Αρχείο για 3 Ιανουαρίου, 2009

bnf.jpgΣυνδεθείτε με την εθνική βιβλιοθήκη της Γαλλίας και απολαύστε έναν τεράστιο όγκο γνώσεων να ανοίγεται μπροστά σας. Βιβλία, εφημερίδες, επιστημονικά περιοδικά, εικόνες, γραφήματα και ό,τι ακόμα μπορεί να ζητήσει ένας αληθινός βιβλιοφάγος (που όμως ομιλεί τη γαλλική!). Ακόμα θα βρείτε απευθείας link για την europeana, την ευρωπαϊκή πολυεγκυκλοπαίδεια που επαναλειτουργεί εδώ και λίγες μέρες στον Ιστό.
Αν ετοιμάζετε διδακτορικό, μπορείτε να εγγραφείτε μέλος και να έχετε πρόσβαση σε χιλιάδες τόμους, αλλά και ως απλοί επισκέπτες θα ενθουσιαστείτε με τις δωρεάν παροχές.

Από τη στήλη της Μαρίας Μυστακίδου στην Ελευθεροτυπία

Comments 0 σχόλια »

dog.jpgΣτη φωτογραφία ένα υπέροχο λευκό λυκόσκυλο, το οποίο περιμένει δύο ολόκληρα χρόνια (!) το αφεντικό του να βγει από το ιδιωτικό θεραπευτήριο όπου είχε μπει.

Το λυκόσκυλο δεν γνωρίζει ότι ο άνθρωπος που τη φρόντιζε, απεβίωσε. Ετσι, μένει εκεί στο Μαρούσι και τον περιμένει να γυρίσει, αποδεικνύοντας ότι: «Ο σκύλος είναι το μόνο πλάσμα στη Γη που αγαπάει εσένα περισσότερο από τον εαυτό του».

Ανάλογη και η ιστορία του Χάτσικο, του σκύλου που έγινε άγαλμα στην Ιαπωνία για την πίστη του.

hachik.jpgΚάθε πρωί ο Χάτσικο συνόδευε το… αφεντικό του, καθηγητή στο Πανεπιστήμιο του Τόκιο, από το σπίτι προς τον σταθμό του τρένου και από τον σταθμό του τρένου πίσω στο σπίτι. Ενα απόγευμα, τον Μάιο του 1925, ο καθηγητής δεν μπόρεσε να πάει στο απογευματινό τους ραντεβού. Επαθε καρδιακή προσβολή στο Πανεπιστήμιο και πέθανε.

Μετά τον θάνατο του καθηγητή, ο Χάτσικο δόθηκε σε άλλη οικογένεια. Ομως εκείνος δραπέτευε καθημερινά από το καινούργιο του σπίτι και πήγαινε πίσω στο παλιό για να τον βρει. Αυτό κράτησε για καιρό. Οσο χρειάστηκε ο Χάτσικο για να συνειδητοποιήσει ότι ο καθηγητής δεν έμενε πια εκεί. Ετσι αποφάσισε να πάει στον σταθμό του τρένου για να τον βρει ανάμεσα στους υπόλοιπους επιβάτες. Για 10 ολόκληρα χρόνια, όσο έζησε, ο Χάτσικο ήταν εκεί… Στον σταθμό του τρένου να περιμένει το… αφεντικό του να φανεί.

Comments 0 σχόλια »

health20.jpgΥπάρχουν αρκετές περιπτώσεις σαν του Άνταμς αλλά και άλλες τόσες που υπέφεραν από κρίσεις πανικού μετά από μία αναζήτηση στο διαδίκτυο.

Μόλις αισθανθείτε κάποιον πόνο ή άλλο σύμπτωμα, προσπαθείτε να καταλάβετε τι συμβαίνει κάνοντας αναζήτηση στο Google; Ο διάσημος κομίστας Σκοτ Άνταμς διηγείται πώς βρήκε τη θεραπεία για τη μυστηριώδη ασθένειά του στο Ίντερνετ. “Ποτέ δεν θα τα είχα καταφέρει χωρίς την αναζήτηση στο Google. Έπασχα από σπαστική δυσφωνία. Πριν από έναν χρόνο άρχισα να χρησιμοποιώ τα alerts του Google, που με ενημέρωναν για οτιδήποτε σχετικό. Έξι μήνες μετά μου ήρθε ένα link για μια ιατρική έκδοση, η οποία περιείχε αναφορές σχετικά με μια χειρουργική διαδικασία για την αντιμετώπιση της σπασμωδικής δυσφωνίας, στην Ιαπωνία. Μετέφερα την πληροφορία στον γιατρό μου, εκείνος με σύστησε σε έναν ειδικό στο Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ ο οποίος μου πρότεινε μια άλλη χειρουργική επέμβαση. Με τη σωστή χρήση, όμως, πιστεύω ότι το Google μπορεί να γίνει ο γιατρός του μέλλοντος”.

Πηγή: άρθρο των Times που αναδημοσιεύτηκε στα Νέα

Comments 0 σχόλια »

Ζηλέψατε τη δόξα του mtv ; Το Animoto είναι μια δικτυακή υπηρεσία που μας επιτρέπει να δημιουργήσουμε τα δικά μας slideshows με μουσική και εφέ. Απλά ανεβάζετε τις φωτογραφίες σας, επιλέγετε από μια λίστα μουσικών επιλογών το τραγούδι που σας αρέσει – ή ανεβάζετε δικό σας – και τα υπόλοιπα τα αναλαμβάνει το Animoto. Δημιουργεί αυτόματα ένα πολύ ωραίο βίντεο όπου οι φωτογραφίες σας εναλλάσσονται σε συνδυασμό με τη μουσική και το αποτέλεσμα είναι πάρα πολύ καλό. Μπορεί να αξιοποιήσει τις συλλογές φωτογραφιών σας στο flickr ή facebook.

http://animoto.com

Comments 0 σχόλια »

Η εξέλιξη του κύβου του Rubik.

Moma.org

Comments 0 σχόλια »

krento.jpgΑν η επιφάνεια εργασίας σας έχει κατακλυστεί από συντομεύσεις προς διάφορες εφαρμογές που χρησιμοποιείτε συχνά, τότε ίσως το Krento σας βοηθήσει να οργανωθείτε κάπως καλύτερα.

Μπορείτε να τοποθετήσετε τις συντομεύσεις σας με τη γνωστή μέθοδο drag and drop, όπως και να οργανώσετε ομάδες εφαρμογών.

Και το καλύτερο, διατίθεται δωρεάν.

Krento

Comments 0 σχόλια »

dwrean-paideia.JPGΣτο ξεκίνημα του νέου έτους, λίγο μετά τις δυναμικές μαθητικές κινητοποιήσεις του περασμένου μήνα, τέσσερις μαθητές και μία φοιτήτρια ξεδιπλώνουν στην «Κ» τις επιθυμίες τους για τη νέα χρονιά -τις ανησυχίες τους, τι θέλουν να δουν να αλλάζει στην καθημερινότητά τους. Κοινός παρονομαστής, το αίτημα για δωρεάν Παιδεία και η επαγγελματική εξασφάλιση. «Α, και να γυρίσει ο Αλέξης πίσω».

Άρθρο της Ιφιγένειας Διαμάντη στην Κ «Πού είναι η δωρεάν Παιδεία που λένε; Mόνο στην Ελλάδα συμβαίνει αυτό»

Comments 0 σχόλια »

appstore.jpgΠαρά τις αναμενόμενες διχογνωμίες μεταξύ των ειδικών, όλοι συμφωνούν στο ότι η κινητή τηλεφωνία θα αποτελέσει τον κινητήριο μοχλό της αγοράς υψηλής τεχνολογίας για το 2009. Η μεγάλη επιτυχία των «έξυπνων» συσκευών κινητής τηλεφωνίας, όπως του δημοφιλούς iPhone της Apple, προμηνύει τα καλύτερα για τον τομέα. Μέχρι σήμερα, ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα των καινοτόμων «έξυπνων» συσκευών ήταν η έλλειψη κατάλληλων εφαρμογών, που θα εκμεταλλεύονταν τις δυσανάλογες προς το μικρό τους μέγεθος υπολογιστικές τους δυνατότητες.

Η Apple ήταν η πρώτη που αναγνώρισε το πρόβλημα και επέτρεψε στους χρήστες των συσκευών της να «κατεβάζουν» τις εφαρμογές της επιλογής τους ή ακόμη και να «γράφουν» νέα προγράμματα. Η συσκευή της εταιρείας είναι επίσης η πρώτη που εξασφαλίζει γρήγορη και εύκολη πρόσβαση στο Ιντερνετ. Τα εγκαίνια του ψηφιακού καταστήματος AppStore στα μέσα του 2008 και η επιτυχία του απέδειξαν ότι οι χρήστες αναζητούν τόσο μεγάλη ποικιλία εφαρμογών, που μόνο άλλοι χρήστες μπορούν να τους προσφέρουν. Το AppStore δεν αποτελεί, όμως, πανάκεια για τα προβλήματα του τομέα κινητής τηλεφωνίας, καθώς είναι συνδεδεμένο και αφορά μία μόνο συσκευή, ο κατασκευαστής της οποίας συνεχίζει να ασκεί τον απόλυτο έλεγχο στην επιλογή εφαρμογών. Η κυκλοφορία του κινητού Android της Google αναμένεται να γκρεμίσει και αυτό το εμπόδιο. Η καινοτόμος συσκευή της εταιρείας διαδικτυακών αναζητήσεων θα λύνει τα χέρια των χρηστών και θα επιτρέπει την ελεύθερη ανταλλαγή εφαρμογών και προγραμμάτων. Την ίδια ώρα, η Google επιτρέπει τη χρήση του λογισμικού του Android σε κάθε άλλη συσκευή, προοπτική που ανοίγει το δρόμο για πραγματικό άνοιγμα της αγοράς κινητής τηλεφωνίας.

Comments 0 σχόλια »

teaching.jpg

Διαβάζω στο “Έθνος”:
“Οι φιλόλογοι ως καθηγητές περνούν πολλές ώρες με τα παιδιά. Το περιεχόμενο των φιλολογικών μαθημάτων δίνει ευκαιρίες και αφορμές για συζητήσεις γύρω από τα κοινωνικά θέματα αλλά και τους προβληματισμούς των εφήβων. Όσοι υποψήφιοι βλέπουν στενά βιοποριστικά το επάγγελμα του φιλολόγου ίσως θα πρέπει να το ξανασκεφτούν. Αν όμως θέλουν ένα συναρπαστικό επάγγελμα, που απαιτεί επαφή με τα παιδιά και περίσσευμα καρδιάς, τότε ας το προτιμήσουν. Γνωρίζοντας, βέβαια, ότι δεν φτάνει μόνο η μετάδοση των γνώσεων και η επιστημονική συγκρότηση, αλλά απαιτεί παιδαγωγική κατάρτιση και ευαισθησία, συμβάλλοντας έτσι στη διαμόρφωση ελεύθερων και σκεπτόμενων πολιτών. Ένα από τα πολλά μηνύματα της εποχής λέει ότι ο καθηγητής δεν μπορεί πια να είναι μόνο πομπός πληροφοριών. Πρέπει να παίξει και τον ρόλο του δέκτη και αναμεταδότη. Πολύ περισσότερο ο φιλόλογος. Ο φιλόλογος είναι από τη φύση της δουλειάς του το παραδοσιακό «αποκούμπι» του μαθητή μέσα στο σχολείο. Εκείνος οφείλει να παίρνει την πρωτοβουλία του διαλόγου. Ειδικά στην εποχή μας, που με εκρηκτικό τρόπο καταδεικνύει αυτές τις μέρες πόσο μεγάλη ανάγκη έχει ο μαθητόκοσμος να ακουστεί. Αυτά αφορούν όλους τους αποφοίτους των τμημάτων φιλολογικών σπουδών”.

Ο συντάκτης του άρθρου είναι τουλάχιστον ρομαντικός ή απλά δεν έχει την εμπειρία της τάξης. Ίσως ακόμα στην επαρχία να υπάρχει αυτή η εικόνα, όχι τόσο στις μεγάλες πόλεις.

Αποκρύπτει επίσης ότι ο φιλόλογος έχει τα περισσότερα διδακτικά αντικείμενα, ιδιαίτερα απαιτητικά ως προς τη μετάδοση γνώσεων ( εννοώ ότι η διδακτική τους απαιτεί διαφορετική προσέγγιση) που απαιτούν διαρκή συντήρηση. Δεν είμαι σίγουρη ότι θα πρότεινα εύκολα αυτή την κατεύθυνση σήμερα σε ένα παιδί.

Τι λένε όμως οι συνάδελφοι;

Comments 0 σχόλια »

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων