To περίφημο μνημείο ισλαμικής αρχιτεκτονικής Ιμαρέτ. Το πολυτελές σήμερα διατηρητέο ξενοδοχείο, ιεροδιδασκαλείο στην εποχή του ιδρυτή του Μεχμέτ Αλή (1769-1849), είναι ιδιοκτησία της αιγυπτιακής κυβέρνησης.
Ο Βρετανός συγγραφέας Λόρενς Ντάρελ (1912-1990) και το περίφημο «Αλεξανδρινό Κουαρτέτο» του, όλες οι αισθήσεις, οι παραισθήσεις και οι «θερμοκρασίες» της Αλεξάνδρειας, η συναρπαστική ανθρωπογεωγραφία της μυθικής αιγυπτιακής πόλης, θα ζωντανέψουν στην Καβάλα μέσα από την παράσταση-installation της Αντζελας Μπρούσκου «Αλεξανδρινό Κουαρτέτο-Κλέα» στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Φιλίππων και Καβάλας. Σημειώστε τις ημερομηνίες 30-31 Αυγούστου.
Μπορείτε να ρίξετε μία κλεφτή ματιά στο Ιμαρέτ. Μόνο όμως μία επιτόπια επίσκεψη θα σας ταξιδέψει στο χρόνο. Ενα μέρος μαγικό! Θα χρωστώ αιώνια ευγνωμοσύνη στους φίλους από την Καβάλα για αυτό το δώρο.
«Κάθε μαθητής και κάθε δάσκαλος έχει αφήσει σ΄ αυτήν την αίθουσα ένα κομμάτι από την ψυχή του. Τα κομμάτια αυτά φτιάχνουν μια γλυκιά ιστορία που ελπίζω να μην ξεχαστεί».
Τα λόγια αυτά είναι γραμμένα πάνω στον μαυροπίνακα του Δημοτικού σχολείου της Ψερίμου από την τελευταία δασκάλα του! Το σχολείο έκλεισε, διότι η μοναδική μαθήτριά του τελείωσε την τελευταία τάξη και στο μικρό νησί που βρίσκεται απέναντι από την Κάλυμνο δεν υπάρχουν πια άλλα παιδιά ώστε να συνεχιστεί η λειτουργία του.
Η τελευταία δασκάλα, Χαρά Αγγελέτου, μια 23χρονη κοπέλα από τη Λάρισα, πρωτοδιόριστη σε «δυσπρόσιτο σχολείο», έζησε μια συγκλονιστική εμπειρία για έναν χρόνο, μαζί με τη μοναδική μαθήτρια του Δημοτικού σχολείου, τη 12χρονη Άννα Μαύρου. Και όταν τη ρωτάς «πώς ήταν εκεί, πώς άντεξε πώς τα έβγαλε πέρα;» απαντά πως «η αλήθεια είναι ότι αυτή η εμπειρία είναι αυτές που αξίζει να διηγείσαι χρησιμοποιώντας τις πιο όμορφες, αλλά και τις πιο σκληρές εικόνες. Είναι μια ιστορία γλυκόπικρη, από αυτές που οι περισσότεροι έχουμε να διηγηθούμε αλλά συχνά αδιαφορούμε να ακούσουμε».
Tα δυο δημοσιεύματα του ΒΗΜΑτος (12 και 19 Ιουλίου) δεν προκάλεσαν τις αντιδράσεις που τους άρμοζαν. Μας πληροφορούν ότι εκπρόσωποι των δύο μεγάλων -και αντίπαλων κατά τα λοιπά- φοιτητικών παρατάξεων, της ΔΑΠ και της ΠΑΣΠ, συνέταξαν από κοινού λίστα υποψηφίων που «πρέπει να επιλεγούν» στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα της Φιλοσοφικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Και την υπέβαλαν στον αρμόδιο καθηγητή, για να ξέρει ποιους πρέπει να επιλέξει! Θα προηγούνταν βέβαια, για τα μάτια του κόσμου, οι τυπικές διαδικασίες (εξετάσεις, προσωπική συνέντευξη κλπ), αλλά είναι σαφές ότι τα αποτελέσματά τους δεν αποτελούν το πρώτο κριτήριο επιλογής. Ο καθηγητής «επέλεξε» όλους τους υποψηφίους της λίστας. Ανάμεσά τους, συγγενείς πολιτικών, γραμματείς τοπικών παραγόντων, μέλη και φίλοι των φοιτητικών παρατάξεων, υποψήφιοι με βαθμό 5,85 όταν απαιτείται ελάχιστο 6, άλλοι που έχουν συμπληρώσει το 50ό έτος της ηλικίας τους. Ενας από τους επιτυχόντες δεν έχει πάρει ακόμη το πτυχίο του! Η είδηση αυτή είναι μια επιτομή του ευτελισμού του δημόσιου πανεπιστημίου και της ανομίας, του κυνισμού, του ραγιαδισμού και της διαφθοράς, που σήμερα βασιλεύουν στην υπό κατάρρευση δημοκρατία μας.
Σχολεία, νηπιαγωγεία και παιδικοί σταθμοί πρέπει να αφαιρέσουν τα κοινόχρηστα μαλακά παιχνίδια και και να αποθαρρύνουν τα παιδιά από το να μοιράζονται με τους συμμαθητές τους μαρκοδόρους, μολύβια και μουσικά όργανα. Τέτοια μικρά βήματα είναι δυνατόν να ανακόψουν την εξάπλωση της νέας γρίπης, αναφέρει η διεύθυνση Παιδιών, Σχολείων και Οικογενειών του υπουργείου Παιδείας της Βρετανίας.
Ειδικότερα, οι συστάσεις που εξέδωσαν οι ειδικές υπηρεσίες προς νηπιαγωγούς, δασκάλους και παιδαγωγούς σε βρεφονηπιακούς σταθμούς αναφέρουν ότι γενικά πρέπει να αποφεύγουν να δίνουν στα παιδιά μαλακά παιχνίδια καθώς αυτά δεν είναι δυνατόν να αποστειρωθούν ή να καθαριστούν με ευκολία. Επίσης τα παιδιά θα πρέπει να αποθαρρύνονται από το να μοιράζονται με συμμαθητές τους τα μολύβια, μαρκαδόρους όσο διαρκεί η πανδημία νέας γρίπης. Θα πρέπει, ωστόσο, να μάθουν να καθαρίζουν και να σκουπίζουν τα χέρια τους και τα διάφορα αντικείμενα που μοιράζονται με τους συμμαθητές τους. Επίσης, επ’ ουδενί δεν πρέπει να δανείζουν ή να δανείζονται πνευστά όργανα.
Αντιμετώπιση
Εφόσον σε κάποιο σχολείο εμφανιστούν κρούσματα η διεύθυνσή του θα πρέπει να καταργήσει άμεσα τις συγκεντρώσεις των μαθητών καθώς αυτό απλά θα βοηθήσει στη μετάδοση του ιού.
Εάν ξαφνικά κάποιο παιδί εμφανίσει συμπτώματα θα πρέπει ένα μέλος του προσωπικού, το οποίο θα έχει καθοριστεί εκ των προτέρων, να κάτσει μαζί και να το φροντίσει. Πρέπει, ωστόσο, να υπάρχει απόσταση τουλάχιστον ενός μέτρου μεταξύ τους, εκτός, φυσικά, σε περίπτωση που το παιδί χρειαστεί κάποια βοήθεια. Ολα τα μέλη του προσωπικού που έρχονται σε επαφή με παιδιά που προσβλήθηκαν από τη νέα γρίπη οφείλουν να φορούν μάσκα στο πρόσωπο και ποδιά μιας χρήσης.
Πάντως, κατά την επεξηγηματική ανακοίνωση, το υπουργείο Παιδείας υπογράμμισε ότι δεν συνιστά την κατάργηση όλων των κοινόχρηστων παιχνιδιών αλλά την υιοθέτηση κανόνων υγιεινής που θα βοηθήσουν ώστε να μην επεκταθεί η γρίπη. Το πιο σημαντικό είναι να συνεχίσει η καθημερινή ζωή τους ρυθμούς της χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν θα ληφθούν κάποια απλά μέτρα για την προστασία των παιδιών, προσέθεσε ο εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου και κατέληξε ότι η σημαντικότερη συμβουλή που πρέπει να δοθεί προς τους γονείς είναι ότι παιδιά που έχουν εμφανή συμπτώματα γρίπης πρέπει να μένουν στα σπίτια τους και να μην έρχονται σε επαφή με συνομηλίκους τους.
Οι μεν, δουλεύουν με την πολύτιμη εμπειρία του ασκημένου ματιού. Οι δε, με πίξελς και αλγόριθμους. Ο σκοπός είναι κοινός και «ιερός»: η αποκατάσταση των τοιχογραφιών του Ακρωτηρίου Θήρας ένωσε τους Ελληνες αρχαιολόγους με τους μηχανικούς ηλεκτρονικών υπολογιστών του πανεπιστημίου Πρίνστον, σε ένα διεπιστημονικό πρόγραμμα συνεργασίας με την επωνυμία «Γρίφος». Η συνεργασία της Ανασκαφής Ακρωτηρίου με το Πανεπιστήμιο Πρίνστον (και με το University College του Λονδίνου) δεν μένει μόνο στο επίπεδο της ψηφιακής βοήθειας. Πριν από λίγες μέρες έγινε στους χώρους της ανασκαφής ένα «σχολείο» με 10 φοιτητές και νέους ερευνητές αρχαιολογίας και μηχανικών υπολογιστών από πέντε χώρες και επτά πανεπιστήμια (Αθήνας, Θεσσαλίας, Ιωαννίνων, Λίβερπουλ, Λονδίνου, Νέας Υόρκης και Πρίνστον). Κι όλοι ελπίζουν να γίνει θεσμός αυτή η συνάντηση.
Παζλ σπαραγμάτων
Τα δύο τελευταία χρόνια ένα τρισδιάστατο παζλ σπαραγμάτων πολύχρωμων τοιχογραφιών εμφανίζεται στις οθόνες των μηχανικών υπολογιστών, των αρχαιολόγων και των συντηρητών τοιχογραφίας στις Ανασκαφές της Αρχαιολογικής Εταιρείας στο Ακρωτήρι Θήρας και στο Πανεπιστήμιο Πρίνστον των ΗΠΑ.
Η ομάδα των μηχανικών υπολογιστών του Πρίνστον με τη συνεργασία των αρχαιολόγων και -ιδίως- των συντηρητών του Ακρωτηρίου, ανέπτυξε ένα ειδικό λογισμικό με το ελληνικό όνομα «Γρίφος» και αποστολή, την αποκωδικοποίηση των μυστικών των τοιχογραφιών. Η λογική της λειτουργίας του είναι απλή: αναζητεί επαφές ανάμεσα στα εκατοντάδες σπαράγματα τοιχογραφιών, διαδικασία «χρονοβόρα και ευρωβόρα για την παραδοσιακή μέθοδο της συντήρησης», όπως σημειώνει ο διευθυντής της Ανασκαφής καθηγητής Χρίστος Ντούμας.
Ποια είναι τα νέα γκάτζετ χωρίς τα οποία κανείς τρελαμένος με την τεχνολογία δεν θα ξεμυτίζει από το σπίτι του; Τί γίνεται στα χαρακώματα Google – Microsoft; Θα ανακάμψει το yahoo ή θα μαραζώνει στον Ιστό; Ποια προγράμματα θα κάνουν τον υπολογιστή σας να «πετάει»; Ποια μηχανήματα αξίζουν πραγματικά τα λεφτά τους και ποια σας παρουσιάζονται ως «φύκια για μεταξωτές κορδέλες»; Ποιο κινητό τηλέφωνο ταιριάζει με τις ανάγκες σας; Απάντηση σε αυτά και σε χιλιάδες άλλα ερωτήματα τεχνολογικού περιεχομένου θα πάρετε από το www.techcrunch.com. Ενημερώνεται καθημερινά, είναι έγκυρο και θα γίνει το δεξί χέρι των κομπιουτεράδων! Αλλά και για όσους το άθλημα δεν είναι το παν, θα φανεί χρησιμότατο. Δείτε το!
Το Αmazon…
… έδωσε τις δικές του εξηγήσεις για την απόφασή του να σβήσει μερικά ψηφιακά βιβλία από αυτά που παρέχει στους πελάτες του. Την περασμένη εβδομάδα, όταν οι χρήστες αυτής της υπηρεσίας κοίταξαν τις οθόνες τους ανακάλυψαν ξαφνικά πως αυτός ο διαδικτυακός εκδοτικός οίκος είχε σβήσει με τηλεχειρισμό τα βιβλία του Όργουελ «1984» και «Φάρμα των ζώων». Με τη δικαιολογία πως δεν είχαν καταβληθεί τα πνευματικά δικαιώματα. Όμως, οι αντιδράσεις των πελατών που είχαν αγοράσει τα βιβλία ήταν τόσο έντονες, που η εταιρεία υποσχέθηκε πως δεν θα ξανασβήσει ποτέ βιβλία.
Ένας…
… που δεν πιστεύει και τόσο σε αυτή την υπόσχεση είναι ο δημοσιογράφος Φάραντ Μάντζου. Αυτό που τον τρομάζει περισσότερο, δεν είναι τόσο η διαγωγή του Αmazon όσο οι τεχνικές δυνατότητες που διαθέτει. «Τώρα πια ξέρουμε πως μπορεί να σβήνει όποιο από τα ηλεκτρονικά βιβλία μας θέλει», γράφει ο Μάντζου στο περιοδικό «Σλέιτ». «Κι αυτό είναι μια φοβερή εξουσία. Καθώς οι βιβλιοθήκες μας μετατρέπονται ολοένα και περισσότερο σε ψηφιακές, κινδυνεύουμε να χάσουμε αυτό που σήμερα θεωρούμε δεδομένο: πως τα βιβλία μας, οι μουσικές μας, οι ταινίες μας είναι πράγματα που μας ανήκουν». Αν το όποιο Αmazon μπορεί να διαγράφει τα ψηφιακά βιβλία που αγορά- ζουμε, τότε ένα δικαστήριο- ή ίσως ένας «Μεγάλος Αδελφός» (για να μπούμε στο κλίμα του Όργουελ)- θα μπορούσε να κάνει το ίδιο. Άλλο να αγοράζεις ένα έντυπο βιβλίο κι άλλο ένα ψηφιακό. Όταν μπαίνεις σε ένα παραδοσιακό βιβλιοπωλείο για να αγοράσεις τη «Φάρμα των ζώων», δεν σε βάζει να υπογράψεις συμβόλαιο με όρους χρήσης που περιορίζουν τα δικαιώματά σου. Κι αν τύχει και το αντίτυπο είναι λαθραίο, κανείς δεν σε υποχρεώνει να το επιστρέψεις. Το έχεις αγοράσει και είναι δικό σου. Με τα ψηφιακά βιβλία, όμως, το πράγμα αλλάζει. Συμφωνείς με τους όρους χρήσης της υπηρεσίας, βάσει των οποίων τα βιβλία δεν αποτελούν ιδιοκτησία σου, αλλά μέρος αυτής της υπηρεσίας την οποία η εταιρεία ελέγχει απόλυτα και τροποποιεί κατά βούληση.
Σε όλον…
… τον κόσμο, βιβλία και έργα τέχνης απαγορεύονταν πάντα για διαφόρους λόγους. Όμως, η διαφορά ανάμεσα στις απαγορεύσεις του σήμερα και του χθες είναι πως εκείνες δεν ήταν απόλυτα εκτελεστές. Οι εκδότες μπορούσαν απλώς να αποσύρουν ένα απαγορευμένο βιβλίο από την κυκλοφορία. Ή να αρνηθούν να το κάνουν. Και πάντως δεν το κατέβαζαν από το ράφι της βιβλιοθήκης του σπιτιού σου.
Το επεισόδιο…
… με το Αmazon θέτει ένα φοβερό προηγούμενο, λέει ο Μάντζου. Η εταιρεία έσβησε βιβλία που κυκλοφορούν και σε έντυπη μορφή. Όμως, στο μέλλον μας που προμηνύεται χωρίς χαρτί- όταν πια όλα τα βιβλία θα υπάρχουν μόνο σαν ηλεκτρονικά αρχεία σε κομπιούτερ- όποιος έχει τη δυνατότητα και την εξουσία θα μπορεί να σβήνει τις λέξεις διά παντός. Κι είναι αυτή μια εξουσία που δεν πρέπει να την αποκτήσει κανένας.
Η Ελλάδα έχει την παγκόσμια πρωτιά με τα περισσότερα ΑΕΙ ανά ένα εκατομμύριο κατοίκους (3,6 ο ελληνικός μέσος όρος, έναντι 2,4 της Ευρώπης και 1,6 των ΗΠΑ) και ταυτόχρονα έχει την παγκόσμια πρωτοτυπία με ΑΕΙ χωρίς φοιτητές. Κι όμως ουδείς ντρέπεται γι’ αυτό. Οι ευθύνες των πανεπιστημιακών, των διδασκόντων ΤΕΙ αλλά και του υπουργείου Παιδείας είναι μεγάλες, καθώς δεν φροντίζουν να καταργήσουν τα άχρηστα τμήματα. Ετσι για μία ακόμη φορά γινόμαστε μάρτυρες της προσπάθειας μιας κάστας ανθρώπων που θέλουν να μην αλλάξει τίποτα, έστω κι αν η κατάσταση έχει τελματώσει.
…Η διασπορά δεκάδων τμημάτων ΤΕΙ σε όλη τη χώρα, που συντελέσθηκε με ευρωπαϊκά κονδύλια από το 2000 χωρίς σχέδιο και με στόχο να ικανοποιηθούν τοπικές, μικροκομματικές σκοπιμότητες, έχει υποβαθμίσει την ανώτερη τεχνολογική εκπαίδευση. Και η απαξίωση των ΤΕΙ θα είναι ακόμη μεγαλύτερη όταν αργά ή γρήγορα τα ιδιωτικά κολέγια θα αποκτήσουν τη θέση που τους επιβάλλει η ευρωπαϊκή νομοθεσία στην ελληνική μεταλυκειακή εκπαίδευση.
Εάν οι ευθύνες των διδασκόντων στα ΤΕΙ είναι μεγάλες, πολύ μεγαλύτερες είναι εκείνες των ηγεσιών του υπουργείου Παιδείας από το 2000. Σπατάλησαν δημόσιο χρήμα ρίχνοντάς το σε ένα… πηγάδι χωρίς πάτο. Ακόμη και σήμερα, παρότι έχει διαπιστωθεί το πρόβλημα, επιχειρείται να ικανοποιηθεί η κοινότητα των ΤΕΙ καθώς προωθείται ένα νομοσχέδιο, με βασική στόχευση τα ΤΕΙ να έλθουν ένα βήμα πιο κοντά στα πανεπιστήμια. Δυστυχώς, δεν διαφαίνεται η απαιτούμενη πολιτική τόλμη ώστε να ληφθεί η απόφαση της αξιολόγησης όλων των ιδρυμάτων και μετά η κατάργηση των απαξιωμένων. Μήπως η ηγεσία του αρμόδιου υπουργείου πριν από όποια ψευδεπίγραφη ανωτατοποίηση, πρέπει να απαιτήσει να αξιολογηθούν όλοι και κατόπιν να στείλει μερικούς σπίτι τους;
Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία στη σελίδα μας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε τη σελίδα, θα υποθέσουμε πως είστε ικανοποιημένοι με αυτό.ΕντάξειΔιαβάστε περισσότεραΜη αποδοχή