Αρχείο για 17 Ιουλίου, 2009

testardo.jpg

Σήμερα στη θάλασσα, μία πολύ επικοινωνιακή γιαγιά αφού τσεκάρισε το γενεαλογικό μου δέντρο (ποιανού είσαι εσύ;) με φιλοδώρησε με μία ιστορία του παππού μου.

Ο πάππους μου, ο Λιναρδιός είχε πολλά κοπάδια στη Σύρο κι άλλα τόσα κτήματα. (Κάτι σε τσιφλικάς, μου κάνει). Ενα βράδυ του φέραν το μαντάτο ότι το αγαπημένο του κριάρι δεν ακολούθησε το κοπάδι πίσω στο μαντρί. Είχε αυτονομηθεί τρόπον τινά. Μεγάλη στεναχώρια έβαλε ο παππούς, γιατί πολύ το γούσταρε αυτό το κριάρι. Κι έταξε σε όποιον του το φέρει, ό,τι θέλει. Κίνησαν δυο τρεις βοσκοί να το μαζέψουν αλλά το κριάρι κατηφόριζε τα γκρεμνά κατά τη θάλασσα και δεν μπόρεσαν να το κυκλώσουν.

Ενας νέος μικρός βοσκός πάει στον παππού και σιγουρεύει την υπόσχεση. “Εγώ θα στο φέρω” του λέει “αλλά θα μου δώκεις ότι κι αν σου ζητήσω;” “Ο λόγος μου, συμβόλαιο” του αποκρίθηκε ο Λιναρδιός κι έτσι κίνησε ο μικρός να φέρει το κριάρι. Είχε σχέδιο ο πονηρός βοσκός. Αφού το κούρασε κυνηγώντας το στα γκρεμνά, το ζαλώθηκε στην πλάτη και του το πάει του παππού στον καφενέ, όπου καθόταν με τους συγχωριανούς του.

“Νάτο το κριάρι σου, ώρα να κρατήσεις το δικό σου μέρος της συμφωνίας”. “Ο,τι θέλεις” του αποκρίθηκε ο παππούς. “Θέλεις κτήματα, θέλεις χρήματα, πες μου τι επιθυμείς”. “Θέλω να μου δώκεις το Ανεζιώ”, του απαντάει το βοσκόπουλο. Και κόντεψε να του έρθει ο κόλπος του παππού. Γιατί το Ανεζιώ, η Ανεζούλα ήταν η μοναχοκόρη του, κι είχε άλλα σχέδια για την αποκατάστασή της.

ram.jpgΝα μην τα πολυλογούμε, το πήρε το Ανεζιώ σε  τρυφερή ηλικία (14 ετών) κι έκαναν είκοσι-δύο παιδιά. Καμία πρόνοια αντισύλληψης εκείνη την εποχή. Εγώ σκέφτηκα, πονηρός ο βοσκός, έκανε την τύχη του, αφού πήρε τη μονάκριβη θα εξασφάλισε και σωστή προίκα. Ο φαρμακωμένος Λιναρδιός όμως δεν επροίκισε το Ανεζιώ. Μόνο το σπίτι του έφτιαξε με ένα μικρό μποστάνι. Κανόνισε και έφεραν από την πόλη και ασετυλίνη  να μην τους τρώνε τα σκοτάδια και στη συνέχεια την ξέγραψε τη μονάκριβη.

Ετσι το ντεστάρδο κριάρι πήρε στο λαιμό του και το Ανεζιώ…

*ντεστάρδος = κακότροπος, ξεροκέφαλος. Σύμφωνα με τη φίλη έγκριτη μεταφράστρια Ελένη Τουλούπη, πρόκειται για δάνειο από τα ιταλικά, testardo.

Comments 1 σχόλιο »

cheat-main_full.jpgΟ Απόστολος Λακασάς στην Καθημερινή:

Goldenboys με υψηλές διασυνδέσεις στην Γενεύη πουλούσαν τα θέματα του διαγωνισμού για το International Baccalaureate (IB) σε μαθητές πλούσιων οικογενειών στην Ελλάδα; Πώς έγινε η διαρροή των θεμάτων; Υπάρχει «πηγή» μέσα στον Οργανισμό International Baccalaureate (IBO); Ή μήπως, τα θέματα ήλθαν από κάποιο κέντρο εκτύπωσης σε τρίτη χώρα ή από άλλο, ξένο, σχολείο; Εάν τα θέματα που βρέθηκαν στα χέρια των Ελλήνων μαθητών είχαν barcode, ενισχύεται η πρώτη εκδοχή. Εάν όχι, η δεύτερη. Το σίγουρο είναι ότι για μία ακόμη φορά το ελληνικό δαιμόνιο κατάφερε να πλήξει το κύρος της χώρας στο εξωτερικό.

«Στο πορτοκαλί» από φέτος τα ελληνικά σχολεία

Αλλά μερικοί παραμένουν ανερυθρίαστοι. Μάλιστα το θεωρούν δεδομένο να αγοράζουν τα θέματα για τους γόνους τους…

Comments 0 σχόλια »

Tου Petere Preston / The Guardian –ΚαθημερινήΠώς ξεκινάτε την ψηφιακή εβδομάδα σας; Με σκουπίδια, με spam, με e-mails που σας προτείνουν τρόπους για «να αναστήσετε τη χαμένη σεξουαλικότητά σας», «να αποφύγετε τον θάνατο από γρίπη των χοίρων», και να «απολαύσετε απανωτούς οργασμούς». Καλωσορίσατε στον 21ο αιώνα και σε πολλά απ’ όσα μας τρομάζουν σ’ αυτόν: ανικανότητα, αρρώστια, ματαίωση.

Ας καθίσουμε λίγο να σκεφτούμε τα πιο δυσοίωνα πιάτα της ημέρας. Να συζητήσουμε πάλι για τον θάνατο των εφημερίδων, το τέλος των πέντε αιώνων τυπογραφίας; Ή να μιλήσουμε για τα χειρότερα και να υπολογίσουμε πότε θα εξαφανιστούν τα ίδια τα βιβλία; Υπάρχει επίσης, βέβαια, η πορνογραφία και η παιδοφιλία: τεράστιες μερίδες φόβου και αηδίας σε πρώτη ζήτηση. Υπάρχει η τρομοκρατία και οι τελευταίες ανησυχητικές προειδοποιήσεις του Ομπάμα και των άλλων. Υπάρχει το τέλος της πολιτισμένης ζωής όπως την ξέραμε.

Αυτός είναι ο τρόπος που τελειώνει στην πραγματικότητα ο κόσμος: όχι με ένα μεγάλο «μπαμ», αλλά με κύματα ναυτίας μέσα σε θάλασσες που φουσκώνουν, θερμοκρασίες που χτυπάνε κόκκινο, νέφη διοξειδίου του άνθρακα. Μπορεί η ανθρωπότητα να κάνει κάτι για να σωθεί; Μήπως να κλείναμε τα αναθεματισμένα κομπιούτερ;

Γιατί το δίκτυο πάνω στο οποίο δουλεύουμε, οι ψηφιακές διασυνδέσεις που οι κυβερνήσεις μας θέλουν να διαδώσουν σαν οικουμενικό δικαίωμα, τα πληκτρολόγια και οι οθόνες μέσα στα σπίτια μας, είναι ευλογία μαζί και κατάρα. Δεν πρόκειται να ζήσουμε καλύτερα χωρίς βιβλία να ξεφυλλίζουμε και να χαϊδεύουμε. Δεν ζούμε καλύτερα όταν χάνεται το άβατο της προσωπικής ζωής και δίνεται το ελεύθερο στους παρανοϊκούς και στους κακεντρεχείς να χύνουν το δηλητήριό τους από οθόνη σε οθόνη. Γίνεται ολοένα και πιο αναγκαίο να ζυγίσουμε την επανάσταση που άλλαξε τη ζωή όλων μας σε μια εκσυγχρονισμένη ηθική ζυγαριά.

Οι αριθμοί δεν είναι οριστικοί. Δεν μπορούμε να είμαστε σίγουροι πόση ενέργεια ξοδεύεται σε 10 λεπτά αναζήτησης στο Google. Δεν μπορούμε να υιοθετήσουμε στα τυφλά την ανάλυση της εταιρείας Gartner που βάζει την παγκόσμια βιομηχανία διαδικτυακών υπηρεσιών στην ίδια κατηγορία, όσον αφορά τη δαπάνη ενέργειας, με τις αεροπορικές συγκοινωνίες. Μπορεί να φέρουμε κάποιες αντιρρήσεις στις εκτιμήσεις που έκανε το Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ και που δείχνουν ότι η χρήση του Ιντερνετ στην Αμερική ξεπερνά σε δαπάνη ενέργειας όλες τις έγχρωμες τηλεοράσεις στη χώρα. Μπορεί να αμφισβητήσουμε τους υπολογισμούς για την επέκταση του Διαδικτύου και να ελπίσουμε ότι η τεχνολογική εξέλιξη θα μας γλιτώσει από την ανεξέλεγκτη αύξηση της ενεργειακής κατανάλωσης, επαναφέροντάς την στο 10% το χρόνο. Ας μην προσποιούμαστε όμως ότι δεν υπάρχει πρόβλημα. Ας αναγνωρίσουμε, με τα λόγια ενός πολύ έμπειρου σχεδιαστή ψηφιακών επεξεργαστών, ότι υπάρχει πράγματι «το ενδεχόμενο να ξεφύγει από κάθε έλεγχο η αύξηση της ενεργειακής κατανάλωσης των υπολογιστών, πράγμα που θα είχε σοβαρές συνέπειες στη συνολική οικονομική βιωσιμότητα του ψηφιακού συστήματος, για να μην πούμε τίποτα για τη συνολική υγεία του πλανήτη». Είναι καιρός να συζητηθεί ανοιχτά το πρόβλημα.

Να περπατάμε ή να πηγαίνουμε με ποδήλατο στη δουλειά αντί να βγάζουμε έξω το αυτοκίνητο; Βεβαίως. Να μάθουμε όλους τους κανόνες της ανακύκλωσης και να τους εφαρμόζουμε; Μακάρι. Να σκεφτούμε προτού ταξιδέψουμε για άλλη μια φορά με αεροπλάνο; Φυσικά. Τι ωφελεί όμως να ανησυχούμε για έναν κόσμο που μαραίνεται όταν τρισεκατομμύρια βίντεο της Σούζαν Μπόιλ συνωστίζονται στο Youtube και όταν η ζωή μας κατακλύζεται από κουφιοκέφαλους twitters και χολερικά blogs;

Ξέρω ότι το Διαδίκτυο είναι ένα θαύμα χωρίς προηγούμενο. Αλλά έχω επίσης την μελαγχολική βεβαιότητα ότι κουβαλάει μαζί του σοβαρά προβλήματα, ότι πολλά απ’ όσα μας ενοχλούν σήμερα έχουν ψηφιακή αιτία. Να το συζητήσουμε; Οχι, δεν θέλουμε να ξέρουμε. Οπως ακριβώς ο μπλόγκερ που δεν θέλει να συζητήσει για την κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος γιατί «Ουφ, τι βαρετό!.. Είναι δουλειά της κυβέρνησης να ικανοποιεί αυτή τη ζήτηση». Ή όπως οι διαφημιστές των «σπαμ» που πουλάνε απανωτούς οργασμούς.

Comments 0 σχόλια »

docking.GIFΘέλετε να βοηθήσετε στην ιατρική έρευνα για ασθένειες όπως το έιτζ, η ρευματοειδής αρθρίτιδα ή ο καρκίνος του μαστού; Αν ναι, τότε το μόνο που χρειάζεται να κάνετε είναι να δανείσετε στο αμερικανικό πανεπιστήμιο του Delaware, και πιο συγκεκριμένα στην εφαρμογή Docking@Home που αυτό δημιούργησε, λίγη από την… υπολογιστική ισχύ του PC σας. Σε αυτή την περίπτωση, κάθε φορά που ο υπολογιστής είναι έτοιμος να μπει σε κατάσταση αδράνειας (όταν, για παράδειγμα, κάνετε ένα διάλειμμα), η συγκεκριμένη εφαρμογή θα τίθεται αυτόματα σε λειτουργία, πραγματοποιώντας μια σειρά από «εικονικά» βιολογικά πειράματα. Πειράματα, τα οποία «μπορούν να βοηθήσουν τους επιστήμονες να ανακαλύψουν πιο γρήγορα, και με μικρότερο κόστος, καινούρια φαρμακευτικά σκευάσματα για τις περισσότερες νόσους που παραμένουν ανίατες μέχρι σήμερα», όπως διαβεβαιώνει, μιλώντας αποκλειστικά στην «Κ», η κ. Michela Taufer, αναπληρώτρια καθηγήτρια Πληροφορικής στο Delaware και υπεύθυνη του Docking@Home.

Χρηματοδοτημένο από το Εθνικό Ιδρυμα Ερευνών των ΗΠΑ, το συγκεκριμένο πρόγραμμα δημιουργήθηκε με τέτοιες προδιαγραφές ώστε να μετατρέψει όσο το δυνατόν περισσότερα οικιακά PC σε ηλεκτρονικά δοκιμαστήρια νέων θεραπειών. Γι’ αυτό τον λόγο το Docking@Home παίζει τον ρόλο του συντονιστή αυτών των δοκιμών. Επικοινωνώντας μέσω του Ιντερνετ με το δίκτυο των εθελοντών, επιφορτίζει κάθε επιμέρους υπολογιστή να ελέγξει την αποτελεσματικότητα μιας χημικής ουσίας, η οποία αφήνει ελπίδες για ένα νέο, πρωτοποριακό φάρμακο. Ετσι, με το τέλος της διαδικασίας, αποθηκεύει τα αποτελέσματα στον κεντρικό server του πανεπιστημίου, πριν μεταφέρει στο PC τα δεδομένα για μια καινούρια δοκιμή.

Καθημερινή

http://docking.cis.udel.edu

Comments 0 σχόλια »

200.jpgΗ Μαρία Μυστακίδου από τη στήλη της στην Ελευθεροτυπία μας καλεί να επισκεφθούμε οπωσδήποτε την παρακάτω διεύθυνση:

Στους περισσότερους οι στατιστικές μάλλον βαρεμάρα προκαλούν παρά ενδιαφέρον. Αυτές εδώ οι στατιστικές, όμως, όχι μόνο δεν θα σας αφήσουν αδιάφορους, αλλά είναι σίγουρο ότι θα σας συναρπάσουν. Δείτε σε πραγματικό χρόνο δεδομένα όπως τη μεταβολή του παγκόσμιου πληθυσμού, τις γεννήσεις και τους θανάτους σήμερα αλλά και για ολόκληρο τον χρόνο, τις εκτάσεις δασών που καταστράφηκαν, πόσα χρήματα δαπανήθηκαν σε βιντεοπαιχνίδια, πόσα κινητά τηλέφωνα πωλήθηκαν, πόσοι είναι οι χρήστες του Διαδικτύου, πόσα είδη χλωρίδας και πανίδας εξαφανίστηκαν, ποια η μέση θερμοκρασία του πλανήτη, πόσο νερό καταναλώθηκε σήμερα και πολλά ακόμα αντίστοιχου ενδιαφέροντος. Οι αριθμοί αλλάζουν ταχύτατα όσο εσείς κοιτάτε το www.worldometers.info/gr και σε αρκετές περιπτώσεις το θέαμα είναι… ανησυχητικό.

Comments 0 σχόλια »

Comments 0 σχόλια »

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων