Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση

Αρχείο για 19 Ιανουαρίου, 2009

ritsos-sg.jpgΜε αφορμή τη συμπλήρωση 100 χρόνων από τη γέννηση του Γιάννη Ρίτσου, ολοκληρωμένη καταγραφή της πορείας ζωής και του έργου του μεγάλου ποιητή, επιχειρείται με την έκδοση του βιβλίου – λευκώματος «Γιάννης Ρίτσος – αυτοβιογραφία» – ντοκουμέντα της ζωής και του έργου του, από τον Γιώργο και την Ηρώ Σγουράκη. Με την ευκαιρία αυτή κυκλοφόρησε από το “Αρχείο Κρήτης” το βιβλίο – λεύκωμα για το έργο και την πορεία ζωής του ποιητή της Ρωμιοσύνης, με σπάνια φωτογραφικά ντοκουμέντα: χειρόγραφα ποιημάτων, σημειώσεις, δελτάρια αλληλογραφίας, ανέκδοτες φωτογραφίες, αυτόγραφα και το εικαστικό έργο του.

Μαζί στο λεύκωμα και το dvd στα ελληνικά και αγγλικά της αυτοβιογραφικής κινηματογραφικής ταινίας του που γυρίστηκε το 1984 στους τόπους που έζησε: Μονεμβασιά, Αθήνα, Καρλόβασι Σάμου και στις εξορίες: Κοντοπούλι Λήμνου, Άη Στράτης, Μακρόνησος και Γυάρος, διάρκειας 78΄.

Η έκδοση βασίζεται σε όσα αφηγήθηκε ο ποιητής στην κινηματογραφική αυτοβιογραφική ταινία του και συμπληρώνονται χρονολογικά με ενημερωτικά στοιχεία, προκειμένου να έχει ο αναγνώστης μιαν πλήρη εικόνα της πολυτάραχης αγωνιστικής ζωής και παρουσίας του στα ελληνικά γράμματα.

Comments 0 σχόλια »

Μια online εφαρμογή βασισμένη στο Google Translation API, που λειτουργεί ως αυτόματος μεταφραστής σε πολλές γλώσσες ταυτόχρονα.nicetranslator.jpgΤο NiceTranslator είναι πολύ απλό στη χρήση: απλά γράφετε στο κατάλληλο πεδίο τη λέξη ή φράση που θέλετε, και ανάλογα με τις ρυθμίσεις που έχετε κάνει θα σας τη μεταφράσει σε μία ή περισσότερες (μέχρι 35) διαφορετικές γλώσσες. Υποστηρίζει Ελληνικά, Αγγλικά, Γαλλικά, Ιταλικά, Ισπανικά, Γερμανικά κ.α.

Επισκεφθείτε το nicetranslator.com 

Comments 0 σχόλια »

mega_large.jpg

Ο Γιαν είναι Φιλανδός. Μαθητής της δευτέρας λυκείου, σε ένα δημόσιο λύκειο (ιδιωτικά δεν υπάρχουν στην χώρα του) στο Ελσίνκι. Η Βανέσα είναι Ελληνίδα. Μαθήτρια της τρίτης Λυκείου, στο δημόσιο του Χολαργού. Συνομιλούν στο ίντερνετ. Η Βανέσα, έκπληκτη, ανακαλύπτει ότι ο συνομήλικος της έχει πολύ ελεύθερο χρόνο, ελάχιστη πίεση, κανένα άγχος για την μαθητική του ζωή και για την εισαγωγή του στο πανεπιστήμιο κι ότι το σχολείο του- δημόσιο- έχει μέχρι και μικρό στούντιο τηλεόρασης για να κάνουν το μάθημα δημοσιογραφίας! Κι όμως, αυτός ο «χαλαρός» νέος, που πιέζεται ελάχιστα από το σχολείο και βασανίζεται σπάνια από τον βραχνά των εξετάσεων, φοιτά σε ένα εκπαιδευτικό σύστημα που έρχεται σταθερά πρώτο στον κόσμο, με βάση τις αξιολογήσεις του ΟΟΣΑ, ενώ εκείνη, που βασανίζεται δέκα και δώδεκα ώρες την ημέρα σε σχολείο και φροντιστήριο και την πνίγει το άγχος, ζει σε ένα εκπαιδευτικό σύστημα που είχε αξιολογηθεί στην 28η θέση το 2000 κι έχει ήδη πέσει στην 38η!

Την ιστορία αυτών των δύο μαθητών, ένα τυπικό τους 24ωρο, παρακολουθεί η κάμερα της «Έρευνας», καταγράφει τις διαφορές στο εκπαιδευτικό τους περιβάλλον και την καθημερινή τους ζωή και μένει με το αναπάντητο ερώτημα: Πώς είναι δυνατόν το δικό μας σχολείο να πιέζει τόσο πολύ τους μαθητές του με τόσο φτωχά αποτελέσματα; Πώς γίνεται να συζητάμε τόσο πολύ για την παιδεία και να τα καταφέρνουμε στην πράξη τόσο άσχημα;

Καθώς μια ακόμη συζήτηση («από μηδενική βάση», όπως ειπώθηκε αρμοδίως) ξεκινά για την εκπαιδευτική μεταρρύθμιση, η «Έρευνα» της Τρίτης θέτει τον δάκτυλο επί τον τύπον των ήλων, μέσα σε μια σχολική τάξη κι ένα μαθητικό δωμάτιο δύο διαφορετικών χωρών. Κι έπειτα ρωτά δασκάλους, ειδικούς και υπουργούς τι φταίει, τι ματαιώνει κάθε απόπειρα βελτίωσης του ελληνικού σχολείου.

Τρίτη 24.00 στο Mega

Comments 0 σχόλια »

grafi3.jpgΗ Γραμμική Β αποκρυπτογραφήθηκε το 1952 από τον Μάικλ Βέντρις (Μichael Ventris) και διεύρυνε την ιστορία της ελληνικής γλώσσας κατά περίπου επτά αιώνες. Αλλά η Γραμμική Α και η γραφή του Δίσκου της Φαιστού συνεχίζουν ως σήμερα να θεωρούνται επισήμως μη αποκρυπτογραφημένες γραφές.

Τη νιρβάνα του αναπόδεικτου των επιγραφολόγων τάραξε το 1975 η εισβολή των Μαθηματικών και της Πληροφορικής στη γλωσσολογική έρευνα. Εκείνη τη χρονιά ένας μαθηματικός από το Λουξεμβούργο, ο Ζαν Φοκουνό (Jean Faucounau), ισχυρίστηκε ότι είχε λύσει μέσω στατιστικής αντιπαραβολής τον γρίφο και ότι το κείμενο του δίσκου δεν ήταν παρά πρωτοϊωνικά, μια γλώσσα που μιλούσαν και οι απόγονοι των Πελασγών στον αιγαιακό χώρο. Ως αρχή, μάλιστα, του κειμένου έδινε τη φράση: «Ο Αρίων,ο γιος του Αργου,είναι απαράμιλλος.Μοίρασε τα λάφυρα της μάχης».

Το σοκ διπλασιάστηκε όταν το 1998 ο Μηνάς Τσικριτσής ανακοίνωσε ότι η δική του έρευνα μέσω υπολογιστή τον οδηγούσε στο συμπέρασμα ότι η Γραμμική Α ήταν η γραφή μια αιολικής διαλέκτου, όπως αυτή που μιλούσαν οι Λούβιοι, απέναντι από τη Λέσβο. Είχε τροφοδοτήσει με όλα τα σύμβολα της Γραμμικής Α ένα πρόγραμμα υπολογιστή και είχε κωδικοποιήσει τη γραφή με ένα σύστημα παρόμοιο με εκείνο που χρησιμοποιήθηκε για τον «Θησαυρό της Ελληνικής Γλώσσας».

Το μυστικό «αλφάβητο» της Φαιστού  άρθρο του Τάσου Καφαντάρη στο Βήμα

http://el.wikipedia.org/wiki/

Comments 0 σχόλια »

H περίφημη έκθεση με τίτλο «BODIES… Η Έκθεση» έρχεται στην Ελλάδα, το Σάββατο 7 Φεβρουαρίου, στην «Τεχνόπολη» του Δήμου Αθηναίων (Πειραιώς 100 Γκάζι).Τα εκθέματα της έκθεσης είναι αληθινά ανθρώπινα σώματα που παρουσιάζονται στην ολότητα τους ή ανά μέρη, τα οποία έχουν διεξοδικά διαχωριστεί και διατηρηθεί μέσω μιας πρωτοποριακής διαδικασίας.

Με αυτό τον τρόπο, δίνεται, για πρώτη φορά, η δυνατότητα στους επισκέπτες να παρατηρήσουν την πολυπλοκότητα των οργάνων και των συστημάτων του ανθρώπινου σώματος, όπως ποτέ μέχρι σήμερα.

“Η εκπαιδευτική σημασία αυτής της έκθεσης είναι ανεκτίμητη,” λέει ο Δρ. Roy Glover, Επίτιμος Καθηγητής Ανατομίας και Μοριακής Βιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν και Ιατρικός Διευθύνων Σύμβουλος της έκθεσης.

“Για αιώνες , μόνο η ιατρική κοινότητα μάθαινε για τις εσωτερικές διεργασίες του ανθρώπινου σώματος από τη μελέτη των αληθινών ανθρώπινων σωμάτων και, τώρα, με την έκθεση “Bodies” δίνεται και στο ευρύ κοινό η ευκαιρία να αποκτήσει μια βαθύτερη γνώση πάνω στην ανατομία και στις λειτουργίες του ανθρώπινου σώματος.”

www.bodiesinathens.gr

Comments 0 σχόλια »

Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων