Αρχείο για 18 Ιουλίου, 2009

fb.jpgΤο δίκτυο Facebook έσπασε χθες το φράγμα των 250 εκατομμυρίων χρηστών, όπως ανακοίνωσε ο ιδρυτής του Μαρκ Ζούκερμπεργκ από την επίσημη ιστοσελίδα του. «Ο γρήγορος ρυθμός της επέκτασής μας αποτελεί ισχυρό κίνητρο για εμάς», τόνισε. «Τα 250 εκατομμύρια των χρηστών, όμως, δεν είναι απλώς ένας εντυπωσιακός αριθμός. Μαρτυρεί και την έκταση των προσωπικών διασυνδέσεων που εσείς δημιουργήσατε». Το Facebook είχε ανακοινώσει στις αρχές του Απριλίου ότι οι χρήστες του είχαν φτάσει τα 200 εκατομμύρια. Αυτό σημαίνει ότι μέσα σε τρεις μήνες, οι χρήστες αυξήθηκαν κατά 25%. Το Facebook, που δημιουργήθηκε το 2004 σε ένα φοιτητικό δωμάτιο του Χάρβαρντ, είναι σήμερα το μεγαλύτερο κοινωνικό δίκτυο στον κόσμο, μεγαλύτερο από το ΜySpace, αλλά δεν μπορεί να αποκομίσει κέρδη από τις δραστηριότητές του.

TA NEA

Comments 0 σχόλια »

Το τράφικινγκ, η εμπορία ανθρώπων δηλαδή, τα τελευταία χρόνια έχει λάβει μεγάλες διαστάσεις και στη χώρα μας

  • Σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις περίπου 1,2 εκατομμύρια παιδιά σε όλο τον κόσμο πέφτουν θύματα παράνομης εμπορίας και διακίνησης κάθε χρόνο.
  • Η σεξουαλική εκμετάλλευση αποτελεί μακράν την πλέον συνηθισμένη μορφή εμπορίας ανθρώπων (79%), ακολουθούμενη από την εξαναγκαστική εργασία (18%) σύμφωνα με την Παγκόσμια Έκθεση για το Trafficking (2008).
  • Η εμπορία ανθρώπων είναι μια από τις πλέον επικερδείς και ταχύτερα αναπτυσσόμενες μορφές του διεθνούς εγκλήματος, επιφέροντας κέρδη ύψους 9,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων ετησίως.
  • Τα θύματα της σεξουαλικής εκμετάλλευσης είναι κατά κύριο λόγο γυναίκες και κορίτσια.

Comments 0 σχόλια »

history_matters.jpgΗ καθηγήτρια Νεότερης Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, κυρία Χριστίνα Κουλούρη εκφράζει τις επιφυλάξεις της για την εκλαΐκευση της ιστορίας στο Βήμα:

Η πρώτη παρατήρηση που μπορούμε να κάνουμε αφορά στην ίδια την έννοια του «σημαντικότερου». Είναι προφανές ότι δεν είναι δυνατόν να αποφασίσει κάποιος για το περισσότερο ή λιγότερο σημαντικό χωρίς τον προσδιορισμό των κριτηρίων της βαθμολογίας. Πώς συγκρίνονται και αντίστοιχα βαθμολογούνται δύο προσωπικότητες που ανήκουν σε τελείως διαφορετικές εποχές και ιστορικές συνθήκες και που χαρακτηρίζονται ως «σημαντικές» για τελείως διαφορετική δραστηριότητα (π.χ. ένας επιστήμονας και ένας πολιτικός); Πώς συγκρίνεται η εφεύρεση της τυπογραφίας (1439) με την άλωση της Κωνσταντινούπολης από τους Σταυροφόρους (1204) ώστε να ψηφίσει κάποιος υπέρ της μιας ή της άλλης χρονολογίας; Πώς συγκροτείται ο κατάλογος των «σημαντικών» για να φτάσουμε στο «σημαντικότερο»; Στην πραγματικότητα, πρόκειται για έναν αγώνα, που παραπέμπει στις σύγχρονες αξίες του πρωταθλητισμού και των ρεκόρ. Με μόνη διαφορά ότι οι «μεγάλοι άνδρες» δεν ντοπάρονται για να νικήσουν. Ανταγωνίζονται μεταξύ τους- οιονεί ζώντες- για την πρώτη θέση, με τους όρους των σύγχρονων διαγωνισμών (φαινόμενο του 20ού αιώνα), είτε πρόκειται για αθλητικούς αγώνες είτε για καλλιστεία είτε για διαγωνισμούς γνώσεων. Με παρόμοιους όρους γίνεται και το «πρωτάθλημα» των χρονολογιών για το σημαντικότερο έτος στην ιστορία της ανθρωπότητας ή το «πρωτάθλημα των μεγάλων ανδρών» της ιστορίας. Η επιλογή, ωστόσο, δεν γίνεται μέσω ιστορικής μελέτης και απαρίθμησης επιστημονικών επιχειρημάτων. Ακόμη κι αν δεχτούμε ότι είναι δυνατή μια παρόμοια ιεράρχηση ιστορικών προσώπων, γεγονότων και χρονολογιών, δεν είναι μια ομάδα ειδικών που καλούνται να κάνουν τις προτάσεις τους. Είναι ολόκληρη η κοινωνία που δυνητικά καλείται να αποφασίσει και να διαλέξει.

…Η ψηφοφορία δεν διεκδικεί βεβαίως την «αντικειμενικότητα». Αντιθέτως, εκφράζει τη συλλογική υποκειμενικότητα. Με αυτή την έννοια, το ιστορικό γεγονός που ψηφίζεται ως σημαντικότερο δεν χρειάζεται να είναι το σημαντικότερο. Ούτε η «σημαντικότερη» ιστορική προσωπικότητα αναγνωρίζεται ως αδιαμφισβήτητα η σημαντικότερη. Τα ριάλιτι της ιστορίας μπορούν να επαναλαμβάνονται με νέους πρωταγωνιστές και διαφορετικά αποτελέσματα συνεχώς, χωρίς να ακυρώνονται, γιατί αποτυπώνουν θυμικές και συγκυριακές αντιδράσεις, ερήμην της Κλειώς.

Comments 0 σχόλια »

logo-time.jpgΤο Time δημοσίευσε μία λίστα με είκοσι πέντε δικτυακούς τόπους που θα θέλατε να προσθέσετε στα αγαπημένα αλλά και πέντε που θα θέλατε να αποφύγετε. Μεταξύ αυτών το MySpace και το SecondLife .  Το πρώτο γιατί έχει γεμίσει με διαφημιστές που σε παρενοχλούν με spam και το δεύτερο για μία σειρά από λόγους. Το εντυπωσιακό με το MySpace είναι ότι το 2006 ήταν στη λίστα με τους καλύτερους δικτυακούς τόπους αλλά η διαδικτυακή αρένα δε συγχωρεί εύκολα λάθη…

Comments 0 σχόλια »

titanic__in_memory.jpgΤου Stephen Dunbar-Johnson

Το ερώτημα που απασχολεί όλο και περισσότερους τελευταία είναι αν τελικά θα καταφέρουν να επιβιώσουν οι εφημερίδες στην εποχή της ψηφιακής επανάστασης, με δεδομένο μάλιστα ότι διερχόμαστε περίοδο οικονομικής ύφεσης. Είναι σαφές ότι ενώ άλλες επιχειρήσεις δοκιμάζονται από την κρίση, τα εκδοτικά συγκροτήματα έχουν να αντιμετωπίσουν και το επιπλέον πρόβλημα του Διαδικτύου. Πριν από λίγο καιρό μάλιστα, ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής της UNESCO για θέματα εκπαίδευσης, Δρ. Πίτερ Σμιθ, είχε διερωτηθεί σε άρθρο του στους New York Times, με τίτλο «Το λάθος του Τιτανικού»: «Ποιο ήταν το βασικό πρόβλημα του Τιτανικού; Ο αλαζόνας καπετάνιος του; Το παγόβουνο; Οχι. Ακόμη και αν ο Τιτανικός είχε ολοκληρώσει το παρθενικό του ταξίδι, θα ήταν και πάλι καταδικασμένος. Το παγόβουνο, ο καπετάνιος και η τραγωδία απλώς μπέρδεψαν την κατάσταση και μας εμπόδισαν να δούμε το πραγματικό πρόβλημα, το οποίο δεν ήταν άλλο από το αεροπλάνο. Οι σπόροι για την εξαφάνιση των υπερωκεάνιων είχαν μπει μια δεκαετία νωρίτερα από το ναυάγιο, με τις πρώτες δοκιμαστικές πτήσεις».

Μήπως συμβαίνει το ίδιο και με τις εφημερίδες; Μήπως το Ιντερνέτ και η ψηφιακή τεχνολογία έχουν ήδη σφραγίσει το πεπρωμένο τους, όπως το αεροπλάνο κατέστρεψε τις εταιρείες ποντοπόρων επιβατηγών πλοίων τον προηγούμενο αιώνα; Αν τα παραπάνω ερωτήματα αφορούν τη βιομηχανία διανομής ειδήσεων σε τυπωμένο χαρτί τότε η απάντηση είναι «πιθανότατα ναι, σε μερικά χρόνια».

Αν όμως αφορούν το περιεχόμενο των εφημερίδων, τότε η απάντηση είναι… Οχι, παρά τα όσα ισχυρίζονται κάποιοι δημοσιογράφοι που περνούν περισσότερες ώρες στη συγγραφή των επικήδειών τους, παρά στο να διερευνούν τις ευκαιρίες που προσφέρει η νέα τεχνολογία στα εκδοτικά συγκροτήματα. Επομένως, μολονότι το Διαδίκτυο δεν σήμανε το τέλος του κλάδου μας, σηματοδοτεί οπωσδήποτε ριζικές αλλαγής στους μηχανισμούς διανομής και παρουσίασης των ειδήσεων και του σχολιασμού της επικαιρότητας.

Διαβάστε τη συνέχεια στην Καθημερινή

Comments 0 σχόλια »

study_abroad.jpgΓενικά, η Ελλάδα παραμένει ο μεγαλύτερος στην Eυρωπαϊκή Eνωση «εξαγωγέας» φοιτητών σε ευρωπαϊκά πανεπιστήμια. Με βάση τα στοιχεία της τελευταίας έκθεσης του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), περίπου 51.000 Ελληνες σπουδάζουν στο εξωτερικό. Ο αριθμός είναι εντυπωσιακός και φέρνει την Ελλάδα στην πρώτη θέση της σχετικής κατάταξης με κριτήριο τον συνολικό πληθυσμό των χωρών. Ταυτόχρονα, το κόστος είναι πολύ μεγάλο. Υπολογίζεται ότι ένα δισεκατομμύριο ευρώ καταβάλλεται ετησίως για σπουδές στο εξωτερικό, γεγονός που επιδρά αρνητικά στην ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας

Κατ’ απόλυτους αριθμούς, σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ η Ελλάδα έχει 51.138 φοιτητές στο εξωτερικό και βρίσκεται στην έκτη θέση. προηγείται η Νότιος Κορέα (98.103 φοιτητές) και ακολουθούν η Γερμανία (61.845), η Ιαπωνία (61.437), η Γαλλία (57.231) και η Τουρκία (54.381). Ομως, εάν η φοιτητική μετανάστευση μετρηθεί με βάση τον πληθυσμό της κάθε χώρας, η Ελλάδα προηγείται με διαφορά, καθώς σε ένα εκατ. πληθυσμού αντιστοιχούν 4.784 φοιτητές εξωτερικού.

H «Κ» παρουσιάζει ορισμένες βασικές πληροφορίες, που πρέπει να γνωρίζουν όσοι επιλέξουν τις σπουδές στο εξωτερικό.

Comments 0 σχόλια »

scope.jpgΣυναντήστε τους μεγαλύτερους δημιουργούς που γνώρισε η Ιστορία και θαυμάστε τα μοναδικά αριστουργήματά τους με ένα κλικ στο www.artcyclopedia.com. Η διαδικτυακή εγκυκλοπαίδεια τέχνης σάς προσφέρει δωρεάν πρόσβαση σε καλλιτεχνικούς θησαυρούς και σε βιογραφικά σημειώματα ζωγράφων, γλυπτών και αρχιτεκτόνων. Ακόμα σάς προτείνει links που σας στέλνουν σε γνωστά (και λιγότερο γνωστά) μουσεία του κόσμου, σε γκαλερί και σε online καλλιτεχνικά περιοδικά. Θα βρείτε σημαντικό φωτογραφικό υλικό και ενδιαφέρουσες πληροφορίες. Ιδανικό για τους λάτρεις των τεχνών.

Από τη στήλη της Μ. Μυστακίδου στην Ελευθεροτυπία

Comments 0 σχόλια »

Comments 0 σχόλια »

www.lisagerrard.com

Comments 0 σχόλια »

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων