Αρχείο για 18 Ιανουαρίου, 2009

Μέρος ΙΙ

Μέρος ΙΙΙ

Μέρος ΙV

Μέρος V

Μέρος VI

Comments 0 σχόλια »

  Ένας διαφορετικός τρόπος διερεύνησης στη Wikipedia. Η Visual Wikipedia θυμίζει αρκετά τη μητέρα ιστοσελίδα, αλλά μας κακομαθαίνει προσφέροντας επιπλέονπληροφορίες και πηγές (όπως youtube videos) για το λήμμα που αναζητούμε. Προχωράει ένα βήμα παραπέρα προτείνοντας σχετικά λήμματα με τη μορφή ετικετοσύννεφου (tag cloud) ή γνωσιακού χάρτη (mindmap). Εν αναμονή της υποστήριξης για την ελληνική γλώσσα.

http://visualwikipedia.com/en/

Comments 0 σχόλια »

wwwkids.jpgΔημοσίευμα των New York Times, «απενοχοποιεί» το διαδίκτυο από τα όσα μύρια του καταλογίζουν. Δεν φαίνεται τελικά το διαδίκτυο να είναι τόσο επικίνδυνο για τα παιδιά, όσο κάποιοι διατείνονται. Το διαδίκτυο φαίνεται να είναι ένας κόσμος με ακριβώς τις ίδιες αναλογίες καλών και κακών ανθρώπων με την πραγματική ζωή. Τα κοινωνικά δίκτυα του internet, όπου τα παιδιά συμμετέχουν έχουν ακριβώς τα ίδια χαρακτηριστικά με τις κοινότητες που συναντάμε στην καθημερινή μας ζωή.Αυτό ακριβώς καταδεικνύει το report των 278 σελίδων που συντάχθηκε ως αποτέλεσμα συναντήσεων διάρκειας ενός χρόνου στην Αμερική. Συναντήσεις ακαδημαϊκών που ασχολούνται με θέματα ασφάλειας και 30 εταιριών μεταξύ των οποίων Yahoo, AOL, MySpace και Facebook. Η ενέργεια αυτή υπό την αιγίδα του Berkman Center for Internet and Society που υπάγεται στο Πανεπιστήμιο του Harvard, έλαβε υπόψη της επιστημονικά δεδομένα για θύτες που εμπλέκονται σε online σεξουαλικά αδικήματα. Βρήκαν πως τα παιδιά και οι έφηβοι δεν ήταν πολύ πιθανό να δεχτούν τέτοιου είδους προτάσεις από ενήλικες μέσω του διαδικτύου. Στις περιπτώσεις που αυτό συνέβαινε, κατέληξαν οι ειδικοί, τα παιδιά επεδίωκαν την επαφή και συνήθως ήταν παιδιά με δύσκολο οικογενειακό περιβάλλον.

Συνοπτικά οι ειδικοί κατέληξαν στα εξής :
? Τα παιδιά εκείνα που έχουν προβληματικές συμπεριφορές και σε άλλους τομείς της ζωής τους , διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο και στο διαδίκτυο. Το ψυχογράφημα των δυναμικών της οικογένειας και του περιβάλλοντος αποτελούν πιο ασφαλή προγνωστικά δεδομένα πάρα η χρήση της τεχνολογίας και του διαδικτύου για την εξέλιξη ενός παιδιού.

? Η ανεπιθύμητη έκθεση σε πορνογραφικό υλικό συμβαίνει διαδικτυακά. Συνήθως όμως τα παιδιά που βρίσκονται σε αυτή την κατάσταση είναι παιδιά που θέλουν να την προκαλέσουν και δεν υπακούν σε κανόνες.
Η ανακοίνωση των συμπερασμάτων αυτών, όπως είναι φυσικό, προκάλεσε ποικίλες αντιδράσεις και σχόλια, κατά βάση αρνητικά. Πολλοί είναι εκείνοι που συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν το ιντερνετ σαν το κακό δαίμονα που παραμονεύει να παγιδέψει τα παιδιά. Πολλοί κατηγόρησαν τις εταιρίες για έλλειψη ασφάλειας στους διαδικτυακούς τους τόπους.

Comments 0 σχόλια »

pi.jpg «Εχω πολλούς λόγους να πιστεύω ότι δεν επελέγησαν οι καλύτεροι για να εκδώσουν τα νέα σχολικά βιβλία. Και το λέω αυτό, παρά το γεγονός ότι είμαστε από εκείνους που κερδίσαμε μεγάλο μερίδιο των διαγωνισμών (σ.σ. περίπου το 25%)», λέει ο Στέφανος Πατάκης, επικεφαλής των ομώνυμων εκδόσεων, που μιλά για τρομερή ασυνεννοησία, έλλειψη ευελιξίας και πιστώσεων στη διαδικασία έκδοσης των νέων εγχειριδίων.

«Η βασική αιτία των προβλημάτων, λέει ο εκδότης, είναι ο συγκεντρωτικός τρόπος λειτουργίας του όλου εκπαιδευτικού μας συστήματος. Στο πλαίσιο αυτό λειτούργησε και η έκδοση αυτών των βιβλίων με την εμπλοκή πολλών ασύνδετων παραγόντων (εκδότης με το επιτελείο του, η συγγραφική ομάδα που επιλέγεται από τον εκδότη, η τριμελής επιτροπή αξιολόγησης, η ιεραρχία του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου από τον πρόεδρο, τον επικεφαλής της βαθμίδας της εκπαίδευσης, τον τομέα και τέλος τον υπεύθυνο του έργου, ο διορθωτής επιμελητής που ορίζεται με ειδική σύμβαση από το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο, ο εικονογράφος που και αυτός ορίζεται με τον ίδιο τρόπο, τέλος το ατελιέ των προεκτυπωτικών εργασιών), με τις δεσμεύσεις που προέκυπταν από τα συμβόλαια και την ανάγκη έκδοσης τεράστιου αριθμού τίτλων μέσα σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα».

Ενδειξη ανευθυνότητας

Συμφωνεί, δηλαδή, ο κ. Πατάκης ότι η μαζική παραγωγή εγχειριδίων δημιούργησε προβλήματα; «Ηταν τραγικό λάθος που αποφάσισε το υπουργείο Παιδείας να εκδώσει 400 τίτλους στο σύντομο αυτό χρονικό διάστημα. Ηταν ένδειξη ανευθυνότητας για την τότε ηγεσία του υπουργείου Παιδείας. Η πίεση αυτή οδήγησε και σε λάθη αλλά και σε καθυστερήσεις…». Συνέχεια »

Comments 0 σχόλια »

vlakonisida.jpgΗ αρχή του ποταμού λέγεται κοίτη, τα σύννεφα φαίνονται πριν από τη βροχή, οι βασιλιάδες παίρνουν τη χώρα από τους γονείς τους, η μπανάνα φυτρώνει σε ζεστές χώρες, το περιστέρι είναι άσπρο και το καναρίνι ζει σε κλουβί. Αν είστε ενήλικας και έχετε διαφωνίες με τα όσα διαβάσατε παραπάνω, τι θα λέγατε σε ένα μικρό παιδί που τα αντιμετωπίζει ως ορισμούς μέσα στο λεξικό που διανέμει επισήμως το υπουργείο Παιδείας;

Η Ελευθεροτυπία συνεχίζει την έρευνα της για τα σχολικά βιβλία

Ορισμοί και αφορισμοί

– Την αρχή του ποταμού τη λένε κοίτη (από το λήμμα «ποτάμι» – σελ. 358). Οπότε πηγή είναι κάτι πολύ διαφορετικό.

– Το περιστέρι είναι «ένα άσπρο πουλί που ζει στις πόλεις» (σελ. 337). Προφανώς τα υπόλοιπα χρώματα ανήκουν σε άλλα είδη.

– «Ο πίνακας είναι φτιαγμένος από μαύρο ξύλο» (σελ. 343). Ισως για να κάνει αντίθεση με το άσπρο περιστέρι.

– Αρνί λέμε «το μικρό πρόβατο», λέμε και «το κρέας του προβάτου», ενώ «αρνάκι είναι το μικρό του αρνιού» (σελ. 53). Και προβατάκι τι είναι δηλαδή;

– «Ο βασιλιάς ή η βασίλισσα κυβερνούν μια χώρα που έχουν πάρει από τους γονείς τους» (σελ. 68). Και όχι μέσω ανταλλαγής εκτάσεων με το Δημόσιο.

– «Η μπανάνα είναι ένα μακρύ κίτρινο φρούτο που φυτρώνει σε ζεστές χώρες» (σελ. 268). Και η μπανανιά φυτρώνει στις… μπανανίες.

– «Τα αυτοκίνητα, τα ποδήλατα και οι μοτοσικλέτες κινούνται πάνω σε στρογγυλές ρόδες» (σελ. 378). Διότι πάνω σε τετράγωνες ρόδες κινείται η μεταρρύθμιση του κράτους.

– «Το καναρίνι ζει σε κλουβί» (σελ. 179). Και όλοι οι κακοί στη φυλακή.

Comments 0 σχόλια »

 web-2-logos.jpg

Τι θα λέγατε για ένα τεστάκι; λήγει άλλωστε και το τετράμηνο των Λυκείων. Οπότε ιδού ένα quiz  για να διαπιστώσετε πόσο καλά κατέχετε το Web 2.0. Το τέστ έχει 34 logos και εσείς καλείστε να ονομάσετε ποιες υπηρεσίες δηλώνουν?

Comments 0 σχόλια »

moms.jpgΗ Έλενα Ακρίτα αποτίει φόρο τιμής στην Ελληνίδα μάνα!

Όσοι ασχολούνται με το facebook γνωρίζουν ότι υπάρχουν πάρα πολλές ομάδες όπου μπορείς να γίνεις μέλος. Από επίσημες ομάδες ελληνικών και διεθνών οργανισμών (Διεθνής Αμνηστία, Χαμόγελο του Παιδιού, Πόλεμος κατά του καρκίνου), πολιτικές ομάδες, κοινωνικές, fan clubs καλλιτεχνών, απ΄ όλα έχει ο μπαξές. Υπάρχουν και ομάδες καθαρά για πλάκα. Ευφάνταστες ή βλακώδεις, χαριτωμένες ή χυδαίες… Ανάλογα με την έμπνευση του δημιουργού τους.

Μία από αυτές έχει τίτλο «Ελληνίδα μάνα: 25+1 πράγματα που μ΄ έμαθε η μάνα μου». Τη βρήκα έξυπνη κι είπα να τη μοιραστώ μαζί σας. Αφού σημειώσουμε εδώ ότι ναι μεν «μάνα είναι μόνο μία», αλλά δεν είναι ίδιες κι όλες οι μανάδες, προχωράμε:

1. ΕΚΤΙΜΗΣΗ ΤΗΣ ΔΟΥΛΕΙΑΣ ΤΟΥ ΑΛΛΟΥ
Αν πρόκειται να σκοτωθείτε με τον αδερφό σου, πηγαίνετε έξω. Μόλις τελείωσα το σφουγγάρισμα.

2. ΠΡΟΣΕΥΧΗ
«Κάνε την προσευχή σου να βγει ο λεκές από το χαλί».

3. ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ ΣΤΑ ΤΑΞΙΔΙΑ
«Αν την άλλη Πέμπτη που θα πάω στο σχολείο σου για το τρίμηνο δεν έχεις καλούς βαθμούς, καλύτερα να έχεις φύγει από το σπίτι πριν γυρίσω».

4. ΛΟΓΙΚΗ
«Δεν έχει γιατί. Γιατί έτσι είπα εγώ».

5. ΤΕΤΡΑΓΩΝΗ ΛΟΓΙΚΗ
«Αν πέσεις και ματώσεις τα γόνατά σου, θα φας το ξύλο της χρονιάς σου γιατί θα έχεις σκίσει και το παντελόνι σου».

6. ΠΡΟΝΟΗΤΙΚΟΤΗΤΑ
«Άλλαξε βρακί, ρε παιδάκι μου. Αν χτυπήσεις και σε πάνε στο νοσοκομείο τι θα πουν οι γιατροί;».

7. ΕΙΡΩΝΕΙΑ
«Σταμάτα να κλαις δίχως λόγο, γιατί θα σε κάνω να κλάψεις με λόγο».

8. ΕΥΛΥΓΙΣΙΑ
«Ωραίο πλύσιμο έκανες! Δεν βλέπεις το σβέρκο σου που είναι μαύρος;».

9. ΩΣΜΩΣΗ
«Κλείσε το στόμα σου και φάε το φαΐ σου».

10. ΑΝΤΟΧΗ
«Δεν θα σηκωθείς από το τραπέζι αν δεν φας όλα τα ρεβίθια σου». Συνέχεια »

Comments 0 σχόλια »

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων