Αρχείο για Ιούλιος 31st, 2009

Η μουσική και τα τραγούδια που γράφτηκαν για την τηλεοπτική σειρά «Καρυωτάκης» που προβλήθηκε το 2009 από την ΕΤ1 σε σκηνοθεσία Τάσου Ψαρρά.

Μουσική-Ενορχήστρωση: Βασίλης Δημητρίου
Στίχοι: Ποίηση Μαρίας Πολυδούρη και Κώστα Γ. Καρυωτάκη
Ερμηνεία: Μάγδα Πένσου, Χρήστος Θηβαίος, Μανώλης Μητσιάς
Κυκλοφορία: Απρίλης 2009

Ο δίσκος πέρα από τα εξαιρετικά ορχηστρικά κομμάτιακαι τρία τραγούδια. Το εναρκτήριο του δίσκου και τραγούδι των τίτλων της σειράς, «Γιατί μ’αγάπησες», με τους πολύ ευαίσθητους στίχους από την ποίηση της Μαρίας Πολυδούρη αποτελεί έναν  ύμνο στον έρωτα. Η μελοποίηση του Δημητρίου αναδεικνύει με τρόπο μοναδικό το μελαγχολικό και ερωτικό περιεχόμενο της ποίησης της Πολυδούρη, ενώ η ερμηνεία της Μάγδας Πένσου είναι συγκινητική. Αξίζει να σημειωθεί ότι το ποίημα αυτό της Μαρίας Πολυδούρη έχει μελοποιηθεί στο παρελθόν, από τον Δημήτρη Παπαδημητρίου σε ερμηνεία της Ελ. Αρβανιτάκη στο δίσκο «Τραγούδια για τους μήνες» (1996), σε μία ακόμη εξαιρετική συνθετικά και ερμηνευτικά προσέγγιση.

Το δεύτερο από τα τρία τραγούδια του δίσκου είναι το γνωστό ποίημα του Καρυωτάκη «Είμαστε κάτι ξεχαρβαλωμένες κιθάρες», ερμηνευμένο από τον Χρήστο Θηβαίο. Στο ποίημά του αυτό ο Καρυωτάκης εκφράζει τον θυμό και την απογοήτευσή του τόσο για την κοινωνία μέσα στην οποία ζει, όπου την εποχή εκείνη μαστίζεται από τον απόηχο της Μικρασιατικής τραγωδίας, όσο και για την κατάσταση που επικρατεί στο χώρο των λεγόμενων διανοούμενων και των ανθρώπων της Τέχνης. Το τρίτο τραγούδι του δίσκου με τίτλο «Η ψυχή μου» και πάλι σε ποίηση Καρυωτάκη, ερμηνεύεται εξαιρετικά από τον Μανώλη Μητσιά.

Περιεχόμενα:

01 ΓΙΑΤΙ Μ’ ΑΓΑΠΗΣΕΣ (Ποίηση Μαρίας Πολυδούρη) – Μάγδα Πένσου
02 ΤΟ ΒΑΛΣ ΤΗΣ ΑΓΑΠΗΣ
03 ΕΙΜΑΣΤΕ ΚΑΤΙ ΞΕΧΑΡΒΑΛΩΜΕΝΕΣ ΚΙΘΑΡΕΣ (Ποίηση Κ.Γ.Καρυωτάκης) – Χρήστος Θηβαίος
04 ΓΡΑΜΜΑΤΑ ΣΤΗ ΜΑΡΙΑ
05 ΤΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΤΗΣ ΑΝΟΙΞΗΣ
06 ΤΟ ΔΕΙΛΙΝΟ ΜΙΑΣ ΑΓΑΠΗΣ
07 Η ΨΥΧΗ ΜΟΥ (απόσπασμα) (Ποίηση Κ.Γ.Καρυωτάκης) – Μανώλης Μητσιάς
08 ΤΟ ΒΑΛΣ ΤΗΣ ΜΝΗΜΗΣ
09 ΤΑ ΠΕΡΑΣΜΕΝΑ ΧΡΟΝΙΑ
10 Κ’ ΗΤΑΝ ΜΙΑ ΝΥΧΤΑ ΩΡΑΙΑ (Ποίηση Μαρίας Πολυδούρη) – Διαβάζει η Μαρία Κίτσου
11 ΤΙ ΝΕΟΙ ΠΟΥ ΦΤΑΣΑΜΕΝ ΕΔΩ… (Ποίηση Κ.Γ.Καρυωτάκης) – Διαβάζει ο Δημοσθένης Παπαδόπουλος
12 Η ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΚΔΡΟΜΗ

Comments 0 σχόλια »

elepap.jpgΑυτό ανακοίνωσε η διοίκηση της ΕΛΕΠΑΠ (Ελληνική Εταιρία Προστασίας και Αποκατάστασης Αναπήρων Παίδων) στους εκπροσώπους των γονέων αναπήρων παιδιών. Η αιτιολογία ήταν ότι λόγω αδυναμίας πληρωμής των απαραίτητων οδηγών και συνοδών, τα σχολικά λεωφορεία που μεταφέρουν τα 140 παιδιά τους στα ειδικά σχολεία, την ερχόμενη σχολική περίοδο δεν θα κυκλοφορήσουν!

Αντί το κράτος να φροντίζει για την εξασφάλιση ίδιων δικαιωμάτων σε όλους ανεξαιρέτως, καταδικάζει κάποια παιδιά να μείνουν έξω από την κοινωνία και έξω από τα σχολεία.  Οι γονείς καταδικάζονται να παραμείνουν σκλάβοι του πόνου τους και των προβλημάτων τους. Αυτά είναι τα πραγματικά καθημερινά προβλήματα των ανθρώπων και σε αυτά καταλαβαίνεις πως στην Ελλάδα είσαι ανυπεράσπιστος.   Δεν τολμώ να σκεφτώ τι θα αντιμετωπίσουμε αν τελικά πτωχεύσουμε ! Γιατί διαβάζω ότι οδεύουμε με χίλια προς το «Δυστυχώς επτωχεύσαμεν -part II the sequel». Θα ξαναλειτουργήσουμε τον Καιάδα;

Χωρίς στήριξη

Τυφλό σχολειό για μαθητή

Comments 0 σχόλια »

31sanddrift.jpgΤο πρωί η θάλασσα έχει άλλη ποιότητα. Έχει σμιλέψει από βραδύς στην άμμο τα γεωμετρικά της σχήματα και δεν τολμάς να τα ταράξεις με τις πατημασιές σου.

Σήμερα η θάλασσα είχε βάλει τα δυνατά της, τόσο που μαγεύτηκα από την αρμονία των σχημάτων της.

«Τα μυστικά της θάλασσας ξεχνιούνται στ’ ακρογιάλια
η σκοτεινάγρα του βυθού ξεχνιέται στον αφρό· »

Κι οι συνειρμοί με ταξίδεψαν σε χρόνια μακρινά, θυμήθηκα τους δασκάλους μου της γιόγκα, όταν εξηγούσαν τις τρεις ιδιότητες (gunas) της φύσης. Το πρωί κυριαρχεί η sattva. Η sattva είναι μια κατάσταση αρμονίας, ισορροπίας, χαράς και νοημοσύνης. Το πρωί μπορείτε π.χ. να βρείτε ευκολότερα λύσεις σε προβλήματα που σας έχουν βασανίσει. Η sattva είναι μία από τις τρεις gunas, που μαζί δημιουργούν τις θεμελιώδεις αρχές τις φύσης – ενέργεια, ουσία και συνείδηση.

Οι άλλες δύο gunas είναι το tamas (σκοτάδι) και η rajas (κίνηση- δραστηριότητες).

Comments 0 σχόλια »

31designer-babies_1.jpg

Στη Γαλλία, ενόψει της δεύτερης αναθεώρησης του νόμου για τη βιοηθική, η οποία προβλέπεται να διεξαχθεί στα τέλη του 2009, αναπτύσσεται ένας έντονος δημόσιος διάλογος.

Η αναθεώρηση οφείλει να δώσει οριστικές λύσεις σε αρκετά λεπτά ζητήματα, που έχουν τεθεί τα τελευταία χρόνια:

-Πρέπει, άραγε, να επιτρέψουμε την πραγματοποίηση διαγνωστικών εξετάσεων στα έμβρυα για να ανιχνεύσουμε ορισμένες ασθένειες ή αναπηρίες;

-Μήπως πρέπει να χαλαρώσουν οι περιορισμοί που έχουν τεθεί στην έρευνα πάνω στα έμβρυα;

Ο συντηρητισμός των μεν και ο ευγονισμός των δε, η φαντασίωση ενός «παιδιού κατά παραγγελία», καθώς και το γεγονός ότι ανοίγει η όρεξη ορισμένων για τη δημιουργία νέων αγορών και προνομιακών διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας, αφήνουν ελάχιστο περιθώριο στην αναζήτηση του συλλογικού συμφέροντος της κοινωνίας, και ιδιαίτερα των γυναικών.

Le Monde – ΕΝΕΤ

Διαβάζοντας τα σχετικά άρθρα νιώθω όλο και πιο ατελής…

Comments 0 σχόλια »


Παραγωγοί οι Tim Burton και ο Timur Bekmambetov.

Σκηνοθέτης ο πολλά υποσχόμενος Shane Acker, ο οποίος είχε γυρίσει μία ομώνυμη ταινία μικρού μήκους. Η ταινία μας υπόσχεται να μάθουμε την ιστορία του τέλους του κόσμου μας και για την προσπάθεια επιβίωσης μίας ομάδας …

Τελευταία πολλές ταινίες αναφέρονται στο τέλος της ανθρωπότητας. Λέτε να μας ετοιμάζουν για κάτι;

Ο Burton αφού είδε το 9 του Acker  αποδέχθηκε να γυρίσει την ταινία δίχως συζήτηση.

Στα σινεμά 9/9/2009

Μπορείτε να πάρετε ένα φοντανάκι εδώ.  Και να παίξετε στο www.9experiment.com

Την αναμένουμε με αδημονία.

Comments 0 σχόλια »

Confident And Connected Keynote Web Version

View more presentations from Suzie Vesper.

Οταν οι τάξεις συνδέονται στο διαδίκτυο…

Δε μιλάμε για το σχολείο του μέλλοντος αλλά το σχολείο του παρόντος στη Νέα Ζηλανδία.

Comments 0 σχόλια »

Comments 0 σχόλια »

Top
 
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων