Αρχείο για 28 Ιανουαρίου, 2009

Η χθεσινή επέτειος έχει ανακηρυχθεί από τον ΟΗΕ παγκόσμια ημέρα μνήμης του Ολοκαυτώματος, σηματοδοτεί την είσοδο των σοβιετικών στρατευμάτων στο στρατόπεδο του Άουσβιτς το 1945. Πάνω από ένα εκατομμύριο άνθρωποι -στην πλειοψηφία τους Εβραίοι, αλλά και κομμουνιστές, Τσιγγάνοι, Ρώσοι αιχμάλωτοι πολέμου, ομοφυλόφιλοι και αντιστασιακοί- πέθαναν στους θαλάμους αερίων του Αουσβιτς ή από τη σκληρή καταναγκαστική εργασία, τις ασθένειες και τον υποσιτισμό. Οι χθεσινές τελετές μνήμης περιλάμβαναν κατάθεση στεφάνων και προσευχή στο μνημείο για τους νεκρούς του στρατοπέδου, που δημιουργήθηκε ανάμεσα στα ερείπια δύο κρεματορίων.

Η Fanny Starr έφτασε τα 87 και ποτέ δε ξέχασε τις στιγμές που έζησε στα στρατόπεδα του  Αουσβιτς.  Η εγγονή της  φρόντισε ώστε οι αναμνήσεις της να αγγίξουν ένα διαφορετικό κοινό, αφού η αφήγηση έγινε μέσα από το Second Life.

Λίγη ώρα πριν να γιορτάσει τα γενέθλια της βρέθηκε εικονικά σε μια αίθουσα με 50 θεατές (στο second life) και φορώντας ένα μικρόφωνο τους διηγήθηκε τις συγκλονιστικές στιγμές της.

Στη Βαρσοβία, βαγόνι του τραμ της δεκαετίας του 1940 ταξίδευε χθες άδειο στους δρόμους του πάλαι ποτέ εβραϊκού γκέτο της πόλης, συμβολίζοντας την απουσία όσων χάθηκαν στο Ολοκαύτωμα.

Comments 0 σχόλια »

pollock.jpgΣήμερα το λογότυπο της Google μας θυμίζει τα γενέθλια του Jackson Pollock, ενός από τους σημαντικότερους εκπροσώπους του κινήματος του αφηρημένου εξπρεσιονισμού.

Στο δικτυακό τόπο www.jacksonpollock.org μπορείτε να δοκιμάσετε τις δυνάμεις σας ως ζωγράφοι.

Άρθρο στη Wikipedia

Comments 0 σχόλια »

kids-internet.jpgΑπόλυτα εξοικειωμένα με τις τεχνολογίες και «κολλημένα» στην οθόνη εμφανίζονται, σύμφωνα με σχετικές έρευνες, τα Ελληνόπουλα μέχρι 15 ετών. Σύμφωνα με στοιχεία του Παρατηρητηρίου για την Κοινωνία της Πληροφορίας, εννέα στα δέκα παιδιά χρησιμοποιούν ηλεκτρονικό υπολογιστή και Ιντερνετ τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα, ενώ τέσσερα στα δέκα κάνουν καθημερινή χρήση του Διαδικτύου με μέσο χρόνο χρήσης τις 3 ώρες! Αν σε αυτόν τον αριθμό προσθέσει κανείς τα δεδομένα έρευνας της Focus Bari «για την πανελλήνια τηλεθέαση μεταξύ παιδιών 7-12 ετών», που δείχνει ότι τα παιδιά παρακολουθούν τηλεόραση σχεδόν καθημερινά, με μέση διάρκεια παρακολούθησης τις 2,7 ώρες, είναι σαφές ότι τα Ελληνόπουλα περνούν σημαντικό κομμάτι της ημέρας τους μπροστά σε μια γυάλινη επιφάνεια μερικών ιντσών. Κι αυτό τη στιγμή που οι έρευνες δεν υπολογίζουν το χρόνο ενασχόλησης των παιδιών με τις κονσόλες.

Από τον Ελεύθερο Τύπο

Επίκαιρη λοιπόν και η σχετική εκπομπή των “Φακέλων” που προβλήθηκε τη Δευτέρα 26/1 στο Σκάι:  η δημοσιογραφική ομάδα των Νέων Φακέλων αποφάσισε να μας παρουσιάσει ένα συγκλονιστικό Αμερικάνικο ντοκιμαντέρ που παρουσιάζει εικόνες του πολύ καλά κρυμμένου κόσμου του Internet. Τι κάνουν και τι βλέπουν τα παιδιά που μεγαλώνουν μέσα στο διαδίκτυο. Facebook, Myspace, Google, για μερικούς αυτές οι λέξεις είναι άγνωστες όταν για τα παιδιά είναι μια καθημερινότητα που φτάνει τη μανία. Παρακολουθήσαμε ιστορίες παιδιών στο Internet που συγκλόνισαν ολόκληρη την Αμερική, οικογένειες που έφτασαν στο σημείο να διαλυθούν, αλλά και την αγωνιώδη προσπάθεια ενός πατέρα να ανακαλύψει πως αυτοκτόνησε ο γιος του μπροστά σε μία οθόνη.

Comments 0 σχόλια »

cell_phones_schools.jpgΔύο ειδήσεις σε αντίστιξη: 1) Από τον Ελεύθερο Τύπο: Τριήμερη αποβολή πέντε μαθητών σε λύκειο της Λάρισας με ομόφωνη απόφαση του Συλλόγου Διδασκόντων. Αφορμή, η χρήση κινητών τηλεφώνων στο σχολείο.Οι μαθητές όχι απλά έκαναν χρήση των κινητών τηλεφώνων στο σχολείο τους – κάτι που απαγορεύεται με απόφαση του υπουργείο Παιδείας – αλλά «ανέβασαν» στο διαδίκτυο, σε ιδιαίτερης επισκεψιμότητας ιστοσελίδα, στιγμιότυπα από την αίθουσα. Σύμφωνα με εκπαιδευτικούς που είδαν το σχετικό βίντεο, τα στιγμιότυπα έχουν ληφθεί πριν τις εορτές των Χριστουγέννων, μέσα στην αίθουσα την ώρα που χτυπά του κουδούνι για διάλλειμα, φαίνονται πρόσωπα μαθητών, ενώ ο εκπαιδευτικός βρίσκεται στην έδρα απασχολούμενος προφανώς με το απουσιολόγιο.

Και η δεύτερη από το Βήμα: ΤΟΚΙΟ Η κυβέρνηση της Ιαπωνίας εξετάζει πρόταση για την απαγόρευση των κινητών τηλεφώνων στα σχολεία, καθώς αυξάνονται οι αγγελίες μαθητριών για πορνεία και οι ιστότοποι με οδηγίες για μαζικές αυτοκτονίες.

Ενα στα έξι παιδιά στην ηλικία των 13 χρησιμοποιούν το κινητό τους πάνω από τρεις ώρες την ημέρα, ένα στα έξι παιδιά στην ηλικία των 16 στέλνουν περισσότερα από 50 μηνύματα την ημέρα, ενώ στο σπίτι τα παιδιά περνούν περισσότερο χρόνο στο κινητό τους παρά διαβάζοντας.

Στην Ιαπωνία, όπου η τεχνολογία των κινητών προηγείται της Ευρώπης κατά τρία χρόνια, η διαρκής πρόσβαση στο Διαδίκτυο μέσω του κινητού είναι μέρος της καθημερινής ζωής. Οι Ιάπωνες αγοράζουν εισιτήρια, βλέπουν τηλεόραση, προγραμματίζουν διακοπές, διαβάζουν κόμικς ή μυθιστορήματα χρησιμοποιώντας το κινητό τους.

Αντίστοιχη προσφορά υπάρχει για πορνό, για ιστότοπους όπου οι άνθρωποι συναντιούνται για να σχεδιάσουν ομαδικές αυτοκτονίες, αλλά και για τους ιστότοπους deai saito, όπου ενήλικοι μπορούν να κλείσουν ραντεβού για ερωτική συνεύρεση με μαθήτριες επ΄ αμοιβή.

Σύμφωνα με έρευνες, ένας στους δέκα μαθητές πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης έχει εκτεθεί σε παρόμοιο υλικό τουλάχιστον μία φορά.

Την αντίθεσή του στην απαγόρευση των κινητών στα σχολεία εξέφρασε ο εθνικιστής κυβερνήτης του Τόκιο Σιντάρο Ισιχάρα, ο οποίος υποστήριξε ότι η απόφαση πρέπει να επαφίεται στους γονείς.

Comments 0 σχόλια »

megaron.jpgΣημειώστε ημερομηνίες: Μία διάλεξη του διάσημου ψυχοθεραπευτή και ιδιαίτερα δημοφιλούς συγγραφέα Ιρβιν Γιάλομ, με θέμα «Με το βλέμμα στον ήλιο: ξεπερνώντας τον τρόμο του θανάτου» (31 Μαρτίου). Επίσης: Στις 30 Απριλίου, το έργο του θα παρουσιάσει ο φημισμένος Ισραηλινός συγγραφέας Ααρον Απελφελντ, ενώ για τις 26 Μαΐου έχει προγραμματιστεί μια λογοτεχνική συνάντηση: Τρεις από τους πιο δυναμικούς νέους ξένους συγγραφείς (ο Νικολό Αμανίτι, ο Ντάνιελ Κέλμαν και ο Σαντιάγο Ροκανλιόλιο) θα μιλήσουν για το «Σύγχρονο πρόσωπο της ευρωπαϊκής λογοτεχνίας». Ακόμα, ο δρ Ζακ Τεστάρ, επίτιμος διευθυντής ερευνών στο Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας και Ιατρικής Ερευνας της Γαλλίας, θα μιλήσει στις 6 Απριλίου περί «Επιστήμης και δημοκρατίας», ενώ στις 3 Δεκεμβρίου, ο διεθνούς φήμης Ισραηλινός επιστήμων Ααρον Τσεχάνοβερ (Νομπέλ Χημείας 2004) θα δώσει διάλεξη με θέμα «Πού μας οδηγεί η ιατρική του 21ου αιώνα;». Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένονται και οι διαλέξεις σε θέματα αρχιτεκτονικής, όπως του Βερολινέζου Γιούργκεν Μάγιερ (30 Νοεμβρίου) κ. ά.

Στο Μέγαρον Plus

Comments 0 σχόλια »

αλλά με πολλούς απόντες…

BBC

Comments 0 σχόλια »

toilet-papers.jpgΗ ποίηση είναι η λύση για να μειωθεί το… χαρτί που καταναλώνεται στις δημόσιες τουαλέτες! « Αναρωτηθήκαμε τι μπορούμε να κάνουμε για το περιβάλλον μέσα στην τουαλέτα και η απάντηση είναι να εξοικονομήσουμε νερό και χαρτί » λέει ο Ριουσούκε Ναγκαχάρα, υπεύθυνος σχετικής έρευνας που έγινε στην Ιαπωνία. Απλώς και μόνο κολλώντας ένα στιχάκι στο ύψος του προσώπου κάποιου που κάθεται στην τουαλέτα αρκεί, απ΄ ό,τι φαίνεται, για να ενισχυθεί η οικολογική του συνείδηση. Διαβάζοντας «Αυτό το χαρτί θα σε αγγίξει μόνο μία φορά» ή «Δίπλωνε το χαρτί ξανά και ξανά», το 20% των Ιαπώνων που επισκέφτηκαν μια δημόσια τουαλέτα αντιστάθηκαν στην παρόρμηση να ξοδέψουν άσκοπα το δωρεάν χαρτί υγείας.

Το Βήμα

Comments 0 σχόλια »

blown.jpgΈτοιμο να ανεβάσει… στροφές είναι το ελληνικό Ίντερνετ. Η έναρξη λειτουργίας ενός νέου υπερσύγχρονου ελληνικού κόμβου διασύνδεσης εντός των ερχόμενων εβδομάδων αναμένεται να βελτιώσει σημαντικά την εμπειρία της πλοήγησης, <κυρίως στα ελληνικά sites. Τα παράπονα όμως των συνδρομητών τηλεπικοινωνιακών παρόχων πολλαπλασιάζονται.

Όλες οι μεγάλες εταιρείες του κλάδου έχουν συμφωνήσει να διασυνδεθούν με τον νέο σύγχρονο κόμβο, ο οποίος θα φέρει τα αρχικά GRΙΧ (GReek Ιnternet Εxchange), παρέχοντας ταχύτητες τουλάχιστον 10 Gbps. Τι σημαίνει αυτό για τους Έλληνες χρήστες του Ίντερνετ; Η πρώτη αίσθηση- αλλαγή που θα διαπιστώσουν μόλις αρχίσει η κανονική λειτουργία του κόμβου, θα είναι το κατέβασμα των ιστοσελίδων των εγχώριων παρόχων στην οθόνη του υπολογιστή «σε χρόνο μηδέν». Ο νέος κόμβος διασύνδεσης των Ελλήνων παρόχων υπηρεσιών πρόσβασης στο Διαδίκτυο λειτουργεί ήδη πιλοτικά, ενώ εντός των επόμενων εβδομάδων αναμένεται να ξεκινήσει και η κανονική λειτουργία του.

Οι υψηλότερες ταχύτητες πάντως θα βελτιώσουν και την εμπειρία των Ελλήνων χρηστών όσον αφορά την πρόσβασή τους στις υπηρεσίες και εφαρμογές που απαιτούν μεγάλες ταχύτητες, όπως είναι για παράδειγμα τα on-line παιχνίδια, η τηλεόραση μέσω Ίντερνετ και οι συνομιλίες μέσω web κάμερας. Η σημασία του νέου κόμβου διασύνδεσης είναι καθοριστική για το πολύ γρήγορο σερφάρισμα, καθώς μειώνεται σημαντικά ο χρόνος που απαιτείται για να εμφανιστεί μία ελληνική ιστοσελίδα στην οθόνη του χρήστη.

Ρεπορτάζ του Κώστα Ντελέζου στα ΝΕΑ

Comments 0 σχόλια »

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων