Αρχείο για Ιανουάριος 22nd, 2009

Αν ψάχνετε τις υποψηφιότητες, ρίξτε μια ματιά στο cinemanews

promo_v4_430_60.jpg

Comments 0 σχόλια »

Comments 0 σχόλια »

Αφιερωμένο σε όλες τις μητέρες!

Comments 1 σχόλιο »

green.jpgΤο πρώτο «πράσινο» σχολείο παραδίδεται σήμερα στη Θεσσαλονίκη. Διαθέτει κεντρική μονάδα διαχείρισης ενεργειακών συστημάτων, μεθόδους εξοικονόμησης ενέργειας, ασύρματο Ιντερνετ και μια σειρά από καινοτομίες που υπόσχονται να κάνουν καλύτερη την καθημερινότητα μαθητών κι εκπαιδευτικών.

Πρόκειται για το νέο ΤΕΕ (Τεχνικό Επαγγελματικό Λύκειο) της Καλαμαριάς και βρίσκεται στη συμβολή της Ανατολικής Περιφερειακής Οδού με την Κωνσταντίνου Καραμανλή, προϋπολογισμού 13,5 εκατομμυρίων ευρώ, κατασκευασμένο από την Αθωνική Τεχνική. Εχει ανεγερθεί σε οικόπεδο 7.065 τετραγωνικών μέτρων, αναπτύσσεται σε πέντε επίπεδα κι έχει συνολικό εμβαδόν 12 χιλιάδες τετραγωνικά. Περιλαμβάνει 32 αίθουσες διδασκαλίας, 18 εργαστήρια, αίθουσες διοίκησης, κοινόχρηστους χώρους σε κάθε όροφο, τρεις ανελκυστήρες, πλήρη ειδικό εξοπλισμό που το καθιστά απολύτως προσπελάσιμο σε ΑΜΕΑ, βιβλιοθήκη – αναγνωστήριο, αίθουσα πολλαπλών χρήσεων 500 ατόμων, στεγαζόμενο γυμναστήριο, θερμοκήπιο, χώρο εκπαιδευτικού αγρού, ανοιχτό γήπεδο μπάσκετ – βόλεϊ με κερκίδες, ειδικά διαμορφωμένο χώρο αυλισμού για 1.250 μαθητές και υπόγειο χώρο στάθμευσης 40 θέσεων!

Το νέο διδακτήριο αξιοποιεί τις αρχές της βιοκλιματικής, καθώς διαθέτει κεντρική μονάδα διαχείρισης ενεργειακών συστημάτων, μεθόδους εξοικονόμησης ενέργειας, είναι εξοπλισμένο με κυκλώματα για πλήρη αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών όπως δίκτυα, ασύρματο Ιντερνετ και άλλα. Σύμφωνα με την κατασκευάστρια, «για τον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό του κτιριακού συγκροτήματος ελήφθη υπόψη η συστέγαση πολλών ειδικοτήτων σε ένα σχολικό οργανισμό και η ανάγκη αλληλεπίδρασης και συνεργασίας τους».

via

Comments 0 σχόλια »

kidwatchingtv-190x300.jpgΈνας κορυφαίος ειδικός σε ζητήματα που αφορούν το παιδί, προειδοποιεί τους γονείς να περιορίσουν το χρόνο που τα νήπια ηλικίας μέχρι δύο ετών παρακολουθούν τηλεόραση, γιατί αυτό μπορεί να προκαλέσει μεγαλύτερη βλάβη από ό,τι ωφέλεια στην ανάπτυξή τους.

Ο καθηγητής Δημήτρης Χρηστάκης, ερευνητής του Ινστιτούτου Ερευνών για τα Παιδιά του Σιάτλ και καθηγητής του πανεπιστημίου της Ουάσιγκτον στις ΗΠΑ, σε μεγάλη του διεθνή έρευνα, που δημοσιεύεται στο παιδιατρικό περιοδικό «Acta Paediatrica», εξέφρασε επίσης σημαντικές επιφυλάξεις για τα εκπαιδευτικά ή ψυχαγωγικά DVD που απευθύνονται στα νήπια και ισχυρίζονται ότι είναι επωφελή γι’ αυτά, παρά την έλλειψη των σχετικών επιστημονικών στοιχείων.

Σύμφωνα με τον Χρηστάκη, η πλάστιγγα των επιστημονικών στοιχείων γέρνει σαφώς προς την κατεύθυνση των δυνητικών βλαβών.

Αν και αρκετοί γονείς θεωρούν ότι η τηλεόραση κάνει καλό στον εγκέφαλο των νηπίων, γι’ αυτό τα αφήνουν να βλέπουν με τις ώρες, οι ιατρικές μελέτες δεν έχουν επιβεβαιώσει κάτι τέτοιο.

Αντίθετα, η παρακολούθηση τηλεοπτικών προγραμμάτων και DVD μπορεί να καθυστερήσει τη γλωσσική ανάπτυξη και το περιεχόμενο του λεξιλογίου, σύμφωνα με άλλες μελέτες.

Τα νήπια τείνουν να μιμούνται αυτό που βλέπουν στην οθόνη, όμως μαθαίνουν καλύτερα από τις ζωντανές παρουσιάσεις, ενώ μια άλλη μελέτη διαπίστωσε μέτρια προβλήματα συγκέντρωσης της προσοχής στην ηλικία των επτά ετών σε όσα μικρά παιδιά έβλεπαν πολλή τηλεόραση πριν τα τρία τους χρόνια.

Αρκετοί γονείς παραδέχονται ότι αφήνουν τα νήπια μπροστά από την τηλεόραση, επειδή χρειάζονται χρόνο για τους ίδιους, πράγμα που όσο κι αν είναι κατανοητό, πρέπει να αποφεύγεται κατά το δυνατό, σύμφωνα με τον έλληνα ερευνητή.

Ο Χρηστάκης αποδίδει την αρνητική επίδραση της τηλεόρασης στο ότι εκθέτει τον αναπτυσσόμενο εγκέφαλο των νηπίων σε μια σειρά από υπερβολικά ερεθίσματα, όπως φώτα που αναβοσβήνουν, συνεχείς αλλαγές σκηνών, απότομες ηχητικές αλλαγές κ.α., ενώ παράλληλα υποκαθιστά άλλες αναγκαίες δραστηριότητες, όπως το παιχνίδι ή η επαφή με τους γονείς.

Εδώ και τέσσερις δεκαετίες εκφράζονταν ανησυχίες για την επίδραση της τηλεόρασης στα νήπια, αλλά μόνο πρόσφατα διάφορες επιστημονικές μελέτες άρχισαν να παρέχουν εμπειρικά στοιχεία που να θεμελιώνουν αυτούς τους φόβους.

via

Comments 0 σχόλια »

elpizonativolepso.jpgΣτο Δώμα του Θεάτρου του Νέου Κόσμου πέντε νεαροί ηθοποιοί στο ρόλο των μαθητών Δημοτικού σχολείου μας ταξιδεύουν από την ξεκαρδιστική αφέλεια των παιδικών τους χρόνων στην ακόμα πιο ξεκαρδιστική (;) ενηλικίωσή τους. Ο Ιταλός δάσκαλος Μαρτσέλο Ντ? Ορτα ανθολογεί στο βιβλίο του εξήντα εκθέσεις παιδιών, οι οποίες υπό τις σκηνοθετικές οδηγίες του Βασίλη Μαυρογεωργίου μετατρέπονται στην παράσταση «Εγώ ελπίζω να τη βολέψω».

Ο Ντ? Ορτα αποκαλύπτει παιδικά σχολικά όνειρα, τις ανησυχίες, τη βαρεμάρα, την ανεμελιά, τους καβγάδες και τις αγνές φιλίες που γεννιούνται μέσα στη μικρή κοινωνία της σχολικής τάξης. «Μιας τάξης παιδιών, που σ? αυτή την τρυφερή ηλικία βιώνουν στο πετσί τους τη φτώχεια, τα ναρκωτικά και τη μαφία που κατακλύζουν τη νότια Ιταλία. Ονειρό τους να απαλλαγούν όχι μόνο τα ίδια και οι οικογένειές τους από την ένδεια, αλλά και ολόκληρη η πόλη του Αρζάνο.

Comments 0 σχόλια »

skalosies.jpgΟι σκουριασμένες σκαλωσιές της Αγια-Σοφιάς, σύμβολο της κακογουστιάς και της κακής συντήρησης αυτού του μοναδικού μνημείου-συμβόλου της Χριστιανοσύνης και του Γένους, φεύγουν μπρος στο τελεσίγραφο της UNESCO ότι θα ακυρώσει την ψήφιση της Κωνσταντινούπολης ως «Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης» για το 2010. Οπως έγραψε η τουρκική εφημερίδα «Χουριέτ», εντός των προσεχών ημερών αρχίζουν να ξηλώνονται οι σκαλωσιές που στήθηκαν στο κέντρο του Ναού πριν από 16 χρόνια, χωρίς ουσιαστικά ποτέ να χρησιμοποιηθούν! Ο ίδιος ο Τούρκος υπουργός παρά τω πρωθυπουργώ κ. Χαγιατί Γιατζιτζί ομολόγησε το διαρκές ανοσιούργημα και δήλωσε: «Αυτός ο σωρός των σιδερικών που βρίσκεται σε αυτό το καταπληκτικό και όμορφο μνημείο, μέσα σε εμβαδό 26Χ20 μέτρων, έχει ύψος 55 μέτρα και ζυγίζει 181 τόνους. Είναι η δική μας ντροπή». Και ο πρόεδρος της Εκτελεστικής Επιτροπής του Οργανισμού «Κωνσταντινούπολη 2010, Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης» κ. Νουρί Τσολάκογλου σχολίασε αυτοσαρκαζόμενος: «Η σκαλωσιά αυτή κατάντησε σχεδόν ιστορικό μνημείο!».

Ο ίδιος υποσχέθηκε ότι στο τέλος Ιουνίου δεν θα υπάρχουν σκαλωσιές στο εσωτερικό της Αγια-Σοφιάς και έως το τέλος Νοεμβρίου θα έχουν ολοκληρωθεί και όλες οι επισκευές που γίνονται σ? αυτήν. Από την πλευρά του ο νομάρχης της Κωνσταντινούπολης Μουαμέρ Γκιουλέρ ευχήθηκε το 2010 να είναι η απαρχή «για την αναγνώριση της φυσικής, ιστορικής και πολιτιστικής αξίας της Πόλης». Σημειώνεται ότι όσοι παραβρέθηκαν στην τελετή αρχής του ξηλώματος των σκαλωσιών πήραν και από ένα κομμάτι τους ως αναμνηστικό, θυμίζοντας αυτό που έγινε όταν γκρεμιζόταν το «Τείχος του Αίσχους» στο Βερολίνο.

e-tipos

Comments 0 σχόλια »

Top
 
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων