Αρχείο για Ιανουάριος 29th, 2009

myngle.jpgΑποτελούν τη σύγχρονη εξέλιξη των… μαθημάτων δι αλληλογραφίας. Μόνο που στην περίπτωσή τους δεν επιστρατεύεται το ταχυδρομείο αλλά το Ιντερνετ. Χιλιάδες άνθρωποι από κάθε γωνιά του πλανήτη παρακολουθούν μαθήματα ξένων γλωσσών μέσω του Διαδικτύου. Παίρνουν θέση μπροστά στην οθόνη του υπολογιστή τους, φορούν ακουστικά και ξεκινούν το μάθημα: ο καθηγητής, ο οποίος βρίσκεται στην άλλη άκρη του κόσμου, γράφει στον ηλεκτρονικό μαυροπίνακα, δείχνει εικόνες, συζητά μαζί τους, βαθμολογεί και παραδίδει εργασίες.Η δυνατότητα των «ζωντανών» μαθημάτων παρέχεται από την ιστοσελίδα www.myngle.com, έναν ολοκληρωμένο ιστότοπο μέσω του οποίου διδάσκονται 52 ξένες γλώσσες από… Αφρικανικά μέχρι Περσικά και Φιλιππινέζικα. Συνέχεια »

Comments 0 σχόλια »

wikipedia-logo.jpg Ριζικές αλλαγές σχεδιάζει να κάνει η Wikipedia, η δημοφιλέστατη δωρεάν εγκυκλοπαίδεια που καθιερώθηκε μέσω του Διαδικτύου, ώστε να βελτιωθεί η εγκυρότητά της. Η πρόταση για την αλλαγή πολιτικής έρχεται περίπου μία εβδομάδα μετά την εμφάνιση κακόβουλης καταχώρησης η οποία ανακοίνωνε ότι οι ασθενείς γερουσιαστές Τεντ Κένεντι και Ρόμπερτ Μπερντ πέθαναν στη διάρκεια γεύματος μετά την ορκωμοσία του Μπαράκ Ομπάμα.

Την ίδια ώρα, η Βritannica αλλάζει την πολιτική της προς την αντίθετη κατεύθυνση, επιτρέποντας για πρώτη φορά στους χρήστες να συνεισφέρουν υλικό.

Η νέα διαδικασία ελέγχου στη Wikipedia προβλέπει ότι μόνο εξουσιοδοτημένοι επιμελητές θα μπορούν να δημοσιεύουν άμεσα αλλαγές στα εκατομμύρια λήμματα, ενώ οποιαδήποτε άλλη ενημέρωση θα πρέπει πρώτα να λαμβάνει την έγκρισή τους. Στο μεταξύ, η Εγκυκλοπαίδεια Βritannica ανακοίνωσε ότι από την επόμενη εβδομάδα οι συνδρομητές του δικτυακού τόπου της θα μπορούν να προτείνουν αλλαγές οι οποίες θα δημοσιεύονται υπογεγραμμένες εφόσον εγκριθούν από τους επιμελητές της. Η αμερικανική εταιρεία στην οποία ανήκει η Βritannica είναι εκ των πραγμάτων αναγκασμένη να προχωρήσει σε αλλαγές, καθώς βλέπει την απήχηση της Wikipedia, βασικού ανταγωνιστή της, να γιγαντώνεται σε όλο τον κόσμο.

Το Βήμα

Comments 0 σχόλια »

john_updike.jpgΟ Τζον Απντάικ, ο μεγάλος συγγραφέας της Αμερικής, απεβίωσε χθες σε ηλικία 76 ετών από καρκίνο.

Ο Απντάικ, βραβευμένος με Πούλιτζερ δύο φορές, υπήρξε ως το τέλος πολυγραφότατος και άφησε δεκάδες έργα, μυθιστορήματα, αυτοβιογραφίες, δοκίμια, στίχους, λογοτεχνικές κριτικές που ακτινογραφούν τη μεσαία αμερικανική τάξη των προαστίων και των μικρών πόλεων της Ανατολικής Ακτής. Ο «Ράμπιτ», ο αρχετυπικός ήρωάς του, συμπυκνώνει και συμβολίζει τον μέσο Αμερικανό.  Συνδέθηκε με τον New Yorker, στη δεκαετία του ?50 ως συντάκτης, αργότερα και ώς το τέλος ως συνεργάτης, και μέσα από το περιοδικό αγκάλιασε όλη την Ανατολική Ακτή και τον μεσαίο Αμερικανό που διέθετε κοινωνική κινητικότητα, υλικές προσδοκίες και εξασκείτο σε προβολές επιθυμιών. Αυτός ήταν ο «Ράμπιτ», ο αρχετυπικός του ήρωας, επαναλαμβανόμενη φιγούρα σε σειρά μυθιστορημάτων, που ο Απντάικ τον παρακολουθεί στα βήματα της ζωής του και στα τελετουργικά στάδια: δουλειά, γάμος, εξωσυζυγικές περιπέτειες, μικροί θρίαμβοι και τελική ήττα: ο θάνατος.

Ο Τζον Απντάικ, πολυμεταφρασμένος και στα ελληνικά, γεννήθηκε το 1932 στην Πενσιλβάνια και αφού φοίτησε στο Χάρβαρντ, πήγε στην Αγγλία όπου σπούδασε στη Σχολή Καλών Τεχνών Ruskin της Οξφόρδης. Με την επιστροφή του στις ΗΠΑ άρχισε να γράφει και από το 1959, με την έκδοση του πρώτου του μυθιστορήματος «The Poorhouse Fair» (που δεν ενθουσίασε τους κριτικούς) καθιερώνεται ως συγγραφέας. Γρήγορα απέκτησε μεγάλο κοινό και διεθνή φήμη. Το «Rabbit Run» (Τρέχα Λαγέ) τον εκτόξευσε και αργότερα, με τα «Ζευγάρια» (1968) ανοίχτηκε στο ευρύτερο κοινό. «Μου αρέσουν οι μέσοι όροι», έλεγε. «Εκεί είναι όπου τα άκρα συγκρούονται, όπου η αμφιβολία ακατάπαυστα πρυτανεύει». Ο Απντάικ ήταν ένας στυλίστας, με την ακρίβεια «Ολλανδού ζωγράφου», όπως είχαν γράψει οι Τάιμς, μόνο που στη θέση των αστών των Κάτω Χωρών του 17ου αιώνα τοποθετούσε τους Αμμερικανούς του 20ού. Η εμμονή του γύρω από το σεξ, την προαστιακή κουλτούρα και τη ματαίωση των αστικών ονείρων άφησε πίσω ορισμένα σπουδαία βιβλία – καθρέφτες μιας βαθιάς αλλά οικείας Αμερικής.

Άρθρο στην Καθημερινή

http://en.wikipedia.org/wiki/John_Updike

Comments 0 σχόλια »

newspaperfuture.jpgH free press εκτύπωση του περιεχομένου διαφόρων blogs είναι πλέον πραγματικότητα.Το έντυπο «Printed Blog», όπως ονομάζεται, θα κυκλοφορήσει στο Σικάγο και το Σαν Φρανσίσκο την Τρίτη και εντός του επόμενου μήνα θα κάνει την εμφάνισή του στη Νέα Υόρκη. «Αυτό που προσπαθούμε να πετύχουμε είναι η εφαρμογή ορισμένων αρχών που λειτούργησαν στο Διαδίκτυο στο χώρο των εφημερίδων», λέει χαρακτηριστικά ο Τζόσουα Καρπ, ένας εκ των ιδρυτών του «Printed Blog».

Ο Καρπ φιλοδοξεί να εκδίδει το «printed blog» δύο φορές ημερησίως έτσι ώστε να φτάνει στους επιβάτες όταν πάνε στην εργασία τους και μόλις επιστρέφουν από αυτήν. Όσο για το περιεχόμενο, δεν ήταν καθόλου δύσκολο να γεμίσει τις σελίδες του εντύπου, καθώς όπως ο ίδιος δηλώνει «υπάρχει ένα εξαιρετικό ποσοστό καλογραμμένων blogs εκεί έξω».

Ένας από τους bloggers που συμφώνησαν να δίνουν κείμενα στον Καρπ, ο Κρις ο’ Σέι, είναι επαγγελματίας δημοσιογράφος και αποτελεί μεγάλο του όνειρό να γίνει κάποια στιγμή full-time blogger.

«Αποφάσισα να συμμετέχω στην προσπάθεια διότι νομίζω ότι πρόκειται για μια πολύ καλή ιδέα. Το να προσφέρεις περιεχόμενο blogs σε πολλούς και διαφορετικούς ανθρώπους, είναι σαν ν’ ανοίγεις την πόρτα σ’ ένα νέο κοινό. Και οι bloggers αναζητούν περισσότερη δημοσιότητα», σχολιάζει.

Βήμα στα blogs άρθρο στην Καθημερινή

Κατεβάστε το πρώτο τεύχος από εδώ και συντονιστείτε στο http://www.theprintedblog.com για τα επόμενα.

Comments 0 σχόλια »

ie8.jpgΗ Microsoft εντείνει τις προσπάθειες της στη μάχη των browser με την τελευταία έκδοση του δημοφιλούς Internet Explorer.

Από αυτή την άποψη, ο IE 8 περιέχει αναβαθμίσεις ώστε να μειώσει τη διάρκεια φόρτωσης των σελίδων, νέα στοιχεία πλοήγησης και απομόνωσης των tab, ώστε αν ανοιχτεί επισφαλής σελίδα να κλείνει μόνο το συγκεκριμένο tab και όχι ο browser. Παράλληλα, ενσωματώθηκαν διάφορα άλλα εργαλεία, όπως το WebSlices που θα δίνει τη δυνατότητα παρακολούθησης συγκεκριμένων στοιχείων σε μια ιστοσελίδα, όπως τιμές μετοχών, προβλέψεις καιρού ή μια δημοπρασία στο eBay.

Comments 0 σχόλια »

Top
 
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων