Αρχείο για Ιανουάριος 23rd, 2009


Με ενδιαφέρον παρακολουθήσαμε την Έρευνα’ του Παύλου Τσίμα για τις διαφορές των εκπαιδευτικών συστημάτων μεταξύ Φιλανδίας και Ελλάδας. Χαοτικές διαφορές με πραγματικές συνθήκες για να επιβεβαιωθεί η έρευνα του ΟΟΣΑ ότι η χώρα μας από την 33η πήγε στην 42η θέση στο χειρότερο εκπαιδευτικό σύστημα ανά τον κόσμο. Ένα πρόγραμμα βαρύ, μπερδεμένο, ανούσιο, που εγκλωβίζει τους μαθητές και τους αηδιάζει με τη φουσκωμένη και ανούσια ύλη του.

Είδα τα σχολεία, τις εγκαταστάσεις και πληγώθηκα. Είδα τις τάξεις με τους διαδραστικούς πίνακες, πως είναι οργανωμένο το σχολείο με την υποστήριξη των ΤΠΕ. Ο Γιαν έχει όλες τις προδιαγραφές για να γίνει ένας ευτυχισμένος ενήλικας. Ισως γιατί γεννήθηκε στη Φιλανδία. Η Βανέσα στην Ελλάδα αισθάνεται ενοχές όταν ξεκλέβει λίγο χρόνο για να παίξει βόλευ κι ετοιμάζεται για το ratrace.

Comments 1 σχόλιο »

silver.jpgEίναι κυρίως συνταξιούχοι, υψηλού (ή μέσου) βιοτικού και μορφωτικού επιπέδου, άνω των πενήντα πέντε ετών, και διαθέτουν μπόλικο ελεύθερο χρόνο. Ο λόγος για τους αποκαλούμενους και silver surfers, μια συγκεκριμένη διαδικτυακή ομάδα, η οποία ξεκίνησε το σερφάρισμα ή γενικώς τη χρήση του ηλεκτρονικού υπολογιστή μετά τη σύνταξη. Σύμφωνα με πρόσφατη βρετανική διαδικτυακή έρευνα για το 2007, οι silver surfers ετοιμάζονται να ξεπεράσουν αριθμητικά το ηλικιακό γκρουπ των 35 – 44, σε ώρες παραμονής online. Συγκεκριμένα, αποτελούν το 22% του αγγλικού διαδικτυακού πληθυσμού, ποσοστό που αυξήθηκε κατά 54% από το 2005 και 40% από το 2006.

Και ίσως αυτά τα ευχάριστα για το Διαδίκτυο να ισχύουν για την Αγγλία και τη δυτικότερη Ευρώπη κυρίως, και η Ελλάδα όμως δεν έπεται κατά πολύ. Στα καθ? ημάς, οι ασημένιοι surfers του Διαδικτύου μπορεί προς το παρόν να μην είναι και τόσο πολλοί, δείχνουν όμως να έχουν αυξητικές τάσεις. Αποτελούν λοιπόν το 5,5% του ελληνικού πληθυσμού του Internet, ενώ το αντίστοιχο ηλικιακό γκρουπ των 35-44 αποτελεί το 23,3%. Τα στοιχεία αυτά προκύπτουν από πρόσφατη έρευνα του Παρατηρητηρίου για την κοινωνία της Πληροφορίας, η οποία πραγματοποιήθηκε μέσα στο 2008. Και την οποία «σιγοντάρει» άλλη επίσης φετινή έκθεση της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας, η οποία δίνει αντίστοιχο ποσοστό διαδικτυακής παρουσίας στους άνω των πενήντα πέντε ετών χρήστες του Παγκόσμιου Ιστού.

Το δεύτερο στοιχείο και των δύο ερευνών είναι το γεγονός ότι ακόμη και σήμερα οι γυναίκες γενικώς (σε όλα τα ηλικιακά γκρουπ) δείχνουν ελαφρώς διστακτικές απέναντι στο Διαδίκτυο σε σύγκριση με τους άνδρες και συνεπώς έπονται σε χρήση και επισκεψιμότητα. Ενα 54% των Ελλήνων κάνει χρήση ηλεκτρονικού υπολογιστή, σε αντίθεση με το 45,63% των Ελληνίδων. Αντιστοίχως το 55,64% των χρηστών που έχουν πρόσβαση στο Διαδίκτυο είναι άντρες, σε αντίθεση με ένα 44,36% που είναι γυναίκες, ενώ η διαφορά γίνεται απλώς συντριπτική όταν η έρευνα της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας αναφέρεται στις διαδικτυακές αγορές. Το 71,47% όσων το έχει αποτολμήσει είναι άνδρες, σε αντίθεση με ένα μόλις 28,53% που είναι γυναίκες.

Σε γενικές γραμμές λοιπόν και σύμφωνα και με τις δύο αυτές επίσημες ελληνικές έρευνες θα μπορούσε κανείς να πει ότι αφενός μεν οι Ελληνες silver surfers αποτελούν ένα «κίνημα» στα σπάργανα και αφετέρου ότι οι γυναίκες πρέπει να ξεπεράσουν πια την τεχνοφοβία τους. Επίσης, είναι περιττό να τονίσουμε φυσικά ότι και στις δύο έρευνες το 58% (περίπου) των χρηστών του Διαδικτύου ανήκουν στο ηλικιακό γκρουπ των 16-34 ετών. Γεγονός που -αν μη τι άλλο- δίνει ελπίδες για το μέλλον.

via

Comments 0 σχόλια »

Second Life LogoΣτον εικονικό κόσμο τού on line παιχνιδιού «Second Life», οι παίκτες έχουν τη δυνατότητα να υποδυθούν ρόλους, οι οποίοι πολύ συχνά δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματική τους ζωή. Ένας εργαζόμενος της γενιάς των 700 ευρώ, για παράδειγμα, μπορεί να μεταμορφωθεί σε έναν μεγαλοδικηγόρο, με πολλές υποθέσεις και μισθό 2.000 ευρώ.

Αυτό το γεγονός, όπως λένε οι ειδικοί, τους δίνει τη δυνατότητα να απαλλαγθούνέστω και προσωρινά- από το άγχος της καθημερινότητας.

Μόλις πριν από μερικές εβδομάδες, ομάδα ψυχολόγων από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης διαπίστωσε έπειτα από έρευνα, ότι μία παρτίδα Τetris μπορεί να μειώσει τα συμπτώματα άγχους ύστερα από ένα ισχυρό σοκ, όπως για παράδειγμα ένα τροχαίο ατύχημα…

Έλληνες επιστήμονες και ειδικοί συμφωνούν ότι τα ηλεκτρονικά παιχνίδια κάνουν καλό στην υγεία. Ωστόσο, επισημαίνουν ότι η κατάχρηση μπορεί να έχει αρνητικά αποτελέσματα. «Το ψηφιακό παιχνίδι έχει τις ίδιες αρετές όπως και το κλασικό: προσφέρει μεταξύ άλλων άσκηση του νου, του συντονισμού και των αντανακλαστικών», λέει στα «ΝΕΑ» ο λέκτορας στο εργαστήριο Νέων Τεχνολογιών στην επικοινωνία, την εκπαίδευση και τα ΜΜΕ στο Τμήμα Επικοινωνίας και ΜΜΕ του Παν. Αθηνών, κ. Δημήτρης Γκούσκος.

Προσθέτει δε ότι θετικές επιδράσεις των ηλεκτρονικών παιχνιδιών παρατηρούνται σε διάφορους τομείς όπως στην εκπαίδευση ή την ιατρική. Για παράδειγμα, υπάρχουν παιχνίδια στον χώρο της διανοητικής υγείας «που απευθύνονται στους ηλικιωμένους. Τα χρησιμοποιούν για να κρατήσουν το μυαλό σε εγρήγορση, για να αποφύγουν εκφυλιστικές ασθένειες, όπως είναι το Αλτσχάιμερ».

Θεραπεία με… video games άρθρο στα ΝΕΑ

Comments 0 σχόλια »

digital-divide.jpgΤο επονομαζόμενο ‘ψηφιακό χάσμα’ ανάμεσα στον ανεπτυγμένο και υπό ανάπτυξη κόσμο, ίσως τελικά να μην είναι τόσο μεγάλο όπως νομίζαμε μέχρι σήμερα. Η καινούρια, διαδικτυακή έρευνα που διεξήχθη από την Nielsen Company βρήκε πως οι πολίτες των δυτικών χωρών τείνουν να είναι συχνοί χρήστες ηλεκτρονικών συσκευών όπως DVD-players και παιχνιδομηχανές, όμως συσκευές της νέας εποχής όπως προηγμένα κινητά με δυνατότητες πολυμέσων και Διαδικτύου, είναι πολύ δημοφιλή στις αναπτυσσόμενες αγορές, ειδικά στην Ασία.

Πολλές από τις Ασιατικές χώρες βρέθηκαν στις δέκα κορυφαίες όσον αφορά στη χρήση πολλών ηλεκτρονικών συσκευών. Ειδικά οι ερωτώμενοι από τις Φιλιππίνες οι οποίοι ήταν πρώτοι στη χρήση των ψηφιακών Μέσων και των βίντεο-παιχνιδιών.

Ψηφιακό χάσμα άρθρο στην Καθημερινή

Comments 0 σχόλια »

dwrean-paideia.JPG Ο Συνήγορος του Πολίτη διερευνώντας το θέμα της υποχρέωσης των μαθητών του Λυκείου να αγοράζουν τα βιβλία που χρειάζονται για να παρακολουθήσουν το μάθημα της ξένης γλώσσας, διαπίστωσε στην αρχική έρευνα ότι δεν είχε προβλεφθεί εκ μέρους του υπουργείου Παιδείας η απαραίτητη διαδικασία για την προμήθεια των βιβλίων αυτών από τα λύκεια με αποτέλεσμα η δαπάνη του σχετικού ποσού να επιβαρύνει τους γονείς των μαθητών.Στη συνέχεια, ο Συνήγορος του Πολίτη, πληροφορήθηκε από τη Διεύθυνση Σπουδών Δ.Ε. αναλυτικά για τον τρόπο με τον οποίο γίνεται η δωρεάν προμήθεια των ξενόγλωσσων βιβλίων στο γυμνάσιο, χωρίς όμως να αιτιολογείται η διάκριση που υφίσταται μεταξύ της δωρεάν παροχής των βιβλίων στους μαθητές του γυμνασίου και της υποχρέωσής τους να αγοράζουν τα αντίστοιχα βιβλία στο λύκειο. Ακολούθησε εκ νέου αίτημα της αρχής να δοθεί σαφής απάντηση όσον αφορά τους λόγους της μη κάλυψης των εξόδων για την αγορά των ξενόγλωσσων βιβλίων του λυκείου εκ μέρους του υπουργείου.

Συμπερασματικά ο Συνήγορος του Πολίτη επεσήμανε ότι πρέπει να ανευρεθεί τρόπος, ώστε οι μαθητές του Λυκείου να έχουν δωρεάν πρόσβαση στα βιβλία των ξενόγλωσσων μαθημάτων. Επιπλέον, και δεδομένου ότι η λήψη ανάλογων μέτρων είναι χρονοβόρα, έγινε αναφορά σε πιθανές προσωρινές λύσεις που θα μπορούσαν να είναι π.χ. η χορήγηση βιβλιοκάρτας για αγορά βιβλίων με χρέωση του δημοσίου, η δυνατότητα πρόσβασης όλων των μαθητών σε βιβλιοθήκη, κ.λπ.

Στην απαντητική επιστολή του υπουργείου Παιδείας υπήρξε δέσμευση ως προς την έναρξη διαδικασίας συγγραφής των βιβλίων για τη διδασκαλία των Ξένων Γλωσσών στο Λύκειο από το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο. Κατά τη διερεύνηση του χρονικού πλαισίου που συνεπάγεται η άμεση κάλυψη των αναγκών των μαθητών σε σχέση με το θέμα αυτό, διευκρίνισε ότι η δέσμευση αφορά τη χρονιά 2009-2010, ενώ στην πρόταση της αρχής για ενδιάμεση λύση κατά τη διάρκεια της τρέχουσας σχολικής χρονιάς, η απάντηση ήταν αρνητική.

Comments 0 σχόλια »

asfalistiko3.jpgΧωρίς ασφαλιστικά ταμεία (περίθαλψης και πρόνοιας) κινδυνεύουν να μείνουν σε έναν χρόνο οι εργαζόμενοι στο Δημόσιο, όπως εκτιμούν στελέχη της ΑΔΕΔΥ, καθώς βρίσκονται ήδη στο… κόκκινο, με τη «μαύρη τρύπα» των χρεών τους να αγγίζει τα 1,8 δισ. ευρώ, ενώ η κατάσταση αναμένεται να επιδεινωθεί περαιτέρω λόγω του ότι τα έσοδα του 2009 δαπανώνται για να καλυφθούν οι τρέχουσες υποχρεώσεις. Ηδη το Ταμείο Πρόνοιας έχει άνοιγμα περίπου 600 εκατ. ευρώ, γεγονός που έχει ως επακόλουθο να αδυνατεί να καταβάλει το εφάπαξ σε περίπου 23.000 υπαλλήλους που κατέθεσαν αιτήσεις συνταξιοδότησης κατά τη διάρκεια του 2008.

Στην ίδια κατάσταση είναι και ο ΟΠΑΔ (ο φορέας για την περίθαλψη) που χρωστάει ήδη περίπου 700 εκατ. ευρώ σε νοσοκομεία και 450 εκατ. ευρώ σε φαρμακεία. Για να εξυπηρετήσει αυτές τις υποχρεώσεις, το Ταμείο «τραβάει» χρήματα από το 2009, με αποτέλεσμα, όπως επισημαίνουν στελέχη της ΑΔΕΔΥ, το έλλειμμα να εκτοξευθεί στα ύψη το επόμενο έτος.
Μήπως να σταματήσουμε να καταβάλλουμε τις εισφορές μας; αφού δεν υπάρχει ανταποδοτικότητα.

Comments 0 σχόλια »

negroponte-xo.jpg«Με πονάει που το γράφω, τους τελευταίους μήνες προσπαθήσαμε να το αποφύγουμε αλλά είναι αναπόφευκτο. Εξορθολογίζουμε τη δραστηριότητά μας, μειώνοντας κατά σχεδόν 50% το προσωπικό και τους εξωτερικούς συνεργάτες και θέτουμε γενικούς στόχους για το νέο έτος».Με αυτές τις γραμμές ο διαχειριστής του blog για το πρόγραμμα του «υπολογιστή των 100 δολαρίων» ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα ότι το φιλόδοξο σχέδιο βρίσκεται στο χείλος του γκρεμού.

Ο Νίκολας Νεγκρεπόντε, ο εμπνευστής του σχεδίου που έχει (σ.σ. ή είχε;) ως στόχο να εξοπλίσει κάθε παιδί του Τρίτου Κόσμου με έναν υπολογιστή, παραδέχθηκε σε γραπτή του δήλωση τις δύσκολες ώρες που περνά η προσπάθεια.

Ο ίδιος χρέωσε τις δυσκολίες στην οικονομική κρίση, που κατά τον ίδιο επηρεάζει κάθε μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα προσπάθεια, ενώ έκανε γνωστό ότι οι 32 υπάλληλοι που θα παραμείνουν στη δύναμη του Οργανισμού δέχτηκαν τις προτεινόμενες περικοπές στις αποδοχές τους.

Ασχέτως αν όντως ευθύνεται η οικονομική κρίση ή κάτι άλλο, όπως για παράδειγμα ο ανταγωνισμός με τα φτηνά φορητά, οι αριθμοί δείχνουν πως το όραμα του καθηγητή του ΜΙΤ δύσκολα θα ολοκληρωθεί.

via

Comments 0 σχόλια »

Top
 
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων