Αρχείο για 8 Ιανουαρίου, 2009

bn_facebook-logo.jpgΤο Facebook ανακοίνωσε ότι ξεπέρασε τους 150 εκατομμύρια ενεργούς χρήστες. Οι μισοί το χρησιμοποιούν καθημερινά.

Αν ήταν χώρα θα ήταν η όγδοη σε πληθυσμό αμέσως μπροστά από τις: Ιαπωνία, Ρωσία και Νιγηρία.

Είστε κάτοικος της χώρας του φατσοβιβλίου;

Comments 1 σχόλιο »

great-white-shark.jpgΕναν πιγκουίνο, μια φώκια, ένα ανθρώπινο χέρι… Τι θα περιμένατε άραγε να βρείτε στο στομάχι ενός μεγάλου λευκού καρχαρία; Επιστήμονες στη Νέα Ζηλανδία πρόκειται να προβούν αύριο σε νεκροτομή ενός θηλυκού μεγάλου λευκού καρχαρία μήκους 3 μέτρων και βάρους 300 κιλών, στο Μουσείο του Όκλαντ. Είναι η πρώτη φορά που θα διενεργηθεί νεκροτομή ενώπιον 1.000 ανθρώπων και θα μεταδοθεί μέσω του Ίντερνετ. Οι επιστήμονες ελπίζουν ότι θα καταφέρουν έτσι να μάθουν περισσότερα για ένα από τα λιγότερο γνωστά του ωκεανού. «Είναι συναρπαστικό, ουδέποτε έως τώρα έχουμε κάνει κάτι τέτοιο μπροστά σε κοινό», λέει ο Τομ Τρνσκι, έφορος του Μουσείου του Όκλαντ. «Είναι σπάνια ευκαιρία για μας. Λίγα πράγματα είναι γνωστά για τη ζωή αυτών των κορυφαίων ?αρπακτικών? του ωκεανού και ελπίζουμε να μάθουμε περισσότερα για το πρόσφατο παρελθόν αυτού του καρχαρία». Η νεκροψία θα διαρκέσει δύο ώρες. «Ενδιαφερόμαστε για το περιεχόμενο της κοιλιάς του για να διαπιστώσουμε τι είχε φάει. Μπορεί να είναι φώκιες, πιγκουίνοι, ψάρια, ακόμη και λίπος φάλαινας» λέει ο Τρνσκι, που προσθέτει ότι θα ερευνηθούν και τα αναπαραγωγικά του όργανα. «Ελπίζουμε ότι δεν θα βρούμε ανθρώπινα κομμάτια, αλλά ποτέ δεν ξέρει κανείς».

www.aucklandmuseum.com/Default.asp?t=913

Τον κακόμοιρο κανένας σεβασμός, όλα φόρα παρτίδα στο διαδίκτυο;

Comments 0 σχόλια »

myspace_logo_5.jpgΠερισσότερο από το 50% των εφήβων που διατηρούν προφίλ στην ιστοσελίδα κοινωνικής δικτύωσης MySpace, «ανεβάζουν» φωτογραφίες ή πληροφορίες που προβάλλουν τη βία, το σεξ και τη χρήση ναρκωτικών. Αυτό τουλάχιστον υποστηρίζει έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε μεγάλο δείγμα προφίλ χρηστών, σύμφωνα με την οποία το 24% αναφερόταν σε σεξουαλικές πράξεις, το 41% σε ναρκωτικές ουσίες και το 14% σε άσκηση βίας. Η Μέγκαν Μορένο, καθηγήτρια στο πανεπιστήμιο του Ουισκόνσιν των ΗΠΑ παρατηρεί ότι στην εφηβική ηλικία πολλοί δεν αντιλαμβάνονται την έκθεση προσωπικών δεδομένων στο Διαδίκτυο και τους κινδύνους που κρύβει: «Αν οι νέοι καταλάβουν ότι το να ανεβάζουν στο internet ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα τούς εκθέτει σε κίνδυνο, τότε ίσως αλλάξει η τάση αυτή». Οι υπεύθυνοι πάντως του MySpace αρνήθηκαν να κάνουν οποιοδήποτε σχόλιο.

Άρθρο στον Ελεύθερο Τύπο  Το MySpace είναι πηγή νεανικής παραβατικότητας

Comments 0 σχόλια »

 stp03.jpg

Ψυχολόγοι και σχολικοί σύμβουλοι στο σχολείο, περισσότερη επικοινωνία, πλαίσιο «επίσκεψης» των ίντερνετ καφέ είναι μερικά από τα αιτήματα που έχει εντοπίσει ο Συνήγορος του Παιδιού στις κατά καιρούς επισκέψεις του στα σχολεία. Με αφετηρία τέτοια ζητήματα, και τη διάθεση να αφουγκραστεί τις ανησυχίες και να ακούσει τις ιδέες των μαθητών, ο Συνήγορος του Παιδιού συνέστησε την Ομάδα Εφήβων (www.0-18.gr). Ο διάλογος που ανοίγουν τα 33 μέλη του, 16 αγόρια και 17 κορίτσια 13 έως 17 ετών αυτό το Σαββατοκύριακο 10 και 11/1/09 είναι περισσότερο επίκαιρος από ποτέ, έναν μήνα μετά την κάθοδο των μαθητών στους δρόμους με διεκδικήσεις για την παιδεία και την εξασφάλιση του εργασιακού τους μέλλοντος.

Η πρώτη συνάντηση «αποτελεί περισσότερο συνάντηση γνωριμίας μεταξύ τους και με τον θεσμό και ενδεχομένως να καταρτιστεί το πλάνο των δράσεων της χρονιάς» εξηγεί στην «Κ» ο Συνήγορος του Παιδιού, κ. Γιώργος Μόσχος. Ανάμεσα στη μεθαυριανή συνάντηση και εκείνη που θα ακολουθήσει στη Θεσσαλονίκη στις 13/3/09 «προτείνουμε να πραγματοποιήσουν δράσεις τα σχολεία. Επιθυμία μας είναι να ενεργοποιηθούν τα παιδιά σε θέματα που τα αφορούν, ούτως ώστε μέσα από αυτήν τη διαδικασία να δούμε πώς μπορούν να προωθηθούν θεσμικά κάποια από αυτά τα ζητήματα», καταλήγει. Ο θεσμός της «Ομάδας Εφήβων» λειτουργεί με επιτυχία σε χώρες όπως η Ιρλανδία, το Ην. Βασίλειο, το Βέλγιο, η Ισπανία αλλά και οι σκανδιναβικές χώρες.

Τα μέλη επελέγησαν έπειτα από κλήρωση μεταξύ 410 συμμετοχών και η επιλογή έγινε σε συνεργασία με το υπουργείο Παιδείας.

Άρθρο στην Καθημερινή

Comments 0 σχόλια »

sisyphus-sign.jpgΟι καλές επιδόσεις στο πανεπιστήμιο, οι τίτλοι σπουδών, η ερευνητική εργασία φαίνεται ότι δεν παίζουν κανένα ρόλο στην Ελλάδα, αν έχεις την «ατυχία», το διαβατήριό σου να αναγράφει ως τόπο καταγωγής κάποια χώρα εκτός Ευρωπαϊκής Ενωσης. Πολλοί αξιόλογοι ξένοι επιστήμονες δεν μπορούν να εργαστούν στη χώρα μας, λόγω των προσκομμάτων που δημιουργεί η μεταναστευτική νομοθεσία.

«Η ελευθερία μετακίνησης του ανθρώπου είναι αναφαίρετο δικαίωμα, κι όμως μου το στερούν συστηματικά», δήλωσε στην «Κ» η φοιτήτρια Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ στο ΑΠΘ, 24χρονη Μπρουνίλντα Λάνα από το Τεπελένι της Αλβανίας, αναφερόμενη στις απελπιστικές καθυστερήσεις για την έκδοση της άδειας παραμονής της με αποτέλεσμα να φτάνει πάντα στα χέρια της ληγμένη.

Από το 1997 που ήρθε στη χώρα μας μέχρι σήμερα που είναι φοιτήτρια έζησε και ζει το θέατρο του παραλόγου. Δεν έχει τη δυνατότητα να συμμετέχει στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα «Εράσμους», δεν μπορεί να συμμετέχει σε εκπαιδευτικές εκδρομές στο εξωτερικό ούτε και να επισκεφτεί την έδρα της Ε.Ε. στις Βρυξέλλες, μολονότι είχε επιλεγεί μαζί με άλλους επτά συμφοιτητές της. Και βεβαίως η επιστροφή της στην Αλβανία για να επισκεφτεί την οικογένειά της είναι κάθε φορά μια περιπέτεια.

Υπό διωγμόν και τα ξένα μυαλά από την Ελλάδα άρθρο στην Καθημερινή

Τώρα θα μου πείτε εδώ τραβάς του λιναριού τα πάθη επειδή γεννήθηκες στην Ελλάδα δε θα φροντίζαμε οι ξένοι μας να πάρουν μία γεύση της ελληνικής φιλοξενίας; να νιώσουν σαν το σπίτι τους…

Comments 0 σχόλια »

ed13.gifΤο άρθρο των Νέων κομίζει γλαύκας καθώς μας πληροφορεί ότι “το διαδίκτυο μπορεί να έχει θετική επίδραση στο σχολείο αλλάζοντας τον τρόπο διδασκαλίας” πλην όμως:

“Το μόνο βέβαιο πάντως, όπως αναφέρει ο κ. Κουμαράς καθηγητής στο Παιδαγωγικό Τμήμα του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου, είναι ότι η διδασκαλία στο ελληνικό σχολείο πρέπει να εκσυγχρονιστεί. Και συμπληρώνει: «Όχι απλώς να αλλάξει η διδασκαλία, αλλά να αλλάξουν και τα αναλυτικά προγράμματα. Οι περισσότεροι θεωρητικοί της εκπαίδευσης που ασχολούνται διεθνώς με το ερώτημα τι είδους σχολεία χρειαζόμαστε σήμερα, καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι τα σχολεία πρέπει να αποστασιοποιηθούν από το παραδοσιακό πρότυπο παροχής πληροφοριών και να προσανατολιστούν στην καλλιέργεια κάποιων σημαντικών ικανοτήτων, που συνήθως αποκαλούνται ικανότητες κλειδιά». Στόχος πρέπει να είναι «η υποχρεωτική εκπαίδευση να έχει σχέση με θέματα που θα αντιμετωπίσουν τα παιδιά στο επίπεδο της καθημερινής τους ζωής και για τα οποία πρέπει ως ενήλικοι να λάβουν αποφάσεις» λέει ο καθηγητής του Αριστοτελείου. Εδώ έρχεται να συμβάλει το Ίντερνετ, σύμφωνα με τους ειδικούς, αφού αυτή η λεπτομερειακή γνώση για την οποία καταναλώνονται άσκοπα σχολικές ώρες, προσφέρεται πια στην εικονική πραγματικότητα με μεγάλη ευκολία και ταχύτητα.

Ο κ. Κόλλιας επισημαίνει επίσης ότι πρέπει να αλλάξουν η μέθοδος και το περιεχόμενο της διδασκαλίας στις σχολικές αίθουσες, λόγω της διάδοσης του Ίντερνετ. «Πρέπει να αντιμετωπίσει τις ψευδαισθήσεις κατανόησης που δημιουργεί το νέο πληροφοριακό περιβάλλον. Έτσι, πρέπει να δώσει μεγαλύτερη έμφαση στο να καταλάβουν οι μαθητές πώς δημιουργείται και πώς αποκτά εγκυρότητα η γνώση, κάτι που αφορά τις μεθόδους και τους στόχους της διδασκαλίας» λέει”.

Πάντως ήδη έχει ξεκινήσει μία κίνηση βλ. Hellenes Educators για τη δημιουργία ενός προγράμματος σπουδών από διδάσκοντες.

Comments 0 σχόλια »

online.jpgΑν νομίζετε ότι ο μέσος χρήστης του Ιnternet είναι πρωινός τύπος?, ξανασκεφτείτε το. Γιατί η παγκόσμια τάση τον θέλει ξενύχτη. Ειδικά αυτόν που επιδίδεται σε ανηλεές chatting. Από τη Νέα Υόρκη στο Πεκίνο και από τη Μελβούρνη στην Αθήνα, οι παγκοσμιοποιημένοι πολίτες του Διαδικτύου συνδέονται και φλερτάρουν, ανταλλάσσουν απόψεις, κάνοντας το λεγόμενο chat μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες (ή και αργότερα), πράγμα λογικό γιατί για να επιδοθούμε σε συζητήσεις θέλουμε να είμαστε και λίγο χαλαροί. Η ψηφιακή τους σκιά απλώνεται στον παγκόσμιο ιστό από τις οκτώ μετά μεσημβρίας και μέχρι τις δώδεκα τουλάχιστον. Σύμφωνα μάλιστα με στοιχεία που έδωσε η Forthnet στον ΕΤ, και οι Αθηναίοι μοιάζουν να ακολουθούν το νέο αυτό trend, αφού η εταιρία παρατηρεί αύξηση του μέσου όρου των χρηστών που βρίσκονται online εκείνες τις ώρες, επιβεβαιώνοντας τα παγκόσμια δεδομένα.

Άρθρο στο Ελεύθερο Τύπο To chat κρατά ξάγρυπνη την πόλη

Εμείς πάλι παρατηρώντας τα στατιστικά επισκεψιμότητας διαπιστώνουμε ότι μας διαβάζετε από τις 11 έως τις 13 όπερ σημαίνει στο σχολείο μάλλον στα κενά σας… και μετά στις ώρες χαλάρωσης το βράδυ.

Comments 0 σχόλια »

Σαν σήμερα 8 Ιανουαρίου του 1942 γεννιέται ο Στήβεν Χώκινγκ 300 χρόνια μετά το θάνατο του Γαλιλαίου. Η ιστοσελίδα του αξίζει την επίσκεψή σας. Μπορείτε να του στείλετε και ένα mail. Στο βίντεο προσεγγίζει κάποια από τα μεγαλύτερα ερωτήματα της ανθρωπότητας.

Comments 0 σχόλια »

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων