Αρχείο για 30 Ιουλίου, 2009

my-document-laptop-bag.jpgΔημοσιεύτηκε διαβάζουμε η απόφαση της χορήγησης μαθητικού φορητού υπολογιστή με αριθμό πρωτοκόλλου 78310 /Γ2:

Αποφασίστηκε λοιπόν η υλοποίηση της α’ φάσης της πράξης «ΨΗΦΙΑΚΗ ΤΑΞΗ» (που θα ενταχθεί και θα συγχρηματοδοτηθεί από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Ψηφιακή Σύγκλιση) από την εταιρεία Ψηφιακές Ενισχύσεις Α.Ε. ως Δικαιούχο, σύμφωνα και με το άρθρο 32 του Ν.3614/2007. Η α’ φάση της πράξης αφορά στον εφοδιασμό με προσωπικούς φορητούς Ηλεκτρονικούς Υπολογιστές, του συνόλου των μαθητών της Α’ τάξης Γυμνασίου του ακαδημαϊκού έτους 2009 – 2010 και των εκπαιδευτικών που θα διδάξουν με τη χρήση Η/Υ, ως πρώτο βήμα για την ενσωμάτωση των Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών στην καθημερινότητα των μαθητών και των εκπαιδευτικών στην τάξη, τόσο εντός του σχολείου, ως εργαλείο της εκπαιδευτικής διαδικασίας, όσο και στο σπίτι, ως συνέχεια της μαθησιακής διαδικασίας και της εξοικείωσής τους με τις νέες τεχνολογίες.

Η α’ φάση αποτελεί μέρος ενός συνόλου ενεργειών που θα υλοποιηθούν από το Υπουργείο Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων με σκοπό την αναβάθμιση του εκπαιδευτικού συστήματος, μέσα από τον εκσυγχρονισμό των αναλυτικών προγραμμάτων και την πλήρη αξιοποίηση των ΤΠΕ στην εκπαιδευτική διαδικασία.

Η α’ φάση του έργου «Ψηφιακή Τάξη» θα υλοποιηθεί από την εταιρεία Ψηφιακές Ενισχύσεις Α.Ε. σύμφωνα με σχετικό Οδηγό Υλοποίησης που θα εγκριθεί με ΚΥΑ των Υπουργών Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων και Οικονομίας και Οικονομικών.

Οι SineTerrae αναμένεται να τοποθετηθούν επί του θέματος… μόλις ενισχυθούν ψηφιακά και παραδοσιακά από τις διακοπές τους…

Σχετικό άρθρο: Μαθητικός φορητός ηλεκτρονικός υπολογιστής

ΟΚ ετοιμάστε τα σεμεδάκια για τα λαπιτόπια

Comments 2 σχόλια »

Είναι από τις φορές που τρομάζεις με τη δύναμη της δημοσιότητας… Πώς μπορεί η ζωή ενός ανθρώπου να αλλάξει σε μια μέρα αν δοκιμάσει να εκτεθεί στο Διαδίκτυο. Το πιο πρόσφατο παράδειγμα του παιχνιδιού που εξελίχθηκε σε «θρίλερ» έχει να κάνει με ένα ζευγάρι που θέλησε να σκηνοθετήσει και να «ανεβάσει» το βίντεο του γάμου του στο δημοφιλέστερο «βίντεο-κλαμπ» του Ιντερνετ, το you tube.

Είναι η ιστορία του Κέβιν (Χέινζ) και της Τζιλ (Πέτερσον) από τη Μινεσότα. Το ζευγάρι είχε την ιδέα να γυρίσει μια μικρή ταινία από τη χορογραφημένη είσοδό τους στην εκκλησία, αφήνοντας στην άκρη όλα τα κλισέ της βιομηχανίας των λευκών πέπλων και της πολυώροφης τούρτας, προσαρμόζοντας τις εικόνες σε ένα τραγούδι του Κρις Μπράουν με τίτλο «Forever». Πέντε λεπτά με τους κουμπάρους, τις παρανύμφους, τον γαμπρό και τη νύφη να παρελαύνουν ρυθμικά μπροστά στα αμήχανα βλέμματα των καλεσμένων τους με ανθοδέσμες με χρυσάνθεμα σαν παρτενέρ.

Για πάντα; Ούτε στα πιο τρελά τους όνειρα δεν θα είχαν φανταστεί μάλλον την εξέλιξη του πράγματος. Δεν πρόλαβαν καλά καλά να πάνε μήνα του μέλιτος και οι νιόπαντροι βρέθηκαν να κλείνουν τη μία μετά την άλλη συνέντευξη με εκπροσώπους των ΜΜΕ, ενώ τους έδωσαν ακόμη και αεροπορικά εισιτήρια για τη Νέα Υόρκη προκειμένου να μιλήσουν ζωντανά.

Από τότε, εκατομμύρια άνθρωποι έχουν παρακολουθήσει το πρωτότυπο βίντεο με τους απλούς πρωταγωνιστές μιας ξεχωριστής ημέρας. Ο Κέβιν και η Τζιλ θεωρούνται διασημότητες. Στη γενέτειρά τους, ειδικά, αντιμετωπίζονται σαν ήρωες αφού κατόρθωσαν να παρουσιάσουν και μια πιο σύγχρονη και φάνκι πλευρά της Μινεσότα. Γι’ αυτό και όλοι, από τις τοπικές εφημερίδες μέχρι τα εθνικά δίκτυα, διεκδικούν δηλώσεις των νεονύμφων.

Το τίμημα της δημοσιότητας δεν άργησε να φανεί. Εφημερίδες όπως η Νew York Post αναμεταδίδουν τώρα τον πόλεμο που γίνεται από τα μεγάλα κανάλια. Το ABC τους «έκλεισε» για να πάνε στο στούντιο του «Good morning America», πληρώνοντας και τα αεροπορικά τους εισιτήρια. Είχαν όμως δώσει συνέντευξη στην εκπομπή «Today» που είχε ήδη μεταδοθεί με αναπαράσταση της χορογραφίας του γάμου.

«Σκάνδαλο» δηλαδή… Δεν ήξεραν ότι αυτός που πληρώνει στον κόσμο των μέσων, πληρώνει και την αποκλειστικότητα ή έστω την πρώτη προβολή. Με αποτέλεσμα το ABC να ακυρώσει την πληρωμή των εισιτηρίων, μαζί και τη διαμονή σε πολυτελές ξενοδοχείο. «Μας πέταξαν έξω από το δωμάτιο», δήλωνε μετά ο Κέβιν Χέινζ. «Η Νέα Υόρκη είναι ζούγκλα. Αυτό μάθαμε». Οταν η εκπομπή «Today» εξασφάλισε νέο ξενοδοχείο και πτήση στους νέους από τη Μινεσότα, το ζευγάρι δεσμεύτηκε να μην ξαναμιλήσει σε δημοσιογράφο. Να ξαναχορέψει ίσως;

Άρθρο της Σάντυς Τσαντάκη στην Καθημερινή

Για πότε δε τοποθετήθηκε υπερδεσμός για να αγοράζουμε το τραγούδι, που ακούγεται στο βίντεο… Το “Forever”  εκτοξεύτηκε μέσα σε μία εβδομάδα στο τοπ-4 των singles στο iTunes. Κι έτσι το χρήμα κινήθηκε…

Comments 0 σχόλια »

30spanish.jpgΑπό τα χρόνια του Ισπανικού Εμφυλίου, που τραβήχτηκε, η εμβληματική φωτογραφία του Ρόμπερτ Κάπα αμφισβητήθηκε επανειλημμένα. Νέα στοιχεία φέρεται να καταρρίπτουν την αυθεντικότητα της «μοναδικής στιγμής»
Η φωτογραφία του άνδρα της Εθνοφρουράς της Κόρδοβας που πέφτει νεκρός, χτυπημένος από σφαίρες, πάνω σε έναν λόφο είναι ίσως η πιο γνωστή εικόνα του Ισπανικού Εμφυλίου. Και ο φωτογράφος που την τράβηξε θεωρείται από τους ιδρυτές της σύγχρονης φωτοδημοσιογραφίας.

Κι όμως. Η αυθεντικότητα της δραματικής αυτής εικόνας του Ρόμπερτ Κάπα έχει πολλές φορές αμφισβητηθεί, από τότε που εμφανίστηκε τον Σεπτέμβριο του 1936. Όλα αυτά τα χρόνια γίνονται προσπάθειες για να πιστοποιηθεί πού ακριβώς έχει τραβηχτεί αυτή η φωτογραφία και από ποιον. Νέα στοιχεία που αποκαλύφθηκαν αυτή την εβδομάδα λένε ότι ο Ούγγρος μετρ του φακού, ο οποίος θεωρείται ένας από τους πλέον σημαντικούς «πολεμικούς» φωτογράφους, μπορεί να είχε στήσει τελικά τη σκηνή του κλασικού ενσταντανέ. Ο «στρατιώτης που πέφτει» δεν φωτογραφήθηκε κοντά στο Σέρο Μουριάνο της Ανδαλουσίας, κοντά στην Κόρδοβα, όπως είχε παρουσιαστεί, αλλά περίπου πενήντα χιλιόμετρα νοτιοδυτικά, κοντά στην πόλη Εσπέχο, μια μέρα που δεν υπήρχε στρατιωτική δράση, όπως ισχυρίζεται καταλανική εφημερίδα. «Ο Κάπα φωτογράφισε τον στρατιώτη του σε ένα σημείο όπου δεν διεξάγονταν μάχες» έγραψε η «Εl Ρeriodico» προσθέτοντας πως «η αληθινή τοποθεσία όπου δεν γίνονταν μάχες μάς οδηγεί στο συμπέρασμα ότι ο θάνατος του στρατιώτη δεν ήταν αληθινός». Πρόσφατες φωτογραφίες της περιοχής του Εσπέχο δείχνουν την ίδια κορυφογραμμή που φαίνεται και στη φωτογραφία του Κάπα.

Τα Νέα

Comments 0 σχόλια »

30woodstock_csg022.jpgΗ φωτογραφία τους, στο εξώφυλλο του άλμπουμ της θρυλικής συναυλίας του Γούντστοκ, έγινε σύμβολο εκείνου του καλοκαιριού της ειρήνης, της αγάπης και της ανεκτικότητας. Σαράντα χρόνια μετά, ο Νικ και η Μπόμπι Ερκολάιν, είναι ακόμη μαζί και φωτογραφήθηκαν στην ίδια πόζα.
Ήταν το 1969, οι δύο εραστές ήταν 20 χρονών και είχαν μόλις τρεις μήνες μαζί. Ζούσαν στο Πάιν Μπους, στην Πολιτεία της Νέας Υόρκης, και είχαν φτάσει στο Μπέθελ μ΄ ένα στέισον-βάγκον για να παρακολουθήσουν από τις 15 ώς τις 18 Αυγούστου το τριήμερο φεστιβάλ. Ήταν νωρίς το απόγευμα, στη σκηνή έπαιζαν οι Τζέφερσον Αιρπλέιν και η Μπόμπι και ο Νικ στέκονταν αγκαλιασμένοι, προφυλαγμένοι κάτω από μια παλιά κουβέρτα. Ο φωτογράφος Μπερκ Άζλι πάτησε το κουμπί της μηχανής του και, λίγο αργότερα, η φωτογραφία τους δημοσιευόταν πρώτα στο εξώφυλλο του «Life» και μετά, το 1970, σ΄ εκείνο του διπλού άλμπουμ του Γούντστοκ. «Την εποχή εκείνη εργαζόμουν για το ΄΄Νιούζγουηκ΄΄», θυμάται ο φωτογράφος, «όμως προτίμησα να πάω στο Γούντστοκ με τη γυναίκα μου και τα παιδιά μου για να ζήσουμε το γεγονός σε όλη του την έκταση. Έτσι, ενώ οι συνάδελφοί μου φωτογράφιζαν τη σκηνή, εγώ έκανα βόλτες μέσα στο πλήθος».

Εξηντάρηδες πλέον, η Μπόμπι και ο Νικ πόζαραν τις προάλλες για την εφημερίδα «Νιου Γιορκ Ντέιλυ Νιουζ», τυλιγμένοι και πάλι με μια κουβέρτα (την παλιά την έχουν φυλάξει, αλλά είναι πια πολύ φθαρμένη). Παντρεύτηκαν δύο καλοκαίρια μετά το φεστιβάλ, το 1971. Και με την ευκαιρία της φετινής, 40ής επετείου του Γούντστοκ, βρέθηκαν και πάλι στη δημοσιότητα. «Δεν είχαμε αντιληφθεί ότι μας φωτογράφισαν και μόνο όταν είδα το εξώφυλλο του άλμπουμ του Γούντστοκ, αναγνώρισα πρώτα την κουβέρτα και μετά εμάς τους δύο», λέει ο Νικ. «Δεν αντιληφθήκαμε αμέσως τη σπουδαιότητα αυτής της φωτογραφίας», προσθέτει η Μπόμπι. «Το μόνο πρόβλημα ήταν ότι έπρεπε να πω στη μητέρα μου, που δεν ήξερε τίποτε, ότι είχα πάει στο φεστιβάλ».

Σήμερα η Μπόμπι εργάζεται στο δημοτικό σχολείο του Πάιν Μπους και ο Νικ για την κομητεία Όραντζ. Εξακολουθούν να ζουν κοντά στο Μπέθελ και έχουν δύο γιους, τον Μάθιου και τον Λουκ, 30 και 27 ετών αντίστοιχα. «Πιστεύω ότι από τις χιλιάδες φωτογραφίες εκείνων των τριών ημερών, επελέγη αυτή επειδή ήταν ειρηνική, ακριβώς όπως και ο χαρακτήρας της εκδήλωσης», εξηγεί ο Νικ. «Απεικονίζει έντιμα μια γενιά. Όταν κοιτάζω αυτή τη φωτογραφία, δεν βλέπω εμένα και την Μπόμπι. Βλέπω τη γενιά μας».

Τα Νέα

Στις 14 Αυγούστου ο  Ang Lee κυκλοφορεί τη νέα του ταινία για την πραγματική ιστορία του Γούντστοκ Taking Woodstock

Διαβάστε σχετικά στην Ελευθεροτυπία

Comments 0 σχόλια »

Σε ένα νυσταγμένο ζάπινγκ έπεσα πάνω σε μία χιλιοστή επανάληψη της εκπομπής “Ταξιδεύοντας” της Μάγιας Τσόκλη. Είναι από τους ανθρώπους που θα ευχόσουν να είναι στην παρέα σου, για να σου διηγείται ιστορίες.

Μόλις έχει γυρίσει από ένα ταξίδι και ετοιμάζεται για το επόμενο. Ο,τι ώρα, ό,τι μέρα και να της μιλήσεις, αυτό είναι το πρόγραμμά της. «Μη με ζηλεύετε», σπεύδει να σημειώσει. «Ζω μια αρκετά μοναχική ζωή».

Παρ’ όλα αυτά, γνωρίζω πολλούς που την ζηλεύουν για το γεγονός ότι κατάφερε να ζει από τα ταξίδια της. Και ακόμη περισσότερους που την θαυμάζουν για τον τρόπο που σε ταξιδεύει με αυτά, είτε μέσα από την εκπομπή της στη «ΝΕΤ», είτε μέσα από τα άρθρα της σε περιοδικά.

Comments 0 σχόλια »

Ο Μάνος Χατζιδάκις εξηγεί το κίνητρο για την δημιουργία του έργου του “Ο Μεγάλος Ερωτικός”. Εμβόλιμα πλάνα αρχείου απ’ την ομώνυμη ταινία του Παντελή Βούλγαρη (1972)

Ο Μάνος Χατζιδάκις, η Φλέρυ Νταντωνάκη και μουσικοί κατά την ηχογράφηση του έργου “Ο Μεγάλος Ερωτικός” (Studio Columbia, φθινόπωρο 1972). 

Comments 0 σχόλια »

Comments 0 σχόλια »

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων