thera.jpgΟι μεν, δουλεύουν με την πολύτιμη εμπειρία του ασκημένου ματιού. Οι δε, με πίξελς και αλγόριθμους. Ο σκοπός είναι κοινός και «ιερός»: η αποκατάσταση των τοιχογραφιών του Ακρωτηρίου Θήρας ένωσε τους Ελληνες αρχαιολόγους με τους μηχανικούς ηλεκτρονικών υπολογιστών του πανεπιστημίου Πρίνστον, σε ένα διεπιστημονικό πρόγραμμα συνεργασίας με την επωνυμία «Γρίφος». Η συνεργασία της Ανασκαφής Ακρωτηρίου με το Πανεπιστήμιο Πρίνστον (και με το University College του Λονδίνου) δεν μένει μόνο στο επίπεδο της ψηφιακής βοήθειας. Πριν από λίγες μέρες έγινε στους χώρους της ανασκαφής ένα «σχολείο» με 10 φοιτητές και νέους ερευνητές αρχαιολογίας και μηχανικών υπολογιστών από πέντε χώρες και επτά πανεπιστήμια (Αθήνας, Θεσσαλίας, Ιωαννίνων, Λίβερπουλ, Λονδίνου, Νέας Υόρκης και Πρίνστον). Κι όλοι ελπίζουν να γίνει θεσμός αυτή η συνάντηση.

Παζλ σπαραγμάτων
Τα δύο τελευταία χρόνια ένα τρισδιάστατο παζλ σπαραγμάτων πολύχρωμων τοιχογραφιών εμφανίζεται στις οθόνες των μηχανικών υπολογιστών, των αρχαιολόγων και των συντηρητών τοιχογραφίας στις Ανασκαφές της Αρχαιολογικής Εταιρείας στο Ακρωτήρι Θήρας και στο Πανεπιστήμιο Πρίνστον των ΗΠΑ.

Η ομάδα των μηχανικών υπολογιστών του Πρίνστον με τη συνεργασία των αρχαιολόγων και -ιδίως- των συντηρητών του Ακρωτηρίου, ανέπτυξε ένα ειδικό λογισμικό με το ελληνικό όνομα «Γρίφος» και αποστολή, την αποκωδικοποίηση των μυστικών των τοιχογραφιών. Η λογική της λειτουργίας του είναι απλή: αναζητεί επαφές ανάμεσα στα εκατοντάδες σπαράγματα τοιχογραφιών, διαδικασία «χρονοβόρα και ευρωβόρα για την παραδοσιακή μέθοδο της συντήρησης», όπως σημειώνει ο διευθυντής της Ανασκαφής καθηγητής Χρίστος Ντούμας.

Άρθρο στην Καθημερινή

Reassembling the Thera Frescoes

Αφήστε μια απάντηση

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων