Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση

Αρχείο για 2 Ιουλίου, 2009

salnk.gifΦαίνεται σήμερα έχουμε αφιέρωμα στη Θεσσαλονίκη.

Ο άπαιχτος Σαλονικίδης ξαναχτύπησε.

Comments 0 σχόλια »

protasi.jpgΤο διαδίκτυο κρύβει αναπάντεχες χαρές. Εκεί ανακάλυψα τους παλιούς μου φίλους από τη Θεσσαλονίκη. Πρόκειται για μία ομάδα εκπαιδευτικών από το Καλλιτεχνικό Γυμνάσιο κι από άλλα σχολεία της Θεσσαλονίκης που πειραματίζονται με διάφορα γνωστικά αντικείμενα μέσα από την εικαστική έκφραση, το θέατρο, τον κινηματογράφο, τη μουσική κ.α. και οργανώνουν την παρουσίαση κάποιων διδακτικών παραδειγμάτων-προτάσεων, ώστε να έρθουν σε επαφή με τους συναδέλφους, να ανταλλάξουν ιδέες και απόψεις, να συμφωνήσουν και να διαφωνήσουν.

Σκαλίστε το μπλογκάκι τους στη διεύθυνση :  http://protases.wordpress.com/ και δεν θα χάσετε…

Comments 0 σχόλια »

Calendarium Interneticum Ένα δωράκι για το καλοκαίρι…Με το laptop στην παραλία θα μπορείτε να διαπιστώσετε πόσες διευθύνσεις απαντούν τέσσερα χρόνια μετά.

Εγώ δεν τολμώ να κοιτάξω…

Comments 1 σχόλιο »

aris.jpgΣαν σήμερα στις 2 Ιουλίου 1978 πεθαίνει στο Παρίσι ο συγγραφέας  Άρης Αλεξάνδρου

“Σύντροφε ανακριτά, σπεύδω πρώτα απ’ όλα να σας εκφράσω την ευγνωμοσύνη μου για το χαρτί, το μελάνι και την πένα που μου στείλατε με τον δεσμοφύλακα…” η εναρκτήρια πρόταση από το μυθιστόρημά του “Το κιβώτιο” .

Το μαχαίρι
Οπως αργεί τ’ ατσάλι να γίνει κοφτερό και χρήσιμο μαχαίρι
έτσι αργούν κι οι λέξεις ν’ ακονιστούν σε λόγο.
Στο μεταξύ
όσο δουλεύεις στον τροχό
πρόσεχε μην παρασυρθείς μην ξιπαστείς
απ’ τη λαμπρή αλληλουχία των σπινθήρων.
Σκοπός σου εσένα το μαχαίρι.

Φρόντισε
Φρόντισε οι στίχοι σου να σπονδυλωθούν
με τις αρθρώσεις των σκληρών των συγκεκριμένων λέξεων
Πάσχισε νάναι προεκτάσεις της πραγματικότητας
όπως κάθε δάχτυλο είναι μια προέκταση στο δεξί σου χέρι.
Έτσι μονάχα θα μπορέσουν σαν την παλάμη του γιατρού
να συνεφέρουν με χαστούκια
όσους λιποθύμησαν

μπροστά στο άδειο πρόσωπό τους.

Τα ποιήματα ανήκουν στη συλλογή “Ευθύτης οδών” και είναι από τη συγκεντρωτική έκδοση “Ποιήματα (1941-1974)”, εκδ. Καστανιώτης.

Comments 0 σχόλια »

seatedw.JPGΤα κλασικά γράμματα έχουν μια ξεχωριστή και πολύ καλοδουλεμένη σελίδα στον Ιστό. Πρόκειται για τις «ηλεκτρονικές οδούς» (http://hodoi.fltr.ucl.ac.be), ένα γαλλοελληνικό site αφιερωμένο στις ελληνικές και λατινικές σπουδές, όπου μπορείτε να βρείτε αρχαία ελληνικά και λατινικά κείμενα μεταφρασμένα στα γαλλικά. Διαβάστε κείμενα από τους Ησίοδο, Ηρόδοτο, Αριστοτέλη, Στράβωνα, Δημοσθένη και πολλούς ακόμα Ελληνες φιλόσοφους που διαμόρφωσαν την παγκόσμια σκέψη ανά τους αιώνες. Για τους λάτρεις των κλασικών κειμένων, η ιστοσελίδα είναι πραγματικό διαμαντάκι στο Διαδίκτυο!

Από τη στήλη της Μ. Μυστακίδου στην Ελευθεροτυπία

Comments 0 σχόλια »

H ανάπτυξη του ARPANET (προδρόμου του Internet) επέτρεψε τη δημιουργία «κουτιών αλληλογραφίας» (mailbox), για χρήστες του ίδιου κεντρικού υπολογιστή.

Για τον Pέιμοντ Σάμιουελ Tόμλινσον όμως, το στοίχημα ήταν να μπορέσει να «αλληλογραφήσει» με χρήστες σε διαφορετικούς και απομακρυσμένους υπολογιστές.

Γεννημένος το 1941, με μεταπτυχιακές σπουδές στο MIT της Mασαχουσέτης, βρέθηκε στα 1967 να εργάζεται ως προγραμματιστής στην εταιρεία που χρηματοδοτήθηκε από το αμερικανικό υπουργείο Aμυνας για να στήσει το ARPANET. Κατάφερε να φτιάξει ένα πρόγραμμα (κώδικα) 200 αράδων που επέτρεπε την αποστολή μηνυμάτων σε μακρινούς υπολογιστές.

Για να το κάνει να λειτουργήσει, επινόησε ένα απλό σύστημα: πληκτρολογούσε πρώτα το όνομα του χρήστη και αμέσως μετά το όνομα της μηχανής με την οποία ο αποδέκτης υπολογιστής είναι συνδεμένος. Eκείνο που τον παίδευε, ήταν να βρει ένα σύμβολο που να μην υπήρχε περίπτωση να χρησιμοποιείται σε όνομα χρήστη ή μηχανής.

Tο χρειαζόταν για να παρεμβάλλεται ανάμεσα στα δύο ονόματα και να επιτρέπει στο πρόγραμμα να «αντιληφθεί» πού τελειώνει το πρώτο και πού αρχίζει το δεύτερο όνομα. Bρήκε τη λύση στα 1972, όταν έμαθε τη λατινική λέξη ad (σημαίνει «προς»): Σε κάποια κείμενα του ΣT’ και Z’ αιώνα αντικαθιστάται από το σύμβολο @.

Hταν ακριβώς αυτό που χρειαζόταν. Γεννήθηκε το «παπάκι» και το e-mail έγινε ο πιο δημοφιλής τρόπος επικοινωνίας. Mετά, άρχισαν οι αμφισβητήσεις: Tο @ δεν προέρχεται από το σύμπλεγμα του λατινικού ad αλλά είναι εφεύρεση του IH’ αιώνα. Σημαίνει τιμή μονάδας («2 μήλα προς [@] 4 λεπτά το καθένα»). O Tόμλινσον όμως, αδιαφορεί για τη γλωσσολογία. Mε το παπάκι πλούτισε και, από το 2000 έως σήμερα, έχει λάβει 4 διεθνή βραβεία.

Εθνος

Comments 0 σχόλια »

H Αρλέτα αφήνει τα συνηθισμένα της λημέρια, την καρδιά της Αθήνας και τα Εξάρχεια, και ανηφορίζει στις 7 Ιουλίου στο θέατρο Παπάγου για μια συναυλία-κλειδοσκόπιο σε σαράντα χρόνια δισκογραφικής παρουσίας. Μαζί της θα είναι ο Χρήστος Θηβαίος και ο Γιώργης Χριστοδούλου.

Comments 0 σχόλια »

trinity-college-library-dub.jpgΧωρίς πρόσβαση σε περισσότερους από 9.000 τίτλους επιστημονικών ηλεκτρονικών περιοδικών κινδυνεύουν άμεσα να μείνουν οι βιβλιοθήκες των ελληνικών πανεπιστημίων και των ερευνητικών κέντρων, καθώς το υπουργείο Παιδείας, παρά τις επανειλημμένες υποσχέσεις του, δεν έχει ολοκληρώσει τις διαδικασίες χρηματοδότησης των ακαδημαϊκών βιβλιοθηκών, συμπεριλαμβανομένων των συνδρομών στα ηλεκτρονικά περιοδικά για την τριετία 2009-2011.

Αυτό επισημαίνεται σε επείγουσα ανακοίνωση του Συνδέσμου Ελληνικών Ακαδημαϊκών Βιβλιοθηκών (ΣΕΑΒ/HEAL-Link), όπου τονίζεται ότι «οι συνέπειες της διακοπής της πρόσβασης των ελληνικών ακαδημαϊκών και ερευνητικών ιδρυμάτων στα ηλεκτρονικά περιοδικά, ύστερα από 10 χρόνια αδιάλειπτης παροχής της υπηρεσίας αυτής, θα είναι ολέθριες για την υποστήριξη της έρευνας και της εκπαίδευσης στη χώρα μας, σε μια εποχή κατά την οποία η καινοτομία και η πρόσβαση στην πληροφορία αποτελούν βασική προϋπόθεση για την πρόοδο μιας χώρας». Για το λόγο αυτό ο ΣΕΑΒ καλεί κάθε ενδιαφερόμενο να προσθέσει την υπογραφή του στην ηλεκτρονική σελίδα http://physlib1.physics.auth.gr, απαιτώντας την άμεση εξασφάλιση της χρηματοδότησης και την υπογραφή των συμβάσεων. Είναι χαρακτηριστικό ότι μέσα στις πρώτες πέντε ημέρες την έκκληση προς το υπουργείο έχουν υπογράψει 4.000 πολίτες.

Άρθρο του Σ. Κακουριώτη στην Αυγή

Comments 0 σχόλια »

bkpress.jpgΕίναι το νέο free press που καταπιάνεται αποκλειστικά με τα νέα του βιβλίου. Τ’ όνομά του είναι «Book press», τα κείμενά του θα υπογράφουν κατά κύριο λόγο συγγραφείς και δημοσιογράφοι, και οι βασικοί συντελεστές του είναι ο Κώστας Κατσουλάρης και η Σώτη Τριανταφύλλου. Αυτό θα είναι το πρώτο δοκιμαστικό τεύχος. Θα τυπώνεται σε 40 χιλιάδες αντίτυπα και θα διανέμεται δωρεάν την πρώτη Δευτέρα (από το φθινόπωρο) κάθε μήνα στα βιβλιοπωλεία και τα πολυκαταστήματα που πωλούν βιβλία στην Ελλάδα και την Κύπρο. Στα τέλη Ιουνίου θα ενεργοποιηθεί και το site στη διεύθυνση bookpress.gr. Τον σχεδιασμό του νέου εντύπου έχει επιμεληθεί ο Σπύρος Πολυκανδριώτης. Είναι φανερό, από το editorial του πρώτου τεύχους, ότι απευθύνεται σ’ ένα κοινό νεανικό, το οποίο έχει περισσότερη σχέση με το Διαδίκτυο παρά με την έντυπη μορφή του λόγου: «Φιλοδοξία μας -πέρα από την αυτονόητη, δηλαδή ν’ αρέσουμε σ’ εσάς που αγαπάτε τα βιβλία, που γνωρίζετε τις κατά μόνας ηδονές της ανάγνωσης- είναι να απευθυνθούμε σ’ αυτούς, κυρίως νεότερους, που μας κοιτάνε στραβά. Δύσπιστα. Που τους έχουν πει και συνεχίζουν να τους λένε με κάθε τρόπο ότι η ανάγνωση βιβλίων είναι σκέτη βαρεμάρα. Και να τους πούμε: Παιδιά, σας έχουν κοροϊδέψει. Δεν ξέρετε τι χάνετε! Εκεί έξω, στα μικρά, μεγάλα ή ηλεκτρονικά βιβλιοπωλεία, υπάρχει ένα βιβλίο που μπορεί να σας αλλάξει τη ζωή, κι άλλα χίλια που μπορούν να σας την κάνουν καλύτερη».Είναι το δεύτερο free press που κατά κύριο λόγο ασχολείται με το βιβλίο και τον κόσμο του. Υπάρχει ήδη το «Index», επίσης free press που έχει περισσότερο τη μορφή περιοδικού παρά εφημερίδας. Αλλά τα free press και τα ηλεκτρονικά έντυπα που άπτονται του χώρου του πολιτισμού έχουν ήδη κάνει αισθητή την παρουσία τους, γεγονός που δηλώνει ότι όλο και περισσότεροι επιλέγουν τον νέο τρόπο επικοινωνίας (γραπτής και έντυπης) ώστε να «διεμβολίσουν» τους χώρους όπου συχνάζουν οι νέοι, αλλά και τη διαδικασία ενημέρωσης που τους είναι πιο οικεία και προσφιλής. Να θυμίσουμε τη free press εφημερίδα «εφ» του Φεστιβάλ Αθηνών, που δεν μοιράζεται μόνο στους χώρους των παραστάσεων, αλλά και σε άλλους χώρους της πόλης. Να θυμίσουμε τα δύο ηλεκτρονικά περιοδικά που ασχολούνται αποκλειστικά με την ποίηση, το ένα έχει τίτλο e-poema.eu και το άλλο poetikanet.com, ενώ ηλεκτρονικό πολιτιστικό περιοδικό είναι ο Ηridanos, από τα πρώτα (ή το πρώτο;) που εμφανίστηκαν στο Διαδίκτυο. Σε αντίθεση με τους άλλους χώρους πολιτισμού, το βιβλίο έχει αρχίσει να έχει πολλά εξειδικευμένα sites, έχει ήδη πολλά blog (προσωπικά και συλλογικά) όπου σχολιάζονται βιβλία, γίνονται παρουσιάσεις, ανταλλάσσονται απόψεις και free press εκδόσεις με σχεδόν αποκλειστική θεματολογία τον χώρο του βιβλίου, τους συγγραφείς, τους εκδότες, της αγοράς. Ισως γιατί, σε αντίθεση με τους άλλους χώρους πολιτισμού, οι άνθρωποι του βιβλίου είναι έτσι κι αλλιώς εξοικειωμένοι με το κείμενο. Σε όλες του τις μορφές. Είτε την έντυπη είτε την ηλεκτρονική.

Comments 1 σχόλιο »

The Guardian

Εχει άραγε τελειωμό αυτή η μανία για το Twitter; Τις προάλλες, έγινε εργαλείο στα χέρια των Ιρανών διαδηλωτών. Αυτή την εβδομάδα, αιωρούμενη μεταξύ ηρωισμού και φαιδρότητας, η ιστοσελίδα χρησιμοποιήθηκε για να συμβάλει στην εμπέδωση μεγάλων λογοτεχνικών έργων του κόσμου. Οι οπαδοί της κλασικής λογοτεχνίας μπορεί να τρομάξουν, μαθαίνοντας ότι ο κλάδος του οίκου Penguin στη Νέα Υόρκη αποφάσισε την έκδοση ενός νέου τόμου που θα βάλει μεγάλα έργα της παγκόσμιας λογοτεχνίας στο μάγγανο του Twitter. O τόμος έχει έναν τίτλο τέτοιο που στο άκουσμά του οι υπερασπιστές της καθαρότητας της γλώσσας θα ανατριχιάσουν: Twitterature.

Σε αυτήν, οι εμπνευστές ανακατεύουν τα «κοσμήματα» της παγκόσμιας λογοτεχνίας -αναφέρουν τους Δάντη, Σαίξπηρ, Σταντάλ, Τζόις- σε περίπου 20 αποσπάσματα ή λιγότερα, που αποτελούνται έκαστο από 20 αράδες με λιγότερους από 140 χαρακτήρες. Το βιβλίο είναι πνευματικό τέκνο δύο φοιτητών του Πανεπιστημίου του Σικάγο, ετών 19, οι οποίοι ισχυρίζονται ότι ξεκινούν μια πολιτιστική επανάσταση. Σπάζοντας μαζί τα κεφάλια τους ένα βράδυ, οι Εμετ Ρένσιν και Αλεξ Εϊσμαν διερωτήθηκαν τι είναι αυτό που ορίζει τα μεγαλύτερα επιτεύγματα της γενιάς τους και εκφράζει με τον καλύτερο τρόπο τις ψυχές των Αμερικανών του 21ου αιώνα. Η απάντηση που βρήκαν ήταν δικέφαλη. Ονόμασαν τα έργα των μεγάλων λογοτεχνών κρίσιμο πυλώνα όλων των γενεών.

Προέβαλαν επίσης την ιδέα τους στο Twitter, την ιστοσελίδα όπου οι χρήστες συμπιέζουν όλες τις ανθρώπινες εμπειρίες σε 140 χαρακτήρες. Στη διαφήμιση του νέου βιβλίου, οι δύο εμπνευστές εξηγούν χωρίς περιστροφές ότι επιθυμούν πολύ χρήμα και ότι περιμένουν από το έργο τους να προκαλέσει «καταιγίδα στην αγορά». Το αν έχουν δίκιο εξαρτάται από τη διάθεση του κοινού να διαβάσει, π.χ. τη Θεία Κωμωδία του Δάντη, συρρικνωμένη από 512 σελίδες σε 20 μικρές φράσεις.

Καθημερινή

Comments 0 σχόλια »

Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων