίησης», αναφέρουν οι δημιουργοί του. Επισκεφθείτε το οπωσδήποτε!

Από τη στήλη της Μαρίας Μυστακίδου στην Ελευθεροτυπία

Comments 0 σχόλια »

unemployment-large.jpgΔείκτης Μιζέριας: ο δείκτης που συνδυάζει το δείκτη ανεργίας και τον πληθωρισμό. Χρησιμοποιείται για να μετρήσει την πολιτική σημασία της κατάστασης της οικονομίας καθώς και της καταναλωτικής εμπιστοσύνης.

O νέος αυτός δείκτης, εκτός από την ανεργία και τον πληθωρισμό, παίρνει υπόψη το έλλειμμα ή το πλεόνασμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών, το δημόσιο έλλειμμα ή πλεόνασμα ως ποσοστά του Aκαθάριστου Eγχώριου Προϊόντος (AEΠ), τα τρίμηνα επιτόκια των έντοκων γραμματίων και τον ρυθμό αύξησης του AEΠ σε σταθερές τιμές.

Aποτέλεσμα της θέσης που έχουν τα κράτη-μέλη της E.E.-15 στις πέντε παραπάνω συνιστώσες, είναι η κατάταξή τους με βάση τον δείκτη μιζέριας. Τις τρεις πρώτες θέσεις στον δείκτη κατέχουν η Eλλάδα, η Πορτογαλία και η Iσπανία (δηλαδή τα τρία φτωχότερα κράτη-μέλη της E.E.-15) και τις τρεις τελευταίες η Φινλανδία, το Λουξεμβούργο και η Σουηδία.

Αν προσθέσετε και την απειλή πανδημίας να δείτε πως χτυπάει κόκκινο…

Comments 0 σχόλια »

woody-tasch-440.jpgΤο «κίνημα της βραδύτητας» βρίσκει όλο και περισσότερους οπαδούς όχι μόνο στην Ευρώπη, αλλά και στις ΗΠΑ. Και βρίσκει εφαρμογή παντού, ακόμη και στο χρήμα.

Η ιδέα να επιβραδύνουμε τη ζωή μας προέρχεται από την Ευρώπη και μοιάζει εντελώς αντι-αμερικανική. Όμως έχει αρχίσει πλέον να κερδίζει έδαφος ακόμη και στη χώρα των φαστ φουντ και του γρήγορου χρήματος. Μάλιστα στις ΗΠΑ είναι που παρουσιάσθηκε, από τον Γούντυ Τας, η έννοια του «αργού χρήματος».

Ο Τας αρθρώνει τις ιδέες του στο βιβλίο «Έρευνες για τη φύση του αργού χρήματος: επενδύστε σαν τα τρόφιμα, τα αγροκτήματα και η γονιμότητα να είχαν σημασία» (προλογίζει ο «πατέρας» του «κινήματος της βραδύτητας», ο Ιταλός Κάρλο Πετρίνι). Χρόνια επενδυτής και επιχειρηματίας, ο Τας χρησιμοποιεί την εμπειρία του αυτή ώστε η Συμμαχία του να επενδύει σε εταιρείες που παράγουν, παράλληλα με το χρηματοπιστωτικό, φυσικό και κοινωνικό κεφάλαιο. «Η Συμμαχία Αργό Χρήμα είναι μια προσπάθεια να καθοδηγήσουμε το κεφάλαιο ώστε να υποστηρίξει τοπικά συστήματα παραγωγής τροφίμων… Η οικονομία ήταν ένα εργαλείο για την επίτευξη ενός σκοπού, όμως ζούμε σε μια εποχή που έχει γίνει η ίδια σκοπός. Για να την ξανακάνουμε μέσο, πρέπει να επιβεβαιώσουμε τις αξίες. Αξίες στις οποίες θα συμφωνούσαμε οι 99 στους 100 ανθρώπους, όπως η μητρότητα και η μηλόπιτα, οι υγιείς κοινότητες, οι υγιείς οικογένειες, ένας καλύτερος κόσμος για τις επόμενες γενιές, η δεοντολογική συμπεριφορά, η ηθική ευθύνη».

Χρειάζεται επίσης, προσθέτει, να ξεπεράσουμε τις αγορές που είναι βασισμένες στην κατανάλωση και την εξάντληση των φυσικών πηγών και να προχωρήσουμε σε αγορές βασισμένες στην αποκατάσταση και την προστασία. «Είναι προφανές», τονίζει. «Η παλιά αγορά, αυτή που κληρονομήσαμε από τη βιομηχανική επανάσταση και τους ληστές- βαρόνους, απαιτεί ανάπτυξη. Ας δημιουργήσουμε λοιπόν μια άλλη αγορά που δεν θα είναι αναγκαστικά εναντίον της ανάπτυξης, αλλά απλώς εναντίον της απεριόριστης ανάπτυξης, της ανάπτυξης που υπερβαίνει τα όρια του φυσικού και του κοινωνικού κεφαλαίου».

Το βιβλίο Inquiries into the Nature of Slow Money, Ιnvesting as if Food, Farms, and Fertility Mattered,  Woody Tasch

Comments 0 σχόλια »

Comments 0 σχόλια »

O M. Hulot στη LiFO παρουσιάζει το Please make me dance:  Αν είχε φτιάξει αυτόν το δίσκο κάποιος τύπος στη Νέα Υόρκη ή σε ένα προάστιο του Λονδίνου, θα ήταν ήδη ένα από τα ιντερνετικά «μυστικά» με την τεράστια δημοσιότητα που του αξίζει. Οι Bauhaus συναντούν τον John Maus, o Ελύτης εμφανίζεται παραμορφωμένος πίσω από παραμορφωμένα synths και το μανιασμένο beat των ντραμς, το «Γιατί δεν χορεύετε ρε;» ακούγεται ως η κραυγή-σύνθημα για μια γενιά σε σύγχυση. Ένταση και απόγνωση. Απλά ένας απ’ τους καλύτερους δίσκους του 2009.

Κι ο Μάκης Μηλάτος στην  AthensVoice: Ενα διαρκές σφυροκόπημα. Ενα ταμπούρλο που βαστάει το ρυθμό κι ένας λόγος που δεν σταματάει ποτέ, σαν κραυγή διαμαρτυρίας, όπου μπλέκονται από το «πάτερ ημών» μέχρι το «της δικαιοσύνης ήλιε νοητέ» του Θεοδωράκη. Ο Αλέξανδρος Βούλγαρης δεν κάνει έναν «ευήκοο» δίσκο, αλλά το δικό του καθαρτήριο που μας αφορά όλους και είναι –νομίζω– το πιο προσωπικό του άλμπουμ.

http://www.myspace.com/theboystapes

Comments 0 σχόλια »

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων