Μπλογκάρετε! Αυτή την προτροπή χρησιμοποιεί ο πρωθυπουργός του Καζακστάν Καρίν Μάσιμοφ προς τους υπουργούς του, προκειμένου να έρθουν κοντά στον λαό και να κατανοήσουν τα προβλήματά του. Ο πρωθυπουργός του Καζακστάν έχει ήδη λάβει παράπονα στο προσωπικό του μπλογκ σχετικά με την κακή ποιότητα πόσιμου νερού στα χωριά. Και ορμώμενος από αυτό σκέφτηκε ότι διαδικτυακά εκείνος και οι υπουργοί του θα μπορούν να μαθαίνουν ευκολότερα και γρηγορότερα τα προβλήματα που απασχολούν τον λαό και να δίνουν λύσεις. (Περισσότερα στο http://en.government.kz/structure/government). Αν το μπλόγκινγκ λύσει τα προβλήματα του Καζακστάν, να το καθιερώσουμε και εδώ…
Από τη στήλη της Μαρίας Μυστακίδου στην Ελευθεροτυπία
Βέβαια αν κρίνω από κάτι αιτήματα που είδα στη σελίδα του νυν υπουργού ΥΠΕΠΘ στο facebook… δεν πάμε καλά
Επειδή η διδασκαλία της γλώσσας δεν είναι διδασκαλία ενός μαθήματος όπως τα άλλα, αλλά διαχέεται και διαποτίζει όλα τα άλλα αντικείμενα μάθησης λόγω της άμεσης σχέσης της με τη σκέψη του ανθρώπου, χρειάζεται μια ριζική αναθεώρηση του τρόπου διδασκαλίας της γλώσσας και στις δύο βαθμίδες της Εκπαίδευσης. Και οι δύο άξονες που συνιστούν τη γλώσσα, το λεξιλόγιο από τη μια μεριά (έννοιες-σημασίες-λέξεις) και η οργάνωση τού λεξιλογίου σε νοήματα με γραμματικές και συντακτικές δομές χρειάζεται να διδαχθούν από μια νέα σκοπιά, την επικοινωνιακή. Αντί του γραμματικοσυντακτικού φορμαλισμού που κατακλύζει τη διδασκαλία και καταπνίγει την ουσία της γλώσσας, χρειάζεται με ουσιαστικό και ελκυστικό τρόπο να διδαχθούν οι δυνατότητες έκφρασης που παρέχει κάθε γλώσσα και εν προκειμένω η ελληνική, ένα τεράστιο φάσμα επιλογών που διαμορφώνουν το ύφος του καθενός μας και που μπορούν να εξηγηθούν και να συνειδητοποιηθούν από μια σωστή επικοινωνιακή διδασκαλία της γλώσσας. Αντί να μιλάμε συνεχώς για επιθετικούς προσδιορισμούς και κατηγορούμενα ή ανώμαλα ρήματα και υποτακτικές και για όλες αυτές τις απωθητικές «ταμπέλες» που δεν λένε τίποτε στους μαθητές, μπορούμε να τους αποκαλύψουμε τον κόσμο της γλώσσας που χρησιμοποιεί τους γραμματικοσυντακτικούς αρμούς για να συνθέσει νοήματα από τις μεμονωμένες λέξεις.
Αυτός ο σύνθετος διανοητικός μηχανισμός που συνιστά το πνεύμα του ανθρώπου και που έχει ως κύριο τρόπο έκφρασης τη γλώσσα πρέπει να καταδειχθεί στους μαθητές με απλό και κατανοητό τρόπο από κατάλληλα καταρτισμένους δασκάλους. Και αυτό -η απαιτούμενη κατάρτιση των δασκάλων- είναι κύριο ζητούμενο, αυτό που λείπει από τα πανεπιστήμιά μας στο βαθμό που θα έπρεπε. Θεωρώ απαραίτητη τη φοίτηση των μελλοντικών δασκάλων σε ειδικό τμήμα επιμόρφωσης ετήσιας διάρκειας με αυστηρές καταληκτήριες εξετάσεις προτού φτάσουν στην τάξη οι άνθρωποι που θα διδάξουν τα παιδιά μας. Οχι μόνο για το θέμα της γλώσσας αλλά γενικότερα για τα αντικείμενα και τον τρόπο διδασκαλίας των μαθημάτων και στις δύο βαθμίδες της εκπαίδευσης χρειάζεται να ληφθούν τολμηρές αποφάσεις κατόπιν συζητήσεως και με στελέχη της μαχόμενης εκπαίδευσης που ξέρουν τα θέματα από μέσα.
Πώς θα κάνουμε τα παιδιά να αγαπήσουν το σχολείο, πώς θα τα μάθουμε να δουλεύουν σε βιβλιοθήκη και ν’ αξιοποιούν τη σύγχρονη τεχνολογία για την αναζήτηση ουσιωδών πληροφοριών, πώς θα αυτενεργούν και πώς θα σκέπτονται δημιουργικά, αυτά είναι κύρια θέματα που πρέπει επιτέλους να απασχολήσουν έμπρακτα τον σχεδιασμό της ελληνικής σχολικής εκπαίδευσης.
Είναι πυκνή η σύνοψη των αδυναμιών που εντοπίζονται στα νέα βιβλία της γλώσσας. Ανάμεσα στις βασικές επισημάνσεις: ασυμβατότητα της ύλης από τάξη σε τάξη, πολλές και συμπυκνωμένες ενότητες, λιγότερα λογοτεχνικά κείμενα ή κοινωνικές παρεμβάσεις, γνωστικά αντικείμενα συνοδευόμενα από διαφημίσεις αγαθών, άμεσες ή έμμεσες, δυσνότητες έννοιες κ.ά.
Αρκετά, πάντως, αναγνωρίζονται και από το ίδιο το Π.Ι. Εξ ου και τα παροράματα, τα οποία φέτος είναι πολυσέλιδα. Βέβαια, δεν φτάνουν σε μεγάλο βάθος παραδοχής, ωστόσο επιβεβαιώνουν αρκετούς από τους καταλογισμούς. Προχειρότητα, σε ορισμένες δε περιπτώσεις ανεπίτρεπτη ανεπάρκεια.
Κορυφαίο παράδειγμα: στη Γλώσσα Στ’ Δημοτικού (Α’ τεύχος, σελίδα 78), στην ενότητα για το Πολυτεχνείο προτείνεται συμπληρωματικό υλικό για την αναζήτηση περαιτέρω πληροφοριών. Ανάμεσα στον κατάλογο των τραγουδιών που είτε συνδέθηκαν με την εξέγερση του Πολυτεχνείου είτε γράφτηκαν ειδικά γι’ αυτήν, περιλαμβάνεται και το «Ενα το χελιδόνι». Στην ταυτότητα των δημιουργών αναφέρεται: στίχοι Γ. Ρίτσος, μουσική Μ. Θεοδωράκης.
Το Π.Ι. σπεύδει να περισώσει την αξιοπρέπειά του στα παροράματα: «Ενα το χελιδόνι», στίχοι Οδ. Ελύτης.
Τι είναι όμως αυτό που κάνει τα Windows 7 να ξεχωρίζουν σε σχέση με τα Vista; Η Μicrosoft έχει καταφέρει να φτιάξει ένα πιο «ελαφρύ» λειτουργικό, πασχίζοντας να κερδίσει το στοίχημα των netbooks. Όπως εξηγούσε υψηλόβαθμο στέλεχος της εταιρείας, «τα Windows 7 δεν θα τρέχουν στον υπολογιστή της γιαγιάς μου, όμως όλα τα ΡC που αντέχουν τα Vista δεν έχουν κανένα πρόβλημα, ενώ και οι μίνι υπολογιστές μπορούν να τα διαχειριστούν χωρίς πρόβλημα».
Η εγκατάσταση του λειτουργικού συστήματος, που σημειωτέον διαρκεί περίπου 30 λεπτά, είναι μόλις το πρώτο βήμα. Τα Windows 7 παίζουν πολύ καλύτερα όταν ο υπολογιστής είναι συνδεδεμένος με το Ιnternet, καθώς η Μicrosoft έχει «παρκάρει» εκεί μια σειρά από επιπλέον λειτουργίες, τις οποίες ο χρήστης μπορεί να αξιοποιήσει όταν και όπως θέλει, χωρίς να επιβαρύνει το σύστημά του. Επιπλέον, το νέο λειτουργικό σύστημα συνεργάζεται άψογα με σχεδόν όλα τα περιφερειακά που κυκλοφορούν αυτήν τη στιγμή στο εμπόριο, αλλά και με τις περισσότερες μάρκες κινητών τηλεφώνων.
Tα Windows 7 καινοτομούν και στην υποστήριξη οθονών πολλαπλής αφής. Μύχιος πόθος της Μicrosoft είναι να αντικαταστήσουν το ποντίκι, αξιοποιώντας πλήρως τις δυνατότητες των Tablet ΡC, αλλά και των συσκευών που θα αποτελούνται μόνο από μια οθόνη, στα πρότυπα του iΡhone.
Στην αρχή είχαν μπουκώσει οι σέρβερς της εταιρείας αλλά και χθες ο δεσμός για το κατέβασμα σε οδηγούσε σε μία μαύρη τρύπα του δικτύου. Ακριβοθώρητα τα παράθυρα…
Ο Κωνσταντίνος Κωττάκης γραφολόγος αποκαλύπτει στην Ημερησία τα στοιχεία που παρατηρούν στα υπό εξέταση κείμενα.
Τόσο οι δικαστικοί γραφολόγοι όσο και οι γραφολόγοι χαρακτηρολόγοι παρατηρούμε σχεδόν τα ίδια στοιχεία. Συνήθως ελέγχονται και αξιολογούνται 50-60 διαφορετικά χαρακτηριστικά. Ενδεικτικά αναφέρουμε, μεταξύ άλλων, χαρακτηριστικά που αφορούν τη δομή των γραμμάτων με τις χαρακτικές ιδιομορφίες τους και τα γραφολογικά σημεία που προκύπτουν, την κλίση, τη διεύθυνση, τη ταχύτητα των χαράξεων, τη χαρακτική πίεση, το ρυθμό, το γενικό επίπεδο, τη διάταξη του κειμένου ή των υπογραφών στο γραφικό ή υπογραφικό πεδίο κ.λπ. Ωστόσο, στη Δικαστική Γραφολογία είναι απαραίτητες ορισμένες μέθοδοι εξέτασης και μέτρησης ?φυσικές, χημικές ή μέσω οπτικών οργάνων? οι οποίες είναι άνευ αντικειμένου για το γραφολόγο χαρακτηρολόγο. Οι γραφολόγοι-χαρακτηρολόγοι, αφού εντοπίσουν τα γραφολογικά σημεία και τα ποσοτικοποιήσουν, συνήθως σε μια κλίμακα από 0 μέχρι 10 (αναλόγως του γραφολογικού συστήματος το οποίο ακολουθούν ή έχουν διδαχθεί), προχωρούν στην ψυχολογική πλέον ερμηνεία. Αυτή βασίζεται στο γεγονός ότι κάθε γραφολογικό σημείο αντιστοιχεί σε συγκεκριμένα ψυχολογικά χαρακτηριστικά, π.χ. γωνιώδης γραφή = αποφασιστικότητα, γιρλαντοειδής γραφή = καλοσύνη, ευαισθησία, οριζόντια γραφή = αρμονία συμπεριφοράς, κατακόρυφη γραφή = συναισθηματική σταθερότητα, αριστερή κλίση = ισχυρογνώμων και συγκρουσιακός τύπος. Στην περίπτωση αυτήν είναι αυτονόητο ότι η ψυχολογική ερμηνεία δεν ενδιαφέρει το δικαστικό γραφολόγο, ο οποίος δραστηριοποιείται στο χώρο της δικαιοσύνης. Η Γραφολογία με την έννοια της χαρακτηρολογίας δεν βρίσκει εφαρμογή στα δικαστήρια.
Τι γίνεται στην περίπτωση ενός ηλεκτρονικού κειμένου, όπως είναι σήμερα το σύνηθες;
Είναι πλέον δυνατή και η γραφολογική έρευνα σε γραφή μέσω ηλεκτρονικού υπολογιστή και εκτυπωτών, καθώς και σε άλλα ειδικά γραφολογικά θέματα που στο παρελθόν δεν υπήρχε η δυνατότητα ασφαλούς συμπεράσματος, όπως είναι η ποιοτική ανάλυση και ο διαχωρισμός μελανών, τα σημεία που τέμνονται δύο χαράξεις, η λανθάνουσα γραφή κ.λπ.
Αν σταματήσω ξαφνικά να γράφω στο blog θα είναι γιατί θα μετακομίζω down under. Επειδή όμως είμαι οπαδός των ίσων ευκαιριών θα μοιραστώ μαζί σας αυτήν την ευκαιρία αλλαγής επαγγέλματος:
ΖΗΤΕΙΤΑΙ επιστάτης για ένα τροπικό νησί ανοιχτά του Κουίνσλαντ της Αυστραλίας, στο Μεγάλο Κοραλλιογενές Φράγμα. Θα εργάζεται μόλις 12 ώρες τον μήνα, θα μένει σε μία βίλα τριών δωματίων με πισίνα και θέα στο στενό που διαπλέουν οι μεγάπτερες φάλαινες κάθε Σεπτέμβριο και θα παίρνει μισθό 103.000 ευρώ το εξάμηνο (πάνω από 17.000 ευρώ τον μήνα)… Κάπου τόσος είναι ο ετήσιος δικός μας…
Ακούγεται σαν να είναι η καλύτερη δουλειά στον κόσμο; Η υπηρεσία Τουρισμού της Κουινσλάνδης πάντως έτσι τη διαφημίζει στα πέρατα της Γης. «Ψάχνουμε κάποιον να λέει τις ιστορίες του Μεγάλου Κοραλλιογενούς Φράγματος και σκεφτήκαμε μία, κατά την άποψή μας, ονειρική δουλειά. Χρειαζόμαστε έναν ιδιαίτερο άνθρωπο. Θα είναι πολύ απασχολημένος με το να περνάει ωραία», δήλωσε ο Άντονι Χέις, διευθύνων σύμβουλος της υπηρεσίας. Οι υπεύθυνοι θέλουν να προσελκύσουν περισσότερους τουρίστες στα 600 και πλέον νησάκια που μπορεί να επισκεφθεί κανείς στο Μεγάλο Κοραλλιογενές Φράγμα. Σκέφτηκαν λοιπόν να προσλάβουν- δίνοντας στο θέμα όσο το δυνατόν περισσότερη δημοσιότητα- έναν «επιστάτη» για το νησί Χάμιλτον, το μεγαλύτερο κατοικημένο νησί της περιοχής, ο οποίος θα αναλάβει να μεταφέρει κάθε 15 ημέρες στον υπόλοιπο κόσμο, μέσα από ένα blog, ένα φωτογραφικό ημερολόγιο και ενημερωμένα βιντεάκια, εικόνες και εμπειρίες που θα συλλέγει στο Μεγάλο Κοραλλιογενές Φράγμα, το μεγαλύτερο σύστημα κοραλλιογενών υφάλων του κόσμου, με περισσότερα από 2.000 διαφορετικά είδη ψαριών.
Ο υποψήφιος θα πρέπει να γνωρίζει αγγλικά, να έχει «επικοινωνιακό ταλέντο», «αγάπη για την περιπέτεια» και «πάθος με το περιβάλλον»· θα πρέπει επίσης να γνωρίζει και να του αρέσει το κολύμπι, οι καταδύσεις και η ιστιοπλοΐα. Όσοι πιστοί, μπορείτε να υποβάλετε έως τις 22 Φεβρουαρίου στην ιστοσελίδα islandreefjob. com ένα βιντεάκι μέγιστης διάρκειας 60 δευτερολέπτων εξηγώντας γιατί αξίζετε αυτήν τη θέση. Τον Μάιο, οι δέκα φιναλίστ καθώς και ένα αουτσάιντερ, που θα έχει ψηφιστεί από τους επισκέπτες του site, θα προσκληθούν στο νησί για την τελική, τετραήμερη διαδικασία επιλογής. Ο τυχερός που θα κερδίσει πιάνει δουλειά στον παράδεισο την 1η Ιουλίου.
Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία στη σελίδα μας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε τη σελίδα, θα υποθέσουμε πως είστε ικανοποιημένοι με αυτό.ΕντάξειΔιαβάστε περισσότεραΜη αποδοχή