Αρχείο για 25 Ιανουαρίου, 2009

vouli.jpgΠοιος διάλογος; Για ποια παιδεία; Διάλογο υπό την ευθύνη των πολιτικών αρχηγών και από μηδενική βάση -αυτή η μαγική έκφραση με μπερδεύει, γιατί θυμάμαι και τους Πυθαγόρειους που έλεγαν πως τα πάντα και τίποτα είναι το μηδέν- πρότεινε ο πρωθυπουργός.Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κατέθεσε το δικό του πλαίσιο όρων και προτάσεων, «που διασφαλίζουν τη σοβαρότητα ενός διαλόγου, στο οποίο το ΠΑΣΟΚ δεσμεύεται ως μελλοντική κυβέρνηση», και κατηγόρησε την κυβέρνηση πως δεν έχει σχέδιο και χρησιμοποιεί το διάλογο «ως απέλπιδα προσπάθεια μικροκομματικής προσέγγισης».

Η γ.γ. του ΚΚΕ ήταν ξεκάθαρη. «Δεν έχει νόημα αυτός ο διάλογος», αφού γίνεται σε γενικές αρχές, για τις οποίες όλα τα κόμματα είναι ενήμερα για τις θέσεις του άλλου, και κατηγόρησε όσους βάζουν όρους, ότι «είναι πρόσχημα μη συμμετοχής».

Τρεις προϋποθέσεις έθεσε ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, να καταργηθεί ο νόμος – πλαίσιο, να παγώσει ο νόμος για τα ΚΕΣ και να αυξηθούν οι δαπάνες για την Παιδεία, διαφορετικά να γίνει ο διάλογος υπό την αιγίδα της ΟΛΜΕ και της ΠΟΣΔΕΠ.

Ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ κατέθεσε τις προτάσεις του, μνημόνευσε τον Τσάτσο και τον Κανελλόπουλο και αναρωτήθηκε πόσοι συνάδελφοί του ξέρουν τις εννέα μούσες ή τους επτά σοφούς.

Εμάς πάντως η συζήτηση στη Βουλή δεν μας έκανε σοφότερους. Ο καθείς και ο διάλογός του. Ρητορικές διέξοδοι. Αοριστολογία και καλλιλογία. Ονειρο θερινής νυκτός η πλήρης, ανυστερόβουλη διακομματική συναίνεση. Για την ακρίβεια, συμφωνούν ότι η ελληνική παιδεία πάσχει από πολύχρονη ασθένεια, αλλά δεν θα καταλήξουν σε θεραπεία των συμπτωμάτων, γιατί δεν διαφαίνεται διάθεση να ανταλλάξουν απόψεις επί των γνωματεύσεων.

Θα έχουμε πάλι μία από τα ίδια. Η προφητεία είναι εύκολη, έπειτα από τόσους διαλόγους, που ανάδευσαν τη σκόνη, αλλά έμεινε η κλεισούρα.

Η κουβέντα για τον περί Παιδείας διάλογο καταντάει άλλοθι. Δεν κάνουμε τίποτε, περιμένοντας να γίνουν όλα. Κι ως τότε, αιωρούμαστε ανάμεσα στο μηδέν και το άπειρο.

Πηγή: Ναυτεμπορική

Comments 0 σχόλια »

diogenes_logo.jpgΝα σας συστήσουμε ένα πανίσχυρο φιλολογικό εργαλείο, το πρόγραμμα Διογένης, που αναπτύχθηκε από το Packard Humanities Institute. Αυτό το πρόγραμμα (δωρεάν) συνδυάζει τα κείμενα του TLG με το λεξικό Lidell-Scott κατά τρόπο μοναδικό: επιλέγοντας μια λέξη των κειμένων, μεταφέρεσαι στο αντίστοιχο λήμμα του λεξικού, επιλέγοντας μια παραπομπή στο λεξικό, μεταφέρεσαι στο αντίστοιχο κείμενο του TLG. Διαθέτει επίσης πολλές παραμέτρους αναζήτησης (μορφολογική αναγνώριση των λέξεων, παράθεση όλων των κλιτών τύπων των λέξεων κ.λπ.).
Το κυριότερο όμως είναι ότι ακόμα κι αν δεν έχετε το TLG μπορείτε να ωφεληθείτε σημαντικά: επειδή για να λειτουργήσει το πρόγραμμα έχει ενσωματώσει το λεξικό των Lidell-Scott (την αγγλική έκδοση) καθώς και των Lewis-Short για τη Λατινική, μπορείτε κατεβάζοντάς το, να αποκτήσετε πρόσβαση στα λεξικά.

http://www.dur.ac.uk/p.j.heslin/Software/Diogenes

Comments 0 σχόλια »

Ένα ποίημα του Rives για το πως φαντάζεται το Διαδίκτυο.

Comments 0 σχόλια »

venetus-a.jpgΤο επ΄ ονόματι Venetus Α χειρόγραφο της συλλογής του Βησσαρίωνα είναι το αρχαιότερο πλήρες κείμενο της Ιλιάδας στον κόσμο. Ελληνιστές, συντηρητές και ειδικοί της ψηφιακής φωτογράφισης, με τη συνδρομή του προσωπικού της Μαρκιανής Βιβλιοθήκης, έστησαν το μηχανικό λίκνο χειρογράφων, τη «μαγική κούνια», που θα υποβάσταζε το βιβλίο απαλά και σταθερά, εξασφαλίζοντας σωστή γωνία φωτογράφισης αλλά και προστασία. Ο υπεύθυνος συντήρησης της Βρετανικής Βιβλιοθήκης επέβλεπε το λεπτό εγχείρημα. Τον έλεγχο της φωτογράφισης είχαν αναλάβει οι ελληνιστές από τις οθόνες τους. Με έκπληξη είδαν να αποκαλύπτονται σημεία που είχαν να διαβαστούν αιώνες. Το ψηφιακό πανομοιότυπο των 654 σελίδων είναι ήδη αναρτημένο στο Διαδίκτυο: http://chs.harvard.edu/chs/homer_multitext  Προσιτό σε όλους, δεν είπε ο Βησσαρίων;

Το Venetus Α, πολυτελής έκδοση ασύγκριτης ομορφιάς, σχεδιασμού και εκτέλεσης, «μυρίζει» Κωνσταντινούπολη. Φτιαγμένο τον 10ο αιώνα, μάλλον από έναν και μοναδικό γραφέα, με τη νεόκοπη και κομψή μικρογράμματη γραφή του συνιστά ήδη πρωτοπορία. Η μοναδικότητά του όμως πηγάζει από τα σχόλια που περιβάλλουν τις τρεις πλευρές του κειμένου, τρυπώνοντας ακόμη και ανάμεσα στις αράδες του. Μας αποκαλύπτουν παραλλαγές και ερμηνείες χιλίων ετών, φθάνοντας πίσω ώς τους σοφούς της Βιβλιοθήκης της Αλεξάνδρειας. Σήμερα θα το περιγράφαμε ως ένα αριστούργημα της τεχνολογίας της πληροφορίας.

Η σωστική επιχείρηση εντάσσεται σε ένα ευρύτερο πρόγραμμα, το Ομηρικό Πολυκείμενο, που επιδιώκει να παρουσιάσει την κειμενική διάδοση της Ιλιάδας και της Οδύσσειας στο ιστορικό της πλαίσιο. Το πρόγραμμα «τρέχει» στο Κέντρο Ελληνικών Σπουδών (ΚΕΣ ή CΗS: Center for Ηellenic Studies) του Χάρβαρντ στην Ουάσιγκτον.

Άρθρο στα ΝΕΑ της Αγγελικής Ροβάτσου Επιχείρηση Venetus Α

Comments 0 σχόλια »

title.jpgΗ Βιβλιοθήκη της Βουλής? στο Ιντερνετ. Εδώ και 25 ημέρες ολοκληρώθηκε η διαδικασία καταγραφής και τεκμηρίωσης της ψηφιακής βιβλιοθήκης, η οποία λειτουργεί παράλληλα και συμπληρωματικά με την έντυπη και έχει αρχίσει να αναρτάται σταδιακά από τις 20 Ιανουαρίου. Με την ολοκλήρωση του έργου «Τεκμηρίωση, αξιοποίηση και ανάδειξη των συλλογών της Βιβλιοθήκης της Βουλής των Ελλήνων», η βιβλιοθήκη διαθέτει πολύτιμες και μοναδικές πηγές πληροφόρησης και έρευνας με εύκολη πρόσβαση μέσω του Διαδικτύου στα μέλη της ελληνικής και ξένης επιστημονικής κοινότητας, στους εκπαιδευτικούς, στους φοιτητές, αλλά και το ευρύτερο κοινό.

http://catalog.parliament.gr

Άρθρο στον Ελεύθερο Τύπο

Comments 0 σχόλια »

Ένα γλυκόπικρο παραμύθι για τη γλώσσα των emoticons. Από τις εξαιρετικά ενδιαφέρουσες διαλέξεις TED.

www.ted.com

Comments 0 σχόλια »

knowledge.jpgΣύμφωνα με την πρόταση του πρωθυπουργού ειδική ομάδα θα μελετήσει τα πιο ενδιαφέροντα συστήματα σε διεθνές επίπεδο και θα υποβάλει τόσο στο Συμβούλιο, όσο και την Πολιτική Επιτροπή σχετική έκθεση, ενώ, μια ομάδα εργασίας θα αντλήσει -αξιοποιώντας και το διαδίκτυο- τις απόψεις ολόκληρης της Εκπαιδευτικής Κοινότητας, ολόκληρης της κοινωνίας.

Ο κ. Καραμανλής, πρόσθεσε, ότι η ΝΔ προσέρχεται στο διάλογο και με δικές της προτάσεις, ορίζοντας βουλευτή εκπρόσωπό της, τόσο στην πενταμελή Πολιτική Επιτροπή, όσο και στο Συμβούλιο Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Επιδίωξή μας, είπε ο πρωθυπουργός, είναι ένα σύστημα που ελευθερώνει τα παιδιά από τη μεγάλη πίεση που δέχονται στη διάρκεια του Λυκείου, που απαλλάσσει την ελληνική οικογένεια από τα τεράστια βάρη της Παραπαιδείας, που είναι απαλλαγμένο από τις νοοτροπίες της αποστήθισης και που μαθαίνει το μαθητή «πώς να μαθαίνει».

Από το άρθρο της Καθημερινής

Comments 0 σχόλια »

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων