Αρχείο για 21 Ιουλίου, 2009

Μόλις 360 δευτερόλεπτα. Τόσο χρειάστηκε ο 32χρονος Αμερικανός Τζάντσον Λάιπλι για να μεταμορφωθεί σε Έλβις Πρίσλεϊ, να δώσει τον ρυθμό με τουίστ, να περπατήσει παρέα με τους Βee Gees, να κλωτσήσει τον αέρα α λα κουνγκ φου, να «περπατήσει σαν Αιγύπτιος», να κάνει κύμα με μπρεϊκντάνς, να γίνει ζόμπι στο «Τhriller» του Μάικλ Τζάκσον, να μιμηθεί από τον Τζον Τραβόλτα και τον ΜC Ηammer έως τον Vanilla Ιce και τον Εminem, να θυμηθεί τους Village Ρeople, τους ΑC/DC και τα boy bands των ΄90s, να χορέψει από καουμπόικα μέχρι «παπάκια» και «μακαρένα» και να αναπαραστήσει δεκάδες χορευτικά στυλ από τα ΄50s έως σήμερα.

Ο Λάιπλι είναι ο απόλυτος σούπερ σταρ του ΥouΤube. Το βιντεάκι της «Εξέλιξης του χορού» που ανέβασε το 2006 στο Ίντερνετ είναι ακόμη πρώτο σε δημοτικότητα και προκαλεί απίστευτα γέλια στους χρήστες. Πριν από λίγες ημέρες ξεπέρασε κάθε προηγούμενο: παίχτηκε περισσότερες από 122,5 εκατομμύρια φορές. Είναι πρώτο στη λίστα με τα πιο αγαπημένα βίντεο και τρίτο στη λίστα με τα πιο πολυσυζητημένα, με περισσότερα από 370.000 σχόλια.

Tα Νέα

Comments 0 σχόλια »

The New York Times

Οι φανατικοί αναγνώστες του Νταν Μπράουν περίμεναν έξι ολόκληρα χρόνια για το «Χαμένο Σύμβολο», τη συνέχεια του «Ο Κώδικας του Ντα Βίντσι», το οποίο αναμένεται να κυκλοφορήσει στις 15 Σεπτεμβρίου. Μήπως όσοι θέλουν το ίδιο βιβλίο σε ηλεκτρονική μορφή χρειαστεί να περιμένουν λίγο περισσότερο; Είναι μια ερώτηση που απασχολεί τους εκδότες του Νταν Μπράουν, τον εκδοτικό όμιλο Knopf Doubleday. H Σούζαν Χερτζ, εκπρόσωπος του Knopf Doubleday, δήλωσε ότι ο εκδοτικός οίκος δεν έχει ακόμα αποφασίσει πότε θα θέσει σε κυκλοφορία την ηλεκτρονική εκδοχή του μυθιστορήματος.

Αλλοι εκδότες προβληματίζονται πάνω στις οριστικές ημερομηνίες κυκλοφορίας των τίτλων του φθινοπώρου. Η Twelve, θυγατρική του Grand Central Publishing, δηλώνει ότι δεν έχει ακόμα δώσει οριστική ημερομηνία για την ηλεκτρονική έκδοση του «True Compass», των απομνημονευμάτων του γερουσιαστή Εντουαρντ Μ. Κένεντι, που αναμένεται να κυκλοφορήσουν στις 6 Οκτωβρίου.

Αυτό είναι το φλέγον ζήτημα που απασχολεί τους κύκλους του βιβλίου αυτή τη στιγμή, ο σωστός χρόνος κυκλοφορίας, η τιμολόγηση και ο τελικός αντίκτυπος που θα έχουν τα ηλεκτρονικά βιβλία στην οικονομική κατάσταση των εκδοτών. Οι τελευταίοι προβληματίζονται πάνω στην οριστική ανακοίνωση της κυκλοφορίας των ηλεκτρονικών βιβλίων εν μέρει διότι προσπαθούν να καταλάβουν πώς οι ψηφιακές εκδόσεις θα επηρεάσουν τη ζήτηση των τυπωμένων βιβλίων, ιδίως των πρώτων εκδόσεων με σκληρό εξώφυλλο. Ενα σκληρόδετο βιβλίο συνήθως πωλείται κάπου ανάμεσα στα 25 και τα 35 δολάρια, τη στιγμή που η πιο συνηθισμένη τιμή για ένα ηλεκτρονικό βιβλίο έχει ήδη πέσει στα 9,99 δολάρια.

Η Amazon.com, η οποία πουλάει ηλεκτρονικές εκδόσεις για τη συσκευή της Kindle, έχει σταθεροποιήσει στην τιμή των 9,99 δολαρίων τα περισσότερα μπεστ σέλερ, τιμή η οποία οι εκδότες πιστεύουν ότι θα ελαχιστοποιήσει τα περιθώρια κέρδους με τον καιρό.

Καθημερινή

Comments 0 σχόλια »

Άρθρο της Σάντυς Τσαντάκη στην Καθημερινή

Οσο κι αν αγαπάς τη μουσική, αν δεν έχεις ανακαλύψει (ακόμη) το Ιντερνετ, είναι μάλλον εξαιρετικά δύσκολο να εκτιμήσεις τις νέες μικρές και μεγαλύτερες επαναστάσεις που αποκαλύπτονται με σπάνιες ηχογραφήσεις, εξαιρετικά δυσεύρετες «κόπιες». Είναι ένα ακόμη από τα θαύματα του 21ου αιώνα. Σου κολλάει ένα μουσικό κομμάτι στο μυαλό, ή θέλεις ξαφνικά να ακούσεις κάτι από Depeche Mode ή μια ζωντανή ηχογράφηση των Μπιτλς. Μέσα σε μερικά λεπτά η ακρόαση γίνεται στον ηλεκτρονικό σου υπολογιστή… Εύκολα… Το «κατέβασμα» είναι το μέλλον της μουσικής. Με τα MP3 μηχανήματα, τα διαδικτυακά δισκοπωλεία, ο κόσμος αγοράζει σήμερα και ακούει μουσική χωρίς ιδιαίτερη μελέτη, περισσότερο με ένστικτο. Για πολλούς όμως ακόμη αποτελεί αμαρτωλή πράξη, ειδικά στον χώρο της ποπ και της ροκ μουσικής που γίνονται και τα μεγαλύτερα ευτράπελα, η κλοπή του… αιώνα.

Αλλοι μιλούν για πόλεμο και άλλοι για θάνατο. Η μουσική βιομηχανία αντιδρά με ποικίλους τρόπους. Και από την άλλη μυστικές σχεδόν διευθύνσεις βρίσκουν εκατομμύρια επισκέπτες καθημερινά, γιατί οι κανόνες του παιχνιδιού πλέον είναι μάλλον ανεξέλεγκτοι.

Η απόδοση, η ένταση, το αποτέλεσμα είναι συχνά καλύτερο ακόμη και από το ίδιο το cd. Θυμάστε πότε νοσταλγούσαμε το βινύλιο και νομίζαμε ότι δεν θα αργούσε η μέρα που θα ξαναπαίζαμε τα μικρά δισκάκια στο πικάπ; Οι απαισιόδοξοι της παρέας λένε ότι σε λίγο καιρό δεν θα θυμόμαστε ούτε καν πώς μοιάζουν τα cds… Αλλά αυτό δεν είναι και 100% αποδεδειγμένο.

Για την ώρα μπορούμε να αναζητήσουμε την καλύτερη ψηφιακή ποιότητα στο διαδίκτυο. Αν ξεκινήσουμε τη διαδικασία, αποκλείεται να υπάρξει επιστροφή. Υπάρχει μια εταιρεία με έδρα την Γλασκόβη, η οποία, φτιάχνει χάι-φάι, έχει δική της δισκογραφική, με έμφαση στην κλασική, την τζαζ, την κέλτικη μουσική. Ο διαδικτυακός κατάλογος προσφέρει 60 άλμπουμ σε διαφορετικές μορφές, για 80.000 πιστούς ακροατές-συνδρομητές που θέλουν την αυθεντική εκδοχή και δεν συμβιβάζονται με τίποτα λιγότερο. Και είναι διατεθειμένοι και να πληρώσουν. Στόχος των εμπνευστών μιας τέτοιας προσπάθειας είναι να δημιουργηθεί η ψευδαίσθηση ότι βρίσκεσαι μέσα στον συναυλιακό χώρο. Να κλείσεις τα μάτια και να έχεις την αίσθηση ότι βρίσκεσαι στο ίδιο δωμάτιο με τους μουσικούς.

Υπάρχουν εταιρείες με εξειδίκευση στην εκκλησιαστική μουσική. Την μπαρόκ μουσική. Την πολυφωνική. Σταρ όπως ο Πίτερ Γκάμπριελ έχουν στήσει αντίστοιχες επιχειρήσεις στο προσωπικό τους στούντιο. Οχι για να βγάζει δικές του μελωδίες αλλά μουσική που του αρέσει και δεν είχε μέχρι σήμερα τύχη. «Αν την αγαπάμε μόνο εμείς και δεν έχει βρεθεί τρόπος να ακουστεί μέχρι σήμερα, έχουμε τη διάθεση να βρούμε τον τρόπο να ακουστεί δυνατά και καθαρά», λέει. Η υπομονή είναι το μοναδικό ζητούμενο… Υπομονή για να «κατέβει». Εσείς θα περιμένατε οχτώ ώρες για 30 λεπτά μουσικής ή θα πηγαίνατε απευθείας στο δισκοπωλείο;

Comments 0 σχόλια »

Comments 0 σχόλια »

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων