30spanish.jpgΑπό τα χρόνια του Ισπανικού Εμφυλίου, που τραβήχτηκε, η εμβληματική φωτογραφία του Ρόμπερτ Κάπα αμφισβητήθηκε επανειλημμένα. Νέα στοιχεία φέρεται να καταρρίπτουν την αυθεντικότητα της «μοναδικής στιγμής»
Η φωτογραφία του άνδρα της Εθνοφρουράς της Κόρδοβας που πέφτει νεκρός, χτυπημένος από σφαίρες, πάνω σε έναν λόφο είναι ίσως η πιο γνωστή εικόνα του Ισπανικού Εμφυλίου. Και ο φωτογράφος που την τράβηξε θεωρείται από τους ιδρυτές της σύγχρονης φωτοδημοσιογραφίας.

Κι όμως. Η αυθεντικότητα της δραματικής αυτής εικόνας του Ρόμπερτ Κάπα έχει πολλές φορές αμφισβητηθεί, από τότε που εμφανίστηκε τον Σεπτέμβριο του 1936. Όλα αυτά τα χρόνια γίνονται προσπάθειες για να πιστοποιηθεί πού ακριβώς έχει τραβηχτεί αυτή η φωτογραφία και από ποιον. Νέα στοιχεία που αποκαλύφθηκαν αυτή την εβδομάδα λένε ότι ο Ούγγρος μετρ του φακού, ο οποίος θεωρείται ένας από τους πλέον σημαντικούς «πολεμικούς» φωτογράφους, μπορεί να είχε στήσει τελικά τη σκηνή του κλασικού ενσταντανέ. Ο «στρατιώτης που πέφτει» δεν φωτογραφήθηκε κοντά στο Σέρο Μουριάνο της Ανδαλουσίας, κοντά στην Κόρδοβα, όπως είχε παρουσιαστεί, αλλά περίπου πενήντα χιλιόμετρα νοτιοδυτικά, κοντά στην πόλη Εσπέχο, μια μέρα που δεν υπήρχε στρατιωτική δράση, όπως ισχυρίζεται καταλανική εφημερίδα. «Ο Κάπα φωτογράφισε τον στρατιώτη του σε ένα σημείο όπου δεν διεξάγονταν μάχες» έγραψε η «Εl Ρeriodico» προσθέτοντας πως «η αληθινή τοποθεσία όπου δεν γίνονταν μάχες μάς οδηγεί στο συμπέρασμα ότι ο θάνατος του στρατιώτη δεν ήταν αληθινός». Πρόσφατες φωτογραφίες της περιοχής του Εσπέχο δείχνουν την ίδια κορυφογραμμή που φαίνεται και στη φωτογραφία του Κάπα.

Τα Νέα

Αφήστε μια απάντηση

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων