Αρχείο για Ιούλιος 11th, 2009

Η συνταγή της επιτυχίας. Beatles παιγμένοι με iphone application.

Πώς να μην κάνεις  twist and shout;

Ειδεχθής λεπτομέρεια: οι κομμώσεις μιμούνται τις αντίστοιχες των σκαθαριών…

Comments 0 σχόλια »

Ενα φιλμάκι πρόγευση από την πολυαναμενόμενη ταινία Up της Pixar

Comments 0 σχόλια »

paideia2.jpglogo-yp.jpgΔιαβάζω στην Ελευθεροτυπία για την περίπτωση του μαθητή Στράτου Εγγλέζου που στερήθηκε σε ηλικία 2,5 ετών την όρασή του. Το ελληνικό κράτος… αδυνατεί να διαθέσει το ποσό των 6,5 χιλιάδων ευρώ για να προμηθευτεί το σχολείο του ένα ειδικό για τυφλούς σύστημα εκπαίδευσης!

Στο Λύκειο Παμφίλων, ένα προάστιο βόρεια της Μυτιλήνης,  δεν υπάρχει ο κατάλληλος εξοπλισμός, όπως και σε όλα τα σχολεία του Νομού Λέσβου, όπου υπάρχουν τέσσερις περιπτώσεις τυφλών παιδιών.

Οσο σκέφτομαι ότι αυτό το κόστος αντιπροσωπεύει είτε μία δράση δημοσιότητας του Υπουργείου (βλέπε τραπεζώματα στελεχών) είτε το μέλλον ενός παιδιού και προτιμάται  με ευκολία η πρώτη επιλογή μου έρχεται να φωνάξω «να φύγετε κύριοι, να πάτε αλλού»…

Τόσα χρόνια, τόσα ΚΠΣ έχουμε απορροφήσει. Δεν έχει γίνει πρόβλεψη σε επίπεδο νησιών με τον πληθυσμό της Μυτιλήνης -δεν μιλάω για το Αγαθονήσι- να υποστηρίζονται τα παιδιά ειδικών κατηγοριών;

Αυτό δεν είναι θέμα παιδείας; Πόσο μας κόστισε αλήθεια το logo του ΥΠΕΠΘ;

buzz it!

Comments 0 σχόλια »

zyranna-zateli.jpgΕίναι λίγες ημέρες τώρα που έχω ξεκινήσει την είσοδό μου στο παράλληλο σύμπαν της Ζυράννας Ζατέλη. Περίμενα την κατάλληλη στιγμή να το ξεκινήσω γιατί απαιτεί μία αφοσίωση. Σε συνέντευξή της στην Ελευθεροτυπία μοιράζεται κάποια μυστικά της και μεταξύ άλλων αναφέρει:

…Υπάρχουν κι άλλοι -κάμποσοι μάλιστα- που, φτάνοντας προς τη μέση του βιβλίου, τους πιάνει λέει φόβος μην τελειώσει. Δεν ξεκίνησα, ξέρετε, από καπρίτσιο να γράφω πολυσέλιδα μυθιστορήματα, είναι το ίδιο το υλικό που ζητάει μεγαλύτερο «μυθιστορηματικό» πεδίο να αναπνεύσει, να εξελιχθεί. Οσο για τον χρόνο «που μας λείπει», είναι άλλοθι νομίζω – χάσαμε την ψυχή μας και τον μπούσουλά μας, με το να κυνηγάμε το γρήγορο και το εύκολο, και μετά, τάχα, πού να περισσέψει καιρός για να τα πούμε λίγο με το μέσα μας. Αυτά δεν είναι σοβαρά. Το όφελος που αποκομίζουμε από ένα καλό βιβλίο, είτε «επικό» στις διαστάσεις του είτε «επιγραμματικό» είτε κάπου ανάμεσα, καμία ψυχοθεραπεία και καμία θρησκεία δεν μπορούν να μας τα προσφέρουν. Κατά την άποψή μου τουλάχιστον».

Comments 0 σχόλια »

Τι ετοιμάζει η google για το σχολείο; Πάρτε μία πρόγευση στο συγκεκριμένο δικτυο-σεμινάριο (webinar)

Comments 0 σχόλια »

obama_2008-11-12-mashups-300x285.jpgΟ Ομπάμα κατά την προεκλογική περίοδο ανέδειξε τη δυναμική της πολιτικής 2.0 μέσω της αξιοποίησης των social media, πετυχαίνοντας μεγάλη συμμετοχή των πολιτών στη διαμόρφωση και τη διάχυση των πολιτικών του μηνυμάτων αλλά και την οικονομική του ανεξαρτησία, αξιοποιώντας κυρίως το μοντέλο της μικροχρηματοδότησης.

Τον Ιούλιο που μας πέρασε, ο Ομπάμα πέρασε ένα πρώτο «crash test» στη διαχείριση μιας οργανωμένης αντίθεσης των υποστηρικτών του επειδή αθέτησε τη δέσμευση του, και τελικά υποστήριξε την ανανέωση της Foreign Intelligence Surveillance Act, χρησιμοποιώντας το ίδιο το επίσημο website της πολιτικής του καμπάνιας (δείτε το σχετικό post εδώ: www.nylon.gr/politics/governance-2).

Όπως σημείωνα τότε: «Είναι πρωτόγνωρο να δημιουργείται μια πλατφόρμα για να κινητοποιήσει υποστηρικτές σε μια πολιτική καμπάνια και η ίδια αυτή πλατφόρμα να χρησιμοποιείται ως πεδίο διαμαρτυρίας ενάντια σε μια πολιτική θέση του υποψηφίου. Ο Ομπάμα άφησε αυτή τη δυνατότητα ανοιχτή». Με διάθεση δημόσιας λογοδοσίας, αιτιολόγησε τη θέση του, αναγνωρίζοντας ότι η κάθε απόφαση του μπορεί να μη βρίσκει πάντα σύμφωνους τους πολίτες αλλά υποσχέθηκε να είναι πάντα ανοιχτός στην κριτική και έτοιμος να πειστεί από τις καλύτερες ιδέες.

Όπως και κατά την προεκλογική περίοδο, έτσι και τώρα, ο Ομπάμα στηρίζεται ταυτόχρονα σε δύο ομάδες που αλληλεπιδρούν. Στην ομάδα των έμπειρων, των ειδικών και των επαγγελματιών όπως και στη σοφία των πολλών, των πολιτών.

Στις 13 και 14 Δεκεμβρίου η δικτυακή ομάδα του Ομπάμα οργάνωσε συναντήσεις σε όλη τη χώρα με τους πολίτες για να προτείνουν κατευθύνσεις που θα πρέπει να πάρει η πολιτική της αλλαγής τόσο στην Washington όσο και στις δικές τους τοπικές κοινωνίες. Η πρόσκληση «Change is coming-Find a House Meeting» έγινε με video μέσω του επίσημου website: http://my.barackobama.com/page/content/changeiscoming/

Αυτό ακριβώς χρειαζόμαστε σήμερα. Την παραγωγή νέων ιδέων και πολιτικών μέσα από τη συνεργασία διαφορετικών μυαλών και θεσμών. Μια ισορροπία ανάμεσα στον πραγματισμό και την ιδεολογία.

Διαβάστε όλο το άρθρο στο Βήμα Ιδεών

Comments 0 σχόλια »

via.jpgΗ συζήτηση για το αν, κατά τους πρώτους στίχους του Εθνικού Υμνου, η Ελευθερία «μετράει τη γη» βίαια ή βιαστικά δεν στάθηκε καθόλου, όσο τουλάχιστον την παρακολούθησα, στο γεγονός ότι βία και βιασύνη συνδέονται στενά. Ακόμη και χωρίς να προστρέξουμε στην ετυμολογία, διαπιστώνουμε εύκολα ότι η λέξη «βιάζομαι», για παράδειγμα, μπορεί να σημαίνει είτε ότι επείγομαι, σπεύδω, είμαι βιαστικός είτε ότι υπόκειμαι σε βιασμό. Μολονότι στον προφορικό λόγο τείνουμε να διακρίνουμε τις δύο σημασίες τονίζοντας τη λέξη διαφορετικά (β-ιά-ζομαι στην πρώτη περίπτωση, βι-ά-ζομαι στη δεύτερη), η στενή συνάφεια παραμένει. Θα ισχυριζόμουν μάλιστα ότι η σχέση μεταξύ των δύο είναι εννοιολογικά ετεροβαρής: η βιασύνη υπόκειται στη βία και όχι το αντίστροφο. Θέλω να πω πως όταν επείγομαι ή σπεύδω, όταν είμαι βιαστικός, ασκώ μια μορφή βίας στο ίδιο μου το σώμα. Του επιβάλλω ρυθμούς κίνησης εντονότερους από τους κανονικούς, ρυθμούς βεβιασμένους που επιστρατεύονται για να αντιμετωπίσουν το επείγον, παραβλέποντας τις λογής αστοχίες που κατά κανόνα συνάδουν με τη βιασύνη. Θα μπορούσαμε επομένως να ισχυριστούμε ότι, ενόσω «μετράει τη γη», η Ελευθερία δεν ασκεί μόνο τη βία της «τρομερής κόψης» του σπαθιού της ενάντια στους αντιπάλους της. Ασκεί επιπλέον βία και στον ίδιο της τον εαυτό γιατί οι καιροί δεν μπορούν πλέον να περιμένουν, γιατί η ίδια επείγεται. Οι δικές της «αστοχίες» στην Τριπολιτσά και αλλού απορρέουν από αυτή τη βία-βιασύνη.

Διαβάστε το άρθρο του Αριστείδη Μπαλτά στο Βήμα Ιδεών

Comments 0 σχόλια »

procrustes.jpgΔιαβάζω στον τύπο ότι: «Την ανάγκη ενίσχυσης της διαπολιτισμικής εκπαίδευσης στη χώρα μας επεσήμανε ο υπουργός Παιδείας κ. Α. Σπηλιωτόπουλος ύστερα από τη χθεσινή συνάντησή του με την καθηγήτρια και πρώην διευθύντρια του 132ου Δημοτικού Σχολείου της Γκράβας κυρία Στέλλα Πρωτονοταρίου , η οποία διώκεται επειδή διοργάνωσε μαθήματα αλβανικών στο σχολείο της χωρίς να πάρει σχετική άδεια». Το Βήμα

Υπηρετώ από το 1989 στο Λύκειο Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης. Πρώην Αποδήμων. Πρώην Παλλινοστούντων. Σίγουρα πλέον έχουν ωριμάσει οι συνθήκες για να ρυθμιστούν τα θέματα της διαπολιτισμικής εκπαίδευσης.

Οπως π.χ. το ότι μαθητής που εγγράφεται την τελευταία ημέρα του σχολικού έτους έχει δικαίωμα να προαχθεί στην επόμενη τάξη. Πολλοί συνάδελφοι αντιμετώπισαν το θέμα της παρουσίας αλλοδαπών μαθητών στην τάξη τους ενώ δεν υπηρετούσαν σε ειδικό διαπολιτισμικό σχολείο. Βρέθηκαν απροετοίμαστοι χάρη στην ολιγωρία της πολιτείας.

Στις επιμορφωτικές περιοδείες μου ανά την Ελλάδα με έχουν πλησιάσει διδάσκοντες ζητώντας συμβουλές για το θέμα. Δεν είμαι ειδική, απλά έχω ζήσει από κοντά το θέμα. Αυτό που τους συμβουλεύω είναι να μην περάσουν στο άλλο άκρο. Δηλαδή να χαρίζουν απολυτήρια σε λειτουργικά αναλφάβητους μαθητές επειδή έχουν διαφορετικό χρώμα ή θρησκεία. Γιατί υπάρχει και ο ανάποδος ρατσισμός και δεν οδηγεί πουθενά. Απλά λειτουργούμε ενοχικά απέναντι στο έλλειμμα πολιτικής .

Comments 0 σχόλια »

Comments 0 σχόλια »

Top
 
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων